Subsidie zonnepanelen

Alles wat je moet weten over de subsidie

Subsidie zonnepanelen

Subsidie zonnepanelen, veel mensen vragen zich af of er wel een subsidie beschikbaar is. De landelijke subsidies op zonnepanelen bestaan helaas niet meer. Maar dat betekent niet dat je nu alles zelf moet betalen. De overheid helpt nog steeds, maar nu in de vorm van een btw-teruggave-regeling. We zetten alle mogelijkheden in dit artikel graag even voor jou op een rijtje.

 

*Wist je dit al?

Zonnepanelen subsidie nodig?  Vergelijk vrijblijvend offertes en vraag naar de btw teruggave. Zo kun je tot wel 30% op de kosten besparen.

Hoeveel geld bespaar je met de btw regeling?

Wist je al dat de BTW teruggave regeling voordeliger is dan de oude subsidie? Vroeger kreeg je maximaal 650 euro (max 15%; afhankelijk van hoeveel je kocht). Als je nu een zonne-energie systeem koopt van 8000 euro krijg je dus 21% terug van de Belasting. Dit is dus in vergelijking tot de oude subsidie veel beter omdat er geen maximum van 650 euro aan zit! 

In onderstaand overzicht vind je de gemiddelde prijzen voor zonnepanelen. Gebaseerd op het aantal panelen dat je wilt plaatsen. In de rechterkolom kun je zien welke btw-bedragen je – zonder al te veel moeite! – gegarandeerd kunt terugvorderen bij de Belastingdienst.

X panelen  Aantal kWh per jaar Prijs Prijs na BTW teruggave Btw besparing
8 1.840 € 4.156 € 3.435 € 721
13 2.930 € 6.274 € 5.185 € 1.089
16 3.590 € 7.264 € 6.004 € 1.260
18 4.040 € 7.700 € 6.363 € 1.337
20 4.520 € 8.402 € 6.944 € 1.458
21 4.830 € 8.808 € 7.279 € 1.529

Voor een uitgebreide kostenanalyse ga je naar de pagina: zonnepanelen kosten.

Het spreekt voor zich dat je er als eigenaar van een woning niet noodzakelijkerwijs voor moet kiezen om het volledige energieverbruik zelf op te vangen door middel van een systeem met zonnepanelen. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om slechts een gedeelte van de groene energie zelf op te wekken. In dat geval liggen de kosten een stuk lager terwijl je toch nog kan rekenen op enkele interessante voordelen.


Zijn zonnepanelen tegenwoordig ook zonder subsidie rendabel?


plaatsing zonnepanelen

Btw terug vorderen

Als je zonnepanelen aanschaft, bestaat 21% van de totaalfactuur uit btw. De overheid heeft er voor gekozen om particulieren de mogelijkheid aan te bieden om de btw terug te vorderen. Bekijk hier een handige stappenplan voor de btw teruggave.

Zo gaat het in zijn werk:

 • Je meldt je bij de Belastingdienst aan als ondernemer voor de btw. Dat kan via een speciaal formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’.
 • Als de Belastingdienst verder geen vragen heeft, ontvang je een btw-aangifte over het tijdvak waarin je de zonnepanelen hebt gekocht.
 • Door aangifte te doen vraag je de btw over de zonnepanelen terug.
 • De Belastingdienst stort de btw terug op de rekening die je op het formulier hebt opgegeven.
 • Veel installateurs nemen als extra service de btw-aangifte op zich. Let daar dus op als je een offerte bekijkt. In de uiteindelijke prijs is dan namelijk de teruggave van de btw al meegenomen.
 • De btw-teruggave uitbesteden betekent dat je zelf geen gedoe hebt met de Belastingdienst, dus dat is mooi meegenomen.

 

De Belastingdienst maakt voor de btw-teruggave gebruik van de zogenaamde kleine ondernemersregeling. Voor hen ben je vanaf het ogenblik dat je zonnepanelen plaatst een ondernemer. Een systeem met zonnepanelen levert namelijk letterlijk stroom terug aan het elektriciteitsnet waardoor er een bepaalde handelstransactie plaatsvindt.

Je moet wel zelf actief aangifte doen, want het valt niet onder de belastingplicht. Zonder aangifte ook geen teruggave! Check dit dus goed bij de Belastingdienst voordat je je zonnepanelen koopt. Het gaat wel om het terugkrijgen van 21% van je investering!

Check of jouw gemeente een eigen zonnepaneel-regeling heeft

De landelijke subsidie zonnepanelen is afgeschaft, maar gemeenten hebben vaak nog wel eigen zonnepaneel-regelingen. Check dus wat jouw gemeente op dit gebied te bieden heeft!

