Kosten zonnepanelen

Wegwijs in de kosten van zonnepanelen

 

*Wat kosten zonnepanelen?
Ontdek binnen een paar minuten de prijzen! Vul hier het formulier in en ontvang gratis én vrijblijvend offertes van erkende installateurs.

De prijsopbouw van zonnepanelen

Bekijken we de prijsopbouw van zonnepanelen, dan zien we dat de kosten grofweg bestaat uit twee delen: de materiaalkosten van zonnepanelen nemen zo’n 68 procent van de totale prijs in beslag en de arbeidskosten zo’n 30 procent. Je doet er daarom verstandig aan om eerst te bepalen wat voor soort panelen je wilt (uit het hoge of lage segment). Wij raden aan om, als er financieel ruimte voor is, te kiezen voor A-merk zonnepanelen met een hoge kwaliteit zodat ze minder snel degraderen.

Lees ook: de beste zonnepanelen (tier 1), midden segment (tier 2) en lage segment (tier 3)

kosten zonnepanelen prijsopbouw

Wat kosten zonnepanelen?

kosten-zonnepanelenDe kosten die voor zonnepanelen in rekening worden gebracht zijn door de jaren heen aanzienlijk geslonken. Dit was meteen ook één van de belangrijkste redenen waarom de overheid er voor heeft gekozen om de subsidies op zonnepanelen te stoppen

Om je een goed beeld te geven van de gemiddelde kostprijs waar je bij een investering in zonnepanelen rekening mee dient te houden, hebben we even een aantal mogelijkheden voor jou op een rijtje gezet in onderstaande tabel.

Kies altijd voor hoge kwaliteit. Het liefst voor A merk panelen

Bij het kopen van zonnepanelen is het belangrijk om voor kwaliteit te gaan. Wij raden je aan om te kiezen voor een groot merk dat voor kwaliteit staat (denk aan LG, AEG, Sunpower en Solarwatt). Veel merken geven garanties maar als het bedrijf na 15 jaar niet meer bestaat kun je helaas geen aanspraak meer maken op de garantie.

Prijslijst A-kwaliteit zonnepanelen

X personen Aantal1 Vermogen2 X panelen3 Prijs4
Besparing5
1 1840 kWh 2165 WP 8 €5.360 € 420,-
2 2930 kWh 3447 WP 12 €8.710 € 675,-
3 3590 kWh 4224 WP 15 €10.720 € 830,-
4 4040 kWh 4753 WP 16 €12.060 € 930,-
5 4520 kWh 5318 WP 18 €13.400 € 1040,-
6 4830 kWh 5682 WP 19 €14.070 € 1110,-

1,2,5 = per jaar.

Disclaimer: We maken je erop attent dat het hierboven om indicatieprijzen gaat. Het kan zijn dat we ergens een berekeningsfout hebben gemaakt. Laat het ons weten.

NB: Een gemiddeld huishouden verbruikt 2800 kWh per jaar nodig volgens het Nibud.

Uitleg berekening

 • 1 Bron: RVO bewerkt door Nibud. Gemiddeld gebruik per jaar in kWh.
 • 2 Geïnstalleerd vermogen in Wattpiek (Wp). Wattpiek is een meeteenheid voor het vermogen van zonnecellen of -panelen om zonne-energie in elektriciteit om te zetten. Berekening: Aantal kWh / 0,85
 • 3 Aantal zonnepanelen benodigd. Wij gingen uit van een zonnepanelen met 300 Wp. Hoe hoger de Wp des te minder zonnepanelen je nodig hebt. Ideaal als je over een klein dakoppervlakte beschikt.
 • 4 De kosten bereken je door het vermogen in Wp te vermenigvuldigen met de prijs per Wp. De totaalprijs die je hier ziet is inclusief BTW en inclusief installatie.
 • 5  De besparing per jaar is de huidige energieprijs vermenigvuldigd met het gemiddelde aantal kWh per jaar (2017 = 0,23 euro per kWh).(2023 = 0,56 per kWh)

Standaard prijzen zonnepanelen (B-Kwaliteit)

Hieronder vind je de prijzen van standaard zonnepanelen. Dit zijn de prijzen van de zonnepanelen van B-kwaliteit die je doorgaans op het internet zult vinden. De panelen in deze prijsrange zijn niet perse slecht te noemen, maar ze degraderen wel sneller dan A-kwaliteit panelen. De opbrengst per paneel is ook vele malen hoger bij A-kwaliteit panelen. Laat je niet gek maken en kies voor kwaliteit; dat is ons advies.

