Onafhankelijke zonnepanelen platform met meer dan 15 jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Er is zo veel informatie beschikbaar online over zonnepanelen, dat het heel goed mogelijk is dat jij hier geen wijs uit kunt worden. Iedereen wil je natuurlijk vertellen dat zij de beste zijn, wat volgens hen de beste oplossingen zijn en wat jij het beste aan kunt schaffen. Er is veel dat de installateurs je vertellen, maar tegelijkertijd is er ook voldoende waar ze over zwijgen. Lees hier verder over een top 7 van feiten waar de installateurs van zonnepanelen vaak stil over zijn.

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

1: zonnepanelen zijn niet zelfreinigend

Het is waar dat zonnepanelen onderhoudsarm zijn, maar zelfreinigend, ook al wordt dit regelmatig beweerd, zijn ze niet. Net als dat je af en toe je ramen lapt, moeten zonnepanelen ook af en toe even worden afgenomen. Doe je dit niet, dan kan dit na een jaar een rendementsverlies van 3 procent betekenen. Verwijder dus af en toe even vuil, stof en aanslag, zorg dat er geen takjes, blaadjes of afval op je zonnepanelen terecht is gekomen en haal ook sneeuw snel weg. Eventueel sluit je een onderhoudscontract af met de leverancier.

2: niet alle daken zijn geschikt voor zonnepanelen

Het is heel goed mogelijk dat een goede leverancier van zonnepanelen bij jou een dakinspectie doet en je eerlijk vertelt dat voor jou zonnepanelen geen goede investering zijn. Een andere leverancier zou de installatie misschien toch plaatsen om geen klandizie mis te lopen. Als jouw dak voor een groot gedeelte in de schaduw staat, als deze een slechte oriëntatie heeft of als de hellingshoek te veel afwijkt van 35 graden, dan kan het voor jou niet rendabel zijn om zonnepanelen aan te schaffen. Eerlijke leveranciers vertellen je dit en slaan je klandizie af, maar wees op je hoede voor de rest.

3: aarding van zonnepanelen is verplicht

Eigenlijk hebben de installateurs van zonnepanelen gelijk als ze zeggen dat deze niet geaard hoeven worden. Zonnepanelen zijn namelijk dubbel geïsoleerd en dat betekent dat aarding niet nodig is. Wat ze je echter niet vertellen is dat het aarden van het montagesysteem wel verplicht is en dat is om de zonnepanelen van verschillende situaties te beschermen.

  • Bij blikseminslag.
  • Voor statische spanning.
  • Voor het ontsnappen van elektriciteit via het frame.

4: salderen gaat veranderen

De huidige salderingsregeling gaat veranderen en mogelijk in 2023. Op dit moment wordt de energie die je opwekt afgetrokken van de energie die je gebruikt en krijg je alleen nog een rekening voor het overschot. Je krijgt dus de exacte energieprijs (inclusief belasting en netbeheerkosten) terug van de leverancier. Dit is eigenlijk niet terecht, want de leverancier koopt haar energie ergens anders voor de inkoopprijs (ongeveer 30 procent van de totaalprijs) en heeft met belastingen en andere kosten weinig te maken. Vanaf 2023 wordt hier daarom een subsidie voor in het leven geroepen. Je krijgt vanaf dan van het energiebedrijf de kale energieprijs per kWh en voor elke kWh die je opwekt krijg je een subsidie. Deze subsidie zou het verschil tussen de kale energieprijs en de energieprijs die jij betaalt moeten dekken. Dit heeft in twee gevallen de volgende gevolgen.

  • Je wekt minder op dan dat je gebruikt: als je meer energie gebruikt dan dat je kunt opwekken met je installatie, dan zal je meer administratief werk moeten verrichten. Nu wordt het verschil gewoon verrekend op je jaarfactuur en na 2023 moet je dus met een subsidieaanvraag aan de slag.
  • Je wekt meer op dan je gebruikt: in deze situatie heb je geluk, want voor elke kWh die je nu meer opwekt krijg je van de energieleverancier enkel de kale energieprijs. Vanaf 2023 krijg je daar dus ook een subsidie bij, wat jou als het goed is financieel meer op zal leveren. Het wordt door de overheid dus aantrekkelijker gemaakt om een grotere installatie aan te schaffen dan je nodig hebt.

5: een zonnepanelen pakket aanschaffen is gevaarlijk

Er zijn veel leveranciers van zonnepanelen die je een kant-en-klaar pakket met zonnepanelen, bekabeling, rails, bevestigingsmaterialen en bekabeling aanbieden. Deze pakketten zijn bijzonder handig, vooral omdat je ze zelf kunt installeren op je dak. Je moet echter niet vergeten dat een installatie zonnepanelen op jouw situatie moet worden aangepast. Alleen dan kun je de beste prestaties verwachten. Het is dus beter om advies op maat in te winnen en zo samen met een specialist een pakket samen te stellen die perfect aansluit op jouw omstandigheden thuis.

6: doe alleen kleine aanbetalingen

Het aanschaffen en laten plaatsen van zonnepanelen is erg populair geworden en er zijn dan ook een groot aantal leveranciers van zonnepanelen die jou als klant willen. Hierdoor is de concurrentie groot en is de markt zeker wisselvallig te noemen. Regelmatig verdwijnen er bedrijven en duiken er nieuwe bedrijven op. Wat nu als jij net een grote aanbetaling hebt gedaan voor je zonnepanelen en jouw leverancier gaat failliet? Wees dus voorzichtig met aanbetalingen. Ook al is dit normaal, als een leverancier om veel geld vraagt dan kan dit een teken zijn van dreigend faillissement. Zorg ervoor dat je niet meer dan 20 procent aanbetaalt. Je kunt ook kiezen voor een leverancier die lid is van de Stichting Garantiefonds ZonneEnergie (SGZE) om je te beschermen tegen dit soort gebeurtenissen.

7: zorg voor prijs/kwaliteit verhouding

In de markt van zonnepanelen is het echt zo dat goedkoop vaak duurkoop is. Het is erg belangrijk om aandacht te besteden aan kwaliteit, anders koop je een paneel dat niet aan jouw verwachtingen zal voldoen. Door wat meer te investeren tijdens de aankoop, kun je rekenen op een langere levensduur, op een beter rendement, op een minder snelle degradatie en op uitstekende garantieregelingen. Het is beter te investeren in minder kwalitatieve panelen dan meerdere panelen van slechte kwaliteit.

Vergelijk offertes

Ben jij van plan om zonnepanelen aan te schaffen en wil je zeker zijn dat je vakkundigheid en kwaliteit ontvangt? Dan maak je een vergelijking van wat de verschillende leveranciers je kunnen bieden. Hier kun je dan alvast offertes opvragen waarmee je zeker bent van een goede aankoop.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes van erkende installateurs?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

verplicht verduurzamen bij renovatie

Vanaf 1 februari 2022 verplicht verduurzamen bij renovatie

Als je vanaf 1 februari een renovatie laat uitvoeren aan een woning

Enphase omvormers

De beste omvormer en hoe je deze uitkiest

Tijdens je zoektocht naar zonnepanelen zul je waarschijnlijk omvormers tegenkomen. Als je

5 dingen die jij niet wist over zonnepanelen

Op onze site vind je natuurlijk alle informatie over zonnepanelen en dit