Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis en vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 10 jul 2024

Zonnepanelen kopen is interessant omdat de prijzen nog nooit zo laag zijn geweest. Dit komt door de dalende vraag waardoor bedrijven de panelen voor bodemprijzen aanbieden. Bovendien kun je nu nog gebruik maken van de 0% btw regeling. Lees snel verder waar je op moet letten!

Nu is hét moment om zonnepanelen te kopen! (6 redenen)

→ 1. De prijzen zijn nog NOOIT zo laag geweest. 2. De markt staat op zijn kop en is met 90% gekrompen. 3. Je zit in een uitstekende onderhandelingspositie (je krijgt zelfs gratis cadeau's zoals een tablet) 4. Vergelijk je het met belegggen, dan is dit het moment om te kopen wanneer niemand koopt. 5. Bespaar duizenden euro's door 4 offertes naast elkaar te leggen via onderstaande button. 6. Koop nu voordat de prijzen weer stijgen!

De prijsopbouw van zonnepanelen

Laten we beginnen met de prijsopbouw van zonnepanelen. Zoals je ziet bestaat het grootste gedeelte uit de materiaalkosten. Probeer hier niet op te besparen want kwaliteit PV panelen gaan langer mee en degraderen een stuk minder snel dan gewone panelen. Wist je al dat je 0% btw betaalt voor zonnepanelen?

zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen: wat gaat het kosten?

Je wilt zonnepanelen kopen? Dan wil je natuurlijk graag weten wat ze gaan kosten. Hieronder vind je een handig overzicht van de kosten met de totale besparing per jaar. Zoals je ziet kun je de zonnepanelen vrij snel terug verdienen.

A-merk zonnepanelen kopen

A merk zonnepanelen zijn de Mercedes onder de zonnepanelen. Denk aan merken zoals Panasonic die een uitzonderlijke rendement hebben.

X personen Aantal1 Vermogen2 X panelen3 Prijs4 Besparing5
1 1840 kWh 2165 WP 8 €      5.260 € 754,40
2 2930 kWh 3447 WP 12 €      8.710 € 1201,30
3 3590 kWh 4224 WP 15 €   10.720 € 1471,90
4 4040 kWh 4753 WP 16 €   12.060 € 930,-
5 4520 kWh 5318 WP 18 €   13.400 € 1656,40
6 4830 kWh 5682 WP 19 €   14.070 € 1980,30

B-merk zonnepanelen kopen

De B merken van zonnepanelen kun je vergelijken met een Volkswagen auto. Zeer degelijke kwaliteit (door de goede ontwikkelingen de afgelopen jaren) en waar voor je geld.

Aantal personen Aantal kWh per jaar1 Vermogen in WP2 X panelen3 Prijs4 Besparing per jaar5
1 1.840 2165 8 € 4.156 € 754,-
2 2.930 3447 13 € 6.274 € 1201,-
3 3.590 4224 16 € 7.264 € 1472,-
4 4.040 4753 18 € 7.700 € 1656,-
5 4.520 5318 20 € 8.402 € 1853,-
6 4.830 5682 21 € 8.808 € 1980,-

Wil jij weten hoe de zonnepanelen kosten tot stand komen? Voor een uitgebreide kostenanalyse ga je naar de pagina: zonnepanelen kosten. Daar zie je ook goed het prijsverschil tussen A-merken en B-merken.

Lees ook:

Let op het merk bij het het proces van zonnepanelen kopen

Welk merk je koopt is erg belangrijk! Dit omdat sommige merken goedkoper zijn, maar wel sneller kapot gaan of sneller degraderen. Hieronder een aantal merken die je kunt kopen incl. de Wp. Voor een overzicht van alle merken ga je naar: overzicht zonnepaneel merken.

Het ideale moment om te kopen

Kijken we naar de grafiek hieronder dan zien we dat de prijzen per Wp flink zijn gedaald de afgelopen jaren. Mede door de omstandigheden in de wereld zien we wel weer een lichte stijging. Wees er dus snel bij voordat de prijzen te hoog worden.

Daling zonnepanelen prijzen?

In deze video een uitleg waarom de prijzen van zonnepanelen zo enorm zijn gedaald. Gaat de markt binnenkort in elkaar storten?

Welke soorten zonnepanelen zijn te koop?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt, die vrijwel allemaal gebaseerd zijn op het halfgeleidermateriaal silicium. Bij het kopen van zonnepanelen is het belangrijk dat je begrijpt wat de specifieke voor- en nadelen zijn van elk van deze panelen:

 • Monokristallijne zonnepanelen: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan in feite uit één kristal. Deze panelen zijn duur, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. Wil je het maximale uit de beschikbare ruimte halen, overweeg dan te kiezen voor monokristallijn.
 • Polykristallijne zonnepanelen: de cellen in een polykristallijn paneel bestaan uit een meerdere grove kristallen. Dergelijke panelen zijn relatief goedkoop, maar bieden minder rendement per oppervlakte. Heb je voldoende ruimte, dan is dit de meest gangbare optie.
 • Amorfe zonnepanelen: zonnepanelen van amorf silicium worden veelal gebruikt in de dunne-film zonnepanelen. Omdat amorfe zonnepanelen geen kristallen bevatten, zijn ze zeer buigzaam. Ze zijn tevens zeer goedkoop, al is het rendement een stuk lager dan de overige materialen.

Zonnepanelen kopen? De prijzen per soort

Soort paneel Prijzen (gemiddeld gezien) Voordeel
Monokristallijn € 670 per paneel Zeer hoog rendement, uitstekend voor kleine daken. Maximaal rendement.
Polykristallijn € 600 per paneel Goede rendement en goede prijs/kwaliteit verhouding. Uitstekend voor daken met een groot oppervlak.
Dunne film € 400 per paneel De goedkoopste soort van deze drie.

Lees ook: omvormers per segment (hoog-laag)

Welke factoren bepalen de kosten?

1. Locatie

Het daadwerkelijke rendement van je zonnepanelen hangt voor een groot deel af van de geschiktheid van jouw locatie. Zaken als nabije bomen of hoge gebouwen kunnen het zonlicht deels of zelfs geheel blokkeren, wat een negatieve invloed heeft op de prestaties van je zonnepanelen. Controleer dus goed of er vlakbij uw woning bijvoorbeeld geen kerktoren staat die gedurende delen van het jaar een schaduw werpt. Let op: ook je eigen dakkapel kan roet in het eten gooien! Naast externe factoren, spelen er allerlei woningspecifieke zaken mee. De drie belangrijkste factoren zijn hier het beschikbare dakoppervlak, de hellingsrichting en de hellingshoek van het dak. Waar het dakoppervlak bepaalt hoeveel zonnepanelen je maximaal kwijt kunt, bepalen de hellingshoek en -richting hoeveel deze panelen maximaal op kunnen brengen. Een ideaal dak is gericht op het zuiden en heeft een hellingshoek van ongeveer 35 graden. Heb je een plat dak, houd er dan rekening mee dat de panelen bij installatie in consoles geplaatst worden en voorzien moeten zijn van ballast.

2. Energiebehoefte. 

Een gemiddeld Nederlands gezin gebruikt op jaarbasis zo’n 3500kWh aan energie. Ga je zonnepanelen kopen, zorg er dan voor dat je op de hoogte bent van jouw energiebehoefte. Pak de energienota’s van de afgelopen jaren erbij en bekijk wat jouw jaarlijkse energieverbruik is. Welk deel van dit verbruik wil je afdekken met zonnepanelen? Je kunt ervoor kiezen je volledige verbruik af te dekken, maar dit vereist een behoorlijke investering vooraf. Het is gebruikelijk daarom slechts een deel (zo’n 50%) van het energieverbruik af te dekken met zonne-energie. Dit is ruim voldoende om jouw ecologische ‘footprint’ drastisch terug te brengen.

