Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 11 jan 2024

Het is in Nederland interessant om door middel van zonnepanelen jouw eigen elektriciteit op te wekken. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt is onder andere afhankelijk van het te verwachten energie en of de zonnepanelen geïnstalleerd op een plat of schuin dak. Vaak kun je door middel van een eenvoudige berekening zelf uitrekenen hoeveel zonnepanelen je op je dak kunt leggen om rendabel te zijn in het opwekken van je eigen energie.

Hoeveel panelen passen op mijn dak?

Hoeveel zonnepanelen er op je dak geplaatst kunnen worden hangt af van de hoeveelheid ruimte op je dak, hoe groot je energieverbruik is en hoeveel budget je ervoor hebt. Een dak kan in principe vol worden gelegd met zonnepanelen die strak aan elkaar aansluiten. Bij de dakrand wordt meestal een marge van een halve meter aangehouden. Ook moet je rekening houden met CV-pijpen, dakkapellen en schoorstenen die in de weg zitten en ook nog eens schaduwen werpen. Datzelfde geldt voor bomen in de buurt van je huis of andere hoge gebouwen in de buurt. Waar je ook rekening mee moet houden is dat bij de meeste gezinnen in de komende 25 jaar het energieverbruik zal dalen. Apparaten worden zuiniger, kinderen gaan wellicht het huis uit. Ook is bekend dat mensen die zonnepanelen hebben gemiddeld 10% minder energie gebruiken, waarschijnlijk omdat ze meer op hun verbruik letten.

Hoeveel zonnepanelen nodig? Een berekening:

kWh (per jaar) #panelen 380 WP #panelen 330 WP #panelen 300 WP
1000 3 3 4
2000 6 7 7
3000 9 10 11
4000 12 13 15
5000 15 17 18

Zonnepanelen aanleggen en installeren op een plat dak

Ook op een plat dak kun je zonnepanelen laten plaatsen. Dat kan in een open frame – in de voor jouw situatie meest gunstige hellingshoek – of in een gesloten constructie met een plastic bak waarop de zonnepanelen rusten.  Voor welk constructie je kiest hangt af van de beschikbare ruimte op je dak, de draagkracht van het dak en of de zonnepanelen zichtbaar mogen zijn op het dak. Het zal op een plat dak niet altijd mogelijk zijn om alle panelen op het zuiden te kunnen richten. Bij andere richtingen dan het zuiden, moet je rekening houden met een verlies aan rendement tussen de 5% (richting Zuid-oost of Zuid-west) tot 20% (richting West of Oost). Een plat dak biedt wel de mogelijkheid om de zonnepanelen zelf te plaatsen. Want dat is veel minder ingewikkeld en gevaarlijk dan het plaatsen van zonnepanelen op een hellend dak. Zelf plaatsen levert doorgaans een besparing op tot 20 procent van de totale kostprijs.

Heb je woning een plat dak en overweeg je de installatie van zonnepanelen dan zijn er een aantal aspecten waar je vooraf over nadenkt en waar je rekening mee houdt:

  • Hoe worden de zonnepanelen geplaatst? Hierbij kun je denken aan de oriëntatie, liggend / staande montage en de hellingshoek.
  • De hoeveelheid zonnepanelen die je op het dak kunt plaatsen rekening houdend met de onderlinge afstand.
  • Het soort constructiemateriaal en de benodigde ballast.

