Opbrengst zonnepanelen

opbrengst ZonnepanelenAls je zonnepanelen aan wilt schaffen, dan wil je natuurlijk weten hoeveel dit je gaat opleveren. Je maakt niet zomaar een investering in zonnepanelen, want hiermee kun je besparingen maken en dus je investering terugverdienen. Daarnaast wordt je met zonnepanelen natuurlijk aanzienlijk energiezuiniger en is dit een energiebesparende maatregel waarmee je je woning kunt voorbereiden op de toekomst. Er zijn vele redenen waarom zonnepanelen een goed idee zijn en de opbrengst is een belangrijke bijdragende factor bij het kiezen voor zonnepanelen. Hier lees je over de opbrengsten waarmee je dan rekening kunt houden plus de factoren die deze opbrengst beïnvloeden.

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

 

De kosten

Voordat we gaan kijken naar de opbrengst, is het misschien geen slecht idee om hier eerst de initiële kosten tegenover te zetten. Op die manier wordt het gemakkelijker voor jou om te bepalen of de opbrengst de investering waard is. De prijs die je betaalt voor je zonnepanelen is voornamelijk afhankelijk van de omvang van de installatie die je kiest. Hoe meer zonnepanelen, hoe duurder, maar ook hoe beter het rendement. Je kunt uitrekenen welk vermogen je nodig hebt door het aantal kWh dat je jaarlijks nodig hebt te delen door 0,85. Het getal dat je dan krijgt is het aantal Wp dat jouw installatie idealiter zou moeten kunnen opbrengen. In de onderstaande tabel vind je de kosten voor volledige installaties, inclusief btw en plaatsing, van verschillende groottes.

 

Zonnepanelen Wp Rendement  / jaar in kWh Gemiddelde prijs
3000 Wp 2500 kWh €6125
4100 Wp 3500 kWh €8500
4700 Wp 4000 kWh €10.000
5900 Wp 5000 kWh €12.000

 

Subsidies en financiële steun

Nadat je je installatie hebt besteld, wordt je door verschillende instanties financieel geholpen worden bij het bekostigen ervan. Maak je hier gebruik van, dan gaat de prijs naar beneden.

  • Belastingdienst: de belangrijkste manier om geld terug te vragen over je uitgaven is door je aan te melden als ondernemer bij de belastingdienst. Zij zien jou nu namelijk als energieleverancier. Je kunt daarna alle btw terugvragen die je hebt betaald over de aanschaf en de plaatsing van je zonnepanelen. Dat is dus 21 procent van de totaalprijs.
  • De regionale overheden: ga ook altijd even naar je gemeente en je provincie, want zij hebben ook een subsidiebudget dat ze zelf naar eigen inzicht mogen verdelen. Het is goed mogelijk dat je bij hen een aanvraag kunt doen en dat je zo ook nog wat geld kunt ontvangen voor je nieuwe zonnepanelen.

De bovenstaande tabel ziet er na de btw-aftrek als volgt uit:

Zonnepanelen Wp Rendement  / jaar in kWh Gemiddelde prijs Prijs min btw
3000 Wp 2500 kWh €6125 €5062
4100 Wp 3500 kWh €8500 €7025
4700 Wp 4000 kWh €10.000 €8264
5900 Wp 5000 kWh €12.000 €9917

Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

De opbrengst van zonnepanelen is vrij gemakkelijk uit te rekenen. Als je het aantal Wp van je installatie vermenigvuldigt met 0,85 dan krijg je jaarlijkse mogelijke opbrengst in kWh. Gemiddeld gezien heeft één zonnepaneel een rendement van 275 tot 320 Wp, afhankelijk van het type zonnepaneel dat je aanschaft, het merk en de afmetingen. Als je weet hoeveel Wp jouw installatie moet gaan genereren, dan vermenigvuldig je dit dus eerst met 0,85 en vervolgens met de energieprijs. Nu weet je hoeveel je jaarlijks in je portemonnee kunt gaan stoppen. We verduidelijken dit even met een rekenvoorbeeld:

Wp installatie: 4100 (gemiddeld 13 tot 15 zonnepanelen).

Jaarlijkse opbrengst in kWh: 4100 x 0,85 = 3500 kWh

Jaarlijkse opbrengst in €: 3500 x €0,23 (momentele gemiddelde energieprijs) = €805

De onderstaande tabel geeft het volledige plaatje nogmaals weer.

