Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je zonnepanelen gaat aanschaffen, dan heb je een aantal opties. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen waaruit je kunt kiezen, bijvoorbeeld, en je hebt de optie om een heel pakket af te sluiten of om alleen de materialen te bestelen. Een compleet pakket sluit je af bij een installateur en deze zal je dan volledig ontzorgen. Alles wordt geregeld en de nazorg is goed. Bestel je alleen de materialen, dan moet je er zelf voor zorgen dat deze op je dak terecht komen. Je bespaart veel geld door dit zelf te doen, maar is dat ook daadwerkelijk een optie?

Zonnepanelen installeren: wat komt erbij kijken?

Een installateur van zonnepanelen heeft je installatie binnen een dag geïnstalleerd en aangesloten. Ze monteren je zonnepanelen met stellages op je dak. Vervolgens sluiten ze de bekabeling aan en dan heb je de keuze tussen een serie geschakeld- en een parallel geschakeld systeem. De panelen worden aangesloten op een omvormer, op power optimizers of ze bevatten micro omvormers. Deze zetten de gelijkstroom die wordt opgewekt om naar bruikbare wisselstroom. Als laatste komt er een extra groep in je meterkast zodat de wisselstroom veilig naar het elektriciteitsnetwerk wordt geleid en niet voor overbelasting zorgt.

De aandachtspunten

Uit het bovenstaande verhaal zijn enkele aandachtspunten te halen waarmee je te maken krijgt als je de panelen zelf installeert. Specialisten zijn hiervoor opgeleid en voorbereid en doen dit elke dag. Deze achtergrond, uitrusting en ervaring mis je als je de panelen zelf installeert. Het is zeker mogelijk om dit te doen, maar als je kijkt naar de volgende aandachtspunten, dan is het de vraag of het verstandig is.

  1. Veiligheid

Door zelf de zonnepanelen te installeren krijg je met enkele risico’s te maken. Allereerst moet je het dak op en daar zijn voorschriften voor. Je werkt op hoogte en een misstap is zo gemaakt. Het systeem is elektrisch en werkt met grote hoeveelheden stroom tegelijkertijd. Sluit je de bekabeling niet goed aan, dan kan er kortsluiting en zelfs brand ontstaan. Ook de zonnepanelen moeten juist op je dak worden gemonteerd, want ze krijgen te maken met windstoten en andere weersomstandigheden. Het is niet de bedoeling dat ze er af kunnen vallen.

  1. De beste opbrengst

Monteurs die elke dag zonnepanelen installeren en aansluiten, weten exact hoe ze dat optimaal moeten doen. Zij monteren je zonnepanelen zodat je er de beste opbrengst mee genereert. De schakeling is dan erg belangrijk, maar ook andere factoren, zoals het plaatsen van zonnepanelen over de lengte of de breedte, de kracht van de omvormer die wordt gebruikt, de plaatsing van de omvormer en aansluiting op de meterkast. Door de zonnepanelen zelf te installeren, is het dus mogelijk dat je opbrengsten misloopt.

  1. De garantieregeling

Zonnepanelen worden geleverd met een aantal garantieregelingen. Je krijgt garanties van de fabrikant op de zonnepanelen zelf en op de daling van de opbrengst als deze ouder worden. Deze zijn 25 tot 30 jaar lang geldig. Van de installateur krijg je een installatie garantie over de werkzaamheden die ze hebben geleverd. Bij sommige bedrijven is deze al 15 jaar. Installeer je de zonnepanelen zelf en ontstaat er een probleem door een fout die jij hebt gemaakt, dan heb je aan deze garantieregelingen weinig. Je moet zelf voor de kosten opkomen en deze kunnen hoog oplopen.

  1. Een erkende elektricien

Een laatste probleem dat je tegen zal komen als je de zonnepanelen zelf installeert is dat er in de meterkast moet worden gesleuteld. Dit wordt gedaan door een erkende elektricien, die de zegel van de hoofschakelaar mag doorbreken en weer mag aanbrengen. Je elektriciteitssysteem wordt volledig getest en veilig verklaard voordat deze persoon naar huis gaat. Hier krijg je ook een bewijs van. Als je de zonnepanelen zelf wilt laten installeren, dan is dit een gedeelte van de werkzaamheden die je niet zelf kunt doen.

Zelf je zonnepanelen installeren kan

Het is mogelijk om zelf je zonnepanelen te installeren. Als je je hier goed in verdiept, je neemt veiligheidsmaatregelen als je het dak op gaat en je accepteert dat je bepaalde garantieregelingen misloopt, dan kan het goed gaan. Je schakelt een elektricien in voor de aansluiting op de meterkast en een controle van het systeem. Begrijp echter wel wat je daarmee op het spel zet. Zonnepanelen kosten duizenden euro’s en als deze beschadigen door brand of omdat ze niet goed bevestigd zijn, dan zijn de reparaties kostbaar. Daarnaast heb je geïnvesteerd in een duur systeem, maar loop je door de panelen zelf te installeren mogelijk opbrengsten mis. Dat is jammer en niet nodig als je besluit de werkzaamheden uit te besteden.

Besteed bij twijfel altijd uit

Een zonnepanelen specialist weet exact hoe de zonnepanelen gemonteerd, geschakeld en aangesloten moeten worden. De werkzaamheden zijn in een dag afgerond en je systeem begint direct met het opwekken van stroom. Er komt een elektricien om er zorg voor te dragen dat alles in de meterkast in orde is. Wordt er toch een fout gemaakt, dan is er de garantieregeling om op terug te vallen. Veel installateurs helpen je ook bij het terugvragen van de btw bij de Belastingdienst. Het kost je wat extra geld, maar dat is het om de extra veiligheid en de zekerheid meer dan waard.

Specialisten vergelijken

Geld besparen op zonnepanelen kan ook op andere manieren. Maak bijvoorbeeld altijd een uitgebreide vergelijking van specialisten, zodat je zeker weet dat je de beste service krijgt voor het geld dat je betaalt. Door te besparen verkort je de terugverdientijd en zijn de opbrengsten van de zonnepanelen sneller direct voor jou. Doe dit dan niet door de zonnepanelen zelf te installeren, maar vraag meerdere offertes op, bekijk de keurmerken en garanties, lees klantenrecensies door en beoordeel zo welke specialist jou het meeste waar geeft voor je geld.


Laatste nieuws