Categorie: Nieuws

Ta’u draait 100 procent op zonne-energie

Het eiland Ta’u ligt in de Stille Oceaan, maakt deel uit van de Samoa Eilanden en heeft 800 inwoners. Het is een klein eiland, maar er is nagenoeg elke dag zon en het klimaat is dus zeer aangenaam. Dit klinkt als een normaal tropisch eiland waar menigeen graag zijn vakantie door zou willen brengen. Er is echter iets dat dit eiland anders maakt van de rest en dat is dat het hele eiland wordt voorzien van stroom opgewekt door zonne-energie.

Geen diesel meer

Voor de zonnepanelen werden geïnstalleerd, draaide Ta’u alleen op een stel diesel generatoren. Dit is het geval voor veel kleine eilanden in de Stille Oceaan. Hierdoor hadden ze vaak te maken met uitval en storingen, plus dat diesel erg duur is en dat het van ver moest worden aangeleverd. Per jaar werden zo meer dan 109.500 gallon diesel gestookt, wat slecht was voor het milieu en wat geen betrouwbare bron van energie kon verschaffen aan de eilandbewoners.

Tesla en Solarcity

Met dit project, uitgevoerd door bedrijven Tesla en Solarcity, is aangetoond dat het mogelijk is om hele gemeenschappen te voorzien van groene stroom. Het is al langer bekend dat het gebruik van fossiele brandstoffen erg schadelijk is voor het milieu en zonne-energie hebben ze hier genoeg. Natuurlijk is het klimaat op Ta’u perfect en gebruiken ze minder energie omdat ze geen verwarming nodig hebben, maar dat betekent niet dat dit niet op grotere schaal ergens anders kan worden uitgevoerd. De eilandbewoners zijn in ieder geval dolgelukkig. Het project draagt er zorg voor dat ze kunnen vertrouwen op een ziekenhuis, politie bureau en basisschool die altijd voorzien is van stroom.

De omvang van het project

Het heeft een jaar geduurd voordat de installatie klaar was en er volledig kon worden overgegaan op zonne-energie. Tijdens dat jaar heeft Solarcity 5328 zonnepanelen geïnstalleerd die 1.4 Megawatt aan zonne-energie kunnen opwekken. Tesla heeft 60 Powerpack batterijen verschaft waar de energie in wordt opgeslagen. Het duurt 7 uur voordat deze batterijen gevuld zijn. Mocht Ta’u om de één of andere reden zonder zon komen te zitten, dan kunnen de eilandbewoners nog 3 dagen gebruik maken van de stroom die daar is opgeslagen. Op Ta’u komt dit gelukkig nagenoeg niet voor.

De toekomst

De kosten voor dit project zullen zich snel terugbetalen aangezien het voor Ta’u erg duur was om regelmatig voldoende diesel te laten bezorgen en verbranden. Andere gemeenschappen hebben natuurlijk te maken met andere omstandigheden. Maar wat Tesla en Solarcity hier hebben kunnen aantonen is dat er een toekomst is in zonne-energie en dat het gebruik van fossiele brandstoffen, wat zeer veel schade aanricht aan ons milieu op dit moment, kan worden verminderd.

zonnepanelen huren

‘Zon op Erf’; van boer naar zonne-energie producent

Sloop je schuur en plaats zonnepanelen, is de boodschap van de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij. Voor veel kleinere boeren bedrijven wordt het steeds vaker onmogelijk om nog te concurreren met de grootschalige agrariërs en vaak moeten deze boeren een lastige keuze maken tussen doorgaan of stoppen. We zien veel boerderijen die het produceren hebben opgegeven, maar nu de grond of schuren uithuren om het toch nog een beetje rendabel te maken. De proef ‘Zon of Erf’ biedt voor deze boeren een uitkomst. In plaats van producent van agrarische producten, kunnen ze nu producent worden van duurzame zonne-energie.

Wat houdt de proef in?

De proef wordt uitgevoerd door AGEM en is in gang gezet door de Provincie Gelderland en de 7 Achterhoekse gemeenten. Leegstaande schuren bevatten vaak asbest en dit is zeer schadelijk voor het milieu. ‘Zon op Erf’ biedt de boeren een uitkomst wat betreft de asbest op hun erf, door deze te verwijderen, de schuur te slopen en de lege plek vol te zetten met zonnepanelen.

