Zonnepanelen kopen

Wegwijs in de aankoop van zonnepanelen

Geupdatet op: 2023-05-22

Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen is niet iets wat je zomaar doet. Het is een investering waar diverse partijen, veel tijd en duizenden euro’s mee gemoeid zijn. Daarom is het van groot belang dat je je van tevoren goed oriënteert op de verschillende mogelijkheden, leveranciers en subsidies. Hieronder lees je alles wat je moet weten voordat je zonnepanelen koopt.

 

Kooptip 1: zonnepanelen aanschaffen? Vergelijk dan eerst gratis en vrijblijvend offertes van installateurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen en bespaar tot wel 30%!

De prijs

Laten we beginnen met de prijsopbouw van zonnepanelen. Zoals je in het onderstaande diagram kunt zien, bestaat het grootste gedeelte uit de materiaalkosten. Probeer hier niet op te besparen want kwaliteit PV panelen (zonnepanelen) gaan langer mee en degraderen een stuk minder snel dan gewone panelen. Wist je al dat je geen btw meer hoeft te betalen aan de Belastingdienst voor de aanschaf en installatie van je zonnestroomsysteem?

zonnepanelen-prijsopbouw

Zonnepanelen kopen: wat zijn de kosten?

kosten-zonnepanelenJe wilt zonnepanelen aanschaffen? Dan wil je natuurlijk graag weten wat ze gaan kosten. Hieronder vind je een handig overzicht van de kosten met de totale besparing per jaar. Zoals je ziet kun je de zonnepanelen vrij snel terug verdienen.

  X aantal panelen De kosten (gemiddeld) Besparing per jaar
1 persoon 8 € 3.400 – € 4.100 € 420,-
2 personen 13 € 5.200 – € 6.300 € 680,-
4 personen 18 € 6.400 – € 7.700 € 930.-
6 personen 21 € 7.300 – € 8.800 € 1.110.-
 • Wil jij weten wat zonnepanelen kosten? Voor een uitgebreide kostenanalyse ga je naar de pagina: zonnepanelen kosten. Daar zie je ook goed het prijsverschil tussen A-merken en B-merken. Bekijk ook de grafiek hieronder waarbij je ziet dat de prijs per Wattpiek sterk is gedaald. Let wel op dat de prijs ook weer kan stijgen naar aanleiding van omstandigheden in de wereld bijvoorbeeld. Dit is het ideale moment om dus zonnepanelen te kopen!

Lees ook:

Soorten zonnepanelen te koop

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt, die vrijwel allemaal gebaseerd zijn op het halfgeleidermateriaal silicium. Bij het kopen van zonnepanelen is het belangrijk dat je begrijpt wat de specifieke voor- en nadelen zijn van elk van deze panelen:

 • Monokristallijne zonnepanelen: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan in feite uit één kristal. Deze panelen zijn duur, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. Wil je het maximale uit de beschikbare ruimte halen, overweeg dan te kiezen voor monokristallijn.
 • Polykristallijne zonnepanelen: de cellen in een polykristallijn paneel bestaan uit meerdere grove kristallen. Dergelijke panelen zijn relatief goedkoop, maar bieden minder rendement per oppervlakte. Heb je voldoende ruimte, dan is dit de meest gangbare optie.
 • Amorfe zonnepanelen: zonnepanelen van amorf silicium worden veelal gebruikt in de dunne-film zonnepanelen. Omdat amorfe zonnepanelen geen kristallen bevatten, zijn ze zeer buigzaam. Ze zijn tevens zeer goedkoop, al is het rendement een stuk lager dan bij de overige materialen.

De prijzen per soort

Soort paneel Prijzen (gemiddeld gezien) Voordeel
Monokristallijn € 670 per paneel Zeer hoog rendement, uitstekend voor kleine daken. Maximaal rendement.
Polykristallijn € 600 per paneel Goed rendement en goede prijs-kwaliteitverhouding. Geschikt voor daken met een groot oppervlak.
Dunne film € 400 per paneel De goedkoopste soort van deze drie.

