Onafhankelijke zonnepanelen platform met meer dan 15 jaar ervaring
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De omvormers per segment

Zonnepanelen fabrikanten worden vaak onderverdeeld in segmenten. Er zijn merken die behoren tot het hoge segment (tier 1), het midden segment (tier 2) en het lage segment (tier 3). Van de fabrikanten die bij het hoge segment horen kun je een bepaalde kwaliteit verwachten die je bij de rest van de merken niet terugziet. Zo krijg je bij de tier 1 bedrijven bijvoorbeeld de beste garantieregelingen, de meest kwalitatieve panelen en het hoogste rendement. Als je een zonnepaneel aanschaft van een bepaalde kwaliteit, dan wil je daar natuurlijk ook een passende omvormer bij. Stel, je investeert in kwalitatieve zonnepanelen, maar sluit daar een omvormer van lage kwaliteit op aan, dan zal je gehele installatie hier onder lijden. Hier lees je verder over enkele merken van omvormers en het segment waaronder deze worden geclassificeerd.

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

 

De verschillende klassen

Merken van zonnepanelen worden onderverdeeld in tier 1, tier 2 en tier 3. De tier 1 merken nemen slechts 2 procent van de gehele markt in beslag en de tier 2 merken slechts 8 procent. Dat betekent dat 90 procent van de gehele markt bestaat uit tier 3 merken van zonnepanelen en toch wordt aangeraden om voor een tier 1 merk te kiezen. De prijs van deze tier 1 merken ligt soms wel 40 procent hoger, maar je ontvangt dan wel een zeer kwalitatief zonnepaneel en een uitstekende service. Daarnaast zijn deze zonnepanelen vaak langer rendabel, wat betekent dat je er meer energie mee kunt opwekken en dat ze langer op je dak kunnen blijven. Op de lange termijn zijn deze tier 1 zonnepanelen in sommige gevallen dus goedkoper. De volgende tabel vertelt je welke kenmerken je kunt verwachten van de fabrikant per tier. Je vindt er ook enkele voorbeelden van merken die onder die tier behoren en de omvormers die daarbij aansluiten.

Tier 1 (hoge segment) Tier 2 (midden segment) Tier 3 (lage segment)
 • 2 procent van de markt
 • Verticale integratie
 • Volledig geautomatiseerd
 • Grote nadruk op onderzoek en ontwikkeling
 • Minimaal 5 jaar actief
 • 8 procent van de markt
 • Weinig nadruk op onderzoek en ontwikkeling
 • Gedeeltelijk geautomatiseerd
 • 2 tot 5 jaar actief
 • 90 procent van de markt
 • Geen nadruk op onderzoek en ontwikkeling
 • Produceren zelf niet maar stellen zonnepanelen samen
 • Handmatige processen
 • Meestal minder dan 2 jaar actief
Fabrikanten zonnepanelen: SunPower, BenQ, IBC, Bisol, Kyocera, Yingli, First Solar, LG, JA Solar, Luxor, Solarwatt, ET Solar, Hanwa Q Cells, REC, Panasonic, Axitec, Bauer, Trina Solar, Canadian Solar en Risen Energy Fabrikanten zonnepanelen: ET Solar, CNPV, CSG en REC Fabrikanten zonnepanelen: SunRise, Trunsun, Shinetime, Xuyang, ZNShine en Stion
Merken omvormers: Solar Edge, SMA, Steca, Kostal en Fronius Merken omvormers: ABB/Powerone, Chint, Growatt, GoodWe, Samil en Kaco Merken omvormers: Omnik, Hosola, SAJ, Solon en Yisun New Energy Tech

Wat is het belang van een goede omvormer?

Een omvormer speelt een heel belangrijke rol in je zonnepanelen installatie. Het is het apparaat dat de gelijkstroom die van de zonnepanelen komt omzet naar wisselstroom die je kunt gebruiken. Een slechte omvormer kan het rendement van je installatie beïnvloeden. De omvormer komt meestal in je woning te hangen. Alleen bij een systeem met een parallelle schakeling en micro-omvormers is een grote omvormer niet nodig. Het is belangrijk dat je een omvormer aanschaft die kwalitatief genoeg is voor je zonnepanelen en die het aantal zonnepanelen aan kan. Meestal wordt deze geleverd bij het pakket dat je neemt. Je leverancier kan je hier ook uitgebreid over inlichten.

De levensduur, kosten en garantie van de omvormer

Omvormers gaan minder lang mee dan zonnepanelen. Daarom zijn zij sneller aan vervanging toe dan de panelen zelf. Je kunt erop rekenen dat een kwalitatieve omvormer na 10 tot 12 jaar vervangen moet worden terwijl een omvormer van mindere kwaliteit soms na 7 of 8 jaar al moet worden verwisseld. De garantie op de omvormer is dan ook niet hetzelfde als de garantie op de zonnepanelen. Je kunt voor de omvormer een garantieperiode van 5 jaar verwachten terwijl sommige zonnepanelen een productgarantie hebben van maar liefst 30 jaar. De volgende tabel geeft aan wat je kunt verwachten te betalen voor een nieuwe omvormer. Deze uitgave zal je dus mogelijk twee of drie keer moeten doen voordat je je zonnepanelen moet gaan vervangen.

Soort omvormer Prijs
Maximaal 2200 Wp €700 – €800
Maximaal 3000 Wp €800 – €1000
Maximaal 4000 Wp €1100 – €1300

Vergelijk offertes

Het is dus belangrijk dat je omvormer, zonnepanelen en alle andere randbenodigdheden van een goede kwaliteit zijn als je zo lang mogelijk voldoende rendement van je installatie wilt ontvangen. Daarom kun je hier offertes opvragen bij vakkundige leveranciers en van kwalitatieve zonnepanelen. Je opent de vergelijkingstool, vult je opdracht in en ontvangt snel de informatie waarnaar je op zoek was. De offertes die je hebt gekregen vergelijk je met elkaar en je wijst gemakkelijk de beste deal aan voor jouw zonnepaneel-gerelateerde werkzaamheden.

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes van erkende installateurs?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Zonnestroom mogelijk fors goedkoper

Volgens kenners zat het er al een tijdje aan te komen, maar

thuisbatterij

5 Nadelen van een slimme meter

Veel Nederlanders krijgen een slimme meter aangeboden. Met een slimme meter hoef

Veilig zonnepanelen installeren

Zonnepanelen brengen veel voordelen met zich mee zoals: een lagere energierekening en