Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis en vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 10 jul 2024

Veel mensen vragen zich af of de aanschaf van een PV-systeem (zonnestroomsysteem) nog gunstig is omdat er minder financiële voordelen door de overheid worden geboden. Zo bestaan de landelijke subsidies op zonnepanelen niet meer en kun je geen btw meer terugvorderen. Ook is er een voorstel gedaan om de salderingsregeling af te bouwen. Toch is de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen nog steeds aantrekkelijk, omdat de overheid verschillende nieuwe financiële regelingen in het leven heeft geroepen. We zetten alle regelingen in dit artikel graag even voor jou op een rijtje.

Nu is hét moment om zonnepanelen te kopen! (6 redenen)

→ 1. De prijzen zijn nog NOOIT zo laag geweest. 2. De markt staat op zijn kop en is met 90% gekrompen. 3. Je zit in een uitstekende onderhandelingspositie (je krijgt zelfs gratis cadeau's zoals een tablet) 4. Vergelijk je het met belegggen, dan is dit het moment om te kopen wanneer niemand koopt. 5. Bespaar duizenden euro's door 4 offertes naast elkaar te leggen via onderstaande button. 6. Koop nu voordat de prijzen weer stijgen!

 

Subsidie zonnepanelen gestopt?

De prijzen voor zonnepanelen zijn de afgelopen jaren gedaald. Dat was één van de redenen voor de overheid om de subsidie voor de aanschaf en installatie van een PV-systeem stop te zetten voor particulieren. Toch zijn er verschillende mogelijkheden om alsnog te profiteren als je zonnepanelen aanschaft.

Btw zonnepanelen staat op 0 % in plaats van 21 % !

Voor 2023 kon je gebruik maken van de btw teruggave regeling, waardoor je 21 % van je zonnestroomsysteem terug kreeg van de Belasting. Sinds 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen echter op 0 % gezet. Dat lijkt wellicht in eerste instantie ongunstig, maar er zit ook een groot voordeel aan: je hoeft namelijk ook geen btw te betalen over de aanschaf en installatie van je zonnepanelen! 

Dit geldt overigens alleen voor particulieren die nu een PV-systeem (zonnepanelen systeem) zullen aanschaffen. Heb je een factuur van 2022, dan geldt voor jou nog het btw tarief van 21 %. Ook voor particulieren die een nieuwbouwwoning kopen met in het dak geïntegreerde zonnepanelen, geldt nog steeds het btw-tarief van 21 %.

Over de energie die je teruglevert aan het net, betaal je nog wel 21 % btw. Hierdoor word je door de belastingdienst nog steeds als ondernemer beschouwd wordt. Maar alleen als je meer jaaromzet hebt dan € 1800, moet je je aanmelden als ondernemer.

plaatsing zonnepanelen

Wél een subsidie voor bedrijven: SDE subsidie zonnepanelen

Deze subsidie is enkel voor bedrijven en non-profit organisaties van toepassing, particulieren kunnen hier geen gebruik van maken. De SDE subsidie betekent languit de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie.

De SDE subsidie geeft je bedrijf een vast vergoeding per opgewekte kWh. Deze subsidie heeft geen vaste looptijd. Het is afhankelijk van de terugverdientijd van je project. Je ontvangt de subsidie, zolang je project in totaal nog niet winstgevend is.

Hoe hoog het bedrag per kWh is, hangt af van enkele zaken. Denk aan het type en grootte van de installatie, de totale prijs, de hoeveelheid gereduceerde CO² uitstoot,…

Voordat een bedrijf beroep kan doen op deze SDE subsidie zijn er enkele voorwaarden waar ze aan moeten voldoen:

 • Haalbaarheidsstudie: een kaart of tekening van de PV-installatie.
 • Het hebben van de nodige vergunningen en een transportindicatie.
 • De subsidie is enkel voor bedrijven met een grootverbruikersaansluiting. Dat is een aansluiting met een totale max. Doorlaatwaarde van minstens 3X80 Ampère.
 • De installatie moet binnen een bepaalde termijn gerealiseerd worden.
 • Het project mag aansluiten op het elektriciteitsnet op maximaal 50% van het piekvermogen van het systeem.

Wél een subsidie voor VVE’s: SCE subsidie zonnepanelen

Sinds 2021 is de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking in het leven geroepen. De SCE subsidie vervangt eigenlijk de vroegere postcoderegeling.

De SCE subsidie bestaat om lokale initiatieven rond groene energie een duwtje in de rug te geven. Ook voor het installeren van zonnepanelen kan men gebruik maken van deze subsidie. De SCE subsidie vrijwaart alle leden van het initiatief 15 jaar lang van energiebelasting.

De SCE subisidie voor zonnepanelen richt zich vooral op Verenigingen van Eigenaars. Deelnemers ontvangen 15 jaar lang een bepaald bedrag per kWh. De VvE ontvangt die subsidie en verdeelt die onder de deelnemende leden.