Lees ook: omvormers per segment (hoog-laag)

Kosten bepalende factoren:

1. Locatie

Het daadwerkelijke rendement van je zonnepanelen hangt voor een groot deel af van de geschiktheid van jouw locatie. Zaken als nabije bomen of hoge gebouwen kunnen het zonlicht deels of zelfs geheel blokkeren, wat een negatieve invloed heeft op de prestaties van je zonnepanelen. Controleer dus goed of er vlakbij jouw woning bijvoorbeeld geen hoge gebouwen of bomen staan die gedurende delen van het jaar een schaduw werpen. Let op: ook je eigen dakkapel kan roet in het eten gooien! 

Naast externe factoren, spelen er allerlei woningspecifieke zaken mee. De drie belangrijkste factoren zijn in dit opzicht het beschikbare dakoppervlak, de hellingsrichting en de hellingshoek van het dak. Waar het dakoppervlak bepaalt hoeveel zonnepanelen je maximaal kwijt kunt, bepalen de hellingshoek en -richting hoeveel deze panelen maximaal op kunnen brengen. Een ideaal dak is gericht op het zuiden en heeft een hellingshoek van ongeveer 35 graden. Heb je een plat dak, houd er dan rekening mee dat de panelen bij installatie in consoles geplaatst worden en voorzien moeten zijn van ballast.

2. Energiebehoefte. 

Een gemiddeld Nederlands gezin gebruikt op jaarbasis zo’n 2800 kWh aan energie volgens het Nibud. Ga je PV panelen kopen, zorg er dan voor dat je op de hoogte bent van jouw energiebehoefte. Pak de energienota’s van de afgelopen jaren erbij en bekijk wat jouw jaarlijkse energieverbruik is. Welk deel van dit verbruik wil je afdekken met zonnepanelen? Je kunt ervoor kiezen je volledige verbruik af te dekken, maar dit vereist een behoorlijke investering vooraf. Het is gebruikelijk daarom slechts een deel (zo’n 50%) van het energieverbruik af te dekken met zonne-energie. Dit is ruim voldoende om jouw ecologische ‘footprint’ drastisch terug te brengen.

3. Budget: een berekening

Heb je een maximum budget, houd er dan rekening mee dat zonnepanelen altijd verkocht worden in Wattpiek (Wp). Wattpiek is een meeteenheid voor het vermogen van zonnecellen of -panelen om zonne-energie in elektriciteit om te zetten.  Aangezien deze omstandigheden in Nederland nauwelijks voorkomen, moet je het vermogen van een PV-systeem (zonnestroomsysteem) afwaarderen met een factor 0,88 (bron: Siderea). In andere woorden: 1 Wp vermogen staat in Nederland gelijk aan een vermogen van 0,88 watt. Een compleet zonnestroomsysteem kost je ongeveer €1,78 per Wp, wat neerkomt op €2,23 per watt vermogen (1Wp = 0.8W). Door je jaarlijkse energiebehoefte (in kWh) te vermenigvuldigen met € 2,23 kun je snel een schatting maken van de kosten die je eenmalig zult maken. Als je een vast budget hebt, zul je iets anders moeten rekenen. Omdat zonnepanelen per Wp worden verkocht, moet je je budget delen door 1,78 om te bepalen welk piekvermogen je maximaal kunt bestellen. Deel je budget door 2,23 om uit te rekenen hoeveel vermogen je daadwerkelijk krijgt.

Uitgebreide informatie over de prijzen vind je op de pagina: zonnepanelen kosten.

Zie ook:

Valkuilen bij de aankoop van PV panelen

Hieronder hebben we een aantal valkuilen voor je opgesomd bij het kopen van zonnepanelen.

