Laatst bewerkt op: 22 okt 2021
Wie zonnepanelen gaat aanschaffen heeft daarbij de keuze uit behoorlijk wat merken. Twee van de meest vooraanstaande merken op dit gebied zijn LG en Sunpower. We keken voor je naar deze twee merken. We keken naar de overeenkomsten en naar de verschillen.
Inhoudsopgave
Wat zijn de prijzen van zonnepanelen
Ga je de prijzen van zonnepanelen opvragen dan moet je eerst bij een leverancier een exacte omschrijving geven van de installatie die je nodig hebt. We vroegen bij een aantal leveranciers de prijzen op van zonnepanelen en kregen de volgende offertes in onze mailbox.
Wat voor vermogen hebben de zonnepanelen die je aanschaft | Wat zit er in het pakket wat je aanschaft | Wat is de prijs van het pakket |
Tot 370 Wp | 10 zonnepanelen en een omvormer | Tussen 7250 en 8050 euro |
Tot 400 Wp | 10 zonnepanelen en een omvormer | Tussen 8000 en 8500 euro |
Het vermogen van de zonnepanelen
Bij zonnepanelen wil je natuurlijk in eerste instantie weten wat het vermogen is. Jij wil uiteraard weten welk vermogen je kan krijgen voor je geld. Dat vermogen wordt uitgedrukt in Wp oftewel Watt piek. Wat dat betreft lopen de beide merken behoorlijk uiteen. We hebben ze vergeleken.
- LG een krachtpatser. De zonnepanelen van LG mogen wel tot de sterkeren worden gerekend wanneer het gaat om het vermogen ervan. Deze zonnepanelen hebben een vermogen wat kan oplopen tot wel 370 Wp. Deze panelen maken niet alleen elektriciteit op via de bovenkant waar de zon schijnt maar ook via de onderkant. Deze technologie zorgt ervoor dat hun panelen een dergelijk rendement kunnen behalen. Dit is een stuk hoger dan de 275 tot 330 Wp die je elders aantreft, maar LG heeft in Sunpower een opponent van kaliber gevonden.
- Sunpower, meer kracht uit de zon. De naam doet het al vermoeden. De zonnepanelen van Sunpower leveren een vermogen wat je niet snel bij zonnepanelen tegenkomt. Met een Wp van 400 zijn ze revolutionair te noemen. Dat grote vermogen danken ze aan meerdere factoren. Door de productiewijze van het zonnepaneel haalt het wel tot 55 procent meer energie uit dezelfde zonnestraal. Hoe dit dan wordt bewerkstelligt legt men uiteraard niet uit op de website. Men heeft echter onderzoeksrapporten die dit staven. Ga je dus zonnepanelen kopen van dit merk dan heb je gelijk een sterk staaltje techniek in handen.
De levensduur van zonnepanelen
Zonnepanelen hebben een levensduur die doorgaans door de tijd heen terug loopt. Dat komt doordat het materiaal gaat barsten en uitdroogt. Het silicium heeft een bepaalde levensduur. We keken naar de levensduur van de beide merken.
- LG; lang genieten van de zon. De zonnepanelen van LG hebben doorgaans een levensduur die tegen de 35 jaar aan zit. Dat is op zich al vrij lang natuurlijk. De meeste zonnepanelen halen met veel pijn en moeite namelijk de 25 jaar. De levensduur van de panelen van LG zet zich dan ook netjes af tegen de tijd die de panelen doen om zich terug te verdienen. Met ongeveer 12 jaar heb je deze investering terugverdiend, en met veel zon kan dit ook binnen 10 tot 11 jaar al het geval zijn. Doordat de panelen monokristallijn zijn heb je een mooi hoog rendement en een lange levensduur.
- Sunpower: Nog meer kracht. Sunpower heeft niet zozeer ingezet op zonnepanelen die aan de voor- en achterkant energie kunnen opwekken. Men heeft de panelen namelijk op een andere manier geconstrueerd. Daardoor zijn deze panelen krachtiger dan de andere merken. De panelen zitten op een sterke metalen drager gemonteerd en ze zijn voorzien van sterke cel naar cel contacten. Juist door deze solide manier van monteren hebben de zonnepanelen een levensduur die de 40 jaar zomaar kan halen. Daarmee is het een recordhouder op het gebied van duurzaamheid.
De duurzaamheid van de zonnepanelen
Wat men je niet vertelt is de waarheid over de duurzaamheid van de zonnepanelen. Voor het produceren van een zonnepaneel zijn grondstoffen nodig. Daarnaast is er ook energie voor nodig. Voor een zonnepaneel moeten behoorlijk wat grondstoffen worden aangeleverd die redelijk schaars zijn. De hoeveelheid werk is groot; het is niet voor niets dat zonnepanelen zo duur zijn. De duurzaamheid is een aspect wat dan ook zeker de aandacht verdient.
- LG; degelijk en duurzaam. De zonnepanelen van LG staan bekend om hun degelijkheid. Daarnaast is er behoorlijk wat techniek gebruikt om de panelen te maken en zijn de silicium cellen erg strak op elkaar geperst. De levensduur blijft echter wat achter op producent Sunpower. Dat alles zorgt ervoor dat de zonnepanelen wel goed zijn gemaakt maar dat ze qua duurzaamheid wat achterblijven. Daarbij wordt namelijk naar de combinatie gekeken van de sterkte van het materiaal, de hoeveelheid CO2 die het milieu in wordt gestoten en de levensduur van de zonnepanelen.
- Sunpower: Grote kracht die langer meegaat. De zonnepanelen van Sunpower zijn behoorlijk revolutionair te noemen: er kan veel energie in worden opgewekt en daarnaast zijn het behoorlijk sterke panelen. De levensduur is nog een stuk groter dan die van LG, en dat zorgt ervoor dat dat dit merk verhoudingsgewijs een stuk sterker uit de duurzaamheidstest komt. Vergeleken met andere concurrenten die soms met veel pijn en moeite de 25 jaar aantikken hebben we het natuurlijk helemaal over de kampioen duurzaamheid.
Betaal niet de hoofdprijs
Zonnepanelen zijn een behoorlijke aanschaf, daar is iedereen het over eens. Het is dan ook niet goed om er de hoofdprijs voor te gaan betalen. Daarom vergelijk je eerst de prijzen voor je tot een aanschaf overgaat. Dat vergelijken doe je op de volgende punten:
- Ga alleen offertes vergelijken waar alles op vermeld staat. Daaronder verstaan we dus alle materiaalkosten van de zonnepanelen en de omvormer maar ook het aansluitmateriaal. Ook het gebruik van het materieel om de zonnepanelen te plaatsen wordt hierop vermeld. Tenslotte wordt ook het arbeidsloon apart vermeld.
- Ga alleen offertes inclusief de BTW vergelijken. Prijzen exclusief de BTW zijn misleidend en mogen niet zomaar worden geplaatst.
- Vergelijk ook eens de kilometerkosten. De hoeveelheid verreden kilometers van de leverancier moet ook op de offerte staan. Op die manier kies je een leverancier die uit jouw eigen omgeving komt.