Zonnepanelen kosten installatie

Ben je het ook zat om op het einde van het jaar geconfronteerd te worden met een torenhoge energiefactuur? Wil je daar graag vanaf en wil je bovendien ook nog eens een structurele bijdrage leveren aan het milieu? In dat geval kan het interessant zijn om er voor te kiezen om een investering te doen in een installatie met zonnepanelen. Op deze manier zorg je er namelijk niet alleen voor dat er een bepaalde hoeveelheid groene stroom wordt opgewekt, bovendien zal je merken dat je energiefactuur aanzienlijk zal dalen waardoor je meer geld zal overhouden voor andere leuke uitgaven. Ben je ook van plan om te investeren in zonnepanelen, maar wil je eerst een goed beeld hebben van de gemiddelde kostprijs die is verbonden aan de installatie van zonnepanelen? Wij zetten deze kosten graag even voor jou op een rijtje!

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

Installatiekosten afhankelijk van het systeem

kosten-zonnepanelenVooraleer we je een overzicht gaan geven van de kosten die het plaatsen van een systeem met zonnepanelen met zich meebrengt is het belangrijk om er rekening mee te houden dat deze prijs niet is vastgesteld. Ze is dan ook niet alleen afhankelijk van de omvang van het systeem, daarnaast kunnen er ook verschillen worden vastgesteld tussen de verschillende vakmannen of bedrijven die zonnepanelen kunnen installeren. We hebben in eerste instantie alvast enkele voorbeelden voor jou op een rijtje gezet:

Type installatie Kostprijs materiaal Kostprijs installatie
8 zonnepanelen met een opbrengst van 1.700 kWh op jaarbasis. Tussen 1.800 & 2.300 euro Tussen 725 & 925 euro
12 zonnepanelen met een opbrengst van 2.550 kWh op jaarbasis. Tussen 2.500 & 2.900 euro Tussen 925 & 1.125 euro
16 zonnepanelen met een opbrengst van 3.400 kWh op jaarbasis. Tussen 3.300 & 3.900 euro Tussen 1.050 & 1.325 euro
20 zonnepanelen met een opbrengst van 4.250 kWh op jaarbasis. Tussen 4.100 & 4.600 euro Tussen 1.250 & 1.450 euro
28 zonnepanelen met een opbrengst van 6.000 kWh op jaarbasis. Tussen 5.650 & 6.450 euro Tussen 1.650 & 1.950 euro

Zelf zonnepanelen plaatsen of niet?

Het feit dat de installatiekost van zonnepanelen behoorlijk kan oplopen afhankelijk van het aantal panelen waaruit een installatie bestaat zorgt er voor dat veel mensen er aan denken om de installatie voor eigen rekening te nemen. Op deze manier kan je een besparing realiseren die kan oplopen van zomaar even 725 tot maar liefst 1.950 euro. Dit scheelt een behoorlijke slok op de borrel, maar waarom kiest niet iedereen er dan voor om de plaatsing zelf te doen? Zeer eenvoudig. Je dient er in deze situatie namelijk altijd rekening mee te houden dat de kans bestaat dat de fabrikant van de zonnepanelen geen garantie meer wenst te geven. Deze garantie wordt dan ook veelal uitsluitend toegekend wanneer de plaatsing gebeurt door een erkende installateur. Het zelf plaatsen van een systeem met zonnepanelen mag je dan wel één keer een niet onaanzienlijke besparing opleveren, daar staat wel tegenover dat je het risico loopt om bij problemen zelf op te moeten draaien voor alle kosten. Ook dit is uiteraard zeker en vast iets waar je rekening mee zal willen houden.

Zonnepanelen plaatsen op een plat dak

De installatiekost die door een installateur in rekening wordt gebracht is bovendien ook nog eens onderhevig aan een aantal extra factoren. Met name de dakconstructie heeft bijvoorbeeld een bijzonder grote impact. Een hellend dak die beschikt over de ideale hellingsgraad van 45 graden zorgt er veelal voor dat de installateur geen extra materialen nodig heeft waardoor de kostprijs van de installatie niet nodeloos hoger zal uitvallen. Wanneer je over een plat dak beschikt wordt dat helaas een compleet ander verhaal. In deze situatie zal de installateur een bepaald systeem moeten toepassen die er voor moet zorgen dat de zonnepanelen zo optimaal mogelijk naar de zon worden gericht. Dit systeem kost uiteraard behoorlijk wat materiaal waardoor het prijskaartje al snel aanzienlijk kan oplopen. Gemiddeld moet je in dit geval per zonnepaneel rekenen op een meerprijs van tussen de 10 en 50 euro.

Prijzen van zonnepanelen vergelijken doet wonderen

Ondanks het feit dat de kostprijs voor een systeem met zonnepanelen voor ruim 75 procent bestaat uit materiaal is het wel zo dat er nog steeds 25 procent is voorbehouden voor de arbeidskosten. Het is dan ook altijd de moeite waard om even een vergelijking uit te voeren onder de verschillende bedrijven en partijen die zonnepanelen voor jou kunnen realiseren. Door een dergelijke vergelijking uit te voeren is het in de praktijk dan ook mogelijk om een besparing te bekomen die zomaar kan oplopen tot 40 procent op de kostprijs voor de installatie. Dat scheelt voor jou als eigenaar van de woning natuurlijk een behoorlijke slok op de borrel.

Interessante bespaartips

Het mag ondertussen duidelijk zijn dat je door een vergelijking uit te voeren een niet onaanzienlijk bedrag op een systeem met zonnepanelen kan besparen, maar er zijn nog meer interessante bespaartips die we je absoluut niet willen houden, namelijk:

  • Regionale subsidies. Met het verdwijnen van de landelijke subsidies die werden toegekend in 2012 en 2013 vrezen veel mensen dat ze vandaag de dag niet meer kunnen rekenen op een gedeeltelijke tegemoetkoming in de aankoop van een systeem met zonnepanelen. Dat is echter niet het geval. Het klopt inderdaad dat er geen sprake meer is van landelijke subsidies, in het bijzonder omdat de Nederlandse overheid er voor heeft gekozen om de bevoegdheid voor deze subsidies te verleggen naar de steden en gemeenten. Op deze manier wordt de financiële druk op landelijk niveau weggehaald en kunnen regio’s zelf bepalen of ze investeerders in zonnepanelen een bepaalde financiële tegemoetkoming willen en kunnen doen of niet.
  • Teruggave BTW op zonnepanelen. Buiten de regionale subsidies is het ook zo dat je als investeerder in zonnepanelen kan rekenen op een teruggave van de BTW. De kostprijs van een systeem met zonnepanelen bestaat uiteraard onder meer uit 21 procent BTW welke je nu kan terugvorderen. Je dient hiervoor wel een éénmalige BTW-aangifte te doen, maar dat is slechts een kleine moeite om ruim één vijfde van je totale investering terug te kunnen krijgen!

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!