Veelgestelde vragen zonnepanelen

Inhoud

Wat is een zonnepaneel?

Een zonnepaneel is jouw eigen energieleverancier. Het paneel neemt zonnestralen op en zet dat om in bruikbare energie. Je zal dus enorm besparen op uw energierekening.

Wat is een omvormer?

Een omvormer is een apparaatje dat de gelijkstroom, dat wordt opgewekt met het zonnepaneel, om zet in bruikbare stroom. Namelijk wisselstroom.

Gebruik deze link voor meer informatie

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn vier soorten zonnepanelen, namelijk monokristallijn, polykristallijn, amorfe en glas-glas zonnepanelen.

Wat zijn monokristallijn zonnepanelen?

Deze zonnecellen bestaan in feite uit één kristal. Ze hebben een zeer hoog rendement, en zijn uitstekend voor kleine daken. Maximaal rendement.

Gebruik deze link voor meer informatie

Wat zijn polykristallijn zonnepanelen?

Deze zonnecellen bestaan uit meerdere grove kristallen. Ze hebben een goed rendement en goede prijs/kwaliteit verhouding. Heb je voldoende ruimte, dan is dit de mees gangbare optie.

Gebruik deze link voor meer informatie

Wat zijn amorfe zonnepanelen?

Deze zonnepanelen worden toegepast in de dunne-film zonnepanelen. Omdat ze geen kristallen bevatten, zijn ze zeer buigzaam. Dit zijn de goedkoopste zonnepanelen, maar ook het rendement is een stuk lager.

Wat zijn glas-glas zonnepanelen?

Glas-glas zonnepanelen hebben een zeer lange levensduur en ze nemer amper af in rendement over de jaren heen. Je hebt garantie op een goede aankoop en de panelen hebben een zeer hoog vermogen.

Gebruik deze link voor meer informatie

Welke soort zonnepaneel is het beste?

Zo als het er nu naar uitziet zijn de glas-glas panelen de beste panelen. Maar dit verschilt per situatie. Niet iedereen heeft hetzelfde dak of budget. Welk zonnepaneel het beste voor jouw dak is kun je bespreken met de installateur/leverancier.

Waarom zou ik zonnepanelen aanschaffen?

Zonnepanelen worden steeds meer een ‘standaard’ in de Nederlandse samenleving. Met deze duurzame hype kun je niet achterblijven natuurlijk! Zonnepanelen hebben nog veel meer voordelen: Je bent jouw eigen energieleverancier en na een aantal jaar produceer je gratis stroom!

Hoeveel kosten zonnepanelen?

Voor een gemiddeld gezin (2-4 personen) zal je rond tussen de €3.500 & €5.600. Voor een groter huishouden (6 personen) kan de prijs tussen de €8.500 & €12.500 vallen.

Gebruik deze link voor meer informatie

Waar kan ik zonnepanelen aanschaffen?

Zonnepanelen kun je op verschillende manieren aanschaffen. Hieronder volgen een aantal opties:

  • Als eerste kun je zelf zonnepanelen aanschaffen en de panelen zelf installeren. Zo bespaar je geld maar heb je geen garantie en loop je verschillende risico’s.
  • De tweede manier is zelf een zonnepanelen installateur contacteren. Je gaat af op de woorden van één bedrijf zonder goed te vergelijken. Dit is een optie maar met het volgende punt zal je nog veel meer besparen.
  • De laatste en voordeligste manier is door offertes aan te vragen op onze website. Zo kan je tot wel vier bedrijven uit jouw regio met elkaar vergelijken waardoor je gelijk bent voorzien van een mooi overzicht. Door deze manier kun je tot wel 30% besparen op de totaalprijs!

Gebruik deze link voor meer informatie

Zijn goedkopere zonnepanelen voordeliger?

Je hebt vast wel een gehoord van de uitspraak ‘goedkoop is duurkoop’. Vaak is dit bij zonnepanelen ook het geval. Duurdere zonnepanelen zullen langer een hoger rendement behalen waardoor je uiteindelijk meer hebt aan een goede investering in plaats van voor het goedkoopste te kiezen.

Zijn zonnepanelen rendabel?

JA! Zonnepanelen heb je vaak in zo’n 6 tot 8 jaar terugverdient. De energie die je daarna opwekt is dus volledig gratis.