3. Budget: een berekening

Heb je een maximum budget, houd er dan rekening mee dat zonnepanelen altijd verkocht worden in wattpiek. Een wattpiek is het vermogen van een zonnepaneel onder ideale omstandigheden. Aangezien deze omstandigheden in Nederland nauwelijks voorkomen, moet je het vermogen van een PV-systeem afwaarderen met een factor 0,88 (bron: Siderea). In andere woorden: één wattpiek vermogen staat in Nederland gelijk aan een vermogen 0,88 watt. Een compleet zonnestroomsysteem kost je ongeveer €1,78 per wattpiek, wat neerkomt op €2.23 per watt vermogen (1Wp = 0.8W). Door je jaarlijkse energiebehoefte (in kWh) te vermenigvuldigen met 2.23 euro kun je snel een schatting maken van de kosten die je eenmalig zult moeten maken. Als je een vast budget heeft, zul je iets anders moeten rekenen. Omdat zonnepanelen per Wp worden verkocht, moet je je budget delen door 1,78 om te bepalen welk piekvermogen je maximaal kunt bestellen. Deel je budget door 2.23 om uit te rekenen hoeveel vermogen je daadwerkelijk krijgt.

Bepalende factoren voor de opbrengst

De opbrengst van de panelen worden bepaald door een groot aantal factoren. Hieronder bespreken we de belangrijkste factoren, die ook in de voorbeelden worden meegenomen:

 • Dakhelling
  Welke hoek maakt jouw dak ten opzichte van waterpas? Dit is belangrijk om te weten, omdat de dakhelling bepaalt onder welke hoek de zon op jouw panelen zal schijnen.
 • Hellingsrichting
  In welke windrichting helt jouw dak? Het antwoord op deze vraag is van belang, omdat de hellingsrichting bepaalt wanneer jouw dak van de zon kan ‘genieten’. Let op: een dak dat enkel noordwaartse helling heeft, is per definitie ongeschikt voor zonnepanelen!
 • Dakoppervlak
  Hoeveel ruimte heb je op jouw dak voor zonnepanelen?
 • Schaduwval
  Bevinden zich in jouw nabijheid objecten (bomen, dakkapellen, etc.) die in bepaalde delen van het jaar een schaduw kunnen werpen over één of meer panelen?
 • Dak hoogte
  Is jouw dak makkelijk bereikbaar voor een installateur? Is er een hoogwerker of steiger nodig?
 • Locatie
  Hoeveel uren zonneschijn ontvangt jouw regio gemiddeld per jaar? Let op: het gemiddelde voor Nederland is 1000.
 • Wensen en eisen
  Welk deel van jouw jaarlijkse energieverbruik wilt je ‘afdekken’ met groene zonnestroom? Wilt je volledig zelfvoorzienend zijn of neem je genoegen met gedeeltelijke ‘vergroening’ van jouw stroom?
 • Budget
  Wat is jouw maximaal te besteden budget?
 • Subsidie
  In welke mate heb je recht op de landelijke SDE-subsidie? Zijn er eventueel lokale regelingen waarvan gebruik gemaakt kan worden? Is de BTW regeling nog geldig?

Zie ook:

Koopvoorbeeld familie Jansen

Voorbeeld: gezin Jansen

Het gezin Jansen uit Amsterdam, bestaande uit vader, moeder en twee kinderen, heeft een energieverbruik van 3500 kWh per jaar. Deze stroom wordt afgenomen bij energiebedrijf Essent tegen een vast tarief van 22 cent per kWh (groene stroom). Vader en moeder vinden het tijd om de ecologische footprint van het gezin te verlagen en zijn gaan sparen voor een set zonnepanelen. Het budget is €4000. Het huis, een rijtjeshuis, heeft een beschikbaar dakoppervlak van 30m2 en helt onder een hoek van 30 graden richting het zuid-oosten. Moeder heeft een offerte-aanvraag ingediend en is opgebeld door een installateur die voor €4 per Wp inclusief installatie een PV-systeem van 1000Wp komt installeren. Dit valt precies binnen het budget van de familie Jansen. Binnen hoeveel tijd verdient dit gezin zijn investering terug?

De opbrengst van het systeem

Met behulp van het instralingsdiagram kunnen we bepalen dat de instralingsfactor bij een zuidoost gerichte hellingshoek van 30° ongeveer 93% bedraagt. Ook zien we in het zonurendiagram dat Amsterdam ongeveer 1060 uren volle zon per jaar ontvangt. Dit betekent dat onder ideale omstandigheden het PV-systeem van het gezin Jansen een jaarlijkse opbrengst van 1060 uur x 1000Wp x 0,93 = 985.800 Wh = 985,8kWh realiseert. Echter, omdat zonnepanelen niet altijd op de ideale temperatuur zijn en omdat er bij omvorming en transport onvermijdelijk verlies optreedt, hanteren we voor Nederland een standaard opbrengstfactor van 0,88. We komen nu uit op een geschatte jaarlijkse opbrengst van ongeveer 985,8 × 0,88 = 868kWh per jaar.

Aangezien het jaarlijkse stroomverbruik van het gezin 3500kWh is, betekent dit dat de energierekening met maar liefst 868/3500 = 24,8% daalt. In geld uitgedrukt, betekent dit bij een energietarief van 22 cent per kWh een besparing van €0,22/kWh x 789kWh = €191 per jaar op zonder subsidie. Het duurt in dit geval 4000 / 191 = 21 jaar om de zonnepanelen terug te verdienen. Dit is binnen de verwachte levensduur van 25 jaar, maar is eigenlijk nog vrij hoog. Rekenen we echter een gemiddelde jaarlijkse prijsstijging van 7% mee voor de energie, dan komen we al uit op een terugverdientijd van slechts 13 jaar (gebruik de rekenhulp om dit na te rekenen). Als we ervan uit gaan dat de zonnepanelen inderdaad 25 jaar meegaan, betekent dit dat alle energie die in de overige 12 jaar wordt geproduceerd pure winst is! De subsidie niet meegerekend, betekent dit voor de familie Jansen (bij een jaarlijks met 7% stijgende energieprijs) dat men na 25 jaar onder de streep een winst heeft van maar liefst €8071; dubbel de investering! Super slim dus: zonnepanelen kopen!

En nu mét subsidie!

De lokale subsidie ‘Zon op je Dak’ in Amsterdam is helaas overschreven, maar het is de installateur wel gelukt voor de familie Jansen een beschikking voor de SDE-subsidie op zonnepanelen te bemachtigen. Dit houdt in, dat de familie gedurende 15 jaar een gemiddelde toelage van €0,244 per kWh geproduceerde stroom ontvangt. Voor de eerste vijftien jaar betekent dit dat de besparing ineens toeneemt tot (€0,22/kWh + €0,244/kWh) x 868 = €402 per jaar. Met behulp van de rekenhulp komen we nu tot een terugverdientijd van slechts 8 jaar! De uiteindelijke winst na 25 jaar stijgt tevens naar een bedrag van €11795; bijna driemaal de investering!

Zonnepanelen zijn dus voor de familie Jansen zowel met als zonder subsidie zeer winstgevend!

Bijlage 1: het instralingsdiagram

Bijlage 2: de zonurenkaart

Waar kan je de aankoop van zonnepanelen mee combineren?

Voor vele huishoudens is het verstandig de aankoop van zonnepanelen te combineren met een ander energiezuinig toestel. Enkele voorbeelden:

Airco

Een airconditioning met zonnepanelen combineren heeft twee reuzevoordelen. Op vlak van subsidies doe je er je voordeel mee. Daarnaast kan je een airco het hele jaar door gebruiken. Zo’n systeem kan namelijk ook als verwarming dienen.

Warmtepomp

De meest populaire combinatie zijn zonnepanelen in samenwerking met een warmtepomp. Een warmtepomp haalt energie uit de bodem of lucht. Als energiebron gebruikt hij energie. Hiervoor kan de opgewekte zonne-energie van de zonnepanelen dan gebruikt worden. Zo maak je in principe dubbel winst.

Thuisbatterij

Door een thuisbatterij te gebruiken, heb je de mogelijkheid om energie op te slaan en te verbruiken wanneer de zon niet schijnt. Het is dus een handige manier om je panelen nog effectiever te doen werken. Zo word je volledig zelfvoorzienend, stijgt je woning in waarde en stoot je minder broeikasgassen uit.

Zonneboiler

Wie een zonneboiler met zonnepanelen combineert, heeft de mogelijkheid om de opgewekte energie voor meerdere doeleinden te gebruiken. Zo kan je er ook het water dat je gebruikt voor huishoudelijke taken mee verwarmen.

7 valkuilen bij de aankoop van een zonnepaneel systeem

Hieronder hebben we een aantal valkuilen voor je opgesomd bij het kopen van zonnepanelen.

 1. Niet naar de gemeente gaan voordat je je zonnepanelen aanschaft
 2. Niet de juiste zonnepanelen kopen voor jouw situatie
 3. Niet gebruik maken van de ideale omstandigheden voor zonnepanelen
 4. Niet kijken naar de subsidiemogelijkheden
 5. Niet aanmelden als ondernemer bij de Belastingdienst
 6. Geen grondig marktonderzoek doen
 7. Geen offertes (+ prijzen) vergelijken

10 veelgemaakte fouten bij de aankoop van zonnepanelen

Zonnepanelen kopen: dé geschikte dakbedekkingen

Ga je zonnepanelen kopen weet dan dat zonnepanelen niet geschikt zijn voor elk dak. Denk aan een oud bitumen dak. Installateurs gaan geen zware installatie plaatsen op een oud bitumen dak. De regel is dat een bitumen dak na 20-25 jaar wordt vervangen. Vervangen kost een hoop waardoor er meestal geen geld overblijft voor panelen. Een bitumen dak is wel degelijk geschikt maar in dit voorbeeld ging het om een oud bitumen dak. Hieronder tref je een overzicht van de meest geschikte soorten dakbedekkingen voor PV panelen.

Geschikt Levensduur Afgeraden
Bitumen dak 20-25 jaar Leien dak
Plat dak 20-25 jaar (bitumen) EPDM 35-40 jaar Schuin bitumen dak
Schuin pannendak 45-50 jaar Schuine EPDM (kunststof) daken
Plat PVC 20-25 jaar Houten daken
Bitumen golfplaten 30-40 jaar Geïsoleerde golfplaten dak:
Dakpanplaten 15-20 jaar Zink, koper of tin dak
Stalen daken 30-60 jaar Woonboten (alleen bij gespecialiseerde partij)
Gebogen daken
Rieten dak

4 praktische tips: zonnepanelen kopen

 1. Vergeet niet om een ventilatieruimte te creëren tussen de panelen, het dak en omvormer. Hiermee zorg je ervoor dat de panelen optimaal kunnen werken.
 2. Er is weliswaar geen landelijke subsidie meer op zonnepanelen. Maar er zijn altijd wel lokale subsidies te vinden. Op de energiesubsidiewijzer.nl vind je een actueel overzicht.
 3. De prijzen van zonnepanelen zijn nu flink gedaald en de aankoop is ook snel terug te verdienen (binnen 6 tot 9 jaar). Het is een goed moment om nu zonnepanelen te kopen.
 4. MilieuCentraal en de ConsumentenBond (onafhankelijk partijen) raden aan om meerdere offertes te vergelijken. Op deze manier kun je tot wel 30% op de kosten besparen. Vraag hier in een keer tot 4 offertes aan (geheel vrijblijvend) en bespaar ook.

Wil je meer informatie over zonnepanelen ga dan naar de hoofdpagina: zonnepanelen of gebruik het menu.

