Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

De interesse in zonnepanelen in Nederland is groot op dit moment. Daar zijn een aantal goede redenen voor. De prijzen voor zonnepanelen dalen nog steeds en dat terwijl de kwaliteit steeds beter wordt. De opbrengsten in Nederland met zonnepanelen zijn indrukwekkend en 2020 lijkt alweer een recordjaar te worden op dat gebied. Daarnaast is er nog steeds de btw regeling waarvan je gebruik maakt en waarmee je de terugverdientijd naar 7 jaar brengt. Zonnepanelen zijn in Nederland gewoon echt een slimme investering.

De toenemende interesse in zonnepanelen gaat logischerwijs gepaard met een toename aan specialisten. En je hebt dan de keuze uit regionale- en nationale bedrijven. Wat kwaliteit betreft vind je bij beide opties voldoende mogelijkheden. Over het algemeen zijn de zonnepanelen die in Nederland verkocht worden prima van kwaliteit en als je let op keurmerken, garantieregelingen en klantenrecensies dan vind je zowel tussen de regionale- als de landelijke bedrijven een goede installatie. Er zijn andere redenen waarom een regionale specialist een betere keuze is.

De geografische invloed op de opbrengsten

Wist je dat de opbrengsten van zonnepanelen in Nederland regionaal bepaald zijn? We zijn een klein land, maar vijf dezelfde systemen die exact op dezelfde manier worden opgesteld op verschillende plekken in het land zullen andere opbrengsten laten zien. De breedtegraad heeft hier invloed op en ook de sterkte van de zon. Hoe verder naar het zuiden je gaat, hoe hoger de opbrengsten. En hoe dichter bij zee, hoe hoger de opbrengsten. Zonnepanelen presteren dus erg goed in de provincie Zeeland, bijvoorbeeld.

Een exacte berekening

Gelukkig zijn de verschillen niet heel erg groot en kun je overal in Nederland goede opbrengsten verwachten van je zonnepanelen. In Zeeland heb je gemiddeld twee zonnepanelen minder nodig om dezelfde opbrengsten te genereren als in Drenthe. Er zijn ook andere factoren in het spel, zoals de windrichting waarin de zonnepanelen worden opgesteld, de hellingshoek waarmee ze zijn geplaatst en de hoeveelheid schaduw die erop valt. Een regionale specialist neemt al deze factoren in overweging en weet exact wat zonnepanelen in jouw regio en in jouw situatie kunnen opbrengen. Dat levert vaak een bijzonder exacte berekening op van de mogelijkheden op jouw dak.

Regelingen van de gemeente

De aankoop van zonnepanelen wordt gestimuleerd op landelijk niveau, op provinciaal niveau en op gemeentelijk niveau. Via de nationale btw regeling van de Belastingdienst vraag je alle belasting voor de aankoop van je installatie terug. Dit is dus een ‘subsidie’ waarmee je circa 1/5 deel van je investering terugkrijgt. Gemeentes en provincies bieden daarom vaak geen subsidies voor het aanschaffen van zonnepanelen aan (enkele uitzonderingen daargelaten), maar steunen inwoners op een andere manier. In de provincie Groningen is er de Waardevermeerderingsregeling waarmee je een compensatie krijgt als je zonnesysteem aardbevingsschade oploopt, bijvoorbeeld. En alle gemeenten hebben een Regionaal Energieloket opgesteld waar je terecht kunt voor onafhankelijk advies.

Samenwerking met de gemeente

Regionale specialisten staan via het Regionaal Energieloket in contact met de gemeente. Ze werken samen om de inwoners aan een zonnesysteem te helpen. De gemeente biedt advies aan en een lijst met installateurs in de regio. Een installateur uit jouw gemeente weet dus exact wat er op dat moment op het gebied van duurzaamheid wordt georganiseerd. Misschien is er een tijdelijke actie met een waardebon, een besparingspakket of een inkoopcollectief. Gemeentes organiseren ook duurzame huizenroutes waar inwoners hun verduurzaamde woning een dag openstellen voor geïnteresseerden. De regionale specialist kan je veel gedetailleerder informeren over wat er in de gemeente speelt dan een landelijk bedrijf.

Een langdurige samenwerking

Door zonnepanelen aan te schaffen ga je een langdurige samenwerking aan met de specialist. Zonnepanelen gaan gemakkelijk 30 jaar mee tegenwoordig en zelfs meer als je de beste kwaliteit hebt gekocht en er goed voor zorgt. Tijdens de levensduur van je systeem heb je de specialist nodig voor reparaties, voor het onderhouden van je zonnepanelen en voor het vervangen van je string omvormer. Het is dus niet zo dat je de installateur na het monteren en in gebruik stellen van je zonnepanelen niet meer nodig hebt.

Laagdrempelig contact

Het is fijn als het contact met je installateur soepel verloopt en dat is het gemakkelijkste als deze bij je in de buurt woont. Jij kunt op de fiets stappen en er even langs gaan of je rijdt er langs onderweg naar huis van werk. Persoonlijk contact levert sneller oplossingen op. De installateur is ook snel bij jou en ook zij kunnen aan het einde van hun dag nog even bij je langsgaan om dingen te bespreken voordat ze terug gaan naar de basis. Heb je een urgente reparatie die moet worden uitgevoerd, dan is een regionale specialist vaak sneller bij je dan bij een landelijk bedrijf het geval is. Van dit soepele contact profiteer je zo lang je het systeem in gebruik hebt, en dat is dus lang.

Geen voorrijkosten

Een laatst financieel voordeel van het inhuren van een regionale specialist is dat je dan geen voorrijkosten betaalt. Dat geldt voor de bezoekjes tijdens het inplannen van de werkzaamheden en de montage van de zonnepanelen zelf, maar ook daarna. Wil je je zonnepanelen laten onderhouden, wil je je string omvormer laten vervangen of moet je systeem worden gerepareerd, dan is de specialist snel bij je en betaal je niet voor de extra kilometers die ze maken. Wil jij een zonnesysteem aanschaffen? Ga dan op zoek naar een vakkundige en kwalitatieve specialist uit je eigen regio en profiteer van de voordelen.


Laatste nieuws