Gebruik deze link voor meer informatie

Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

De opbrengst van zonnepanelen ligt volledig af aan jouw situatie. Dat ligt aan wat voor soort paneel je hebt, hoeveel panelen er op jouw dak liggen, hoe de stand van de zon is ten opzichte van de panelen en nog meer factoren. Gemiddeld brengen zonnepanelen zo’n €800 per jaar op.

Gebruik deze link voor meer informatie

Helpt de overheid mee?

Er zijn helaas geen landelijke subsidies meer beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen. Wel kun je navragen of jouw gemeente nog wél subsidie verleend voor jouw panelen.

De overheid helpt wel op een andere manier mee. Je kunt namelijk de 21% BTW terugvragen bij de belastingdienst. Dit geldt voor het gehele investeringsbedrag.

Gebruik deze link voor meer informatie

Zijn de zonnepanelen rendabel in Nederland ondanks dat de zon niet vaak schijnt?

Zeker weten! Zonnepanelen produceren zelfs stroom wanneer er geen zon schijnt. Dit is wel minder dan wanneer de zon wél schijnt natuurlijk.

Gebruik deze link voor meer informatie

Welke stand (oriëntatie) levert het meeste op?

Er zijn twee populaire opstellingen voor jouw zonnepanelen. Dit is de zuid-opstelling en de oost-west opstelling. De zuid-opstelling is het meest rendabel. De ideale hellingshoek is 35 graden. Uiteindelijk hangt alles af van jouw persoonlijke situatie.

Gebruik deze link voor meer informatie

Hoe kan ik een maximaal rendement behalen met mijn zonnepanelen?

Dit ligt helemaal aan jouw persoonlijke situatie. Overleg dit met de installateur door hem langs te laten komen. Zo kan hij zijn advies afstellen aan jouw situatie.

Gebruik deze link voor meer informatie

Hoeveel kost de installatie van zonnepanelen?

De kosten om jouw zonnepanelen te laten plaatsen nemen zo’n 25% in van de totaalprijs. (Dit zijn de arbeidskosten dus exclusief zonnepanelen, omvormer, etc.)

Gebruik deze link voor meer informatie

Wat gebeurt er met het stroom dat ik niet gebruik?

Stroom dat je niet gebruikt kun je salderen. Dit betekend dat je het stroom terug levert aan een energiemaatschappij tegen de energieprijs.

Gebruik deze link voor meer informatie

Hoeveel panelen passen er op mijn dak?

Hoeveel zonnepanelen er op je dak geplaatst kunnen worden hangt af van de hoeveelheid ruimte op je dak, hoe groot je energieverbruik is en hoeveel budget je ervoor hebt. Een dak kan in principe vol worden gelegd met zonnepanelen die strak aan elkaar aansluiten.

Gebruik deze link voor meer informatie

Moet mijn installateur in bezit zijn van bepaalde keurmerken?

Voor zonnepanelen zijn er een groot aantal nationale- en internationale keurmerken waarmee jij duidelijkheid kunt krijgen over wat je op het punt staat aan te schaffen. Door middel van keurmerken kan jij zien hoe betrouwbaar jouw installateur is.

Gebruik deze link voor meer informatie

Op welke garanties heb ik recht op?

  • Zonnepanelen: 15 jaar
  • Omvormer: 10 jaar
  • Plaatsing: Tussen de 5 en 10 jaar
  • Vermogen: 25 jaar op minimaal 80%

Gebruik deze link voor meer informatie

Hoe kan ik nog meer geld besparen?

Naast zonnepanelen is het ook goed om te investeren in isolatie, warmtepomp, zonneboiler of een waterontharder. Zo kan je nog meer geld besparen. Vraag hier offertes aan om tot wel 30% op de totale kosten te besparen!

Welke stand van de zon levert het meeste rendement op?

De zonnepanelen die richting het zuiden staan leveren het meeste rendement op.

Gebruik deze link voor meer informatie

Wat is een MPP tracker?

Mpp-trackers worden bij zonnepanelen gebruikt om te bepalen wat de verhouding is tussen stroom en spanning. Dit wordt allemaal uitgevoerd in de omvormer van het systeem.

Gebruik deze link voor meer informatie

Wat betekent Wp/kW?

De term kW staat voor kilowatt. Kilowatt is een eenheid die wordt gebruikt om het energievermogen uit te drukken. Wp staat voor Wattpiek en kan worden omschreven als een meeteenheid die kan worden gehanteerd om het vermogen van een zonnepanelensysteem aan te duiden.

Gebruik deze link voor meer informatie

Wat is een optimizer?