Op www.energiesubsidiewijzer.nl vind je alle regelingen op een rij.

Bijna alle gemeentes hebben energiebesparingsregelingen in de vorm van leningen met gunstige voorwaarden en een veel lagere rente dan een gewone lening. Check goed de voorwaarden, want die kunnen per gemeente sterk verschillen.

Ook subsidies komen nog steeds voor. Zo heeft Amsterdam bijvoorbeeld subsidies voor als je je woning wilt verbouwen naar ‘Aardgasloos’ of ‘Nul Op de Meter’ (NOM). Voor NOM staat een flink hoger subsidiebedrag, maar het betekent wel dat je naast volledige afsluiting van het aardgasnet, ook geen aansluiting meer hebt op een ander warmtenet.

Zonnepanelen subsidie in het verleden

De subsidie zonnepanelen voor 2012 was zeer populair; de stand van zaken op 1 oktober 2012, was dat er nog ruim €7 miljoen beschikbaar was uit de totale subsidiepot van €21 miljoen. Ook tijdens een nieuwe ronde bleek de subsidie op zonnepanelen zeer populair te zijn. De subsidieregeling in 2013 was al 6 maanden voor het eind op. In het verleden konden mensen die er voor kozen om een investering te doen in een systeem met zonnepanelen een beroep doen op een landelijke subsidie. Deze landelijke subsidie was van kracht in het jaar 2012 en 2013 en voorzag een terugbetaling ter waarde van 650 euro. Op het ogenblik dat de subsidieregeling werd ingevoerd kozen enorm veel huishoudens er voor om te investeren in een systeem met zonnepanelen. Om deze terugbetaling op te vangen werd door de Nederlandse overheid een budget uitgetrokken van zo’n slordige 50 miljoen euro.

Dit lijkt misschien een enorm bedrag te zijn, maar in de praktijk valt dat best mee. In geen tijd was de volledige pot dan ook opgebruikt waardoor andere geïnteresseerde investeerders moesten wachten tot het jaar 2013. Omdat de subsidie de overheid zoveel geld kostte en de kostprijs van een systeem met zonnepanelen daalde werd er al snel voor gekozen om de subsidie af te schaffen. Dit betekent evenwel niet dat je vandaag de dag op geen enkele subsidie meer kan rekenen.

Voorbeelden van Oude Lokale subsidies

Naast de landelijke SDE-regeling, zijn er in veel gemeenten lokale regelingen beschikbaar. Deze kun je bovenop de SDE aanvragen. In de meeste gevallen is het raadzaam je installateur te laten weten dat u in aanmerking wenst te komen voor deze subsidie. Ook is het belangrijk te onthouden dat iedere gemeente eigen voorwaarden stelt aan de subsidie; informeer u dus goed. Hieronder een aantal voorbeelden van lokale initiatieven. Zie de sites van Energie Subsidiewijzer voor een uitgebreidere lijst met lokale subsidies. Hieronder een lijst van eerdere gegeven subsidies door lokale gemeenten.

 • Amsterdam: de gemeente Amsterdam geeft onder de titel zon op je dak vanaf 14 september 2009 een subsidie op zonnepanelen. Het betreft een eenmalige aanschafsubsidie van €1500.
 • Bloemendaal: de gemeente Bloemendaal kent een subsidie duurzame energietechnieken bestaande woningen. De subsidie bestaat uit een eenmalige vergoeding van €2,50 per Wp.
 • Deurne: de gemeente Deurne heeft een subsidieregeling energie maatregelen, waarin een eenmalige subsidie van €0,55 per Wp voor zonnepanelen is opgenomen.
 • Eindhoven: in Eindhoven is een speciale energiebesparingslening beschikbaar. Deze regeling stelt je in staat tegen een zeer lage rente een lening af te sluiten voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen.
 • Noord-Brabant: onder het motto Brabant bespaart kunnen particulieren een eenmalige subsidie van €500 krijgen, mits zij twee of meer energiebesparende maatregelen nemen. Zonnepanelen vallen ook hieronder.
 • Hoorn: de gemeente Hoorn geeft met ingang van 9 juli een extra subsidie. Het betreft een eenmalige aanschafsubsidie van €1 per wattpiek.

Staat je gemeente er niet tussen? Controleer dan voor de zekerheid de site van je gemeente of er niet toch iets mogelijk is!

LET OP: mocht je achter het net vissen, wees er dan gerust op dat zonnepanelen tegenwoordig zo goedkoop zijn, dat ze ook zonder subsidie winstgevend zijn!

