Zonnepanelen ijsselmuiden

Zonnepanelen sneeuwvrij maken

We zitten midden in de winter en er is sneeuw gevallen. Sneeuw komt niet vaak voor in Nederland, maar volgens het KNMI komt sneeuw in Nederland wel één keer in een winterperiode voor. Waarschijnlijk vraag jij je af of de sneeuw invloed heeft op het rendement van jouw zonnepanelen, en hoe je je zonnepanelen sneeuwvrij kan maken. Wij geven jou een aantal tips.
Gebruik dit soort producten (gebruik géén ladders!):

Sneeuw op zonnepanelen

Ligt er sneeuw op jouw zonnepanelen? Dan ja, zonnepanelen wekken dan inderdaad minder energie op. Dit komt omdat na een sneeuwval een laagje ijs ontstaan op de zonnepanelen. Je kan je zonnepanelen sneeuwvrij maken, maar doe het alleen als jij er makkelijk bij kan. Het is in principe niet nodig (tenzij er een dik pak sneeuw op ligt). De meeste zonnepanelen in Nederland zijn zo geïnstalleerd dat ze makkelijk tegen 10 centimeter sneeuw kunnen. Als de temperatuur weer iets gaat stijgen smelt het ijslaagje er zo vanaf. Het maakt ook niet veel uit hoeveel ijs eraf smelt. Doordat het zonnepaneel energie aan het opwekken is komt er warmte vrij, hierdoor worden de zonnepanelen ijsvrij.

Zonnepanelen sneeuwvrij maken

Mocht je toch het dak op gaan om jouw zonnepanelen sneeuwvrij te maken, hieronder staan een paar tips.

  • Denk altijd eerst aan jouw eigen veiligheid. Ga bijvoorbeeld niet recht onder het dak staan, er kan dan namelijk sneeuw van het dak afglijden. En zorg ook dat de regenafvoeren schoon zijn zo kan het smeltwater afgevoerd worden.
  • Maak gebruik van een telescopische wisser. Met deze wisser kan je zo het sneeuw eraf vegen. Door deze wisser hoef jij niet het dak op.
  • Mocht je niet het dak op willen gaan, maar toch sneeuwvrije zonnepanelen willen? Dan kan je daarvoor een specialist inhuren. Dit is zeker aan te raden voor jouw eigen veiligheid, maar ook als jij slecht ter been bent.

Wat je niet moet doen

  • Water en vrieskou is geen goede combinatie. Maak dus nooit de zonnepanelen sneeuwvrij met water, hierdoor ontstaat er namelijk een ijslaagje.
  • Gebruik geen zout of autowas. Dit zal de zonnepanelen beschadigen en een negatief effect hebben op de zonnepanelen.
  • Verwijder alleen het sneeuw van de zonnepanelen, niet het ijs. Als je het ijs eraf wil gaan krabben dan kunnen er zo krassen op de panelen komen. En dit heeft weer een negatief effect op het rendement en levensduur. Ook is de vuilafstotende laag beschadigd.
  • Gebruik geen ladder! Je kunt hard vallen. Gebruik een uitschuifbare telescoopsteel die je hier kunt bestellen.

 

Zo kan het ook:

Comments for this post are closed.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%