top 7 wat installateurs je niet vertellen

Wanneer gebruik je optimizers?

Tegenwoordig worden optimizers steeds vaker aangeboden bij de aanschaf van een set zonnepanelen. De energieopbrengst van elk afzonderlijk paneel wordt namelijk maximaal gebruikt. Maar wat zijn optimizers, wat zijn de voor- en nadelen en wanneer gebruik je nou eigenlijk optimizers? Ga door met lezen hieronder als je alles over optimizers wilt weten.

Wat zijn optimizers?

Een optimizer het best worden omschreven als een soort slim kastje dat geplaatst wordt onder elk zonnepaneel. De optimizer maximaliseert de energieopbrengst van elk afzonderlijk zonnepaneel, aangezien elk panel een eigen optimizer heeft. Als er geen gebruik wordt gemaakt van optimizers, dan wordt de hele schakel van zonnepanelen aangetast als één paneel last heeft van bijvoorbeeld schaduw.

Het nut van een optimizer

Er zijn verschillende redenen waarom je een optimizer zou moeten aanschaffen. Met een optimizer:

  • Profiteer je van een beter rendement en zijn de zonepanelen efficiënter in het opwekken van stroom.
  • Kan je elk individueel zonnepaneel monitoren en tracken. Zo kunnen defecten en problemen makkelijk worden opgespoord.
  • Kan elk afzonderlijk zonnepaneel parallel stroom leveren.

Wanneer een optimizer gebruiken?

Mocht je een zonnepanelensysteem hebben waarbij de panelen goed liggen in de zon zonder dat er sprake is van schaduw of vuil, dan is het aanschaffen van een optimizer niet nodig. Ben je benieuwd wanneer je nou wel een optimizer moet gebruiken? Een optimizer kan ideaal zijn in de volgende situaties:

  • Als de zonnepanelen gedeeltelijk in de schaduw liggen, bijvoorbeeld door een boom, pijpen, een dakkapel, schoorsteen en dergelijke. Optimizers minimaliseren de invloed van de schaduw op de panelen.
  • In geval je last van bladeren, takken en ander vuil hebt op de zonnepanelen.
  • Als de zonnepanelen verdeeld liggen over meerdere dakvlakken waardoor de instralingshoek van de panelen verschillend is.
  • Mochten de panelen met verschillende oriëntaties geïnstalleerd worden.
  • Als de panelen in verschillende richtingen zijn gemonteerd.
  • In geval je meerdere vermogens wilt combineren met elkaar.
  • Als je per zonnepaneel wilt monitoren wat de opbrengst is of problemen op wilt sporen.

Kosten

Hoeveel je gaat betalen voor het aanschaffen van een optimizer hangt van verschillende factoren af aangezien elke situatie verschilt. Optimizers worden vaak in combinatie met een omvormer aangeboden, meestal van hetzelfde merk. Ga maar uit van een gemiddelde prijs van €60 tot €65 voor een optimizer. Je hebt per zonnepaneel één optimizer nodig. De prijs van een optimizer hangt verder af van de capaciteit van het zonnepaneel. Voor een set van 16 optimizers voor een gemiddeld zonnepanelensysteem betaal je minstens €1.000. De optimizers vormen dus zeker 15% van de totale investering.

Installatie

Optimizers installeren is vrij eenvoudig. Het is verstandig om de diensten van een specialist in te schakelen om de optimizers te installeren. In combinatie met een app kan een specialist op afstand nagaan wat de stand is van de situatie van de zonnepanelen. De optimizers kan je samen bestellen bij de zonnepanelen maar je kunt ze ook later door een specialist laten plaatsen.

Verschil optimizer en micro-omvormer

Een optimizer en een micro-omvormer worden vaak door elkaar gehaald aangezien ze vrij veel op elkaar lijken. Beiden worden ingesteld om de invloed van schaduw op zonnepanelen zoveel mogelijk te minimaliseren, maar er is wel degelijk een verschil op te merken tussen de twee. Het verschil tussen een optimizer en een micro-omvormer is dat een optimizer op een centrale omvormer wordt aangesloten waardoor de zonnestroom wordt omgezet in wisselstroom. In geval van een micro-omvormer wordt de zonnestroom direct omgezet in wisselstroom. Een centrale omvormer is dus niet noodzakelijk als er gebruik wordt gemaakt van een optimizer, maar extra bekabeling voor op het dak is in dat geval wel nodig.

Voordelen en nadelen

Het gebruik van optimizers in een zonnepanelensysteem kan dan wel handig zijn, maar je moet rekening houden met zowel de voor- en nadelen die hierbij komen kijken. Deze voordelen en nadelen kan je tenslotte met elkaar overwegen om een geschikte beslissing te maken voor je situatie. Hieronder tref je de voordelen en nadelen van optimizers:

Voordelen Nadelen
Je haalt het maximale rendement en opbrengstverlies wordt voorkomen. Een optimizer is duurder in aanschaf in vergelijking tot een stringomvormer.
De prestaties van elk afzonderlijk paneel kan worden gemonitord en getrackt met optimizers. Optimizers zijn niet eenvoudig te repareren omdat ze onder het paneel weg zijn gewerkt en vaak dus moeilijk toegankelijk zijn.
Optimizers maken het zonnepanelensysteem veiliger aangezien de spanning verdeeld wordt en niet op één punt tegelijk binnenkomt. Er zijn meerdere onderdelen als er gebruik wordt gemaakt van optimizers wat de kans op reparaties en storingen vergroot.
Met optimizers is het niet noodzakelijk om eerst de elektra om te moeten zetten om van een serieschakeling een parallelle schakeling te maken. De vereiste opstartspanning is vrij hoog aangezien er pas zonnestroom wordt omgezet naar stroom bij voldoende zonnestoomproductie.
Optimizers hebben een zeer lange levensduur bij correct gebruik, tijdig onderhoud en de juiste plaatsing. De plaatsing moet direct correct zijn anders ben je veel geld kwijt.
De installatie van een optimizer is zeer eenvoudig en kan makkelijk in combinatie met een app.
Er is minder last van schaduw vanwege de opstelling als er gebruik wordt gemaakt van optimizers.
De onderhoudskosten van een zonnepanelensysteem met optimizers zijn vrij laag.
Optimizers zijn goedkoper dan micro-omvormers.

Wel of geen optimizer aanschaffen?

In hoeverre je wel of geen optimizer aan moet schaffen hangt geheel van je eigen situatie en je dak af. Mocht er sprake zijn van schaduw op de zonnepanelen, liggen de panelen elk in een andere richting, zitten de zonnepanelen op verschillende hellingsgraden, in verschillende windrichtingen of op andere dakvlakken, dan is het verstandig om een optimizer te kopen voor het behouden van een maximaal rendement.

Offertes vergelijken

Ga je binnenkort zonnepanelen kopen om te voorzien in de energiebehoeften van je huishouden op een duurzame, milieuvriendelijke en energiebesparende wijze? Voordat je zonnepanelen gaat aanschaffen en een beslissing gaat maken of je nou wel of geen optimizers gaat kopen, laat je eerst goed adviseren door een expert. Zo kan de specialist meedenken over de verschillende mogelijkheden die je hebt om het rendement zo maximaal mogelijk te behouden.

Comments for this post are closed.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%