Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen zijn de nieuwe trend: veel Nederlanders hebben de stap al gezet en geïnvesteerd in een set zonnepanelen voor op het dak. Om te profiteren van een maximaal rendement is de opstelling het belangrijkst, aangezien er verschillende mogelijkheden zijn. Maar welke stand levert nou eigenlijk het meest op? Als je hier alles over wilt weten, ga dan hieronder verder met lezen.

De beste dakrichting

Als je een set zonnepanelen op het dak hebt liggen, dan is het zeer belangrijk om de beste dakrichting te kiezen. Zonnepanelen wekken immers energie op door middel van het opvangen van zonlicht, dus hoe beter de zoninstraling des te hoger het rendement dat je kunt behalen. Hoe meer zonlicht de zonnepanelen kunnen opvangen gedurende de dag, hoe rendabeler ze zijn.

Soorten opstellingen

Als we het hebben over het opstellen van zonnepanelen op het dak, dan zijn er twee populaire opstellingen te onderscheiden:

  1. Zuid-opstelling: Hierbij wijzen alle zonnepanelen naar het zuiden voor het opvangen van zoveel mogelijk zonlicht. In principe is dit de opstelling die het meest oplevert bij zonnepanelen, maar deze opstelling kost wel aanzienlijk wat ruimte vanwege de benodigde afstand tussen de zonnepanelen. Indien hier geen rekening mee wordt gehouden kan er schaduwvorming voorkomen op de panelen waardoor het rendement verlaagt.
  2. Oost-West-opstelling: Bij deze opstelling staan de panelen als een soort dak tegen elkaar richting het oosten en het westen. Hierbij is er sprake van minder stroomopbrengst in vergelijking tot de zuid-opstelling, maar de stroom is wel direct te gebruiken.

Ideale hellingshoek

De hellingshoek voor de zonnepanelen op gunstige daken is bepalend voor de opbrengst. Voor zonnepanelen geldt een ideale hellingshoek van 35 graden, waarbij je kunt profiteren van een optimale zoninstraling waardoor het systeem maximaal op kan leveren. Bij ongunstige daken geldt een ideale hellingshoek die kan liggen tussen de 10 en 60 graden, maar hoe wel rekening met het vermogensverlies dat kan oplopen van 10 tot wel 30%.

Schaduwvorming

Als we kijken naar de ideale opstelling van zonnepanelen op het dak, dan is naast de juiste dakrichting en de ideale hellingshoek ook de schaduwval van belang. Is er sprake van schaduw op de zonnepanelen gedurende de dag, dan zal dit een negatief invloed hebben op zowel de werking van de zonnepanelen als het rendement. Als één paneel in de schaduw ligt, dan wordt namelijk heel de serie zonnepanelen beïnvloedt.

Een schuin dak

Een schuin dak is de meest ideale daksoort voor het plaatsen van zonnepanelen, aangezien zonnepanelen het meest opleveren als ze in een schuine positie staan. Om zonnepanelen te monteren op een schuin dak wordt er eerst een dak bevestiging aan het dak vastgemaakt waaraan de aluminium rails kunnen worden bevestigd. Vervolgens worden de zonnepanelen vastgemaakt aan de rails door middel van klemmen. Wil je op een schuin dak een hoger rendement behalen uit de zonnepanelen? Schaf dan ook optimizers aan waardoor de opbrengst wordt gemaximaliseerd.

Een plat dak

De mogelijkheden op een plat dak voor het plaatsen van zonnepanelen zijn vrijwel eindeloos. Alle variaties zijn hierbij in principe mogelijk, als de zonnepanelen maar zoveel mogelijk zonlicht kunnen opvangen om stroom te kunnen produceren. Niet elk plat dak is geschikt voor de plaatsing van zonnepanelen, waardoor de panelen vaak schuin moete worden geplaats door middel van een verzwaard ballast om te voorkomen dat de zonnepanelen weg kunnen waaien bij een harde rukwind.

Tuin of weiland

Meestal worden zonnepanelen op het dak geplaatst, maar velen kiezen ook voor het plaatsen van de panelen in de tuin of in een weiland als er sprake is van schaduw of objecten die in de weg staan. Ook als je geen vergunning kunt krijgen om zonnepanelen op het dak te plaatsen dan is het plaatsen in de tuin of een weiland ideaal. Hou wel rekening dat zowel het systeem en de installatie duurder zijn in aanschaf aangezien de ondergrond vrij zacht is en er eerst zorg gedragen moet worden voor een geschikte fundering. Daarnaast is het essentieel om te blijven checken voor plantengroei onder de panelen of door dit te voorkomen. Denk aan het plaatsen van grind of gras dat regelmatig wordt gemaaid. Tenslotte moet er een hek worden geplaatst om de panelen zodat dieven er niet bij kunnen, heb je lange kabels nodig om naar je woning toe getrokken te kunnen worden en moet je meestal eerst langs de gemeente gaan om een vergunning aan te vragen.

Welke stand levert het meest op?

Ben je benieuwd welke stand je het meest oplevert bij e plaatsing van de zonnepanelen? Om een keuze te maken moeten we eerst naar bepaalde factoren kijken. De verschillende situaties die hierbij bepalend zijn:

  • Op een schuin dak: De oriëntatie van de zonnepanelen is meestal vrij duidelijk op een schuin dak: een oost-west stand is meest ideaal. Is het dak eer naar het noorden gericht? Dan zal de opbrengst iets minder zijn.
  • Op een plat dak: Mits er geen objecten in de weg staan bij de plaatsing kan je welke richting je ook wilt kiezen. De beste richting hangt van meerdere factoren af. In de meeste gevallen blijkt een zuid opstelling de slimste keuze te zijn aangezien het aantal benodigde zonnepanelen voor dezelfde opbrengst per jaar gelijk staat, waardoor de kostprijs lager ligt. Verbruikt het huishouden veel stroom? Dan is het verstandig om te kiezen voor een oost-west opstelling aangezien de spreiding van de productie veel optimaler is. Als het dak klein is dan is in de meeste gevallen een oost-west opstelling met een laag hellingshoek een goed idee omdat er veel meer zonnepanelen passen per vierkante meter.
  • Tuin of weiland: Dan is het belangrijk om de panelen richting de zon te plaatsen, naar het zuiden dus. Ook een oost-west opstelling kan hierbij ideaal zijn.

Offertes vergelijken

Ongeacht welke stand je kiest om de zonnepanelen te plaatsen, het investeren in groene energie is altijd verstandig. Vergelijk offertes van meerdere specialisten en selecteer de deal die het beste past bij je huidige situatie en waarbij je zo veel mogelijk kunt besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

nieuwe zonnepanelen installaties

Zo’n 350.000 nieuwe zonnepanelen installaties in eerste helft 2023

november 21, 2023

In de eerste helft van 2023 zijn maar liefst 347.649 nieuwe zonnepaneleninstallaties

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je auto op te laden?

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je auto op te laden?

november 14, 2023

Je hebt de overstap gemaakt naar een elektrische auto en overweegt nu

Doorbraak met nieuwe soort zonnepanelen

november 7, 2023

Chinese onderzoekers hebben een nieuwe soort zonnecel ontwikkeld die de kostprijs van