De berekening

De verwachting is, dat in de Achterhoek tot 2030 1500 boerderijen zullen stoppen met ondernemen. Van deze 1500 worden de helft gesloopt en komen de andere helft in aanmerking voor deze proef. Een gemiddeld erf kan een standaard blok van 4000 zonnepanelen onderbrengen. Dit blok neemt 1 hectare in beslag en is wat minimaal nodig is om het rendabel te maken. Als er genoeg gegadigden worden gevonden, kan zo de energie voor de helft van de Achterhoek worden gegenereerd tegen de tijd dat het project ten einde is. Op dit moment wordt een pilot voorbereid met 10 gestopte agrarische bedrijven die binnenkort kunnen gaan beginnen met het leveren van groene stroom aan de Achterhoek.

 

Asbest er af, zonnepanelen er op

Het initiatief van de gemeente Gelderland en de Achterhoek is vergelijkbaar met de stimuleringsmaatregel ‘Asbest er af, Zonnepanelen er op’ die in de meeste provincies onderhand gesloten is. Vanaf 1 januari 2016 is deze subsidie echter vervangen door de ‘Subsidieregeling verwijderen asbestdaken’ die iedereen verantwoordelijk maakt voor zijn eigen asbest. Volgens deze regeling is iedereen verplicht zijn asbest voor 2024 te verwijderen. De aankoop van zonnepanelen wordt nog wel gestimuleerd doordat hier een lagere BTW van 6 procent op de totaalprijs toepassing is.

Wie is er geïnteresseerd?

Iedereen die geïnteresseerd is kan zich sinds april 2016 opgeven en tot nu toe blijkt dat vooral jonge boeren hier oor naar hebben. Oudere boeren vinden de tijd dat het duurt om de investering terug te verdienen, 20 jaar, te lang en verkopen de boerderij liever voor een snelle financiële oplossing. De 10 boeren in de pilot willen allemaal om uiteenlopende redenen stoppen met waar ze mee bezig zijn en een nieuwe, modernere en rendabelere oplossing bieden voor hun leegstaande land.

Een win-win situatie

Voor de boeren in de Achterhoek, en voor heel Nederland, is dit dus een win-win situatie. Een bedrijf dat nog weinig opleverde wordt nieuw leven ingeblazen als producent van groene energie. De asbest aanwezig in de Achterhoek zal hier aanzienlijk minder van worden zowel als de uitstoot van CO2 gassen in de lucht. En kunnen de helft van de huizen in de Achterhoek in de toekomst worden voorzien van groene energie.

 

Amsterdam stimuleert zonne-energie projecten door leges af te schaffen

Het voorstel van VVD-raadslid Marianne Poot, om leges af te schaffen voor het plaatsen van zonnepanelen in Amsterdam, is aangenomen. In 2017 en 2018 zullen alle energiebesparende investeringen worden vrijgesteld van leges waarmee de stad hoopt het aankopen van zonnepanelen te stimuleren. Op het moment worden particulieren tegengehouden, omdat het aanvragen van een vergunning voor zonnepanelen geld kost. Door deze kosten weg te nemen kunnen Amsterdamse particulieren kosteloos een vergunning aanvragen waardoor het aantal zonnepanelen hopelijk zal toenemen. De gemeente heeft 10 miljoen euro extra ter beschikking gesteld voor projecten die duurzame energie opwekken.

Wat houdt dit in?

Deze nieuwe regelgeving houdt dus in dat de plaatsing van de meeste zonnepanelen compleet vergunning vrij is. In situaties waar het een beschermd stadsgezicht, monument of zonneweide betreft, is de vergunning nog wel nodig. De lege “kan de financiële haalbaarheid van deze initiatieven in gevaar brengen”, aldus Abdeluheb Choho, wethouder Duurzaamheid. Soms kunnen deze namelijk oplopen tot een bedrag boven de duizend euro. Ook zijn de regels versoepeld. Zo mocht men voorheen niet meer dan 30 procent van het dak bedekken met zonnepanelen terwijl hier nu geen restrictie meer aan verbonden is. En is duidelijker vermeld wat wel is toegestaan zodat de aanvragen sneller en flexibeler kunnen worden afgehandeld.

Maatregelen van de gemeente Amsterdam

De gemeente is ook van plan om geld te investeren in de Zoncoalitie, zodat ze de organisatie kunnen opschalen en hun activiteiten beter kunnen uitvoeren. Zo willen ze een bijdrage geven aan het plaatsen van ongeveer 120.000 zonnepanelen in de gemeente. Als tweede wil de gemeente steun bieden aan de zoncoöperaties waardoor deze nieuwe projecten kunnen lanceren. Tot slot zal er een gedeelte van het beschikbaar gemaakte geld naar gratis energie-adviezen gaan voor de Verenigingen van Eigenaren. Met dit alles hoopt de gemeente Amsterdam ruim 30 megawattpiek extra te kunnen winnen en 4200 woningen duurzamer maken.

