Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 11 jan 2024

Er zijn verscheidene manieren waarop je meer rendement uit je zonnepanelen kunt halen. Je kunt de manier om dit te doen bepalen door te kijken naar de situatie op je dak. Is jouw oppervlak beperkt, bijvoorbeeld, dan heb je zonnepanelen met een hoger vermogen nodig om dit oppervlak zo goed mogelijk te benutten. Plaats je zonnepanelen op een plat dak en is deze niet goed georiënteerd, dan kun je overwegen een oost-west opstelling te gebruiken om meer stroom te kunnen genereren. En als je je zonnepanelen onder verschillende omstandigheden gaat opstellen, bijvoorbeeld omdat een gedeelte van je dak meer schaduw vangt of omdat je verschillende hellingshoeken hebt, dan kun je gebruik maken van power optimizers of micro-omvormers. Hier lees je over deze twee apparaten zodat je zelf kunt bepalen wat voor jou de beste optie is.

Wat zijn micro-omvormers?

Eigenlijk is het concept best simpel. Een micro-omvormer is een omvormer, maar dan in het klein. Die wordt dan achter elk zonnepaneel geplaatst. Dit zet dan de gelijkstroom meteen om in wisselstroom. Het verschil is dus dat er wisselstroom door de zonenpanelen gaat, en geen gelijkstroom. Dit maakt de panelen onafhankelijk van elkaar. Een ander voordeel is dat het minder brandgevaar met zich meebrengt.

Wat zijn power optimizers?

Ook een power optimizer wordt per stuk achter elk zonnepaneel geplaatst. Net als bij klassieke installaties worden de optimizers via gelijkstroomkabels met elkaar verbonden. Ook hier is het nut hetzelfde: ervoor zorgen dat slechte prestaties van een zonnepaneel de andere panelen niet beïnvloedt.

Zonnepanelen en de schakeling

Power optimizers en micro-omvormers worden gebruikt bij zonnepanelen die met een parallelle schakeling aan elkaar verbonden zijn. Dit is het tegenovergestelde van een lineaire schakeling.

 • Lineaire schakeling: de zonnepanelen worden geschakeld als een ketting. Het begin en het einde van de ketting worden bevestigd aan de omvormer. Dit systeem is ideaal als alle zonnepanelen in gelijke omstandigheden zijn opgesteld. De prestaties van je zonnepanelen zijn namelijk zo goed als het minst rendabele paneel van dat moment.
 • Parallelle schakeling: bij een parallelle schakeling leveren de zonnepanelen apart stroom en niet gezamenlijk. Elk paneel levert dus individueel, wat betekent dat andere panelen daar geen invloed op kunnen hebben. Deze schakeling kan gedaan worden met power optimizers of met micro-omvormers.
Seriegeschakelde zonnepanelen Parallelgeschakelde zonnepanelen
Voordelen:

 • Goedkoper
 • Minder verlies
 • Gemakkelijker te repareren
 • Simpelere en eenvoudigere werking
 • Ideaal voor een dak dat pal in de zon staat en panelen die altijd gelijk kunnen presteren
Voordelen:

 • Een slecht paneel heeft geen invloed op het rendement van de andere panelen
 • Je kunt de prestaties per paneel uitlezen en dus defecten sneller signaleren
 • Ideaal als niet alle zonnepanelen in dezelfde situatie kunnen worden opgesteld.
 • Geen grote omvormer nodig
Nadelen:

 • Het systeem is zo goed als de zwakste schakel
 • Het is niet mogelijk om de prestaties per paneel te meten
Nadelen:

 • Duurder
 • Groter verlies door meer draden
 • Lastiger en duurder om te repareren
 • Complex systeem

Het verschil tussen power optimizers en micro-omvormers

Power optimizers en micro-omvormers zijn beide apparaten die er bij een parallelle schakeling voor zorgen dat de stroom van het paneel naar de juiste plek wordt gebracht. Het grote verschil is dat er bij gebruik van een power optimizer nog een aparte omvormer nodig is, terwijl dit bij micro-omvormers niet het geval is.

 • Power optimizers: power optimizers verzamelen de stroom van een paneel en zorgen ervoor dat de energie van dat paneel maximaal is voor de situatie. Vandaar ook de naam optimizer. Power optimizers schaf je extra aan en zorgen dus voor een meerprijs. Je kunt er een hoger rendement mee realiseren, maar je betaalt voor een systeem met power optimizers ook 15 procent meer.
 • Micro-omvormers: net als power optimizers het geval is kan elk paneel ook apart van een micro-omvormer worden voorzien. Deze nemen dan de taak over van de grote omvormer en dat betekent dat deze niet meer in je woning hoeft te hangen. Kies je voor een systeem met micro-omvormers dan kun je de kosten voor een omvormer besparen. Deze liggen rond de €1000 – €1200.

Welke optie is beter?

Beide opties kunnen het rendement van jouw zonnepanelen dus aanzienlijk opkrikken, vooral als deze door omstandigheden regelmatig verschillend presteren. De vraag over welke optie het beste is, dat kun je zelf het beste bepalen samen met je leverancier. Het is dan misschien een goed idee om te kijken naar de kosten en deze vind je hier samengevat.

Soort apparaat Toelichting Individuele prijs
Omvormer Traditionele omvormer voor 15 zonnepanelen. Prijs inbegrepen bij de installatie. €1000 – €1200 per stuk
Power optimizer Apparaat dat de gelijkstroom van één paneel naar de omvormer leidt. Hiervoor betaal je een meerprijs. €60 per stuk
Micro-omvormer Kleine omvormer per zonnepaneel waardoor traditionele omvormer niet meer nodig is. €100 per stuk

Een berekening per optie

Kies je voor power optimizers, dan betaal je op een installatie van 15 zonnepanelen een meerprijs van €60 x 15 = €900.

Kies je voor micro-omvormers dan betaal je daar op een installatie van 15 zonnepanelen €100 x 15 = €1500 voor. Trek hier €1100 van af, omdat je geen omvormer meer nodig hebt en de meerprijs komt neer op €400.

Financieel gezien zijn micro-omvormers dus vaak goedkoper dan power-optimizers. Maak je gedachten kenbaar bij je leverancier en gebruik de kennis en ervaring van deze specialist om tot een beslissing te komen. Samen kunnen jullie dan kijken naar de kosten, naar de voor- en nadelen en naar de situatie op je dak, zodat jij ook het rendement van je zonnepanelen kunt optimaliseren.

Gratis tot 4 offertes van erkende installateurs?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws