Kosten zonnepanelen

Kosten en prijzen zonnepanelen in een handig overzicht

Bijzonder veel mensen hebben er de voorbije jaren voor gekozen om zonnepanelen te plaatsen op het dak van hun woning. Denk je er eveneens aan om dit te doen? In dat geval sta je op het punt om een toekomst gerichte keuze te maken. Een investering doen in zonnepanelen zorgt er namelijk voor dat je beschikt over een uitstekende mogelijkheid om zelf in je energiebehoefte te voorzien. Daar komt bij dat je eveneens kan rekenen op een interessant financieel voordeel. Klinkt dit voor jou allemaal uitstekend in de oren, maar wil je eerst graag weten welke kosten er aan het aankopen van zonnepanelen verbonden zijn? Dat kan. We zetten graag de kosten zonnepanelen voor jou op een rijtje.

*Tip:
Zonnepanelen zijn in! Maar zonnepanelen zijn ook duur.  Wat zijn de kosten? Aangezien het om maatwerk gaat verschillen de prijzen enorm per installateur. Vergelijk daarom altijd meerdere offertes van diverse installateurs in jouw regio.

Wat kosten zonnepanelen?

kosten-zonnepanelenDe kosten die voor zonnepanelen in rekening worden gebracht zijn door de jaren heen aanzienlijk geslonken. Dit was meteen ook één van de belangrijkste redenen waarom de overheid er voor heeft gekozen om de subsidies op zonnepanelen in te perken. Om je een goed beeld te geven van de gemiddelde kostprijs waar je bij een investering in zonnepanelen rekening mee dient te houden hebben we even een aantal mogelijkheden voor jou op een rijtje gezet in onderstaande tabel.

De prijzen zijn gedaald de afgelopen 5 jaar!

Bij het kopen van zonnepanelen is het belangrijk om naar de prijzen per Wattpiek te kijken. De prijzen zijn in de afgelopen jaren flink gedaald. Van 3,10 euro per WP in 2010 naar 1,78 euro per WP in 2016. Ook goed om te weten is dat de prijs per watt-piek daalt des te meer zonnepanelen je hebt. Voor 6 panelen betaal je 1, 94 euro per WP en voor 18 panelen betaal je slechts zo’n 1,63 euro per WP.De installatiekosten bestaan uit zo’n 15% van de totaal prijs. Zie ook hieronder, prijsopbouw.

LET OP: met de huidige subsidie, de zogeheten btw verlaging kun je nog meer besparen op de totale kosten (zie kolom 6).

Aantal personen  Aantal kWh per jaar1 Vermogen in WP2 X panelen3 Prijs4 Prijs na BTW teruggave5 Besparing per jaar6
1 1.840 2165 8 € 4.156 € 3.435  420,-
2 2.930 3447 13 € 6.274 € 5.185  675,-
3 3.590 4224 16 € 7.264 € 6.004  830,-
4 4.040 4753 18 € 7.700 € 6.363  930,-
5 4.520 5318 20 € 8.402 € 6.944  1040,-
6 4.830 5682 21 € 8.808 € 7.279  1110,-

Uitleg berekening

 • Bron: RVO bewerkt door Nibud. Gemiddeld gebruik per jaar in kWh.
 • Geïnstalleerd vermogen in Wattpiek. Berekening: Aantal kWh / 0,85
 • Aantal zonnepanelen benodigd. Wij gingen uit van een zonnepanelen met 270 WattPiek (WP). Hoe hoger de WP des te minder zonnepanelen je nodig hebt. Ideaal als je een kleine dakoppervlakte bezit.
 • De kosten bereken je door het vermogen in WP te vermenigvuldigen met de prijs per Wattpiek. De totaalprijs die je hier ziet is inclusief BTW en inclusief installatie.
 • De 21% procent btw die je hebt betaald mag je aftrekken omdat je als ondernemer wordt gezien.
 • 6  De besparing per jaar is de huidige energieprijs x het gemiddeld aantal kWh per jaar(2017 = 0,23 euro per kWh).

Disclaimer: let bovendien op dat het hierboven om indicatieprijzen gaat. Het kan zijn dat we ergens een berekeningsfout hebben gemaakt. Laat het ons weten.

NB: Een gemiddeld huishouden heeft 2910 kWh per jaar nodig volgens de Nibud.

Prijs per WP is gedaal in de afgelopen jaren

Bovenstaande kosten geven je dan wel reeds een bepaald beeld van het gemiddelde kostenplaatje van een systeem met zonnepanelen, maar we gaan deze opties even verder in detail bekijken:

 • In eerste instantie is er de optie voor een 2 persoons huishouden. Het verbruik op vlak van elektriciteit betreft hier zo’n kWh. Om over de mogelijkheid te beschikken om dit zelf op te wekken dien je over een systeem bestaande uit 11 zonnepanelen te beschikken. Deze dienen uiteraard over een degelijk rendement te beschikken.
 • De tweede situatie heeft betrekking tot een 4 persoons huishouden die een gemiddeld verbruik heeft van 4.600 kWh. Het opwekken van een dergelijke hoeveelheid elektriciteit kan gerealiseerd worden door middel van een systeem met 22 zonnepanelen.
 • In het derde geval betreft het een groot huishouden bestaande uit 6 personen. Het stroomverbruik is door het aantal personen uiteraard vrij hoog met 5.400 kWh. Je beschikt echter over een groot huis waardoor je de mogelijkheid hebt om je energie zelf op te wekken met behulp van zonnepanelen.

kosten installatie zonnepanelen

Zie ook:

De prijsopbouw van zonnepanelen

Bekijken we de prijsopbouw van zonnepanelen, dan zien we dat deze bestaat uit twee delen. De materiaalkost van zonnepanelen is goed voor een prijskaartje van zo’n 75 procent terwijl de arbeidskost zo’n 25 procent van de totale prijs in beslag neemt.

Verdeling kosten zonnepanelen

Keuzes die de kostprijs van zonnepanelen beïnvloeden

Een aantal keuzes die jij als eigenaar van de woning maakt zullen een directe invloed hebben op de kosten die voor zonnepanelen in rekening worden gebracht. Het betreft hier de volgende keuzes:

Keuze 1: Het type zonnepanelen

De keuze voor zonnepanelen is slechts de eerste, want tegenwoordig onderscheiden we op de markt verschillende soorten panelen. We hebben de drie verschillende mogelijkheden inclusief de gemiddelde kostprijs alvast even voor jou op een rijtje gezet.

Soort paneel Prijzen (gemiddeld gezien) Voordeel
Monokristallijn € 670 per paneel Zeer hoog rendement, uitstekend voor kleine daken. Maximaal rendement.
Polykristallijn € 600 per paneel Goede rendement en goede prijs/kwaliteit verhouding. Uitstekend voor daken met een groot oppervlak.
Dunne film € 400 per paneel De goedkoopste soort van deze drie.

Keuze 2: Plaatsing op schuin of plat dak?

Ben je nog bezig met een nieuwbouw te bouwen? In dat geval kan je een keuze maken tussen een plat of een hellend dak. Het is altijd interessant om er rekening mee te houden dat in Nederland het hoogste rendement wordt geboekt wanneer de panelen worden geplaatst op een dak met een hellingsgraad van 30 tot 40 graden. Het merendeel van de daken beschikken over een gemiddelde helling van 45 graden waardoor er slechts gebruik moet worden gemaakt van een zeer kleine constructie. Wanneer er sprake is van een plat dak dient de installateur meer materialen te gebruiken wat de kostprijs de hoogte in drijft. De gemiddelde meerprijs per paneel is gelegen tussen de 10 en 50 euro.

Keuze 3: Extra opties

Je kan er bij een systeem met zonnepanelen tot slot nog voor kiezen om gebruik te maken van verschillende opties. We zetten ook deze opties nog even voor jou op een rijtje:

Optie Meerprijs
Monitorsysteem Tussen 75 & 140 euro
Zonneboiler Tussen 2.750 & 3.750 euro

monteur kosten zonnepanelen

Interessante bespaartips

Ben je een beetje geschrokken van de kostprijs die een systeem met zonnepanelen met zich meebrengt? Zou je graag willen besparen op het totale kostenplaatje? Dat kan door rekening te houden met de onderstaande bespaartips.