Aantal personen Aantal kWh per jaar1 Vermogen in WP2 X panelen3 Prijs4
Besparing per jaar5
1 1.840 2165 8 €4.156 € 420,-
2 2.930 3447 13 €6.274 € 675,-
3 3.590 4224 16 €7.264 € 830,-
4 4.040 4753 18 €7.700 € 930,-
5 4.520 5318 20 €8.402 € 1040,-
6 4.830 5682 21 €8.808 € 1110,-

1,2,5 = per jaar

Meer informatie:

Zonnepanelen kopen, hoe doe je dat? En waar let je op? Waar begin je? Ontdek het met onze gratis zonnepanelen gids en zonnepanelen checklist hieronder.

Download gratis onze whitepaper en/of onze checklist over zonnepanelen!

Maandelijkse kosten zonnepanelen

Als je ervan uitgaat dan een gemiddelde zonnestroomsysteem van 10 zonnepanelen inclusief omvormer en installatie zo’n 4500 euro kost en een dergelijk systeem zo’n 25 jaar lang mee gaat, dan kun je rekenen op ‘maandelijkse kosten’ van 15 euro (4500/ (25*12=300)). Hierbij komen wel onderhouds- en schoonmaakkosten bij en een nieuwe omvormer na 15 jaar. Een nieuwe omvormer zal je ongeveer 1000 euro kosten. En na 25 jaar heb je te maken met onderhoudskosten van zo’n 1000 euro. De maandelijkse kosten komen dan op zo’n 22 euro voor de komende 25 jaar.

Prijs per Wp is gedaald in de afgelopen jaren

Lees ook:

kosten zonnepanelen installatie

Keuzes die de kostprijs van zonnepanelen beïnvloeden

Een aantal keuzes die jij als eigenaar van de woning maakt zullen een directe invloed hebben op de kosten die voor zonnepanelen in rekening worden gebracht. Het betreft hier de volgende keuzes:

Keuze 1: Het type zonnepanelen

De keuze voor zonnepanelen is slechts de eerste, want tegenwoordig onderscheiden we op de markt verschillende soorten panelen. We hebben de drie verschillende mogelijkheden inclusief de gemiddelde kostprijs alvast even voor jou op een rijtje gezet.

Soort paneel Prijzen (gemiddeld gezien) Voordeel
Monokristallijn € 670 per paneel Zeer hoog rendement, uitstekend voor kleine daken. Maximaal rendement. Degraderen langzaam, langdurig hoog rendement.
Polykristallijn € 600 per paneel
Goed rendement en goede prijs-kwaliteit verhouding. Uitstekend voor daken met een groot oppervlak. Deze panelen degraderen snel.
Dunne film € 400 per paneel De goedkoopste soort van deze drie.

Keuze 2: merk

Met name de kwaliteit bepaalt de prijs. Als je een auto koopt, weet je dat Mercedes in het hoge segment zit. Zo heb je in de zonnepanelenindustrie ook panelen die je onder kunt verdelen in hoog- en laagsegmenten. LG, Sunpower en Panasonic panelen zijn dé Mercedessen onder de zonnepanelen. Ga je voor een hoge kwaliteit met een lange garantieduur? Kies dan voor één van deze merken.