Salderingsregeling 

Als de zonnepanelen geïnstalleerd zijn, kun je de stroom die je niet gebruikt, terugleveren aan het net. Je krijgt hiervoor een vergoeding: een saldering. Er ligt echter wel een voorstel van het kabinet om de salderingsregeling vanaf 2025 tot aan 2030 af te bouwen. Eigenaren zullen wel een vergoeding krijgen voor de elektriciteit die ze niet kunnen salderen. Het is een voorstel dat al door de Tweede Kamer is geaccepteerd, maar waar de Eerste Kamer zich nog over moet buigen. Het kan nog veranderen. 

Maar ook zonder de salderingsregeling verdienen zonnepanelen zich snel terug. Onderzoek van TNO laat zien dat dit binnen 7 jaar is, en zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Ook zonnepanelen op huurhuizen verdienen zichzelf naar verwachting terug.

Lees meer over de nog bestaande salderingsregeling op de pagina rendement zonnepanelen.

Het spreekt voor zich dat je er als eigenaar van een woning niet noodzakelijkerwijs voor moet kiezen om het volledige energieverbruik zelf op te vangen door middel van een systeem met zonnepanelen. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om slechts een gedeelte van de groene energie zelf op te wekken. In dat geval liggen de kosten een stuk lager terwijl je toch nog kan rekenen op enkele interessante voordelen.

Gemeentelijke regelingen

De landelijke subsidie zonnepanelen is afgeschaft, maar gemeenten hebben vaak nog wel subsidies beschikbaar voor woningisolatie, duurzame energieopwekking (zonneboiler of warmtepomp), elektrisch koken en voor aansluiting op het warmtenet. Check dus wat jouw gemeente op dit gebied te bieden heeft! 

Op www.energiesubsidiewijzer.nl vind je alle regelingen op een rij.


Zijn zonnepanelen tegenwoordig ook zonder subsidie rendabel?


Check of jouw gemeente een eigen zonnepaneel-regeling heeft

Zo heeft Amsterdam bijvoorbeeld subsidies voor als je je woning wilt verbouwen naar ‘Aardgasloos’ of ‘Nul Op de Meter’ (NOM). Voor NOM staat een flink hoger subsidiebedrag, maar het betekent wel dat je naast volledige afsluiting van het aardgasnet, ook geen aansluiting meer hebt op een ander warmtenet.

Oud maar wel interessant: zonnepaneel subsidies in het verleden

De subsidie zonnepanelen voor 2012 was zeer populair; de stand van zaken op 1 oktober 2012, was dat er nog ruim €7 miljoen beschikbaar was uit de totale subsidiepot van €21 miljoen. Ook tijdens een nieuwe ronde bleek de subsidie op zonnepanelen zeer populair te zijn. De subsidieregeling in 2013 was al 6 maanden voor het eind op. In het verleden konden mensen die er voor kozen om een investering te doen in een systeem met zonnepanelen een beroep doen op een landelijke subsidie. Deze landelijke subsidie was van kracht in het jaar 2012 en 2013 en voorzag een terugbetaling ter waarde van 650 euro. Op het ogenblik dat de subsidieregeling werd ingevoerd kozen enorm veel huishoudens er voor om te investeren in een systeem met zonnepanelen. Om deze terugbetaling op te vangen werd door de Nederlandse overheid een budget uitgetrokken van zo’n slordige 50 miljoen euro.

Dit lijkt misschien een enorm bedrag te zijn, maar in de praktijk valt dat best mee. In geen tijd was de volledige pot dan ook opgebruikt waardoor andere geïnteresseerde investeerders moesten wachten tot het jaar 2013. Omdat de subsidie de overheid zoveel geld kostte en de kostprijs van een systeem met zonnepanelen daalde werd er al snel voor gekozen om de subsidie af te schaffen. Dit betekent evenwel niet dat je vandaag de dag op geen enkele subsidie meer kan rekenen.

Voorbeelden van Oude Lokale subsidies

Naast de landelijke SDE-regeling, zijn er in veel gemeenten lokale regelingen beschikbaar. Deze kun je bovenop de SDE aanvragen. In de meeste gevallen is het raadzaam je installateur te laten weten dat u in aanmerking wenst te komen voor deze subsidie. Ook is het belangrijk te onthouden dat iedere gemeente eigen voorwaarden stelt aan de subsidie; informeer u dus goed. Hieronder een aantal voorbeelden van lokale initiatieven. Zie de sites van Energie Subsidiewijzer voor een uitgebreidere lijst met lokale subsidies. Hieronder een lijst van eerdere gegeven subsidies door lokale gemeenten.