Stappenplan + recap zonnepanelen kopen:

Van offerte tot installatie

Wil je zonnepanelen kopen? Dan wil je natuurlijk ook het gehele proces weten. Hieronder hebben we een opsomming gemaakt van wat je allemaal kunt verwachten:

 1. Je bent geïnteresseerd in zonnepanelen en neemt contact op met een installateur.
 2. Het zonnepaneelbedrijf laat een adviseur langskomen om de situatie te beoordelen. Tip: laat een adviseur langs komen zodat je niet voor verassingen komt te staan. Je kunt er namelijk voor kiezen om een offerte op afstand te versturen. Op Google maps staan niet altijd up-to-date informatie. Het kan zijn dat dan niet alle panelen op je dak passen. Een adviseur die langs komt kan een exacte berekening maken.
 3. Je laat een aantal andere specialisten langs komen en vergelijkt de opties en prijzen.
 4. Je kiest voor een installateur en accepteert de offerte. Nu begint het echte werk.
 5. De offerte gaat naar de werkplaats. Hier wordt gekeken wat er precies nodig is om jouw opdracht te realiseren. Je krijgt hierna een opdrachtbevestiging en natuurlijk de factuur. ( Let op: zorg ervoor dat je de factuur pas achteraf hoeft te betalen. Maak goede afspraken en zet dit op papier!)
 6. Jouw opdracht wordt ingepland, samen bekijken jullie wat een geschikte datum is voor de installatie van de panelen. (Tip: Kies voor een korte tijdsframe zodat je niet de hele dag thuis hoeft te zitten. Een installatie is in principe binnen een aantal uren voltooid)
 7. Nu worden de producten ingekocht. Door de inkoop van producten wordt de beste kwaliteit en nieuwheid gegarandeerd.
 8. Tot slot, de panelen worden geïnstalleerd en je kunt betalen. Vraag om een draagbaar pinapparaat zodat je niet veel geld op zak hoeft te houden.
 9. Bekijk of alles goed werkt en doe beroep op de garantie als iets niet klopt.
 10. Geniet van je zonnepanelen en gratis energie!

*Tip: begin altijd eerst met het vergelijken van offertes. Zo weet je zeker dat je de juiste partij kiest.

*Tip: begin altijd eerst met het vergelijken van offertes. Zo weet je zeker dat je de juiste partij kiest.

Conclusie: Zonnepanelen kopen

Of je nu A-merk zonnepanelen of B-merk zonnepanelen binnenhaalt, zonnepanelen kopen is financieel zeer interessant. Gezien de relatief lage terugverdientijd en mooie besparingen per jaar is een investering erg verstandig! Daarnaast betaal je momenteel 0% belasting op de aankoop van een zonnepanelen systeem! We weten niet tot wanneer dit geldig zal zijn. Maak er dus snel gebruik van!

Waar moet je na aankoop rekening mee houden?

Het is natuurlijk niet zo dat je zonnepanelen zomaar levenslang op en top gaan werken. Om je zonnepanelen optimaal te doen renderen hebben ze onderhoud nodig. Zo haal je er het meeste uit. Anders komt er via vallende bladeren, mos, stof en andere vuiligheid heel wat minder zonlicht binnen. Het resultaat? Tot wel 25% rendementsverlies. Niet wat je wil, natuurlijk.

Je zonnepanelen reinigen kost bij de meeste experts tussen 100 en 150 euro. Het is aangeraden jaarlijks onderhoud te laten uitvoeren. Dit doe je best ook niet zelf, zodat je de panelen niet beschadigd.

Conclusie: Zonnepanelen kopen

Of je nu A-merk zonnepanelen of B-merk zonnepanelen binnenhaalt, zonnepanelen kopen is financieel zeer interessant. Gezien de relatief lage terugverdientijd en mooie besparingen per jaar is een investering erg verstandig! Daarnaast betaal je momenteel 0% belasting op de aankoop van een zonnepanelen systeem! We weten niet tot wanneer dit geldig zal zijn. Maak er dus snel gebruik van!

Gratis downloadbare content: zonnepanelen kopen

Download gratis onze whitepaper en/of onze checklist over zonnepanelen!:

Gratis en vrijblijvend

Laatste nieuws