Oude subsidie zonnepanelen op het journaal  (01:42 min)

De salderingsregeling

Op momenten dat je minder elektriciteit gebruikt dan de zonnepanelen produceren, lever je feitelijk stroom aan het net. De salderingsregeling houdt in dat je de eerste 3000 kWh aan elektriciteit die je netto aan het net heeft geleverd, mag verrekenen met de elektriciteit die je van de energieleverancier koopt. In praktische termen; lever je meer dan je verbruikt, dan zal de meter teruglopen. Let op: je hebt hiervoor wél een meter nodig die terug kan lopen, een zogenaamde ferrarismeter zonder terugloopblokkering. Heb je deze niet, dan ben je een dief van je eigen portemonnee en word je sterk aangeraden bij je leverancier te informeren naar vervanging van je huidige meter. Heb je deze wel en kondigt je energieleverancier aan deze te vervangen, maak er dan melding van dat je zonnepanelen op je dak heeft staan en verzoek het bedrijf de huidige meter te laten hangen. Mits de meter niet aan het einde van zijn levensduur is, is het energiebedrijf verplicht aan dit verzoek te voldoen. Is de meter aan het einde van zijn levensduur, vraag dan om installatie van een meter die terug kan tellen. In sommige gevallen zal dit geld kosten, omdat een dergelijke meter duurder is.

Wat met de subsidies zonnepanelen in de toekomst?

Inmiddels mag het duidelijk zijn dat je als investeerder in zonnepanelen vandaag de dag nog steeds kan rekenen op een interessante financiële tegemoetkoming vanuit de overheid. Veel mensen stellen zich evenwel de vraag hoelang dit nog zal aanhouden. Dit weet natuurlijk niemand, maar het is de globale doelstelling dat tegen 2023 een groot deel van Nederland op groene energie moet draaien. Bovendien moet de energieproductie van particulieren nog verder omhoog om ook op dit vlak aan de vooropgestelde quota te kunnen voldoen. Het lijkt dan ook nagenoeg vast te staan dat de overheid nog op z’n minst tot 2023 een bepaalde financiële tegemoetkoming zal aanbieden aan mensen die er voor kiezen om een investering in zonnepanelen te doen. Voor beide partijen lijkt vooral de BTW teruggave een interessante keuze. De kans is dan ook bijgevolg groot dat je ook in de komende jaren nog steeds een besparing van 21 procent op de aankoop van je systeem met zonnepanelen zal kunnen realiseren.

pv paneel op dak

Voor een zonneboiler krijg je nog wel subsidie!

Met zonne-energie kun je elektriciteit opwekken maar ook bijvoorbeeld water in een boiler laten verwarmen. Op die manier kun je niet één, maar wel verschillende keren besparen. De overheid vindt het belangrijk dat ook particulieren investeren in hernieuwbare energie. Daarom is er voor de jaren 2015 tot en met 2020 gekozen voor een Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

 • Lees meer over de voorwaarden en regels rondom de subsidieaanvraag op isde.nl.
 • Lees ook wat je moet doen als je asbest wilt verwijderen van je dak: asbest verwijderen.

De kosten van een zonneboiler zijn afhankelijk van het aantal collectoren en de inhoud van de boiler in liters. Hieronder de prijzen – inclusief installatiekosten – voor de verschillende opties:

Type zonneboiler Gemiddelde kostprijs Jaarlijkse besparing in gas Jaarlijkse besparing in euro
1 collector + boiler met 100 liter capaciteit Ongeveer 2.150 euro 95 kubieke meter 60 euro
2 collectoren + boiler met 100 liter capaciteit Ongeveer 2.950 euro 130 kubieke meter 80 euro
2 collectoren + boiler met 200 liter capaciteit Ongeveer 3.450 euro 180 kubieke meter 115 euro
3 collectoren + boiler met 300 liter capaciteit Ongeveer 4.950 euro 280 kubieke meter 180 euro

subsidie zonneboiler

Naast zonnepanelen en een zonneboiler kun je ook nog gebruik maken van de zogenaamde passieve zonne-energie. Je moet daarbij denken aan het energiebesparende zaken als het isoleren van je huis, dubbel glas, kunststof kozijnen en spouwmuurisolatie. Bekijk ook: subsidie op isolatie en de subsidie op asbest verwijderen.

Eigenaar worden van zonnepanelen?

Wil jij je eigen energieleverancier worden? Koop dan zonnepanelen. Wij raden je wel aan om eerst lokale installateurs te vergelijken. Zo  weet je namelijk waar je aan toe bent. Bovendien kun je ervan verzekerd zijn dat je niet de hoofdprijs betaald. Via onze offerteformulier kun je in een keer in contact komen met meerdere lokale leveranciers van zonnepanelen. Vergelijk het aanbod en bespaar tot wel 30% op de totale kostprijs!

Snel doorklikken naar:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!