Onafhankelijke zonnepanelen platform met meer dan 15 jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Polykristallijn zonnepanelenDe keuze tussen monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen is een keuze waar elke geïnteresseerde in het opwekken van groene stroom voor zal komen te staan. Het verschil tussen de twee ontstaat bij het productieproces. Monokristallijn zonnepanelen zijn de meest geplaatste zonnepanelen van dit moment, maar dat betekent niet dat je de polykristallijn zonnepanelen moet negeren. Lees hier verder over dit type zonnepaneel en bepaal voor jezelf of deze voor jou de beste optie is.

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

 

Hoe worden polykristallijn zonnepanelen gemaakt?

Zonnepanelen bestaan uit cellen van silicium. Bij alle soorten zonnepanelen begint het proces bij het onttrekken en smelten van silicium waarna het een bepaalde vorm moet krijgen. Bij polykristallijn zonnepanelen wordt het silicium dan in een vierkante mal gegoten, stolt het en ontstaat er een lange vierkante staaf. Hiervan worden plakken gesneden en dit zijn de zonnecellen. Je kunt dit paneel snel onderscheiden van het monokristallijn paneel, omdat de cellen vierkant zijn. Monokristallijn cellen hebben ronde hoeken. Er is ook een verschil binnen in de cellen. Dat komt doordat er bij het produceren van polykristallijn cellen, zoals de naam al doet vermoeden, meerdere kristallen ontstaan en deze staan verschillende kanten op. Het silicium wordt namelijk snel afgekoeld waardoor het minder puur is. Bij monokristallijn zonnepanelen is dit een veel langduriger proces en vormt de staaf silicium één geheel (vandaar ook mono).

De kosten en kenmerken van polykristallijn zonnepanelen

Polykristallijn zonnepanelen zijn goedkoper dan monokristallijn exemplaren en dat komt doordat de productie sneller kan verlopen. Het rendement dat je ervoor terug krijgt is echter ook minder, wat betekent dat je meer panelen nodig hebt en je dus uiteindelijk meer geld kwijt bent. De volgende tabel geeft je wat informatie over de kosten en de belangrijkste kenmerken van dit paneel.

Polykristallijn zonnepanelen kenmerk Waarde
Prijs enkel paneel €200 – €225
Prijs per paneel inclusief montage en de rest van het systeem €550 – €650
Efficiëntie 12% tot 16% / 220 Wp tot 270 Wp
Levensduur 25 tot 30 jaar
Geschikt voor welk soort dak Grotere daken met schaduw
Warmte coëfficiënt* 0,5%

*De warmte coëfficiënt van een zonnepaneel vertelt je hoeveel het paneel in rendement achteruit gaat bij elke graad dat deze warmer wordt dan 25 graden Celsius.

De voor- en nadelen van polykristallijn zonnepanelen

De meeste mensen kiezen dus voor monokristallijn zonnepanelen en dat komt doordat het rendement hoger is. Er is geen sprake van verschillende kristallen in de cellen. Deze kristallen presteren in polykristallijn panelen allemaal een beetje anders en daardoor is het rendement minder. Er zijn een aantal redenen te bedenken waarom polykristallijn voor jou beter (of juist niet beter) kan zijn. De onderstaande lijstjes met voor- en nadelen kunnen hier duidelijkheid in scheppen.

Voordelen polykristallijn zonnepanelen

  • Polykristallijn zonnepanelen zijn goedkoper dan monokristallijn zonnepanelen en als het rendement voor jou acceptabel is, dan kun je er dus geld mee besparen.
  • Bij het produceren van polykristallijn is er minder restafval.
  • Heb je een groot dak en niet de behoefte om er zo veel mogelijk energie mee op te wekken, dan zijn polykristallijn zonnepanelen een goede keuze.

Nadelen polykristallijn zonnepanelen

  • Het rendement van polykristallijn zonnepanelen is minder goed, wat betekent dat je meer panelen nodig hebt om dezelfde prestaties te realiseren als bij monokristallijn panelen. Dat heeft als gevolg dat de polykristallijn optie dus niet altijd goedkoper is.
  • De warmte coëfficiënt van polykristallijn zonnepanelen is hoger dan bij monokristallijn- en dunne film zonnepanelen. Bij hogere temperaturen gaat het rendement dus sneller achteruit.
  • Het uiterlijk van polykristallijn zonnepanelen wordt niet altijd mooi gevonden.

Wel of geen polykristallijn zonnepanelen aanschaffen?

De keuze voor polykristallijn is vaak een financiële keuze. Je kunt voor minder geld per paneel toch een prima opbrengst realiseren en als het niet jouw doel is om zoveel mogelijk energie op te kunnen wekken met het oppervlak dat je ter beschikking hebt, dan kan de keuze voor polykristallijn snel gemaakt zijn. Meer mensen nemen echter monokristallijn panelen, om het hogere rendement, het betere uiterlijk en de lagere warmte coëfficiënt. Je kunt met minder panelen dezelfde opbrengst realiseren en dan heb je dus of aan een kleiner oppervlak genoeg of je kunt een maximaal rendement ontvangen. Uiteindelijk is monokristallijn dan niet veel duurder dan polykristallijn. Heb jij echter een dak dat wat beschutter is opgesteld en waar het zonlicht niet direct op valt, dan kan het zijn dat polykristallijn panelen beter zijn. Als deze namelijk niet te warm kunnen worden laten ze een maximaal rendement zien. De beste manier om deze keuze te maken is door te spreken met een leverancier en samen met de specialistische kennis die zij hebben in combinatie met een inspectie van je dak te bepalen welke zonnepanelen voor jou het beste zijn.

Vergelijk offertes

Wij kunnen je in contact brengen met een dergelijke specialist en als je offertes opvraagt met onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool krijg je direct ook meerdere opties te zien. Maak hier een vergelijking van en je kunt direct zien bij welk bedrijf jij de meest gunstige prijs voor jouw zonnepanelen kan krijgen.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes van erkende installateurs?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

geen langdurig contract meer

Bezitters zonnepanelen kunnen geen langdurig contract meer afsluiten

Voor huishoudens met zonnepanelen op hun dak vervalt bij veel grote energieleveranciers

Kan jouw dak zonnepanelen dragen?

Als je zonnepanelen op jouw dak wilt gaan plaatsen dan is dat

Zonnepanelen op een stokje

Onder de categorie ‘waarom heb ik dat nou niet bedacht’ presenteren we