Onafhankelijke zonnepanelen platform met meer dan 15 jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De zonnepanelen markt is een markt die constant in beweging is. Er wordt altijd gewerkt aan het verbeteren van zonnepanelen en de prestaties zowel als de toepassingsmogelijkheden worden almaar groter. Een laatste ontwikkeling op dat gebied is het glas-glas zonnepaneel. Deze panelen adresseren het probleem dat de prestaties van zonnepanelen geleidelijk afnemen naarmate ze ouder worden. Glas-glas zonnepanelen is dit verlies van rendement aanzienlijk minder, wat een voordeel oplevert op de lange termijn.

*Tip:
Wat zijn de kosten van kwaliteit glas-glas zonnepanelen? Aangezien het om maatwerk gaat verschillen de prijzen per installateur. Vergelijk daarom vrijblijvend meerdere offertes van diverse installateurs in jouw regio.

De prijs van glas-glas zonnepanelen

Je zal beneden kunnen zien hoe glas-glas zonnepanelen deze prestaties zo hoog kunnen houden, ook na 30 jaar dienstgedaan te hebben. De prijs voor deze panelen ligt 20 procent hoger dan de prijs voor de traditionele mono- of polykristallijn zonnepanelen. Dat houdt in dat je kunt rekenen op gemiddeld €850 per glas-glas zonnepaneel inclusief montage en btw. Wil je glas-glas panelen zonder frame, dan betaal je 30 tot 50 procent meer dan voor traditionele zonnepanelen en liggen deze prijzen dichter bij de €1000 per paneel. De onderstaande tabel vat deze informatie goed samen.

Soort glas-glas zonnepaneel Prijs inclusief btw en plaatsing
Met frame €850 per paneel
Zonder frame €900 – €1050 per paneel

Hoe werken glas-glas zonnepanelen?

Als je wilt begrijpen waarom glas-glas zonnepanelen zo goed blijven werken, is het handig om te onderzoeken waarom traditionele zonnepanelen dit niet doen.

  • Traditionele zonnepanelen: de meeste gangbare zonnepanelen die je op een groot aantal daken aantreft bestaan uit 5 lagen. De zonnecellen worden bevestigd op een onder folie, vacuüm verpakt met EVA-folie en afgedekt met een glasplaat. Alles wordt samengehouden in een aluminium frame. Deze folie-glas zonnepanelen zijn daardoor licht en goed handelbaar. Het probleem is echter dat de onder folie, gemaakt van laminaat, erg buigzaam is en daardoor zijn de cellen kwetsbaar. Tijdens de montage of bij een grote storm kunnen ze daardoor scheuren en deze scheuren worden groter door de thermische spanning die op de cellen staat. Hierdoor werken ze minder goed en de opbrengst gaat dus geleidelijk naar beneden. Gemiddeld is dit met 20 procent na 25 jaar.
  • Bij glas-glas zonnepanelen zitten deze cellen stevig ingepakt tussen twee glasplaten. Hierdoor kunnen ze niet meer scheuren en is de degradatie aanzienlijk minder. Het vermogen van glas-glas zonnepanelen neemt na 30 jaar gemiddeld met maar 13 procent af.

De andere zonnepanelen

Er zijn een aantal verschillende soorten zonnepanelen op de markt en naast glas-glas panelen heb je ook de keuze uit monokristallijn-, polykristallijn- en amorf panelen. Hier moet bij gezegd worden dat er ook een groot aantal andere soorten zonnepanelen beschikbaar zijn, van flexibele panelen tot doorzichtige panelen en van plug-in panelen tot panelen in je dakpannen. In de onderstaande tabel vind je de gangbare prijzen en kenmerken van deze verschillende opties die je hebt, wederom inclusief btw en plaatsing.

Soort zonnepaneel Vermogen Prijs Voordeel
Amorf/dunne film Laag €400 Goedkoop en minder afname in vermogen bij hoge temperaturen en andere slechtere omstandigheden.
Monokristallijn Zeer hoog €700 Zeer hoog vermogen, ideaal voor kleine daken met veel direct zonlicht.
Polykristallijn Goed €600 Goedkoper en goede prijs/kwaliteit verhouding en beter geschikt voor daken met schaduw.
Glas – glas Zeer hoog €900 Lange levensduur, goede garantie en zeer hoog vermogen.

De voor- en nadelen van glas-glas panelen

Het is goed mogelijk dat deze informatie je aan het twijfelen heeft gebracht. Lees daarom de onderstaande lijstjes met voor- en nadelen aan glas-glas panelen goed door en je kunt je over dit product een goede mening vormen.

Voordelen glas-glas zonnepanelen

  • Het verlies in rendement naarmate glas-glas zonnepanelen ouder worden is aanzienlijk minder dan bij traditionele zonnepanelen.
  • Dat betekent dat je met glas-glas panelen na 30 jaar nog 87 procent van het originele rendement terugkrijgt. Bij traditionele zonnepanelen is dit 80 procent na 25 jaar.
  • Hierdoor kunnen leveranciers van glas-glas panelen je een garantie geven van 30 jaar lang en kun je je installatie mogelijk 40 jaar op je dak laten liggen. Traditionele zonnepanelen zijn na 25 tot 30 jaar echt aan vervanging toe.
  • Het vermogen van glas-glas panelen is zeer hoog.
  • Glas-glas panelen worden op dit moment gezien als de panelen van de toekomst, wat betekent dat de prijs ervan de komende jaren mogelijk flink zal dalen.
  • Glas-glas panelen laten geen waterdamp door. Daardoor kunnen de cellen en solderingen niet gaan oxideren.

Nadelen glas-glas zonnepanelen

  • De glas-glas zonnepanelen zijn nu nog aanzienlijk duurder. Reken op een meerprijs van 20 tot 50 procent. Glas-glas panelen met een frame kosten dan het meest.
  • Glas-glas zonnepanelen zijn erg zwaar. Dat maakt de installatie arbeidsintensiever, maar de toepasselijkheid ook beperkter. Zware zonnepanelen kun je niet plaatsen op gebouwen die daar niet de draagkracht voor hebben.

Vergelijk offertes

Voor de exacte prijzen van glas-glas zonnepanelen kun je het beste onze vergelijkingstool gebruiken. Je vraagt dan meerdere offertes op en kunt deze met elkaar vergelijken voor het vinden van de beste prijs. Wij hebben alleen contact met betrouwbare bedrijven die we zelf hebben uitgezocht. Je kunt meerdere van deze bedrijven tegelijkertijd bereiken en zo geld besparen op je nieuwe zonnepanelen.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes van erkende installateurs?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Zonnepanelen Azië

Zonnepanelen weer populair na stijgende energieprijzen

De laatste tijd zien veel zonnepanelen installateurs dat er steeds meer vraag

Zonnepanelen

Minder opbrengst in warmer weer?

Zonnepanelen werken goed als de zon erop schijnt, maar tot welk niveau

Jouw vijverpomp op zonne-energie

Veel mensen hebben een vijver in hun tuin. Een vijver is rustgevend