 • Slechts gedeeltelijk zelf energie opwekken. Hoe interessant het ook mag zijn om alle energie zelf op te wekken, lang niet iedereen beschikt over voldoende financiële middelen om dit te kunnen doen. In dat geval is kiezen voor een kleiner systeem met een beperkter aantal zonnepanelen nog steeds interessant. Zo kan je alvast voor een stukje in je eigen energiebehoefte voorzien.
 • Subsidie. De landelijke subsidie voor zonnepanelen mag dan wel niet meer bestaan, dat wil niet zeggen dat je geen recht meer hebt op een andere subsidie. Er bestaat namelijk wel nog steeds zoiets als een regionale subsidie die je gewoon bij je stad kan aanvragen. Bovendien werd de landelijke subsidie inmiddels (deels) vervangen door een terugbetaling van de BTW op een particuliere installatie. Dit betekent in de praktijk toch dat je een besparing kan realiseren op je systeem van zomaar even 21 procent. Het spreekt voor zich dat je zonnepanelen op deze manier reeds een behoorlijk stuk betaalbaarder worden.
 • Meerdere offertes vergelijken. Onafhankelijke partijen zoals MilieuCentraal en de Consumentenbond raden aan om meerdere offertes van diverse installateurs te vergelijken. Zo kunt u namelijk flink op de kosten besparen. De prijzen kunnen aanzienlijk verschillen per installateur. Ontdek ook vrijblijvend wat de exacte totale kosten voor jouw opdracht zullen zijn: offertes aanvragen.

Per watt piek

Het vermogen van een zonnemodule wordt vaak uitgedrukt in watt piek (Wp). Dit is de theoretische opbrengst van het zonnepaneel bij optimale omstandigheden. Deze ideale waarde wordt in het relatief sombere Nederland niet vaak gehaald. Daarnaast treedt er bij het omvormen van de stroom ook warmte-omzetting op. Uit de praktijk is gebleken, dat je in Nederland voor een redelijke schatting het vermogen in Wp dan ook met een factor 0,85 (85%) moet vermenigvuldigen om de jaaropbrengst in kWh te verkrijgen. Een PV-systeem met een vermogen van 1000Wp levert dan dus op jaarbasis zo’n 880kWh aan stroom.

Met alleen de zonnemodules ben je echter nog niet klaar; je hebt immers nog een omvormer nodig en montagemateriaal. Neem je deze twee mee, dan kun je rekenen op ongeveer €1,94 per Wp (6 panelen). Dit is inclusief een redelijk gemiddelde van €0,50 per Wp installatiekosten. Nemen we in deze prijs de voor Nederland geldende correctiefactor 0.85 mee, dan komen we afgerond uit op €1,94/0.85 = €2,28 per kWh jaaropbrengst.

Een gemiddeld Nederlands gezin verbruikt zo’n 2910 kWh (bron Nibud) aan elektriciteit per jaar. Wil je compleet zelfvoorzienend worden zonder aan levensstandaard in te boeten, dan is een investering van 2,28 x 2910= 6634 euro nodig.

Vergelijken is besparen

geld besparenAangezien het toch een vrij nieuwe markt is zijn er veel zonnepaneel installateurs op de markt. Velen komen net om de hoek kijken en daardoor zul je ook flinke prijsverschillen zien. Wij, net als de ConsumentBond en MilieuCentraal (onafhankelijke partijen), raden aan om eerst meerdere offertes van lokale specialisten te vergelijken. Zo weet je namelijk zeker dat je niet de hoofdprijs zult betalen. Gelukkig kun je via onze website in een keer tot 6 offertes aanvragen, geheel gratis, geheel vrijblijvend. Het gaat als volgt in zijn werking:

 1. Klik op de button hieronder en laat je gegevens achter (kost je enkele minuten)
 2. Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes in je mailbox
 3. Begin met vergelijken en bespaar tot 30% op de kosten van zonnepanelen!
Vergelijk offertes, bespaar tot 30%!

 

Zoek jij een specialist bij jou in de buurt?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan! Zodat je straks weloverwogen een keuze kunt maken.