Zonnepanelen huren

De stijgende kosten voor gas en elektriciteit hebben er voor gezorgd dat bij iedereen de interesse in een systeem op basis van zonne-energie aanzienlijk is toegenomen. De voorbije jaren hebben reeds heel wat gezinnen er doelbewust voor gekozen om te investeren in een systeem met zonnepanelen, maar lang niet iedereen beschikt op dit vlak over de nodige financiële middelen. Het aankopen van zonnepanelen gaat dan ook al snel gepaard met een investering die tussen de 2.000 en soms zelfs 10.000 euro of meer kan liggen. Zou jij ook graag willen kunnen genieten van de voordelen van zonne-energie, maar beschik je niet over de mogelijkheid om zomaar dit grote investeringsbedrag op tafel te leggen? In dat geval is zonnepanelen huren voor jou misschien wel interessant!

zonnepanelen huren

Hoeveel kost zonnepanelen huren?

In eerste instantie zal je natuurlijk een goed beeld willen hebben van de gemiddelde kostprijs die is verbonden aan het huren van zonnepanelen. Je dient er op dit vlak wel rekening mee te houden dat de huurprijs sterk afhankelijk is van de partij in kwestie. Bovendien spreekt het voor zich dat de huurprijs voor een systeem bestaande uit 2 zonnepanelen een stuk lager ligt dan wanneer er sprake is van een systeem met 10 zonnepanelen. Wij zetten de gemiddelde huurprijzen alvast even voor jou op een rijtje door middel van onderstaande tabel.

Aantal zonnepanelen Gemiddelde huurprijs
2 zonnepanelen Tussen 10 & 12,50 euro per maand
6 zonnepanelen Tussen 20 & 30 euro per maand
10 zonnepanelen Tussen 40 & 60 euro per maand

Zoals je ziet liggen de huurprijzen voor zonnepanelen relatief ver uit elkaar. Wanneer je de verschillende verhuurbedrijven gaat vergelijken zal je zien dat er ook altijd op die manier sprake is van een prijsverschil waar je rekening mee dient te houden. Het spreekt voor zich dat het voor jou als woningeigenaar namelijk van het grootste belang is dat je kiest voor zonnepanelen waar zo weinig mogelijk kosten aan verbonden zijn. Een objectieve vergelijking uitvoeren is wat dat betreft dan ook eigenlijk cruciaal.

Waarom zonnepanelen huren?

Er zijn heel veel interessante redenen aan te halen waarom het interessant kan zijn om er voor te kiezen om zonnepanelen te huren in plaats van ze aan te kopen. Allereerst is dit uiteraard de oplossing voor mensen die slechts over een beperkt budget beschikken. Lang niet iedereen is dan ook zomaar financieel in staat om een bedrag tussen de 2.000 en 10.000 euro op te hoesten. Het huren van zonnepanelen brengt evenwel niet alleen een financieel voordeel met zich mee, er zijn ook praktische voordelen aan verbonden. Wat bijvoorbeeld te denken van het feit dat alles voor jou wordt geregeld? Je dient je met andere woorden geen zorgen te maken over de montage van de zonnepanelen en daarbij kan je er ook nog eens zeker van zijn dat er gebruik wordt gemaakt van kwalitatieve zonnepanelen die over een zeer aantrekkelijk rendement beschikken.

Eveneens geschikt voor huurders

Het is een bekend probleem, mensen die er voor kiezen om bijvoorbeeld een appartement of een woning te huren die niet over de mogelijkheid beschikken om gebruik te maken van zonnepanelen, althans niet wanneer de eigenaar van de woning of het appartement deze niet wenst te voorzien. Het huren van zonnepanelen kan op dit vlak de perfecte oplossing betekenen. In dit geval kies je er namelijk voor om een bepaald contract af te sluiten met het verhuurbedrijf welke synchroon loopt met de huurovereenkomst. Met andere woorden, beschik je over een huurcontract met een looptijd van 3 jaar? In dat geval kan je er voor kiezen om ook de huur van de zonnepanelen over een dergelijke termijn plaats te laten vinden. Zo ben je er zeker van dat je gedurende de volledige huurperiode kunt rekenen op de voordelen zonnepanelen en zonne-energie met zich meebrengen.

Nadelen van zonnepanelen huren

Bovenstaande klinkt natuurlijk veelbelovend, maar zijn er dan helemaal geen nadelen verbonden aan het huren van zonnepanelen? Toch wel. Het is namelijk zo dat je door zonnepanelen te huren altijd minder rendement haalt dan wanneer je een systeem zou kopen. Bovendien is het zo dat je vast zit aan een contract. Wil je met andere woorden plots verhuizen (zowel bij huur als bij koop), dan zal je een overnemer moeten vinden die bereid is om de huurprijs van de zonnepanelen op zich te nemen. Is dat niet het geval, dan zal je dus nog enige tijd moeten blijven verder betalen, ook wanneer je reeds bent verhuisd.

Een ander nadeel gaat schuil in het feit dat je bij het huren van zonnepanelen nagenoeg geen zeggenschap hebt over de zonnepanelen die precies op je dak worden geplaatst. Het verhuurbedrijf beslist van welke zonnepanelen er gebruik wordt gemaakt en realiseert de plaatsing waardoor je hier eigenlijk geen enkele invloed op hebt als woningeigenaar. In principe is dit niet noodzakelijk, maar sommige mensen kunnen het als hinderlijk ervaren. Kan je met deze nadelen leven? In dat geval is er geen enkele reden meer om niet te overwegen om zonnepanelen te huren!

Impact op de terugverdientijd

Wanneer je er voor kiest om een systeem met zonnepanelen aan te kopen kan je er rekening mee houden dat de installatie is terugverdiend over een periode van gemiddeld tussen de 8 en de 10 jaar. Wanneer je zonnepanelen huurt dien je evenwel rekening te houden met een maandelijkse kostprijs die in verhouding een stukje hoger ligt. Het spreekt voor zich dat dit ook een impact heeft op de terugverdientijd. Gemiddeld wordt de terugverdientijd bij het huren van zonnepanelen dan ook zo’n 2 jaar verlengd. In het slechtste geval kan de terugverdientijd evenwel tot 4 jaar oplopen. Ook op dit vlak is het dus van cruciaal belang om een goede vergelijking uit te voeren wil je niet bedrogen uitkomen. Hoe dan ook, ook ondanks de iets langere terugverdientijd is het duidelijk dat een systeem met zonnepanelen huren nog steeds zeer rendabel kan zijn, vooral op lange termijn.

Vervangen van de omvormer

Tot slot nog een laatste niet onbelangrijk punt. Het is immers algemeen bekend dat een omvormer niet over een even lange levensduur beschikt als de zonnepanelen zelf. Gemiddeld gaat een omvormer maximaal 12 jaar mee waarna er een nieuw moet worden aangekocht. Afhankelijk van het aantal zonnepanelen ligt de kostprijs voor een omvormer tussen de 650 en 1.550 euro. Wanneer de zonnepanelen worden gehuurd zal de omvormer bij een defect echter worden vervangen door het verhuurbedrijf waardoor je ook in dit geval niet te maken krijgt met extra kosten.

Zoek jij een specialist bij jou in de buurt?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan! Zodat je straks weloverwogen een keuze kunt maken.