Andere initiatieven

De Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam hebben ook geïnvesteerd in zonnepanelen. Zo hebben ze op in totaal 11 gebouwen 2183 zonnepanelen gemonteerd die tezamen 637 kilowattpiek kunnen genereren. Vooral de panelen op het gebouw van Amsterdam University College is uniek, omdat dit gebouw bedekt is met een groendak, of sedumdak, wat op zich al een zeer milieuvriendelijke maatregel is. De panelen bevinden zich boven het sedumdak, zodat dit in tact blijft. De poten waar de panelen zich op bevinden zijn compleet geïsoleerd zodat hier geen kou van het dak in kan gaan.

Turkse tante plaatst zonnepanelen in klein dorpje

In de video hieronder is te zien hoe een oude Turkse tante zonnepanelen plaatst in haar kleine dorpje. Ze kwam ermee in aanmerking toen één van haar familieleden trouwde in Duitsland. Het viel haar op dat er allemaal glanzende ramen op de daken waren. Ze was verbaasd dat er zo weinig zonnepanelen in Turkije zijn. Eerst vroeg ze zich af wat de glazen panelen waren. Daarna kwam ze erachter dat je met ongebruikte stroom geld kon verdienen door het te verkopen aan een energieleverancier. ‘Dit is precies wat wij zouden moeten doen’, dacht ze bij haarzelf. ‘De zon is een onuitputtelijke energie en we zouden daar allemaal gebruik van moeten maken. Er is geen milieuvervuiling en dat is alleen maar goed voor onze klein kinderen’. Haar motto: ‘als ik dit kan, dan zou iedereen dit kunnen. Het hoeft niet van de overheid te komen. Laten we de handen in een slaan’.

Elektriciteit opwekken met regenwater? Graphene zonnepanelen

Steeds meer mensen kopen zonnepanelen omdat de huidige panelen als betrouwbaar en duurzaam worden gezien. Toch is er veel te verbeteren op het gebied van rendement. De oplossing is een uniek concept; elektriciteit opwekken met regenwater.

Regenwater

Regenwater bestaat niet puur uit water, maar het bevat zout dat uit positieve en negatieve ionen kan worden gesplitst. Een onderzoeksteam van de Ocean Universiteit in China denkt energie op te kunnen wekken middels een chemische reactie. Technisch gezien willen ze door middel van grafene panelen, de positief  (incl. sodium, calcium en ammonium) geladen ionen in regen scheiden en omzetten in elektriciteit.

Resultaat

Eerdere tests (met zout water) hebben laten zien dat de panelen honderden microvolts kunnen genereren. Een respectabele 6.53% zonnepanelen-tot-elektricietit conversieratio is bereikt. De onderzoekers gebruikten goedkope dunne-film zonnepanelen. Daarop werd er een grafeen laag geplaatst. Het resultaat is dat deze zonne-regenpanelen elektriciteit kunnen opwekken in de regen en zon, ideaal voor Nederland dus!

De toekomst

Het experiment is nog steeds in de ‘bewijsfase’, dus er is nog werk aan de winkel. Maar de onderzoekers hopen dat zij een grote verandering kunnen brengen door deze techniek. Het gepubliceerde onderzoek kun je hier vinden: wiley.com.

Kijk uit voor de zonnepanelen dief!

In West-Brabant is er mogelijk een bende actief die zonnepanelen steelt. Maar liefst 66 zonnepanelen zijn van daken gestolen. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om dezelfde daders die verantwoordelijk zijn voor de opmerkelijke diefstallen.

Zondagnacht was een huis gelegen aan de Hazeldonksestraat in Rijsbergen het eerste doelwit. Van dit huis zijn er maar liefst dertig panelen van het dak gehaald.

Hoogstwaarschijnlijk gaat het om dezelfde daders die verantwoordelijk zijn voor de opmerkelijke diefstallen.

Professioneel te werk

Drie dagen later was het alweer raak. Een huis gelegen aan de Bredaseweg in Zundert werd ook slachtoffer van de diefstal. Ook hier werden er maar liefst 30 panelen van het dak gestolen. De dieven gingen professioneel te werk. Zo zorgden zij ervoor dat de straatverlichting onklaar werd gemaakt zodat ze in het donker ongezien hun gang konden gaan.

Unieke diefstallen

De politie heeft aangegeven dat het om unieke diefstallen gaat. De politie is op dit moment nog steeds op zoek naar getuigen. Het kan goed mogelijk zijn dat mensen met een huis camera opnames hebben gemaakt van de daders. De politie waarschuwt zonnepanelen bezitters voor de bende. Het kan je flink wat kosten als je bestolen wordt van 30 zonnepanelen. Het advies is om je terrein/woning zo goed mogelijk te beveiligen. Zonnepanelen kunnen met speciale schroeven worden vast gezet en camera’s/hekwerk kunnen ook goed helpen.

