zonnepanelen penningsveer

Zonnepanelen zomer vs winter

Zonnepanelen zijn de manier bij uitstek om te voorzien in uw eigen energie. Toch zijn er een hoop mensen die twijfelen om zonnepanelen aan te schaffen. De reden hiervan is heel eenvoudig. De gedachtegang is namelijk dat zonnepanelen in de zomermaanden veel meer energie opleveren dan in de wintermaanden. We keken naar de voor- en nadelen van zonnepanelen in beide seizoenen. We maakten voor u een overzicht zodat u tot een goede keuze kunt komen voor het juiste type zonnepaneel.

Maak de juiste keuze

We hebben een aantal aandachtspunten voor u op een rij gezet, samen met de eigenschappen in de zomer en de winter. U vindt ze terug in onderstaande tabel.

Welk product, omstandigheid of eigenschap Zomermaanden Winterperiode
Energie opbrengst In de zomermaanden is er volop zon, en dat is natuurlijk waar zonnepanelen het beste op werken. De energie opbrengst zal dan ook in de zomermaanden relatief gezien het hoogste zijn. Daar staat tegenover dat deze wel wordt bepaald door het type zonnepanelen. Hier komen we in volgend stukje op terug. In de wintermaanden is er minder zon maar er is alsnog een hoop daglicht. Dit gefilterde zonlicht is voor een aantal typen zonnepanelen al genoeg om energie mee op te wekken. Zonnepanelen wekken in de wintermaanden dus ook energie op om uw huis van stroom te voorzien.
Monokristallijn panelen Het gaat hierom panelen die uit een stuk bestaan zonder dat er naden in het materiaal zitten. De panelen wekken in de zomermaanden een hoop energie op omdat ze werken met zonlicht maar ook met gefilterd zonlicht. U bent niet afhankelijk van enkel zonnige dagen: u heeft de hele zomer door voldoende energie. In de wintermaanden is er gefilterd daglicht. Monokristallijn panelen leveren dan ook in de wintermaanden een hoop energie waardoor ze de beste keuze zijn voor op uw dak. U heeft het hele jaar door profijt van monokristallijn panelen.
Polykristallijn panelen oude stijl De oude generatie polykristallijn panelen levert vooral in de zomermaanden energie voor uw huis op. Daarbij wordt enkel het ongefilterde zonlicht omgezet in energie, gefilterd zonlicht wordt niet in energie omgezet. Het gaat dan ook om een low budgetkeuze waardoor u hoogstwaarschijnlijk niet genoeg energie heeft voor uw huishouden het hele jaar door. De oude generatie polykristallijn panelen heeft in de wintermaanden nagenoeg geen functie aangezien er dan slechts een zeer beperkt aantal zonuren is. Het merendeel van de tijd is er sprake van gefilterd daglicht en dit wordt niet in energie omgezet. De panelen zijn niet geschikt voor de wintermaanden.
Polykristallijn panelen nieuwe stijl Deze panelen hebben minder naden in het materiaal zitten waardoor ze ook meer gefilterd zonlicht kunnen omzetten in energie. Het is dan ook een goede keuze voor ons Nederlandse klimaat waarin de zon niet altijd even veel schijnt. De panelen wekken minder energie op dan de monokristallijn panelen maar ze zijn qua kosten de beste keuze. Doordat de panelen ook van gefilterd daglicht gebruik maken zijn ze voor gebruik in de wintermaanden een zeer goede investering. U zult nog extra energie af moeten nemen van het energiebedrijf maar hierbij vindt vaak saldering plaats. U levert meer energie terug in de zomermaanden waardoor u dit kan salderen en compenseren in de wintermaanden.
Dubbelwandige panelen De nieuwste generatie zonnepanelen is dubbelwandig. Er zitten zonnepanelen aan de boven- en onderkant. Die panelen zijn gemaakt van monokristallijn materiaal of de nieuwste generatie polykristallijn materiaal. De panelen zijn vooral in de zomer meer praktisch dan de voorgenoemde modellen. De reden hiervan is dat modellen met een metalen drager gemakkelijker oververhit kunnen raken. Modellen die dubbelwandig zijn raken niet oververhit waardoor ze ook op zeer warme dagen nog energie leveren. Deze generatie panelen levert in de wintermaanden genoeg energie voor uw huishouden. De beide kanten wekken energie op uit gefilterd daglicht waardoor er een aantrekkelijk vermogen wordt geleverd. Zelfs in de wintermaanden kan er sprake zijn van een overproductie waardoor de panelen de beste keuze zijn.
Plaatsing van de panelen De zomermaanden zijn een periode waarin bedrijven die zonnepanelen plaatsen razend druk zijn. Uw opdracht valt dan ook slecht in te plannen en vaak gaan er maanden overheen voordat u een keer aan de beurt bent. U moet dan ook in de wintermaanden al gaan afspreken wanneer uw zonnepanelen worden geplaatst. Een plekje voor in de zomermaanden moet u vroeg vastleggen. De wintermaanden zijn relatief gezien de beste maanden om zonnepanelen te laten plaatsen. De leverancier heeft alle tijd om de zonnepanelen bij u te komen plaatsen en u begint vanaf het eerste moment dat de installatie in gebruik wordt genomen al met het besparen van energie.

Subsidies op zonnepanelen

Wanneer u zonnepanelen gaat aanschaffen is het niet zo dat u bij de overheid een subsidie krijgt. Doordat zonnepanelen de afgelopen jaren een stuk goedkoper zijn geworden wordt er geen subsidie meer verstrekt op de aanschaf van de zonnepanelen. Wel kunt u de BTW die u heeft betaald terug vorderen bij de overheid. Op die manier heeft u alsnog een voordeel van 21 procent bij de aanschaf van zonnepanelen. Verder is de overheid bezig met een nieuwe subsidiemaatregel die komt in plaats van de oude salderingsregeling. Men wil dat u de installatie in 7 jaar terugverdient. Daarom krijgt u wanneer u energie terug levert die teveel is opgewekt een bepaald bedrag per kWh. Dat bedrag is flexibel. Op die manier krijgt u via de energieleverancier een soort subsidie toegekend. U moet dan wel een installatie hebben die een overproductie levert.

 

Vergelijk eerst de prijzen

Voordat u zonnepanelen aanschaft is het goed om eerst de prijzen van de diverse typen zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Dat doet u met onderstaande link. U ontvangt voor

uw situatie meerdere prijsopgaven. Het vergelijken van prijsopgaven van lokale leveranciers kan u een voordeel oplopend tot 20 procent opleveren.

 

Comments for this post are closed.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%