Handige tips die je kunt gebruiken bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak:

  • De ideale hellingshoek voor een plat dak is 36 graden. Let wel op dat op deze manier er een behoorlijke schaduw ontstaat voor de achterliggende rij zonnepanelen dan wanneer je een kleinere hellingshoek incalculeert. Met andere woorden door gebruik te maken van de ideale hellingshoek kun je minder rijen zonnepanelen plaatsen.
  • Een plat dak is uitermate geschikt om de zonnepanelen op het zuiden uit te richten. Uiteraard kunnen zich redenen voordoen waarom je besluit de zonnepanelen toch anders te leggen, misschien omdat u dan meer zonnepanelen kwijt kunt en de zonnepanelen dan bovendien beter aansluiten aan de dakrand.
  • Onderlinge afstand van de zonnepanelen. Het is belangrijk om je vooraf goed op te hoogte te stellen van de minimale afstand die tussen de rijen zonnepanelen vrij dient te blijven. Een en ander hangt nauw samen met de hellingshoek en de oppervlakte van de zonnepanelen zelf.
  • Plaatst de zonnepanelen staand of liggend? Op het gebied van te behalen rendement zijn er geen verschillen om te kiezen voor een staande of liggende plaatsing. Wel kunnen ter overweging meegenomen worden de ruimte op het dak, de afmetingen van het dak, de zichtbaarheid vanaf de grond op het dak en de kosten voor het complete montagemateriaal.
  • Houdt rekening met de afstand tot de dakrand. Als op een plat dak zonnepanelen aan wenst te leggen houdt dan altijd rekening met de dakrand. De directe nabijheid van de dakrand kan onderheving zijn aan sterke rukwinden. Daarom moet je  altijd een veiligheidsmarge berekenen. Bovendien kunnen er lokale regels van toepassing zijn voor het plaatsen van zonnepanelen op platte daken.

Weet je  zelf niet hoe je moet beginnen aan zonnepanelen op een plat dak schakel dan de diensten in van een deskundige installateur of fabrikant. Deze komt ter plekke de situatie bekijken en zal je direct een opgave doen van het aantal benodigde zonnepanelen en de totale kosten inclusief montage.

Zonnepanelen aanleggen en installeren op een schuin dak

Heeft je woning een schuin dak dan zijn zowel de oriëntatie van het dak als de hellingshoek bepalend voor het aantal zonnepanelen dat je ‘kwijt’ kunt. Je kunt daarbij rekening (laten) houden met de volgende punten:

  • Let op dat je de zonnepanelen nooit direct naast de zijde van een dakkapel of schoorsteen legt waar schaduw ontstaat. De schaduw heeft meteen een negatief effect op het rendement. Afhankelijk van de hoogte van bijvoorbeeld de dakkapel en de oriëntatie houdt u het beste een ruimte van 50 centimeter tot 100 centimeter vrij tussen het object en het zonnepaneel.
  • Het maakt voor de opbrengst en het rendement van de zonnepanelen niet uit of u ze in horizontale of verticale positie laat monteren. Je kiest waarschijnlijk voor de richting waarop de zonnepanelen het meest passend kunnen worden neergelegd. Het maakt pas wat uit als de schaduw een rol speelt. Een installateur vertelt je hier graag meer over.
  • De onderlinge afstand tussen de zonnepanelen is van belang. Dit net zoals de afstand tussen de zonnepanelen, de dakgoot, de nok en de dakrand. In verband met wind wordt je altijd aangeraden om geen zonnepanelen te dicht bij de rand te leggen.

De afmeting van de zonnepanelen speelt ook mee

Doorgaans zijn de afmetingen van zonnepanelen van verschillende producten gelijk. Je kunt standaard rekenen met een paneel van 100 x 165 centimeter of te wel 1,65 vierkante meter. Bereken daarbij de oppervlakte van het dak en je weet binnen slechts een paar minuten het aantal zonnepanelen dat op je dak past. Je weet inmiddels dat voor alle typen dak een marge zit rondom de dakrand en de nok die je in verband met de wind beter vrij kunt laten. Uiteraard zijn er ook zonnepanelen met een andere afmeting verkrijgbaar. Dit zijn de zogenaamde hoogrendement zonnepanelen en deze hebben een afmeting van 85 x 165 centimeter. Met dit kleinere oppervlak weten deze panelen toch nagenoeg hetzelfde rendement aan energie op te wekken net als een standaard zonnepaneel.