We moeten opmerken, dat de markt zich zodanig heeft ontwikkeld, dat er in principe geen slechte panelen meer bestaan. Toch is er wel verschil in uiterlijk, opbrengst en hoe lang een paneel mee gaat. Lees ook: LG vs. Sunpower en LG vs. Panasonic

Keuze 3: het aantal panelen en de installateur

Hoe meer panelen je op je dak wilt des te hoger de prijs zal zijn. Dat is logisch. Houd er echter wel rekening mee dat als je niet voldoende dakoppervlak hebt, je voor hoog rendement panelen moet kiezen (monokristallijne). Heb je veel dakoppervlak dan kun je kiezen voor lagere kwaliteit zonnepanelen (polykristallijne). Daarnaast is het van belang om te kiezen voor een goede installateur. Kies je voor een installateur die met onderaannemers/zzp’ers werkt? Dan moet je ook rekening houden met zaken die mis kunnen gaan, zoals bijvoorbeeld de communicatie. Wij raden je aan om met een partij in zee te gaan die professioneel te werk gaat. Het inwinnen van achtergrondinformatie kan nooit kwaad.

Keuze 4: de omvormer

In een PV-systeem (zonnestroomsysteem) zitten behalve zonnepanelen ook een omvormer. Omdat de spanning die een PV-systeem levert meestal niet direct geschikt is voor gebruik, zorgt de omvormer er voor dat de invoerspanning naar een andere spanning wordt omgevormd. Wist je dat omvormers sneller stuk gaan dan zonnepanelen? Gemiddeld gaat een omvormer 15 jaar mee. Dat zou dus betekenen dat je voor zonnepanelen, die gemiddeld 25 jaar meegaan, 2 omvormers nodig hebt. Er zijn ook kwaliteit omvormers in combinatie met optimizers die nog beter presteren. Kies je voor kwaliteit dan kies je uiteraard ook voor een apparaat dat langer mee gaat. Voor een omvormer van 4000 Wp moet je denken aan een gemiddelde prijs van 1200 euro. Lees ook: kosten omvormers.

Lees ook: omvormers per segment (hoog-laag)

Keuze 5: Plaatsing op schuin of plat dak?

Ben je nog bezig met een nieuwbouwproject? In dat geval kan je een keuze maken tussen een plat of een hellend dak. Het is altijd interessant om er rekening mee te houden dat in Nederland het hoogste rendement wordt geboekt wanneer de panelen worden geplaatst op een dak met een hellingsgraad van 30 tot 40 graden. Het merendeel van de daken beschikt over een gemiddelde helling van 45 graden waardoor er slechts gebruik moet worden gemaakt van een zeer kleine constructie. Wanneer er sprake is van een plat dak dient de installateur meer materialen te gebruiken wat de kostprijs de hoogte in drijft. De gemiddelde meerprijs per paneel is gelegen tussen de 10 en 50 euro. Tegenwoordig worden er ook nieuwbouwwoningen met een dak verkocht waar de zonnepanelen in geïntegreerd zijn.

Keuze 6: Extra opties

Je kan er bij een systeem met zonnepanelen tot slot nog voor kiezen om gebruik te maken van verschillende opties. We zetten ook deze opties nog even voor jou op een rijtje:

Optie Meerprijs
Monitorsysteem Tussen 75 & 140 euro
Zonneboiler Tussen 2.750 & 3.750 euro

monteur kosten zonnepanelen

Interessante bespaartips

Ben je een beetje geschrokken van de kostprijs die een systeem met zonnepanelen met zich meebrengt? Zou je graag willen besparen op het totale kostenplaatje? Dat kan door rekening te houden met de onderstaande bespaartips.