 

 

Zonnepanelen in kleur de toekomst?

Zonnepanelen herken je al van verre. Het zijn zwarte of donkerblauwe rechthoeken die in een bepaalde hoek op het dak worden geplaatst. Houd je niet van blauw of zwart? Dan heb je tot nu toe nog dikke pech, want meerdere kleuren zijn er niet. Maar daar komt langzamerhand wel verandering in. Wie weet hebben we over een aantal jaar de hele regenboog wel op ons dak liggen?

Blauw of zwart

Wie al eens eerder zonnepanelen heeft aangeschaft weet; er is enkel keuze tussen de kleuren zwart en blauw. Daarnaast kun je als frame kiezen tussen de bekende aluminiumkleur of voor een zwarte variant. Weinig keuze dus. De zonnepanelen worden tot nu toe alleen in die kleuren gemaakt omdat dit het meest rendement oplevert en daar gaat het natuurlijk allemaal uiteindelijk om. Maar wat nu als er wel gekleurde panelen waren die evenveel rendement zouden opleveren als de traditionele zonnepanelen?

Nieuwe ontwikkelingen

De cellen van de panelen of het glas over de panelen kan ook in kleur geleverd worden, maar zoals al eerder aangegeven werd, dit gaat ten koste van de opbrengst. Het TNO en de Zuyd Hogeschool hebben echter na lang onderzoek zonnepanelen ontwikkeld die kunnen gemaakt worden in iedere gewenste kleur, zonder dat deze minder rendement opleveren dan de “gewone” zonnepanelen. Hierbij hebben ze gebruik gemaakt van een speciale coating over het glas, genaamd nanocoating. In deze coating zitten laagjes silica en titanium verwerkt. Door deze samenstelling en het aanbrengen in laagjes van de coating kunnen bepaalde kleuren licht worden gereflecteerd en andere kleuren worden doorgelaten. Zo creëer je een soort kleur illusie, terwijl de coating zelf kleurloos lijkt. Tot op heden is het de onderzoekers al gelukt om de kleuren blauw, groen, oranje en geel te maken.

Vraag naar gekleurde zonnepanelen

De vraag blijft echter hoeveel mensen nu echt zitten te wachten op gekleurde zonnepanelen. De panelen bepalen grotendeels het aangezicht van je woning en om er plots gele of oranje panelen op te leggen zal niet door iedereen worden gewaardeerd. Tot nu toe hoeven we daar in ieder geval nog niet over na te denken. De gekleurde zonnepanelen zijn nog niet op de markt gebracht. De gekleurde varianten bevinden zich nog in de testfase en worden als eerste getest op een dak in de Limburgse plaats Heerlen. Als de test uitwijst dat er net zoveel rendement behaald kan worden als met de donkerblauwe en de zwarte zonnepanelen is het pas tijd voor een volgende fase.

Zonnepanelen in de winter nuttig?

In Nederland regent het behoorlijk vaak. Als je het een Nederlander vraagt zal die zeggen dat het zonnetje in ons land veel te weinig schijnt. Toch hebben veel Nederlanders zonnepanelen op het dak liggen. Zijn zonnepanelen hier wel rendabel? En leveren ze tijdens de gure en donkere wintermaanden überhaupt wel iets op? Het antwoord daarop is een volmondig ja.

Zonnepanelen of lichtpaneel

Eigenlijk hebben zonnepanelen een verkeerde naam gekregen. De naam lichtpaneel past namelijk veel beter bij deze energiebesparende producten. Want wat veel mensen denken is dat de zonnepanelen alleen werken als het zonnetje schijnt. Maar niets is minder waar. Zonnepanelen werken met behulp van het licht van de zon. Dus zelfs op een koude, maar heldere winterdag vangen zonnepanelen licht op om te kunnen omzetten in energie. Zelfs op donkere bewolkte dagen lukt het de zonnepanelen om zonlicht op te vangen. Daarbij komt ook nog eens dat bij lagere temperaturen zonnepanelen in verhouding nog effectiever werken.