 1. Niet naar de gemeente gaan voordat je je zonnepanelen aanschaft
 2. Niet de juiste panelen kopen voor jouw situatie
 3. Geen gebruik maken van de ideale omstandigheden voor zonnepanelen
 4. Niet kijken naar de subsidiemogelijkheden
 5. Niet aanmelden als ondernemer bij de Belastingdienst
 6. Geen grondig marktonderzoek doen
 7. Geen offertes (+ prijzen) vergelijken

Lees verder op valkuilen en veelgemaakte fouten zonnepanelen.

De 10 grootste fouten bij het kopen van zonnepanelen

Gratis downloadbare content:

Download gratis onze whitepaper en/of onze checklist over zonnepanelen!:

Geschikte dakbedekkingen voor zonnepanelen

Ga je zonnepanelen kopen, weet dan dat zonnepanelen niet geschikt zijn voor elk dak. Installateurs gaan bijvoorbeeld geen zware installatie plaatsen op een oud bitumen dak. De regel is dat een bitumen dak na 20-25 jaar wordt vervangen. Vervangen kost een hoop geld waardoor er meestal geen geld overblijft voor panelen. Een bitumen dak is overigens wel degelijk geschikt maar in dit voorbeeld ging het om een oud bitumen dak. Hieronder tref je een overzicht van de meest geschikte soorten dakbedekkingen voor PV panelen. Meer info over dakbedekkingen?

Geschikt Levensduur Afgeraden
Bitumen dak 20-25 jaar Leien dak
Plat dak 20-25 jaar (bitumen) EPDM 35-40 jaar Schuin bitumen dak
Schuin pannendak 45-50 jaar Schuine EPDM (kunststof) daken
Plat PVC 20-25 jaar Houten daken
Bitumen golfplaten 30-40 jaar Geïsoleerde golfplaten dak:
Dakpanplaten 15-20 jaar Zink, koper of tin dak
Stalen daken 30-60 jaar Woonboten (alleen bij gespecialiseerde partij)
Gebogen daken
Rieten dak

Zonnestroomsysteem kopen: 5 praktische tips

 1. Vergeet niet om een ventilatieruimte te creëren tussen de panelen, het dak en de omvormer. Hiermee zorg je ervoor dat de panelen optimaal kunnen werken.
 2. Als je zonnepanelen koopt dan hoef je sinds 1 januari 2023 geen btw meer over de aankoop en installatie te betalen. 
 3. Er is weliswaar geen landelijke subsidie meer voor zonnepanelen, maar er zijn altijd wel lokale subsidies voor bijvoorbeeld de aanschaf van een zonneboiler of warmtepomp te vinden. Op de energiesubsidiewijzer.nl vind je een actueel overzicht.
 4. De prijzen van zonnepanelen zijn nu flink gedaald en de aankoop is ook snel terug te verdienen (binnen 6 tot 9 jaar). Het is een goed moment om nu zonnepanelen te kopen.
 5. MilieuCentraal en de ConsumentenBond (onafhankelijk partijen) raden aan om meerdere offertes te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen. Vraag hier in één keer tot 4 offertes aan (geheel vrijblijvend) en bespaar ook.

Wil je meer informatie over zonnepanelen, ga dan naar de hoofdpagina: zonnepanelen of gebruik het menu.

Extra info:

PV-systemen

Veruit de meeste zonnepanelen worden geleverd als centraal deel van een zogenaamd netgekoppeld systeem. Een dergelijk systeem bestaat uit een set zonnepanelen, een omvormer, montagemateriaal en in sommige gevallen meetapparatuur. Meestal worden alle benodigdheden in één enkel pakket, een zogenaamd PV-systeem geleverd. Na installatie van een netgekoppeld systeem ben je officieel energieleverancier en zal je stroommeter tijdens zonnige uren terugdraaien! Installatie van deze systemen gebeurt in principe door een gekwalificeerd vakman. Zelf doen is mogelijk, maar is moeilijk en in sommige gevallen zelfs riskant.

