Hoog rendement zonnepanelen

De mensen die hoog rendement zonnepanelen aanschaffen willen natuurlijk voor een zo klein mogelijk bedrag zo veel mogelijk stroom op kunnen wekken. Dit is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Als alle stroom voor je huishouden met je zonnepanelen kunt genereren, dan wordt je dus zelfvoorzienend wat betreft je stroomvoorziening. Als je jaarlijks 3500 kWh nodig hebt, dan is een installatie van 15 zonnepanelen vaak voldoende. Met deze panelen kun je jaarlijks even veel CO2 besparen als een auto uit heeft gestoten na 16.000 kilometer te rijden. Er wordt constant gewerkt aan betere zonnepanelen en zonnepanelen die een hoger rendement hebben en op dit moment is er dan ook een nieuwe generatie zonnepanelen ontwikkeld waarmee je nog meer stroom kunt opwekken, genaamd hoog rendement- of hoge kwaliteit zonnepanelen. En het goede nieuws is dat deze panelen erg betaalbaar zijn.

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

Welke zonnepanelen geven het hoogste rendement?

Glas-glas zonnepanelen geven het hoogste rendement. Ze leveren een pak meer stroom dan gewone zonnepanelen. Ook is de technologie van dit type fel verbeterd, waardoor de duurzaamheid flink verhoogd is.

Nieuwe versies van deze zonnepanelen zijn gemaakt uit twee lagen glas. Dit beschermt de zonnepannen beter en maakt ze ook heel wat steviger. Ook vermindert de kans op microcracks, zo behouden ze dat hoge rendement een stuk langer.

Voordelen hoog rendement zonnepanelen

Kiezen voor zonnepanelen met een extra hoog rendement heeft enkele grote voordelen:

  • Ze hebben minder ruimte nodig. Zo kunnen ze ook voldoende energie opwekken op kleinere daken en hoeven ze niet heel het dak in te palmen. Zonnepanelen met hoog rendement halen het maximale uit een minimale oppervlakte.
  • Meestal zijn ze ook kwalitatief beter, dus gaan ze simpelweg langer mee, wat de return on investment alleen maar kan verhogen.
  • Kiezen voor dit type panelen is beter voor het milieu. Er zijn er minder van nodig en ze moeten minder snel vervangen worden. Dit betekent dat er minder productie-, vervoers- en materiaalkosten nodig zijn, wat leidt tot minder uitstoot.

Hoogste rendement

Als je op zoek gaat naar zonnepanelen dan zal je zien dat het rendement wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Standaard zonnepanelen hebben een rendement van ongeveer

270 tot 320 Wattpiek, afhangend van de soort en de kwaliteit van het paneel. Hoog rendement zonnepanelen hebben een rendement van 400 Wattpiek. Dat betekent dus dat je met minder panelen meer energie op kunt wekken en dat is voor kleine daken ideaal. Als je wilt weten hoeveel Wattpiek je nodig hebt om de hoeveelheid kWh op te kunnen wekken die jij nodig hebt, dan deel je dit getal door 0,85. Dat betekent dat je voor 3500 kWh een installatie met een vermogen van 4100 Wp aan zou moeten schaffen. Bij gewone zonnepanelen heb je dan dus 4100 : 270 = 15 panelen nodig, maar als je een hoog rendement zonnepaneel neemt, dan zijn  4100 : 400 = 11 panelen genoeg. Standaard zonnepanelen hebben een omvang van 1,65 vierkante meter. Voor de oude installatie had je dan een dak van bijna 25 vierkante meter nodig terwijl je met de hoog rendement zonnepanelen maar iets meer dan 18 vierkante meter nodig hebt.

Merk met hoogste rendement zonnepanelen

Benieuwd welke zonnepanelen het hoogste rendement halen? In dit artikel vind je een erg handig overzicht van alle soorten merken, hun specificaties en bijkomend rendement.

De kosten

Hoog rendement zonnepanelen zijn dus uitermate geschikt voor iedereen die een maximale opbrengst wil halen of voor mensen die een klein dak ter beschikking hebben. De prijs voor deze zonnepanelen ligt op dit moment rond de €800 per paneel en standaard zonnepanelen kosten gemiddeld €575 per paneel. Omdat je van de hoog rendement zonnepanelen minder panelen nodig hebt, zal je uiteindelijk niet erg veel meer kwijt zijn. De onderstaande tabel geeft aan wat de kosten zijn in beide situaties, voor een installatie waarmee je jaarlijks 3500 kWh kunt opwekken. De prijzen zijn inclusief btw en montage.

Soort zonnepaneel Rendement  / jaar Gemiddelde prijs
Standaard zonnepanelen 3500 kWh/ 4100 WP €8625 (15 panelen)
Hoog rendement zonnepanelen 3500 kWh / 4100 WP €8800 (11 panelen)

Waarom hoog rendement zonnepanelen?

Met hoog rendement zonnepanelen kun je dus voor nagenoeg dezelfde prijs minder panelen gebruiken. De terugverdientijd is in beide situaties ongeveer gelijk en ligt rond de 9 jaar. De hoog rendement zonnepanelen worden echt interessant als je met je dakoppervlak een zo groot mogelijk rendement wilt genereren. Als je in beide situaties een installatie van 15 zonnepanelen op je dak zou laten plaatsen, dan komt de bovenstaande tabel er zo uit te zien. Op dit moment is het hoogste WP 400-500 Wp, maar er worden al hogere Wp zonnepanelen gemaakt. Het streven is 1000Wp.

