Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
zonnepanelen

Tegenwoordig hebben veel Nederlanders zonnepanelen op het dak staan om te voorzien in de energiebehoeften van het huishouden op duurzame en energiezuinige wijze. Als de panelen eenmaal zijn geïnstalleerd dan hoef je amper te denken aan onderhoud, maar ook in dat geval is het mogelijk dat krasjes op de panelen kunnen voorkomen om verschillende redenen. Maar, in hoeverre zijn krassen op de zonnepanelen van invloed op de opbrengst? Ga hieronder door met lezen om er meer over te weten.

Krassen op je zonnepanelen

Het kan iedereen wel overkomen, krassen op zonnepanelen zijn vrij normaal en kunnen op allerlei manieren ontstaan. Krassen op je zonnepanelen brengen allerlei gevolgen met zich mee. Zo hecht vuil zich makkelijker aan zonnepanelen met krassen. Daarnaast hebben krassen op de panelen in bepaalde gevallen een negatief effect op de op de opbrengst van de zonnepanelen en tevens ook op de levensduur.

Hoe krassen ontstaan

Krassen op zonnepanelen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Het poetsen van zonnepanelen kan op langer termijn krassen opleveren. Zeker als er gebruik wordt gemaakt van een schuurspons of andere schurende middelen en krassende producten. Ook agressieve schoonmaakmiddelen en chemicaliën zijn afgeraden. Daarnaast kan ook het gebruiken van een hogedrukreiniger krassen voor op de zonnepanelen zorgen. Tevens is het belangrijk om de zonnepanelen op natuurlijke wijze te laten drogen met de wind. Het gebruiken van een doek verhoogt de kans op krasjes.

De opbrengstcontrole

Het is essentieel om de zonnepanelen regelmatig te inspecteren, ook wel de opbrengstcontrole genoemd. De opbrengstcontrole wordt uitgevoerd door maandelijks de kWh-meter stand te nemen en deze op te schrijven. Door de maandelijkse verschillen in opbrengst bij te houden kan je nagaan in hoeverre er iets aan de hand is met de zonnepanelen. Naast handmatig opschrijven is het ook mogelijk om geautomatiseerde applicaties of internetwebsites te gebruiken. Krassen op zonnepanelen worden tijdens de opbrengstcontrole geconstateerd. Zonnepanelen met krassen staan niet heel mooi en er kan makkelijk vuil tussen de krassen zitten. Naast krassen op de zonnepanelen is het ook belangrijk om tijdens de opbrengstcontrole te letten op zaken zoals foutjes op de cellen van de panelen, vocht in de panelen, delaminatie door vocht in het folie, bruine schroeivlekken vanwege te hoge temperaturen, bruine blaasjes op de achterkant van de zonnepanelen door extreme overhitting en schade ontstaan door hagel.

Het invloed van krassen op de opbrengst

Krassen op zonnepanelen hoeven niet altijd een negatieve invloed te hebben op de opbrengst van zonnepanelen. In bepaalde gevallen is er geen of amper sprake van invloed. Ook op de levensduur van de zonnepanelen hebben krassen een geringe invloed. Op langer termijn kunnen krassen wel zorgen voor een verminderde opbrengst, denk zo aan het langdurig schoonmaken van de panelen met een harde borstel of door vaker een hogedrukreiniger te gebruiken. Krassen aan de onderzijde van zonnepanelen komt vaak voor, voornamelijk tijdens de montage of het transport. Dergelijke krasjes hebben vaak amper invloed op de opbrengst van de panelen, zolang de zonnecel maar niet te zien is. De plaat moet namelijk goed dicht blijven.

Daarnaast is het ook belangrijk om naar de lichtinval te kijken. Als door de krassen de lichtinval minder goed is, dan gaan de zonnepanelen niet even veel zonlicht op kunnen vangen. Dit levert een verlaagde energieopwekking op. Als er naast de kras ook sprake is van een scheur, dan kunnen de panelen afhankelijk van de lengte en plaats van de scheur wel een verminderde opbrengst opleveren.

Krassen op zonnepanelen voorkomen

Het is essentieel om zo veel mogelijk te proberen om krassen op je zonnepanelen te voorkomen. Voorkom dat je panelen krassen krijgen door:

  • De zonnepanelen minstens 3 maal per jaar goed te inspecteren.
  • Bij het reinigen van de zonnepanelen ook zorgen voor goed voorwerk.
  • De zonnepanelen na een reinigingsbeurt op natuurlijke manier te laten drogen.
  • Niet te gaan staan, leunen, springen of zitten op de zonnepanelen.
  • Geen gebruik maken van harde schuursponzen met metalen attributen maar een zacht doek, een zachte borstel of een goede raamtrekker.
  • Een tuinslang te gebruiken in plaats van een hogedrukreiniger.
  • Alleen ontkalkt water te gebruiken om de panelen schoon te maken.
  • Geen schurende middelen, chemicaliën of andere agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken.
  • Schakel een expert in om je zonnepanelen te reinigen of om ze te inspecteren.

Zelf doen of uitbesteden?

Zonnepanelen kunnen tijdens het reinigen makkelijk krasjes krijgen, zeker als er gebruik gemaakt wordt van schuurmiddelen. Het is belangrijk om goed te weten wat de juiste werkwijze is. Denk zo bijvoorbeeld aan het laten drogen van de zonnepanelen door de wind en niet door gebruik te maken van een doek. Als je zelf niet beschikt over de juiste kennis en ervaring, dan is het aangeraden om een specialist in te huren voor deze taak. Zo weet je zeker dat de panelen goed schoon worden gemaakt, dat je opbrengst zo hoog mogelijk blijft en dat krasjes zo veel mogelijk worden voorkomen.

Offertes vergelijken

Zitten er krassen op je zonnepanelen en ben je benieuwd in hoeverre dit een negatief effect kan hebben op de opbrengst van de panelen? Dan is het verstandig om een specialist in te huren om de situatie te inspecteren door eerst een goede vergelijking te maken van de beste zonnepanelenspecialisten uit je eigen omgeving. Door het maken van een vergelijking bespaar je het meest op de kosten en ben je verzekerd van het inhuren van een ervaren vakman waardoor je zonnepanelen gegarandeerd maximaal zullen blijven opleveren.


Laatste nieuws