Autonoom systeem

De tweede optie is een zogenaamd autonoom systeem. Deze systemen zijn op grotere schaal relatief zeldzaam en hebben als onderscheidend aspect dat ze niet op het stroomnet worden aangesloten. De geproduceerde stroom wordt ofwel direct verbruikt, ofwel opgeslagen in accu’s (zie opslag van zonne-energie). Tenzij je off-grid wilt leven, is het gebruik van een dergelijk systeem voor grootschalige doeleinden af te raden. De accu’s belasten niet alleen het milieu, maar beperken ook de maximum hoeveelheid opgeslagen stroom.

Stappenplan + samenvatting zonnepanelen kopen:

Van offerte tot installatie

Wil je zonnepanelen kopen? Dan wil je natuurlijk ook het gehele proces weten. Hieronder hebben we een opsomming gemaakt van wat je allemaal kunt verwachten:

 1. Je bent geïnteresseerd in zonnepanelen en neemt contact op met een installateur.
 2. Het zonnepaneelbedrijf laat in principe een adviseur langskomen om de situatie te beoordelen. Zorg ervoor dat er altijd een adviseur langskomt zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Op het internet vind je bijvoorbeeld niet altijd up-to-date informatie. Ook kan het zijn dat bij de installatie blijkt, dat niet alle panelen op je dak passen. Een adviseur die langskomt, maakt een exacte berekening.)
 3. Beperk je niet tot één adviseur. Laat een aantal andere adviseurs langskomen en vergelijk altijd eerst de offertes, de opties en de prijzen. Zo weet je zeker dat je de juiste partij kiest.
 4. Je kiest voor een installateur en accepteert de offerte. Nu begint het echte werk.
 5. De offerte gaat naar de werkplaats. Hier wordt gekeken wat er precies nodig is om jouw opdracht te realiseren. Je krijgt hierna een opdrachtbevestiging en natuurlijk de factuur. ( Let op: zorg ervoor dat je de factuur pas achteraf hoeft te betalen. Maak goede afspraken en zet dit op papier!)
 6. Jouw opdracht wordt ingepland. Samen bekijken jullie wat een geschikte datum is voor de installatie van de panelen. (Tip: Kies voor een kort tijdsframe zodat je niet de hele dag thuis hoeft te zitten. Een installatie is in principe binnen een aantal uren voltooid.)
 7. Nu worden de producten ingekocht. Door de inkoop van producten wordt de beste kwaliteit en nieuwheid gegarandeerd.
 8. Tot slot, de panelen worden geïnstalleerd en je kunt betalen. Vraag om een draagbaar pinapparaat zodat je niet veel contant geld op zak hoeft te houden.
 9. Bekijk of alles goed werkt en doe een beroep op de garantie als iets niet in orde is.
 10. Geniet van je zonnepanelen en gratis energie!

Conclusie

Of je nu A-merk zonnepanelen of B-merk zonnepanelen aanschaft,  zonnepanelen kopen is financieel zeer interessant. Gezien de relatief lage terugverdientijd en mooie besparingen per jaar is een investering erg verstandig! Daarnaast hoef je sinds 1 januari 2023 geen btw meer te betalen over je zonnepanelen. En natuurlijk kun je dan dus ook geen btw meer terugvragen. Er zijn wel uitzonderingen voor degenen die hun panelen vóór die datum hebben aangeschaft of voor degenen die een nieuwbouwwoning kopen waar de zonnepanelen in het dak zijn geïntegreerd. Die betalen wel 21 % btw voor de aanschaf en installatie en kunnen de btw wel (deels) terugvragen.

Let op! Van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022 gold een verlaagd btw-tarief van 9% op de levering van elektriciteit die werd geleverd via een elektriciteitsnet. Als je over deze periode btw wil berekenen, reken dan met 9% btw.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!