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt

Nadat de zonnepanelen zijn geïnstalleerd op het dak van je woning worden deze aan elkaar geschakeld. Samen wekken ze energie op voor de hele woning. Afhankelijk van het energie verbruik van je huishouden heeft je dan een aantal zonnepanelen nodig om in deze energiebehoefte te voorzien. Heb je als voorbeeld jaar een energieverbruik van 3400 kWh, wat een gemiddelde is voor een huishouden bestaande uit 4 personen, dan heeft je 17 tot 18 zonnepanelen nodig. Hierbij neemt het aantal zonnepanelen een totale oppervlakte van om en nabij 31 vierkante meter in beslag. Het is van belang dat je zeker weet dat deze ruimte beschikbaar is op het dak van uw woning. Door vooraf een installateur naar je dakconstructie te laten kijken verzekerd je zichzelf ook van het feit of je dak het extra gewicht van de zonnepanelen wel aankan. Vraag altijd meerdere offertes aan bij diverse installatiebedrijven van zonnepanelen. Je zult zien dat de prijzen behoorlijk uiteenlopen en dat je door goed te vergelijken vaak al een eerste winst op de kosten kunt behalen.

Lees ook: voor een optimale rendement van je zonnepanelen gebruik je dakisolatie.

Tip:

Houd bij het bepalen van het aantal zonnepanelen wel rekening met het feit dat de zonnepanelen en de omvormer bij elkaar horen qua grootte. Je kunt dus niet over 5 jaar zomaar 10 panelen extra bijplaatsen. Prijzen zijn de afgelopen jaren hard gedaald, maar het lijkt erop dat de prijzen nu stabiel blijven. Je hebt in principe geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Dat is alleen nodig als je huis een monument of beschermd stads- of dorpsgezicht is. Wil je meer weten, download dan deze checklist van de overheid.

Vind je zonnepanelen eigenlijk heel lelijk?

Zonnepanelen op een schuin dak zijn natuurlijk super zichtbaar. Voor 1 op de 10 mensen is dat een belangrijke  reden om geen zonnepanelen te kopen. Gelukkig is er wel steeds meer keuze. Er zijn inmiddels verschillende kleuren en maten waar je uit kunt kiezen.

Het is in ieder geval verstandig om één soort paneel te kiezen en die allemaal op dezelfde manier neer te leggen. Dus allemaal staand of allemaal liggend. Als het je lukt om samen met je buren zonnepanelen te kopen, is dat niet alleen goedkoper, maar kun je ook zorgen dat de hele rij uniform gelegd wordt. Dat geeft een rustiger beeld en ziet er dus mooier uit. De installateur kan je laten zien welke legschema’s er voor jouw dak allemaal mogelijk zijn.

Er bestaan tegenwoordig ook zogenaamde dummy-panelen. Daarmee wek je geen elektriciteit op, maar kun je wel ‘gaten’ en lastige hoeken opvullen. Je kunt ook overwegen om op schaduwplekken toch zonnepanelen te leggen. Als je die aansluit op een eigen micro-omvormer hebben ze geen nadelige invloed op de opbrengst van de zonnepanelen die wel vól in de zon liggen. Zo kun je er toch een mooi strak geheel van maken!

Mocht je dak zelf ook aan vernieuwing toe zijn, overweeg dan een om te kiezen voor geïntegreerde zonnepanelen. Daarin is steeds meer keuze, sommigen zien er zelfs uit als echte dakpannen.

Doe de check: Hoe geschikt is mijn huis voor opwekken van zonnestroom?

Er is een site waarin je kunt checken hoe geschikt de daken in jouw omgeving zijn voor het opwekken van zonnestroom. Daarvoor kun je terecht op Google. Dit is een site waarin ca. 230 Nederlandse gemeenten heeft laten vastleggen – uitgaande van de postcode – hoe geschikt de daken in de verschillende buurten zijn voor zonnepanelen.

Snel doorklikken naar:

Gratis tot 4 offertes van erkende installateurs?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws