BTW zonnepanelen terugvragen 4 stappenplan

Op het moment dat je als particulier de keuze maakt om een investering te doen in een systeem met zonnepanelen is het mogelijk om de BTW op de aankoop van de zonnepanelen terug te krijgen. Het betreft hier in de praktijk dus een mooie teruggave van zomaar even 21 procent van het totale prijskaartje dat je hebt geïnvesteerd. Wanneer je hebt gekozen voor een standaard pakket bestaande uit 10 zonnepanelen met een waarde van 4.400 euro kan dit je een voordeel opleveren van zo’n 750 euro. Heb jij er ook als particulier voor gekozen om te investeren in een systeem met zonnepanelen en zou je graag jouw BTW terug willen krijgen van de Nederlandse Belastingdienst? In dat geval is het absoluut de moeite waard om rekening te houden met het hieronder aangegeven stappenplan.

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

Update:

Per 1 januari 2020 is er een wijziging voor de Kleine Ondernemers Regeling.

  1. De omzet mag niet hoger dan 20.000 euro zijn.
  2. Rechtspersonen zoals verenigingen, stichtingen en BV’s kunnen ook gebruik maken van de nieuwe regeling.
  3. De ontheffing van de administratieve verplichtingen vervalt per 1 januari 2020

Stappenplan voor BTW terugvragen bij aankoop zonnepanelen

Zou je wel graag de 21 procent aan BTW op je installatie met zonnepanelen terug willen ontvangen? In dat geval zal je, je moeten aanmelden als ondernemer bij de Belastingdienst. Je zal dan een Btw-aangifte moeten indienen voor het jaar waarop de zonnepanelen zijn aangekocht. Je kan wel meteen een ontheffing aanvragen voor de komende kalenderjaren. Dit betekent dat je slechts éénmalig een Btw-aangifte zal moeten doen. Voor de jaren die volgen geniet je namelijk van een vrijstelling. Hoe dan ook hebben wij het stappenplan dat je in deze situatie kan volgen even gedetailleerd voor jou op een rijtje gezet.

Veel installateurs nemen als extra service de btw-aangifte op zich. Let daar dus op als je een offerte bekijkt. In de uiteindelijke prijs is dan namelijk de teruggave van de btw al meegenomen. De btw-teruggave uitbesteden betekent dat je zelf geen gedoe hebt met de Belastingdienst, dus dat is mooi meegenomen. Als je de btw-aangifte zelf gaat doen, weet dan dat je je wel zelf moet melden bij de Belastingdienst. Want de btw-aangifte valt niet onder de algemene belastingplicht. Zonder aangifte ook geen teruggave! Check dit dus goed bij de Belastingdienst voordat je je zonnepanelen koopt. Het gaat wel om het terugkrijgen van 21% van je investering!

  • Stap 1: Invullen van formulier ‘Opgaaf startende ondernemer’.

Vanaf het ogenblik dat je begint met het leveren van stroom aan het netwerk krijg je officieel de stempel van ondernemer. Wanneer je de BTW van 21 procent op je installatie wenst terug te ontvangen zal je, je dus meteen dienen aan te melden als ondernemer bij de Belastingdienst. Je moet er wel rekening mee houden dat het energiecontract op jouw persoonlijke naam staat en dus niet bijvoorbeeld op die van je partner. De aanmelding dient bovendien altijd te gebeuren binnen de 30 dagen na afloop van het kwartaal waarin de zonnepanelen zijn gekocht. Aanmelden vooraleer de zonnepanelen werden aangekocht is eveneens een mogelijkheid. Je kan hiervoor het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders‘ gebruiken.

  • Stap 2: De reactie van de Belastingdienst.

De tweede stap in dit stappenplan is er één die je niet zelf hoeft te doen. In deze fase zal je namelijk van de Belastingdienst een antwoord ontvangen op je vraag om ondernemer te worden. Doorgaans wordt deze aanvraag meteen (binnen de 5 werkdagen) goedgekeurd en ontvang je een brief met jouw BTW nummer. Nog eens vijf dagen later zal je normaal ook de nodige gegevens ontvangen met betrekking tot jouw inlognaam welke nodig is om je digitale Btw-aangifte te kunnen uitvoeren.

  • Stap 3: De Btw-aangifte voor het jaar van aankoop.

Vanaf het ogenblik dat je bent geregistreerd als ondernemer dien je per kwartaal een zogenaamde Btw-aangifte in te dienen. Je blijft dit doen tot op het ogenblik dat je van de Belastingdienst een ontheffing hebt ontvangen. Voor het invullen van de eerste aangifte is het van belang dat je correct te werk gaat. In tegenstelling tot wat veel mensen op het eerste zicht zullen vermoeden is het absoluut niet zo dat je de BTW over de stroom die je levert zelf moet gaan uitrekenen, in tegendeel. De Belastingdienst heeft dit zeer eenvoudig mogelijk gemaakt door de volgende standaardbedragen voor de omzetbelasting te hanteren:

Opwekvermogen uitgedrukt in Wattpiek Bedrag waarover de omzetbelasting van toepassing is Omzetbelasting of zogenaamde ‘forfait’
0 – 1000 95 euro 20 euro
1001 – 2000 190 euro 40 euro
2001 – 3000 286 euro 60 euro
3001 – 4000 381 euro 80 euro
4001 – 5000 476 euro 100 euro
5001 – 6000 571 euro 120 euro
6001 – 7000 667 euro 140 euro
7001 – 8000 762 euro 160 euro
8001 – 9000 857 euro 180 euro
9001 – 10000 952 euro 200 euro

Het is niet nodig om de bedragen te spreiden over meerdere kwartalen. Gedurende het eerste kwartaal waarin de aangifte gebeurt is het bij vraag 1a mogelijk om het volledige ‘forfait’ in te vullen. Bij eventuele volgende kwartalen mag je overal gewoon 0 ingeven. Ondanks het feit dat je voor de kwartalen die volgen dus telkens een nul moet opgeven is het wel steeds van belang dat de aangifte wel gewoon gebeurt. Doe je dit niet, dan loop je het risico om tegen een vrij pittige boete aan te lopen. Dit zal je uiteraard koste wat het kost willen vermijden.

  • Stap 4: Doorgeven van rekeningnummer van je bank

Voor het terug kunnen ontvangen van de aangevraagde BTW op de installatie met zonnepanelen is het tot slot een vereiste om je bankrekeningnummer door te geven aan de Belastingdienst. Dit geldt bovendien ook voor het geval de Belastingdienst reeds een rekeningnummer van je heeft ontvangen voor bijvoorbeeld de inkomstenbelasting of eventuele toeslagen. Voor het doorgeven of aanpassen van je rekeningnummer is het mogelijk om het daarvoor bestemde formulier ‘Wijziging rekeningnummer ondernemers’ te gebruiken.

Wist je al dat:

De Belastingdienst maakt voor de btw-teruggave gebruik van de zogenaamde kleine ondernemersregeling. Voor hen ben je vanaf het ogenblik dat je zonnepanelen plaatst een ondernemer. Een systeem met zonnepanelen levert namelijk letterlijk stroom terug aan het elektriciteitsnet waardoor er een bepaalde handelstransactie plaatsvindt.

Teruggave van BTW zelf doen of uitbesteden?

Vooraleer we het stappenplan uiteen gaan zetten geven we nog even een antwoord op de vraag die veel mensen zich stellen. Is het namelijk interessant om de aanvraag tot teruggave zelf te doen of kies je er maar beter voor om dit uit te besteden? In de praktijk wordt het altijd aangeraden om dit zelf te doen. Je kan er inderdaad voor kiezen om een beroep te doen op één van de verschillende ‘gespecialiseerde’ bedrijfjes, maar zij vragen al snel tussen de 100 & 150 euro per aanvraag. De procedure is echter zo eenvoudig dat je dit geld zonder probleem gewoon in eigen zak kan steken.

Terugwerkende kracht

Een uitspraak van het Europese Hof van Justitie van 20 juni 2013 en een uitspraak van de Hoge Raad van 15 december 2017 was het mogelijk dat je de btw van pv panelen onbeperkt met terugwerkende kracht kon terug vragen. Het ging dus niet alleen om de btw van 2019 en 2018 maar ook van voorgaande jaren. Nu geldt er sinds 1 januari 2019 een nieuwe regeling:

  1. Btw zonnepanelen 2019 kun je terugvragen voor 1 juli 2020
  2. Btw zonnepanelen 2014 tot 2018 kun je terugvragen tot 1 juli 2019
  3. Btw zonnepanelen 2013 en ouder kun je terugvragen voor 1 juli 2019

Mocht een belastingplichtige te laat zijn, dan kan hij/zij de inspecteur verzoeken de terugvraag van btw ambtshalve te verlenen. Bovenstaande geldt voor particulieren die voor het eerst een btw-nummer aanvragen. Als er al een btw nummer is dan geldt in de meeste gevallen de zogenaamde 5 jaarstermijn tenzij er in het jaar waarover de btw terug wordt gevraagd er nog geen btw nummer toegekend was.

Gaan aanvraag tot teruggave indienen? Geen BTW terug!

De theorie stelt dat elke persoon die er voor heeft gekozen om zonnepanelen te kopen en te laten plaatsen in Nederland per kwartaal een Btw-aangifte dient in te dienen. Indien je er voor kiest om je niet te registeren als zijnde een ondernemer zal je echter van de Belastingdienst automatisch een zogenaamde ontheffing van Btw-aangifte ontvangen op basis van een bijzondere regeling voor kleine bedrijven of ondernemers. In de praktijk is het zo dat alle particulieren onder deze regeling vallen. Niets doen lijkt er dus voor te zorgen dat alles alsnog in orde komt… of niet? Neen, want indien je zelf geen aanvraag indient zal je ook geen BTW over de aankoop van de installatie terugkrijgen.

Snel doorklikken naar:

Kan ik ook zonnepanelen plaatsen op een plat dak?

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!