 • Slechts gedeeltelijk zelf energie opwekken. Hoe interessant het ook mag zijn om alle energie zelf op te wekken, lang niet iedereen beschikt over voldoende financiële middelen om dit te kunnen doen. In dat geval is kiezen voor een kleiner systeem met een beperkter aantal zonnepanelen nog steeds interessant. Zo kan je alvast voor een stukje in je eigen energiebehoefte voorzien.
 • Energiebespaarlening. De landelijke subsidie voor zonnepanelen mag dan wel niet meer bestaan, dat wil niet zeggen dat je geen recht meer hebt op andere financiële voordelen. Vanaf 1 januari 2023 hoef je bijvoorbeeld geen btw meer te betalen over de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Op deze manier zijn zonnepanelen een behoorlijk stuk betaalbaarder geworden.
 • Gemeenten hebben vaak nog wel subsidies aanvragen voor woningisolatie, duurzame energieopwekking (zonneboiler of warmtepomp), elektrisch koken en voor aansluiting op het warmtenet. Check dus wat jouw gemeente op dit gebied te bieden heeft op www.energiesubsidiewijzer.nl
 • Meerdere offertes vergelijken. Onafhankelijke partijen zoals MilieuCentraal en de Consumentenbond raden aan om meerdere offertes van diverse installateurs te vergelijken. Zo kunt u namelijk flink op de kosten besparen. De prijzen kunnen aanzienlijk verschillen per installateur. Ontdek ook vrijblijvend wat de exacte totale kosten voor jouw opdracht zullen zijn: offertes aanvragen.

Per watt piek

Het vermogen van een zonnemodule wordt vaak uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dit is de theoretische opbrengst van het zonnepaneel bij optimale omstandigheden. Deze ideale waarde wordt in het relatief sombere Nederland niet vaak gehaald. Daarnaast treedt er bij het omvormen van de stroom ook warmte-omzetting op. Uit de praktijk is gebleken, dat je in Nederland voor een redelijke schatting het vermogen in Wp dan ook met een factor 0,85 (85%) moet vermenigvuldigen om de jaaropbrengst in kWh te verkrijgen. Een PV-systeem met een vermogen van 1000 Wp levert dan dus op jaarbasis zo’n 880 kWh aan stroom op.

Met alleen de zonnemodules ben je echter nog niet klaar; je hebt immers nog een omvormer nodig en montagemateriaal. Neem je deze twee mee, dan kun je rekenen op ongeveer €1,94 per Wp (6 panelen). Dit is inclusief een redelijk gemiddelde van €0,50 per Wp installatiekosten. Nemen we in deze prijs de voor Nederland geldende correctiefactor 0.85 mee, dan komen we afgerond uit op €1,94/0.85 = €2,28 per kWh jaaropbrengst.

Een gemiddeld Nederlands gezin verbruikt zo’n 2800 kWh (bron Nibud) aan elektriciteit per jaar. Wil je compleet zelfvoorzienend worden zonder aan levensstandaard in te boeten, dan is een investering van 2,28 x 2800= 6384 euro (exclusief btw) nodig. Deze prijs verschilt met de tabel (prijslijst A-kwaliteit zonnepanelen) hierboven (7.198 euro). Dit komt omdat er verschil zit in de kwaliteit van de panelen. De panelen met prijzen die ver hieronder zitten zijn meestal van inferieure kwaliteit en degraderen veel sneller. Het gevolg: na verloop van tijd daalt de opbrengst hard.

Bespaar op de kosten van zonnepanelen!

geld besparen

Aangezien het toch een vrij nieuwe markt is, zijn er veel zonnepaneel installateurs op de markt. Velen komen net om de hoek kijken en daardoor zal je ook flinke prijsverschillen zien. Wij raden, net als de ConsumentBond en MilieuCentraal (onafhankelijke partijen), aan om eerst meerdere offertes van lokale specialisten te vergelijken. Zo weet je namelijk zeker dat je niet de hoofdprijs zult betalen. Gelukkig kun je via onze website in één keer tot 4 offertes aanvragen, geheel gratis, geheel vrijblijvend. Het gaat als volgt in zijn werking:

 1. Klik op de button hieronder en laat je gegevens achter (dit kost je enkele minuten)
 2. Ontvang vrijblijvend offertes in je mailbox
 3. Begin met vergelijken en bespaar tot 30% op de kosten van zonnepanelen!

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!