Fotovoltaïsche zonnepanelen Rendement/jaar in kWh Rendement/jaar in € Gemiddelde prijs Gemiddelde prijs min btw Terugverdien tijd
3000 Wp 2500 kWh €575 €6125 €5062 8,5 – 9 jaar
4100 Wp 3500 kWh €805 €8500 €7025 8,5 – 9 jaar
4700 Wp 4000 kWh €920 €10.000 €8264 9 jaar
5900 Wp 5000 kWh €1150 €12.000 €9917 8,5 – 9 jaar

Welke zonnepanelen brengen het meeste op?

Over het algemeen geldt: hoe duurder de zonnepanelen, hoe meer deze opleveren. Van alle gangbare soorten zonnepanelen zijn fotovoltaïsche panelen het meest rendabel. Echter, de opbrengst is sterk afhankelijk van een groot aantal factoren en de meest belangrijke hiervan is de situatie op je dak. Zo presteren sommige zonnepanelen erg slecht als ze heel warm worden en zullen andere zonnepanelen meer rendement verliezen als ze gedeeltelijk in de schaduw staan. Je leverancier kan je hier veel meer over vertellen en daarom is het altijd verstandig om veel advies in te winnen voordat je besluit welke zonnepanelen voor jou de beste opbrengst kunnen genereren. Het kan namelijk maar zo zijn dat het paneel met de het hoogste vermogen op jouw dak juist minder goed zal presteren. Je kunt de volgende tabel alvast raadplegen om te bepalen welke panelen je mogelijk het beste kunt aanschaffen.

Soort zonnepaneel Toelichting
Polykristallijn Rendement: 12 – 16 procent.

Levensduur: 25 jaar.

Klein verlies bij zwakke lichtval op het dak.

Verlies bij hoge temperaturen.

Geschikt voor woningen met een groot dakoppervlak en indirect zonlicht.

Monokristallijn Rendement: 14 – 20 procent.

Levensduur: 25 jaar.

Groter verlies bij zwakke lichtval op het dak.

Verlies bij hoge temperaturen.

Geschikt voor woningen met een klein dakoppervlak en een goede oriëntatie op het zuiden.

Amorf Rendement: 6 – 10 procent.

Levensduur: 25 jaar.

Minimaal verlies bij zwakke lichtval op het dak.

Minimaal verlies bij hoge temperaturen.

Geschikt voor woningen met een groot dakoppervlak en minder gunstige omstandigheden.

De situatie op je dak

De laatste factor die nog roet in het eten kan gooien met betrekking tot de opbrengst van je zonnepanelen is de situatie op je dak. Er is namelijk een ideale situatie waarin ze optimaal zullen presteren, maar er is een grote kans dat jouw dak hier enigszins van afwijkt. Elke afwijking heeft dan een verlies in rendement tot gevolg. Schaf daarom nooit zonnepanelen aan voordat een specialist heeft gekeken naar jouw dak en deze heeft geïnspecteerd. Deze kan je dan ook vertellen met welk verlies je te maken zal krijgen en welke oplossingen er beschikbaar zijn om dit op te vangen. De ideale situatie ziet er als volgt uit:

  • Je dak is op het zuiden georiënteerd.
  • De dak heeft een hellingshoek van 30 tot 35 graden.
  • Er valt geen schaduw op je dak.
  • Je dakoppervlak is groot genoeg.
  • Je woont in een regio met hoge zonnekracht, zoals langs de kust.

Jouw zonnepanelen en de opbrengst

Uit deze informatie wordt het wel duidelijk dat de opbrengst van jouw zonnepanelen sterk afhankelijk is van een groot aantal factoren. Natuurlijk zijn er de zonnepanelen zelf die dit direct beïnvloeden, maar ook je dak moet hier geschikt voor zijn. Laat je daarom altijd goed inlichten en vraag een specialist om hulp. Laat een inspectie van je dak uitvoeren en vraag naar het mogelijke rendement dat jij van de verschillende soorten zonnepanelen kunt verwachten. Vervolgens maak je je eigen berekening, of je vraagt de specialist om dit voor je te doen, waaruit je exact kunt opmaken wat jouw jaarlijkse besparingen kunnen zijn als je zonnepanelen aanschaft. Op die manier zal je nooit worden teleurgesteld en kun jij ook optimaal profiteren van je zonnepanelen.

Vergelijk offertes

Als je wilt weten wat jij zal moeten betalen voor nieuwe zonnepanelen, dan kun je hier nu alvast onze vrijblijvende vergelijkingstool voor gebruiken. Deze tool kan je snel enkele offertes opsturen die betrouwbare leveranciers uit jouw omgeving voor je hebben gemaakt. Zo weet je exact waar je financieel aan toe bent en kun je de scherpste prijzen combineren met de beste kwaliteit.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!