Een optimizer het best worden omschreven als een soort slim kastje dat geplaatst wordt onder elk zonnepaneel. De optimizer maximaliseert de energieopbrengst van elk afzonderlijk zonnepaneel, aangezien elk panel een eigen optimizer heeft.

Gebruik deze link voor meer informatie

Wanneer gebruik je een optimizer?

Je gebruikt een optimizer wanneer een enkel paneel minder zon opneemt door omstandigheden waardoor alle panelen minder opwekken. Met een optimizer voorkom je dit.

Gebruik deze link voor meer informatie

Welke opstelling kies ik? Serie of parallel?

Aangezien elke dak situatie anders is, is het verstandig om na te gaan hoe je eigen zonnepanelen presteren in hun huidige opstelling. Er zijn namelijk grote verschillen tussen de twee opstellingssoorten.

Gebruik deze link voor meer informatie

Moet ik onderhoud plegen aan mijn zonnepanelen?

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Vaak is regen genoeg om de panelen schoon te maken. Dit betekend niet dit voldoende is voor 30 jaar. Er zal heel soms wat aan onderhoud gedaan moeten worden.

Gebruik deze link voor meer informatie

Hebben krassen invloed op de werking van mijn zonnepanelen?

Krassen op je zonnepanelen brengen allerlei gevolgen met zich mee. Zo hecht vuil zich makkelijker aan zonnepanelen met krassen. Daarnaast hebben krassen op de panelen in bepaalde gevallen een negatief effect op de op de opbrengst van de zonnepanelen en tevens ook op de levensduur.

Gebruik deze link voor meer informatie

 

Heeft de winter veel invloed op de werking van mijn panelen?

In de wintermaanden is er minder zon maar er is alsnog een hoop daglicht. Dit gefilterde zonlicht is voor een aantal typen zonnepanelen al genoeg om energie mee op te wekken. Zonnepanelen wekken in de wintermaanden dus ook energie op om uw huis van stroom te voorzien.

Gebruik deze link voor meer informatie

Wat als er sneeuw op mijn zonnepanelen ligt?

Je kan je zonnepanelen sneeuwvrij maken, maar doe het alleen als jij er makkelijk bij kan. Het is in principe niet nodig (tenzij er een dik pak sneeuw op ligt). De meeste zonnepanelen in Nederland zijn zo geïnstalleerd dat ze makkelijk tegen 10 centimeter sneeuw kunnen. Als de temperatuur weer iets gaat stijgen smelt het ijslaagje er zo vanaf.

Gebruik deze link voor meer informatie

Moet ik voor een landelijke of regionale installateur kiezen?

Beide hebben hun voordelen. Een landelijke installateur zal meer ervaring hebben en vaak heb je geen last van dat het bedrijf failliet gaat. Bij een regionale installateur kan je er van uitgaan dat de installateur meer ervaring heeft in jouw gebied en dus precies weet hoe de zonnepanelen geplaatst moeten worden.

Gebruik deze link voor meer informatie

Werken de panelen ook als de zon niet schijnt?

Zonnepanelen werken al bij daglicht. Bij zon leveren de panelen natuurlijk meer op maar ze leveren voldoende stroom om jou van energie te voorzien.

Gebruik deze link voor meer informatie

Zijn zonnepanelen goed voor het milieu?

Zonne-energie is een schone, stille vorm van energie die uiterst milieuvriendelijk is. Door er gebruik van te maken, wordt u minder afhankelijk van de vervuilende ‘grijze’ stroom.

Kan ik zonnepanelen ook huren?

Je kan zonnepanelen huren.

Gebruik deze link voor meer informatie

Is het verstandig om zelf mijn zonnepanelen te installeren?

Je kunt zelf zonnepanelen installeren maar wanneer je dat doet kan je er op rekenen dat de fabrikant geen garantie meer geeft op de zonnepanelen. Ook zit er geen garantie op de installatie.

Gebruik deze link voor meer informatie

Ik heb een huurwoning, kan ik dan zonnepanelen aanschaffen?

Het is mogelijk om zonnepanelen te nemen op jouw huurwoning. Dit moet wel overlegd worden met je huurder.

Gebruik deze link voor meer informatie

Wordt de opbrengst van de zonnepanelen minder naar mate ze ouder worden?

Ja, helaas wel. Vaak wordt er wel een garantie gegeven dat de panelen na 25 jaar nog zo’n 80% van het startvermogen houden.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!