Checklist zonnepanelen

Wil je zonnepanelen aanschaffen maar ben je bang dat je vergeet wat er nu echt belangrijk is? Gebruik dan een checklist. Zo kun je alles op een rijtje zetten en weet je precies wat je moet doen. Voordat je ook daadwerkelijk overgaat tot de aanschaf van zonnepanelen, moet je jezelf het volgende eerst afvragen.
 

*Tip: Benieuwd naar de exacte kostprijs van zonnepanelen? Vraag dan vrijblijvend in een keer offertes van lokale installateurs aan, vergelijk en bespaar.

Check 1. Kunnen er überhaupt zonnepanelen op elk huis?

Over het algemeen zijn alle huizen hiervoor geschikt, maar je moet wel de eigenaar van het huis zijn. In het geval van een huurhuis, kun je in overleg met de eigenaar zonnepanelen plaatsen. Informeer wel bij je gemeente of je een vergunning aan moet vragen voor de aanleg van de panelen.

Check 2. Kunnen er zonnepanelen op het dak van jouw huis?

In principe kunnen zonnepanelen op alle soorten dakbedekkingen geplaatst worden, met uitzondering van rieten daken. Hiervoor moet je een andere oplossing bedenken. Overleg hiervoor met een erkend installatiebedrijf.

Check 3. Hoeveel zonnepanelen moet je kopen?

Een gemiddeld Nederlands gezin gebruikt op jaarbasis zo’n 4200 kWh aan energie. Op de jaarnota’s van je energieleverancier van de afgelopen jaren, kun je zien hoe groot jouw eigen energieverbruik is.  Dan is de vraag: voor welk deel van dit verbruik wil je zonnepanelen gaan inzetten? Als je alle energie met zonnepanelen wil gaan opwekken, is dat een behoorlijke investering. Veel mensen kiezen er daarom voor om de helft van het energieverbruik af te dekken met zonne-energie. Een specialist weet berekent voor je hoeveel je er nodig hebt. Vraag verschillende zonnepanelen offertes op en vergelijk de kosten en de mogelijkheden. Lees ook: hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?

Check 4. Welke zonnepanelen koop je?

  • Kies je voor een voordeliger merk of neem je toch de duurdere variant, die meer rendement oplevert en ook langer mee zal gaan.
  • Zonnepanelen zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, maar de meest gangbare kleuren zijn blauw en zwart. Ze zijn ook in enkele andere kleuren verkrijgbaar, maar daarvan is bekend dat het rendement wat lager uitvalt.
  • Omdat niet iedereen gecharmeerd is van de aanblik van zonnepanelen op het dak, bestaan er ook panelen in een oprolbare vorm. Deze panelen zijn gemaakt van dunne film, en zijn daarom flexibel. Ze zijn per vierkante meter goedkoper, maar hebben een lagere opbrengst dan de standaard zonnepanelen. Deze variant is echter nog volop in ontwikkeling.
  • Er bestaan ook hybride zonnepanelen: deze kunnen gebruikt worden voor de opwekking van zowel stroom als warmte. Het laatste zorgt voor warm water in huis.

Een kort overzicht van deze verschillende panelen vind je hier.

Aanschafkosten Rendement Voordeel
Traditionele zonnepanelen (monokristallijn, polykristallijn). Normaal. Hoog. Hebben hun nut al bewezen in afgelopen decennia.
Oprolbare zonnepanelen. Goedkoper. Gemiddeld. Minder in het oog springend, voordeliger in aanschaf.
Hybride zonnepanelen.

 

Duurder, vanwege de nog nieuwe techniek. Hoger dan bij een traditioneel paneel. Geen twee systemen nodig (zonnepanelen en zonnecollectoren), handig bij een klein dak.

Check 5. Welke omvormer kies je?

Je hebt een omvormer nodig die de gelijkstroom omzet in wisselstroom. Kies de omvormer die het beste bij je woonsituatie en de gekozen zonnepanelen past. Het is het makkelijkst om de panelen en de omvormer bij dezelfde leverancier te kopen. De panelen en de omvormer dienen wel compatibel te zijn. De kwaliteit van de omvormer is van invloed op de totale energie-opbrengst. De moderne omvormers hebben een schermpje waarop jij zelf kunt zien hoeveel opbrengst je zonnepanelen leveren. Omvormers hebben steeds meer zogenaamde maximum power point trackers in zich, die ervoor zorgen dat je de maximale productie uit je panelen en daarmee dus ook uit je stopcontact kunt halen.

Check 6. Welke garanties zijn er?

