zonnepanelen ijsselmonde

Wat is een Mpp-tracker?

Mpp-trackers worden bij zonnepanelen gebruikt om te bepalen wat de verhouding is tussen stroom en spanning. Dit wordt allemaal uitgevoerd in de omvormer van het systeem. Maar wat zijn Mpp-trackers nou precies, waarvoor worden ze gebruikt en wat is hierbij allemaal van belang? Als je hier alles over wilt weten dan is het slim om door te gaan met lezen hieronder.

Wat is een Mpp-tracker?

Mpp-trackers worden het best omschreven als een functionaliteit van omvormers die constant op zoek is naar de combinatie van spanning en stroom om het hoogste rendement te kunnen behalen op deze manier. Een omvormer beschikt over minstens één Mpp-tracker, maar er kan ook sprake zijn van eerdere Mpp-trackers per omvormer. Meerdere Mpp-trackers zijn voornamelijk nodig in geval de zonnepanelen in verschillende hellingshoeken zijn geïnstalleerd. Zodra de instraling van de zon op de panelen verandert of als de temperatuur stijgt of daalt dan verschuift de Mpp. Er kan dus uitgaan da teen Mpp-trackers ervoor zorgt dat je zonnepanelen zoveel mogelijk stroom kunnen produceren.

Een MPP punt

Het moment dat de zonnecellen maximaal vermogen kunnen leveren wordt ook wel het Maximum Power Point genoemd, oftewel het MPP punt. Het vermogenscurve van een zonnecel hangt voornamelijk van meerdere omstandigheden af, waardoor het verstandig is om eerst te meten wat het MPP punt is. Mpp-tracking maakt het dus mogelijk om een MPP punt makkelijk en snel te meten. Het MPP punt wordt gevonden door te starten bij hoge spanning en deze constant te blijven verlagen tot het punt wordt bereikt dat het vermogen niet langer toe blijft nemen. Een omvormer is hierbij continu aan het werk om te zoeken naar MPP punten. Om het MPP Punt te bepalen wordt de spanning gevarieerd en een grafiek gemaakt door de Mpp-tracker. Er wordt immers geanalyseerd op welk moment het vermogen van het systeem maximaal is en probeert het moment vast te stellen zodat je beter inzicht kunt hebben.

Wat is het doel van een Mpp-tracker?

Het voornaamste doel van een Mpp-tracker is om ervoor te zorgen dat het rendement dat behaald kan worden met het systeem van zonnepanelen zo maximaal mogelijk is. Zou je geen Mpp-tracker hebben, dan zou je enorme last kunnen hebben van wisselingen in de stroomspanning. Op bepaalde momenten komt er dan namelijk te veel stroom binnen terwijl er op andere momenten juist amper stroom binnenkomt, wat negatieve gevolgen met zich mee kan brengen voor je huishoudelijke apparaten. Door het gebruiken van een Mpp-tracker profiteer je dus maximaal van de stroom in je huis en bewaak je de veiligheid van je elektrische apparaten.

Aantal Mpp-trackers

Elke omvormer heeft minstens één Mpp-tracker per groep zonnepanelen, maar als je meerdere groepen zonnepanelen hebt staan op je dak dan kan het zijn dat er sprake is van meerdere Mpp-trackers. Meerdere Mpp-trackers zijn vooral nodig als je een aantal zonnepanelen op een gedeelte van het dak hebt staan terwijl een andere groep op een ander deel van het dak staat, dus de zonnepalen zijn verdeeld over twee verschillende dakoppervlakten. Door zonnepanelen op verschillende dakoppervlakten te plaatsen kunnen beide groepen zonnepanelen onafhankelijk van elkaar optimaal zonlicht opvangen zonder dat de oriëntatie en de helling invloed hebben op het rendement van alle andere zonnepanelen in het systeem.

Meerdere Mpp-trackers

In bepaalde gevallen zijn meerdere Mpp-trackers nodig. Denk aan situaties waarbij er sprake is van schaduw op het dak of op een deel van het dak. Ook als er verschillende soorten zonnepanelen gebruikt worden, bij objecten die in de weg staan of als er sprake is van verschillende oriëntaties of hellingsgraden.

Schaduw op zonnepanelen

Liggen de zonnepanelen in de schaduw, dan kan dit van invloed zijn op het rendement van het systeem. Dit geldt ook als slechts één van de 60 of 72 cellen worden beschaduwd. Wordt de prestatie van één paneel verlaagd door beschadiging, dan zal dit de prestatie van de hele serie zonnepanelen beïnvloeden. Een Mpp-tracker is ideaal als er sprake is van gedeeltelijke schaduw. Denk hierbij aan schaduw die wordt veroorzaakt door zaken zoals een dakkapel, een schoorsteen, bladeren of zelfs vogeluitwerpselen. De Mpp-tracker zorgt ervoor dat het maximale wordt gehaald uit het systeem.

De optimale verhouding tussen spanning en stroom

Elk paneelsoort heeft een andere optimale verhouding tussenspanning en stroom. Deze optimale verhouding hangt voornamelijk af van zaken zoals de temperatuur en de lichtinval aangezien deze constant blijven wisselen. Dan is het ook essentieel om snel in te kunnen spelen op deze zaken, wat een Mpp-tracker handig maakt. Met de Mpp-tracker kan spanning namelijk snel worden gevonden, zeker als het gaat om een vrij complex systeem.

Mppt scanning

Een Mppt scan is vooral ideaal op moment dat er sprake is van gedeeltelijke schaduwvorming op één of meer zonnepanelen uit de installatie. Een Mppt scan wordt meestal door een goede omvormer uitgevoerd. Een Mppt scan wordt op regelmatige tijdstippen uitgevoerd. Je kunt als gebruiker zelf aangever met welke regelmaat je de scan laat uitvoeren, bijvoorbeeld om de 15 minuten. Bij elke scan zal de omvormer de stroom variëren van het maximaal punt tot aan nul. Vervolgens wordt gemeten wat het opgeleverd vermogen is hierbij. Hierbij worden automatisch de beste vermogenspunten geselecteerd. Een standaard Mppt scan duurt niet langer dan een aantal seconden.

Offertes vergelijken

Heb je nog geen zonnepanelen staan op het dak? Dan is het moment aangebroken om direct zonnepanelen aan te schaffen zodat je ook kunt profiteren van de vele voordelen die bij het opwekken van je eigen groene stroom komen kijken. Zo wek je onafhankelijk van de energieleverancier je eigen stroom op duurzame en milieuvriendelijke wijze op, verhoog je de waarde van je huis en profiteer je niet alleen van maandelijkse besparingen op de energiefactuur maar ook van hoge jaarlijkse opbrengsten. Ga dan eerst op zoek naar de beste specialisten uit je omgeving zodat je offertes kunt opvragen om een goede vergelijking te maken op basis van de prijs en de kwaliteit die wordt geleverd. Zo weet je zeker dat je een professionele specialist inhuurt en dat je kiest voor de meest voordeligste offerte waardoor je maximaal bespaart.

Comments for this post are closed.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%