Zomer en winter

Het is zeker waar dat gedurende de zomermaanden het meeste zonlicht op de zonnepanelen valt. Zonnepanelen werken het beste bij veel en direct daglicht. Gemiddeld wordt 70% van de stroom opgewekt tussen april en september. Met name in juni en juli zien we een flinke piek in het rendement. Maar ook in de winter kunnen zonnepanelen nog zonne-energie leveren. Weliswaar 5 maal minder dan tijdens de zomer, maar alle beetjes helpen als het gaat om energiebesparing. Bekijk ook andere energiebesparende mogelijkheden: (combiketel; kozijnen van kunststof)

Winterstand zonnepanelen

Meer zonlicht produceren kunnen we helaas niet. Je kunt eventueel wel je zonnepanelen tijdens de wintermaanden iets schuiner zetten. Een hoek van 40 graden wordt dan aangeraden. Dat komt omdat in het najaar en in de winter de zon lager staat. Als je de zonnepanelen iets meedraait behaal je toch optimale winst. Wanneer er sneeuw of ijs op de zonnepanelen ligt kan er helaas weinig licht door de panelen worden opgevangen. Toch wordt het afgeraden om deze winterse neerslag te verwijderen, want hiermee loop je het risico dat je de panelen beschadigd. Bovendien wil niemand je aanmoedigen om je tijdens een koude winterdag op een glad dak te begeven.

Nederlandse zonne-energie

Het is dus zeker de moeite waard om zonnepanelen aan te schaffen, ook al hebben we niet altijd de meest zonnige zomers. De besparingen die je ermee kunt doen kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s en je bent ook nog eens milieubewust bezig. Voor meer informatie kun je je altijd wenden tot een deskundig installatiebedrijf.

subsidie zonnepanelen 2016

Speciale zonnepanelen verzekering afsluiten?

Voor de meeste huizenbezitters geldt dat de zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering van het huis. Huurders die zonnepanelen op een woning plaatsen dienen deze investering te verzekeren. Ervaring leert dat een verzekering op deze kostbare panelen toch zeker de moeite waard is. Steeds meer mensen kiezen voor een speciale verzekering voor de zonnepanelen op het dak van de woning. Maar is dat ook nodig?

Zonnepanelen verzekeren tegen diefstal?

Zonnepanelen zijn groot, zwaar en liggen ook nog eens op een plek waar inbrekers niet gemakkelijk bij kunnen komen zou je denken. Toch worden zonnepanelen nog weleens gestolen. Vooral van daken die uit het zicht van anderen liggen en van platte daken waar de zonnepanelen demonteren minder risico’s met zich meebrengt worden zonnepanelen nog weleens meegenomen. Er zijn criminelen die zich toegespitst hebben op het ontvreemden van zonnepanelen en dus ook heel goed weten hoe ze snel en schadeloos de panelen kunnen demonteren. Helaas hebben sommige verzekeringsmaatschappijen wel de voorwaarde dat er alleen wordt vergoed wanneer er zichtbare inbraakschade is.

Zonnepanelen verzekeren tegen natuurschade

Zonnepanelen zijn over het algemeen sterk en kunnen wel een stootje hebben. Toch zijn ze niet allemaal bestand tegen natuurrampen en natuurgeweld. Denk hierbij vooral aan harde windstoten en hagelstenen die flink wat schade kunnen veroorzaken aan jouw zonnepanelen. Kijk daarom eens goed in je polis of jouw verzekeraar deze vorm van schade ook dekt in jouw opstalverzekering.

Opstalverzekering of inboedelverzekering

Bij huizenbezitters worden zonepanelen meeverzekerd bij de opstalverzekering. De regel is immers dat alles wat aard- en nagelvast aan de woning zit valt onder de opstalverzekering. Bewoners van een huurwoning kunnen bij hun verhuurder nagaan of de zonnepanelen zijn verzekerd via de woningcorporatie. Indien dit niet het geval is kun je deze apart meeverzekeren bij je inboedelverzekering. Dit kan bij het onderdeel huurdersbelang. Lees ook: kosten alarmsysteem of alarmsysteem.

Verzekering aanpassen

Het is belangrijk dat je je verzekeringsmaatschappij op de hoogte stelt wanneer je zonnepanelen hebt laten leggen. Wellicht wordt je termijn bedrag hierdoor iets aangepast omdat je woning in waarde is gestegen. Er zijn verzekeringsmaatschappijen die speciale verzekeringen voor zonnepanelen in het assortiment hebben. Toch blijkt dit in veel gevallen overbodig. De meeste risico’s worden gewoon gedekt met je huidige opstal- of inboedelverzekering. De verzekeringen zijn tegenwoordig zeer uitgebreid. Je kunt eventueel je huidige verzekeringen uitbreiden, zoals het nemen van een all-risk verzekering die alle kosten voor je dekt. Twijfel je nog dan kun je altijd eerst nog advies inwinnen bij jouw verzekeraar.