 • Amsterdam: de gemeente Amsterdam geeft onder de titel zon op je dak vanaf 14 september 2009 een subsidie op zonnepanelen. Het betreft een eenmalige aanschafsubsidie van €1500.
 • Bloemendaal: de gemeente Bloemendaal kent een subsidie duurzame energietechnieken bestaande woningen. De subsidie bestaat uit een eenmalige vergoeding van €2,50 per Wp.
 • Deurne: de gemeente Deurne heeft een subsidieregeling energie maatregelen, waarin een eenmalige subsidie van €0,55 per Wp voor zonnepanelen is opgenomen.
 • Eindhoven: in Eindhoven is een speciale energiebesparingslening beschikbaar. Deze regeling stelt je in staat tegen een zeer lage rente een lening af te sluiten voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen.
 • Noord-Brabant: onder het motto Brabant bespaart kunnen particulieren een eenmalige subsidie van €500 krijgen, mits zij twee of meer energiebesparende maatregelen nemen. Zonnepanelen vallen ook hieronder.
 • Hoorn: de gemeente Hoorn geeft met ingang van 9 juli een extra subsidie. Het betreft een eenmalige aanschafsubsidie van €1 per wattpiek.

Staat je gemeente er niet tussen? Controleer dan voor de zekerheid de site van je gemeente of er niet toch iets mogelijk is!

LET OP: mocht je achter het net vissen, wees er dan gerust op dat zonnepanelen tegenwoordig zo goedkoop zijn, dat ze ook zonder subsidie winstgevend zijn!

Oude subsidie zonnepanelen op het journaal  (01:42 min)

De salderingsregeling

Op momenten dat je minder elektriciteit gebruikt dan de zonnepanelen produceren, lever je feitelijk stroom aan het net. De salderingsregeling houdt in dat je de eerste 3000 kWh aan elektriciteit die je netto aan het net heeft geleverd, mag verrekenen met de elektriciteit die je van de energieleverancier koopt. In praktische termen; lever je meer dan je verbruikt, dan zal de meter teruglopen. Let op: je hebt hiervoor wél een meter nodig die terug kan lopen, een zogenaamde ferrarismeter zonder terugloopblokkering. Heb je deze niet, dan ben je een dief van je eigen portemonnee en word je sterk aangeraden bij je leverancier te informeren naar vervanging van je huidige meter. Heb je deze wel en kondigt je energieleverancier aan deze te vervangen, maak er dan melding van dat je zonnepanelen op je dak heeft staan en verzoek het bedrijf de huidige meter te laten hangen. Mits de meter niet aan het einde van zijn levensduur is, is het energiebedrijf verplicht aan dit verzoek te voldoen. Is de meter aan het einde van zijn levensduur, vraag dan om installatie van een meter die terug kan tellen. In sommige gevallen zal dit geld kosten, omdat een dergelijke meter duurder is.

Oude btw-regeling

Vanaf 1 januari 2023 kunnen particulieren die zonnepanelen aanschaffen, de btw niet meer terugvorderen. Maar als je voor 1 januari al zonnepanelen had gekocht, dan geldt nog de oude btw-regeling en kun je de btw nog steeds terugvorderen. Het gaat dan om 21% van de totaalfactuur. Heb je er dus nog wel recht op, maar heb je het nog niet geregeld, bekijk dan hier een handig stappenplan voor de btw teruggave.

Zonnepanelen subsidie in het verleden

De subsidie zonnepanelen voor 2012 was zeer populair; de stand van zaken op 1 oktober 2012, was dat er nog ruim €7 miljoen beschikbaar was uit de totale subsidiepot van €21 miljoen. Ook tijdens een nieuwe ronde bleek de subsidie op zonnepanelen zeer populair te zijn. De subsidieregeling in 2013 was al 6 maanden voor het eind op. In het verleden konden mensen die er voor kozen om een investering te doen in een systeem met zonnepanelen een beroep doen op een landelijke subsidie. Deze landelijke subsidie was van kracht in het jaar 2012 en 2013 en voorzag een terugbetaling ter waarde van 650 euro. Op het ogenblik dat de subsidieregeling werd ingevoerd kozen enorm veel huishoudens er voor om te investeren in een systeem met zonnepanelen. Om deze terugbetaling op te vangen werd door de Nederlandse overheid een budget uitgetrokken van zo’n slordige 50 miljoen euro.

Dit lijkt misschien een enorm bedrag, maar in de praktijk was de volledige pot binnen een mum van tijd opgebruikt waardoor andere geïnteresseerden moesten wachten tot het jaar 2013. Omdat de subsidie de overheid zoveel geld kostte en de kostprijs van een systeem met zonnepanelen daalde werd er al snel voor gekozen om de subsidie af te schaffen. Dit betekent evenwel niet dat je vandaag de dag op geen enkele manier meer financieel voordeel uit je zonnepanelen kunt halen.