  • Kies, wanneer je de panelen laat installeren, een vakbekwame installateur.
  • Aan zonnepanelen zijn kwaliteitsnormen verbonden.
  • Er gelden voor zonnepanelen ook verschillende soorten garantie. Welke dit zijn en wat ze precies inhouden, kun je lezen in de volgende tabel.
Omschrijving van de garantie Duur van de garantie
Productgarantie Standaard op zonnepanelen en omvormers. Garantie geldt voor defecten aan het product. 5 tot 10 jaar.
Systeemgarantie Garantie dat alles het (meestal de eerste tien jaar) goed blijft functioneren. Eerste 10 jaar.
Installatiegarantie Garantie op kabelaansluiting of materiaal dat loskomt onder situaties waarbij dat niet zou moeten kunnen. Minimaal 18 maanden.
Vermogensgarantie Garantie waarbij het vermogen na een bepaalde tijd nog altijd gegarandeerd is. 5 tot 10 jaar.
Opbrengstgarantie Hiervoor sluit je een verzekering af. Als je systeem minder opbrengt dan belooft, krijg je het verschil gecompenseerd. Afhankelijk van de verzekering die je afsluit.

Check 7. Wat gebeurt er in de meterkast?

Wanneer je meer dan vier zonnepanelen plaatst, en dat zal vrijwel altijd het geval zijn, heb je een extra groep nodig in de meterkast. Deze moet gemaakt worden door een gecertificeerd bedrijf.

Check 8. Stroom ‘terugverkopen’ aan je energieleverancier

Op de slimme meters kun je zelf teruglezen wat je verbruikt, maar ook hoeveel energie je overhoudt en die dus teruggeleverd kan worden. Op de omvormer kun je, wanneer deze voorzien is van een interface, online de prestaties van je zonnepanelen checken.

Met zonnepanelen kun je – in een zonnige zomer! – stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet! Want dan leveren de zonnepanelen vaak meer energie op dan je verbruikt. Omdat je stroom ‘verkoopt’ aan je energieleverancier, moet je eigenlijk een rekening sturen. Dat is natuurlijk niet handig. Daarom is er gekozen voor ‘salderen’: aan het eind van het jaar mag je – tegen hetzelfde tarief! – de energie die de zonnepanelen hebben opgewekt, wegstrepen tegen de energie die je hebt verbruikt. Het huidige kabinet wil de salderingsregeling gaan vervangen door een terugleversubsidie. Ze streven naar invoering in het jaar 2021. Bij de nieuwe regeling krijg je subsidie voor elke kWh die de zonnepanelen opbrengen.

Check 9. Wat zijn de aanschafkosten?

Vergelijk van tevoren een aantal aanbieders en merken. Zo krijg je een beter beeld van wat er allemaal te koop is en wat voor jou het meest geschikte systeem is. Zorg dat alles inbegrepen is, zodat je geen onverwachte kosten hoeft te maken. Kom je er zelf niet uit? Win dan advies in bij een specialist.

Hieronder vind je een overzicht met daarin de gemiddelde prijzen van zonnepanelen. Op dit moment kost een kwalitatief goed zonnepaneel tussen de € 400 en € 500. Dat is met 10 jaar garantie op de zonnepanelen en de installatie en de ervaring dat na 25 jaar een zonnepaneel nog zeker 85% opbrengst heeft. Het overzicht laat ook zien welk bedrag je per jaar bespaart. Gemiddeld is dat zo’n 10-12 % van de investering.

Aantal panelen Investeringskosten (gemiddeld) Besparing per jaar
1 persoon 8 € 3.400 – € 4.100 € 420,-
2 personen 13 € 5.200 – € 6.300 € 680,-
4 personen 18 € 6.400 – € 7.700 € 930.-
6 personen 21 € 7.300 – € 8.800 € 1.110.-

Check 10. Offertes vergelijken?

Wil je vrijblijvend in contact komen met erkende vakmensen in jouw regio? Dat kan via Zonnepanelen-Info.nl. Zeker als je overweegt om de zonnepanelen misschien zelf te gaan installeren, geeft een prijsopgave je goed vergelijkingsmateriaal. Onze specialisten helpen je graag!

Offertes vergelijken doe je om geld te besparen. Maar waar moet je allemaal op letten? Hieronder vind je onze handige checklist. Die hebben we om het overzichtelijk te maken, verdeeld in drie stukken:

Snel doorklikken naar:

Zoek jij een specialist bij jou in de buurt?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan! Zodat je straks weloverwogen een keuze kunt maken.