Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis en vrijblijvend

monokristallijn zonnepanelenOngeveer 80 procent van alle zonnepanelen installaties bestaan uit monokristallijn zonnepanelen. Dit is dus verreweg het meest populaire zonnepaneel van dit moment. De belangrijkste reden daarvoor is dat monokristallijn zonnepanelen een hoger rendement hebben dan alle andere zonnepanelen op de markt. Er zijn nog andere voordelen aan dit type zonnepaneel en hier lees je wat deze precies zijn. Verder kun je nog allerlei andere interessante informatie te weten komen over monokristallijn zonnepanelen.

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

Nu is hét moment om zonnepanelen te kopen! (6 redenen)

→ 1. De prijzen zijn nog NOOIT zo laag geweest. 2. De markt staat op zijn kop en is met 90% gekrompen. 3. Je zit in een uitstekende onderhandelingspositie (je krijgt zelfs gratis cadeau's zoals een tablet) 4. Vergelijk je het met belegggen, dan is dit het moment om te kopen wanneer niemand koopt. 5. Bespaar duizenden euro's door 4 offertes naast elkaar te leggen via onderstaande button. 6. Koop nu voordat de prijzen weer stijgen!

 

Wat is monokristallijn precies?

De beste manier om uit te leggen wat monokristallijn zonnepanelen zijn is door het productieproces toe te lichten. Zonnecellen bestaan uit silicium en dit wordt eerst vloeibaar gemaakt. Er wordt een stok in het vloeibare silicium gedoopt en deze wordt langzaam naar boven gehaald. Terwijl de stok uit het silicium getrokken wordt, hecht het materiaal zich aan de stok en vormt zich tot een ronde staaf van silicium. De kristallen vormen hierna een geheel en daarom heten deze zonnepanelen monokristallijn. Uit de silicium staaf worden vervolgens plakken gezaagd en dit zijn de zonnecellen. Je herkent de monokristallijn zonnepanelen dus direct aan zonnecellen met ronde hoeken. De polykristallijn zonnecellen zijn wel recht.

De kosten en kenmerken

De prijs voor monokristallijn zonnepanelen is hoger dan voor polykristallijn. Hier krijg je dan ook een beter rendement voor terug. De hogere kosten ontstaan doordat het productieproces zoals boven omschreven ingewikkelder is en meer tijd vergt. Uit de onderstaande tabel kun je wat feitjes halen over de monokristallijn zonnepanelen.

Monokristallijn zonnepanelen kenmerk Waarde
Prijs enkel paneel €250 – €275
Prijs per paneel inclusief montage en de rest van het systeem €650 – €750
Efficiëntie 16% tot 20% / 270 Wp tot 330 Wp
Levensduur 25 tot 30 jaar
Geschikt voor welk soort dak Kleine daken in direct zonlicht
Warmte coëfficiënt* 0,4%

* De warmte coëfficiënt geeft aan hoeveel het zonnepaneel in rendement achteruit gaat als de temperatuur van het paneel te hoog wordt. Monokristallijn zonnepanelen zullen 0,4 procent rendement verliezen per graad Celsius dat de temperatuur van het paneel hoger is dan 25.

De voor- en nadelen van monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen zijn niet voor niets de meest geplaatste zonnepanelen van dit moment. Je kunt er dan ook meer voordelen aan toedienen dan nadelen en de onderstaande lijstjes geven dit goed weer. Je kunt ze gebruiken om te bepalen of monokristallijn zonnepanelen voor jou de beste keuze zijn.

Voordelen monokristallijn zonnepanelen

  • Het rendement van monokristallijn zonnepanelen is het hoogste van alle soorten zonnepanelen. Sommige leveranciers van hoogrendement zonnepanelen verkopen ze met een rendement van bijna 23 procent en een vermogen van 400 Wp.
  • Hierdoor is het een uitstekende keuze als je een klein dak hebt maar een zo hoog mogelijk rendement wilt genereren.
  • De warmte coëfficiënt is beter dan bij polykristallijn zonnepanelen. Daardoor verlies je met deze panelen het minste rendement als je dak pal in de zon staat.
  • Als laatste worden monokristallijn zonnepanelen ook vaak gekozen omdat ze mooier worden gevonden. Ze hebben een donkere kleur en deze kan volledig zwart worden uitgevoerd, zonder aluminium frame. Daardoor zullen ze dus veel minder in het oog springen.

Nadelen monokristallijn zonnepanelen

  • Monokristallijn zonnepanelen zijn duurder dan polykristallijn zonnepanelen. Je kunt rekenen op ongeveer €50 tot €100 per paneel meer.
  • Bij het produceren van monokristallijn zonnepanelen komt meer restafval vrij en dat betekent dat het een milieuonvriendelijkere keuze is.
  • De warmte coëfficiënt is nog steeds vrij hoog, vooral vergeleken bij dunne film zonnepanelen die 0,2 procent afnemen per graad boven de 25 graden Celsius.

Zijn monokristallijn zonnepanelen de beste optie voor jou?

De keuze van het soort zonnepaneel maak je samen met je leverancier. Er wordt gekeken naar de situatie op je dak en aan de hand van wat deze daar aantreft kun je dan een beslissing maken. De meeste mensen kiezen echter voor monokristallijn, omdat dit een vrij allround zonnepaneel is. Eigenlijk kan hij op alle daken geplaatst worden en vooral als je een beperkt oppervlakte tot je beschikking hebt is dit de beste keuze. Het verschil in prijs met polykristallijn maak je weer goed omdat je minder panelen nodig hebt. Wil je de beste monokristallijn zonnepanelen, kies dan voor een glas-glas versie. Deze zijn veel zwaarder en ongeveer 30 procent duurder, maar op de lange termijn zijn glas-glas monokristallijn zonnepanelen het meest winstgevend van allemaal. Het rendement is zeer hoog, de levensduur is bijzonder lang en het rendement neemt aanzienlijk langzamer af naarmate de panelen ouder worden. Hierdoor zijn de garantieregelingen vaak ook aanzienlijk beter. Met glas-glas monokristallijn zonnepanelen haal je dus de beste zonnepanelen van dit moment in huis.

Vergelijk offertes

Denk jij eraan monokristallijn zonnepanelen aan te schaffen? Dan is het tijd om het gesprek aan te gaan met een leverancier. Deze vind je als je onze vergelijkingstool gebruikt en offertes opvraagt. Leg de offertes naast elkaar, maak een vergelijking en wijs snel en gemakkelijk de leverancier aan die jou het beste aanbod kan doen.

Gratis en vrijblijvend

Laatste nieuws