Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
zonnepanelen langbroek

Aangezien elke dak situatie anders is, is het verstandig om na te gaan hoe je eigen zonnepanelen presteren in hun huidige opstelling. Er zijn namelijk grote verschillen tussen de twee opstellingssoorten, een parallel opstelling en een serie opstelling. Wil je weten wat de beste keuze is voor zonnepanelen: een parallel of een serie opstelling? Als je hier meer over wilt weten ga dan direct door met lezen.

Een serie of parallel opstelling

Zonnepanelen kunnen op twee verschillende manieren worden geïnstalleerd op het dak: in een serie opstelling of in een parallel opstelling. Elke keuze heeft zijn eigen voor- en nadelen en daarnaast hangt de keuze tussen deze twee opstellingen grotendeels af van meerdere factoren. Welke opstelling je kiest is zeer bepalend voor de opbrengst van het systeem. Hieronder worden beide opstellingssoorten nader toegelicht en krijg je beter inzicht tot de verschillende voor- en nadelen van zowel een serie opstelling als een parallel opstelling.

Serie opstelling

Zonnepanelen die samen in een serie worden opgesteld heet een string, waarbij elk afzonderlijk paneel met elkaar verbonden is via de plus en de min op de panelen. Zo vormen de panelen samen een grote kring die aan elkaar is gesloten. Daarnaast wordt elk zonnepaneel voorzien van een micro-omvormer zodat elk paneel zelf stroom kan leveren aan de meterkast. Werkt één zonnepaneel niet optimaal, dan zal dit gevolgen hebben voor de rest van de kring.

Parallel opstelling

De zonnepanelen worden in een parallel opstelling naast elkaar aangesloten door de plussen en de minnen op de juiste plek aan te sluiten. Elk afzonderlijk panel zit aangesloten op dezelfde spanningsbron wat een gelijke spanning als gevolg heeft. Hierbij kan elk onderdeel zelf stroom trekken en doorgeven. Mocht er dus één onderdeel uitvallen, dan blijft de rest van het systeem doorwerken in een parallel opstelling.

De voor- en nadelen van een serie schakeling

Bij een serie schakeling komen er allerlei voor- en nadelen kijken. De meest gangbare voordelen en nadelen tref je in het overzicht hieronder.

Voordelen Nadelen
De kosten liggen veel lager aangezien er minder onderdelen nodig zijn en er amper onderhoud nodig is met een serie schakeling. De stroomsterkte hangt van alle zonnepanelen af. Als 1 paneel minder goed presteert, dan presteren alle panelen in dezelfde keten ook slechter.
Er is minder warmteverlies vanwege de weerstand van de onderdelen van de zonnepanelen. Zaken zoals schaduw, vuil en defecten kunnen de hele string affecteren.
Het proces om energie om te zetten gaat efficiënter aangezien er minder losse onderdelen zijn die kunnen kampen met stroom- en warmteverlies. De opbrengstmonitoring is enkel mogelijk voor het gehele systeem. Je hebt geen inzicht per paneel.
Een serie schakeling is minder storingsgevoelig en dus ook betrouwbaarder. Er moet goed gelet worden op de veiligheid aangezien er ongezekerd een stroom met zeer hoge gelijkspanning door de string loopt.
Vervangen in een serie schakeling is heel makkelijk. Ook het aansluiten van de panelen kan snel en eenvoudig.

De voor- en nadelen van een parallel schakeling

Bij een parallel geschakeld systeem komen er ook een aantal voordelen en nadelen kijken. Zie de tabel hieronder voor de meest voorkomende voor- en nadelen:

Voordelen Nadelen
De afzonderlijke panelen hebben geen invloed op elkaar. Mocht één van de panelen minder presteren dan zal dit geen effect hebben op de andere zonnepanelen en de prestatie. Een parallel schakeling kost iets meer in vergelijking tot een serie schakeling.
Ook als er sprake is van schaduwval is een parallel geschakeld systeem ideaal.
De opbrengst bij een parallel schakeling ligt hoger dan bij een serie geschakeld systeem.
Je kunt via een monitoring app meteen inzicht hebben in de prestaties van het hele panelensysteem, maar ook in de prestaties van elk los paneel waardoor problemen sneller op te sporen zijn.
De gelijkspanning in een parallel geschakeld systeem loopt nooit hoger op dan de veiligheidsgrens van 40 Volt.
Een parallel geschakeld systeem is makkelijk uit te breiden op een later moment vanwege de flexibiliteit van het systeem.

Een ander alternatief: optimizers

Naast de bovengenoemde opties is er nog een ander alternatief, namelijk een systeem met optimizers. Het gaat hierbij om een klein kastje dat aan elk afzonderlijk zonnepaneel bevestigd wordt. Hierdoor is het mogelijk om de opbrengst van elk zonnepaneel te monitoren, maar ook problemen en storingen worden sneller opgemerkt. Daarnaast maakt dit systeem het ook makkelijk om het voltage en de ampère af te stemmen voor een maximale opbrengst, ook als de opbrengst van andere zonnepanelen op negatieve wijze beïnvloedt wordt. Dit systeem is dan ook ideaal als er sprake is van schaduw of als het gaat om een zonnepanelensysteem dat wordt gemonteerd op meerdere dakoppervlakken. Helaas vergt dit systeem meer onderhoud en is er sprake van meer warmte- en stroomverlies.

De beste manier om te kiezen tussen serie of parallel

Of je nou het beste kunt kiezen voor een serie of een parallel schakeling hangt eigenlijk af van de eigenschappen en de situatie op het dak van je huis. Als je een groot dak hebt met veel oppervlakte dan is een serie schakeling de beste optie. Op een dak met beperkte ruimte voor een zonnepanelensysteem waardoor de panelen op verschillende dakoppervlakten moeten worden gemonteerd kan je beter kiezen voor een parallel geschakeld systeem. De keuze hierbij betreft vooral maatwerk. Daarnaast moet ook rekening worden gehouden met het aantal zonnepanelen, de ruimte, de schaduw en natuurlijk het budget.

Offertes vergelijken

Overweeg je om te gaan investeren in een zonnepanelensysteem voor op je dak? Dat is een zeer verstandig idee, zeker met oog op verduurzaming en energiebesparing. Schakel bij voorbaat een expert in voordat je zonnepanelen gaat aanschaffen. Zo kan de specialist je middels professioneel advies aangeven welke opstelling het meest geschikt is voor je situatie. De expert kan naar de verschillende mogelijkheden kijken op je dak zodat je een goed geïnformeerde keuze kunt maken. Er moet namelijk naar allerlei factoren worden gekeken en een specialist weet hier alles van en gaat op professionele wijze te werk. Zo ben je verzekerd van kwaliteit en bespaar je tevens op de kosten.


Laatste nieuws