De kleine ondernemersregeling

De Belastingdienst maakt voor de btw-teruggave gebruik van de zogenaamde kleine ondernemersregeling. Voor hen ben je vanaf het ogenblik dat je zonnepanelen plaatst een ondernemer. Een systeem met zonnepanelen levert namelijk letterlijk stroom terug aan het elektriciteitsnet waardoor er een bepaalde handelstransactie plaatsvindt.

Heb je voor 1 januari 2023 een PV systeem aangeschaft, vergeet dan niet om aangifte te doen. Zonder aangifte ook geen teruggave! Check dit dus goed bij de Belastingdienst voordat je je zonnepanelen koopt. Het gaat wel om het terugkrijgen van 21% van je investering! Heb je na 1 januari 2023 zonnepanelen gekocht, dan kun je geen btw terugvorderen.

Wat met de subsidies zonnepanelen in de toekomst?

Inmiddels mag het duidelijk zijn dat je als investeerder in zonnepanelen vandaag de dag nog steeds kan rekenen op een interessante financiële tegemoetkoming vanuit de overheid. Veel mensen stellen zich evenwel de vraag hoelang dit nog zal aanhouden. Dit weet natuurlijk niemand, maar het is de globale doelstelling dat tegen 2023 een groot deel van Nederland op groene energie moet draaien. Bovendien moet de energieproductie van particulieren nog verder omhoog om ook op dit vlak aan de vooropgestelde quota te kunnen voldoen. Het lijkt dan ook nagenoeg vast te staan dat de overheid nog op z’n minst tot 2023 een bepaalde financiële tegemoetkoming zal aanbieden aan mensen die er voor kiezen om een investering in zonnepanelen te doen. Voor beide partijen lijkt vooral de BTW teruggave een interessante keuze. De kans is dan ook bijgevolg groot dat je ook in de komende jaren nog steeds een besparing van 21 procent op de aankoop van je systeem met zonnepanelen zal kunnen realiseren.

pv paneel op dak

Voor een zonneboiler krijg je wel subsidie!

Met zonne-energie kun je elektriciteit opwekken maar ook bijvoorbeeld water in een zonneboiler laten verwarmen. De overheid vindt het belangrijk dat ook particulieren investeren in hernieuwbare energie. Daarom is er voor de jaren 2015 tot en met 2020 gekozen voor een Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

 • Lees ook wat je moet doen als je asbest wilt verwijderen van je dak: asbest verwijderen.

De kosten van een zonneboiler zijn afhankelijk van het aantal collectoren en de inhoud van de boiler in liters. Hieronder de prijzen – inclusief installatiekosten – voor de verschillende opties:

Type zonneboilerGemiddelde kostprijsJaarlijkse besparing in gasJaarlijkse besparing in euro
1 collector + boiler met 100 liter capaciteitOngeveer 2.150 euro95 kubieke meter60 euro
2 collectoren + boiler met 100 liter capaciteitOngeveer 2.950 euro130 kubieke meter80 euro
2 collectoren + boiler met 200 liter capaciteitOngeveer 3.450 euro180 kubieke meter115 euro
3 collectoren + boiler met 300 liter capaciteitOngeveer 4.950 euro280 kubieke meter180 euro
subsidie zonneboiler

Naast zonnepanelen en een zonneboiler kun je ook nog gebruik maken van de zogenaamde passieve zonne-energie. Je moet daarbij denken aan het energiebesparende zaken als het isoleren van je huis, dubbel glas, kunststof kozijnen en spouwmuurisolatie. Bekijk ook: subsidie op isolatie en de subsidie op asbest verwijderen.

Eigenaar worden van zonnepanelen?

Wil jij je eigen energieleverancier worden? Koop dan zonnepanelen. Wij raden je wel aan om eerst lokale installateurs te vergelijken. Zo weet je namelijk waar je aan toe bent. Bovendien kun je ervan verzekerd zijn dat je niet de hoofdprijs betaald. Via ons offerteformulier kun je in één keer in contact komen met meerdere lokale leveranciers van zonnepanelen. Vergelijk het aanbod en bespaar tot wel 30% op de totale kostprijs!

Snel doorklikken naar:

2 reacties op “Subsidie zonnepanelen”

 1. Hi Saskia,
  Er is geen subsidie beschikbaar voor zonnepanelen. Er is wel een btw regeling waarbij je 0% betaalt in plaats van 21%. Wanneer deze regeling afloopt is nog niet bekend. Wij raden aan om snel nog van deze regeling gebruik te maken nu het nog kan, want het scheelt wel veel geld!

 2. Hi,

  Hoe zit het nu met de subsidie in 2024 met het (nog te vormen) kabinet? Weten jullie daar al meer over? En hoe in 2025 verder??

Reacties uitgeschakeld.

Gratis en vrijblijvend

Laatste nieuws