Soort zonnepaneel Rendement  / jaar Gemiddelde prijs
Standaard zonnepanelen 3500 kWh/ 4100 Wp €8625 (15 panelen)
Hoog rendement zonnepanelen 5100 kWh/ 6000 Wp €12.000 (15 panelen)

De besparingen en de terugverdientijd

Naar aanleiding van de bovenstaande situatie is het dan mogelijk om de besparingen en de terugverdientijd uit te rekenen voor hoog rendement zonnepanelen ten opzichte van standaard zonnepanelen. Het goede nieuws is dat je voor de aanschaf van je zonnepanelen in aanmerking komt voor financiële hulp en dat je via de belastingdienst alle btw kunt terugvragen die je hebt betaald over de aanschaf en de plaatsing van de zonnepanelen. Dit hebben we allemaal samengevat in de volgende tabel, inclusief de besparingen in euro´s en de terugverdientijd.

Soort zonnepaneel Gemiddelde prijs Prijs ex. Btw Jaarlijkse besparing € Terugverdientijd
Standaard (15) €8625 (15 panelen) €7128 €805 8,5 – 9 jaar
HR €12.000 (15 panelen) €9917 €1173 8,5 jaar

Zijn hoog rendement zonnepanelen het extra geld waard?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk altijd: ja. Heb je een kleine woning, maar een grote wens wat betreft groene energie, dan kun je met een dakoppervlak van slechts 18 vierkante meter toch maar liefst 3500 kWh aan stroom opwekken en voor een gemiddeld huishouden in Nederland is dit genoeg. Ook als je een groter dakoppervlak hebt en je wilt deze volledig vullen met zonnepanelen, dan kun je met hoog rendement zonnepanelen een maximale besparing maken. Omdat de btw-aftrek een percentage is van het totaalbedrag dat je uitgeeft en omdat de besparingen jaarlijks groot zijn, is de terugverdientijd korter dan die van een soortgelijke installatie standaard zonnepanelen, ook al zijn deze bijna €3000 goedkoper. Hoe meer hoog rendement zonnepanelen je neemt, hoe hoger de jaarlijkse besparingen. Tegelijkertijd betekent dit natuurlijk ook dat je initiële investering hoger is. Nadat je terugverdientijd is afgelopen zal je kale winst aanzienlijk zijn. Hoog rendement zonnepanelen koop je voor de toekomst.

Interessante bespaartips

Het is op de lange termijn dus niet erg om extra te betalen voor je hoog rendement zonnepanelen, omdat je er een snellere terugverdientijd en hogere besparingen voor terug krijgt. Dit betekent echter niet dat je met deze prijs genoegen moet nemen. Met de onderstaande bespaartips kun je hier allicht nog wat afschaven.

  • Huren of leasen: heb je het geld niet om te investeren in zonnepanelen, maar heb je er wel maandelijks een kleiner bedrag voor over, dan kun je zonnepanelen leasen of huren. Je krijgt dan de gehele installatie, de montage, de reparaties en het onderhoud allemaal voor een klein bedrag per maand.
  • Subsidies: ga altijd even na bij je gemeente of provincie of zij subsidies aanbieden voor inwoners die investeren in zonnepanelen. Dit is dus volledig afhankelijk van waar zij hebben besloten het budget aan te besteden.
  • Btw-aftrek: iedereen die zonnepanelen aanschaft kan de btw aftrekken en dit is de btw die je over de gehele installatie hebt betaalt, inclusief de montage. Je moet je dan wel aanmelden als ondernemer bij de belastingdienst.
  • Aanbiedingen: ga altijd op zoek naar aanbiedingen voor zonnepanelen. Zoek outlets op, kijk naar tweedehands opties en overweeg je zonnepanelen in de winter te laten plaatsen. Dit zijn allemaal mogelijkheden waarbij grote kortingen worden aangeboden.

Vergelijk offertes

Wil je ook hoog rendement zonnepanelen aanschaffen? Dan zal je merken dat deze in Nederland nog niet veel worden verkocht. De beste manier om dan de juiste leverancier te vinden is door een vergelijking te maken. Via onze vergelijkingstool vraag je dan snel offertes op om de volgende stap te zetten richting je nieuwe hoog rendement zonnepanelen.

Wat zijn de exacte kosten?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

Zonnepanelenverkoop in Nederland krabbelt naar niveau van 2022

Na een periode van regen lijkt de zon weer te schijnen voor de zonnepanelenmarkt in Nederland. Recent vrijgegeven marktdata …

Salderingsregeling blijft in leven!

Het demissionaire kabinet zal de salderingsregeling voor zonnepanelen niet afbouwen, dankzij de tegenstem van GroenLinks-PvdA …

Wetsvoorstel salderen zonnepanelen eerste kamer

Wil je meer weten over de Salderingsregeling en wat er op het spel staat? Lees verder om alles te ontdekken over dit belangrijke …