Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 29 mrt 2024

Het is een welbekend feit dat het vermogen dat zonnepanelen laten zien als ze nieuw zijn niet hetzelfde is na 25 jaar trouwe dienst. Dit neemt langzamerhand af en bepaalt dan ook de levensduur. Op een gegeven moment zijn de zonnepanelen dan niet meer rendabel en is het tijd om ze te vervangen. Dit wordt ook wel degradatie genoemd. Hier kun je lezen over deze degradatie en andere daarmee samenhangende feiten.

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

Wat is het vermogen van zonnepanelen?

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Hieraan kun je aflezen hoeveel energie ze jaarlijks zullen opwekken. Gemiddeld ligt het vermogen van de huidige zonnepanelen rond de 300Wp, maar er zijn op dit moment leveranciers die zonnepanelen van 400 of meer Wp ontwikkelen. Je kunt uitrekenen hoeveel energie jij in een ideale situatie kunt opwekken door het vermogen te vermenigvuldigen met 0,85. Met een paneel van 300 Wp kun je dus 300Wp x 0,85 = 255 kWh aan energie opwekken op jaarbasis. In realiteit zal dit wat lager liggen, omdat factoren zoals de oriëntatie van je dak en de hellingshoek hier direct invloed op hebben.

Waarom neemt dit vermogen geleidelijk af?

Het vermogen van zonnepanelen neemt geleidelijk af, omdat de cellen scheurtjes gaan ontwikkelen. Deze scheurtjes kunnen ontstaan omdat het vel met zonnecellen geklemd is tussen een stuk laminaatfolie aan de onderkant en een glasplaat aan de bovenkant. Dit laminaat is flexibel, wat betekent dat de zonnecellen kunnen beschadigen tijdens transport, tijdens plaatsing of verwijdering en bij een grote windstorm. De scheurtjes worden groter door de elektrische lading van de zonnecellen en dat betekent een afname in vermogen.

De gemiddelde hoeveelheid afname

De folie-glas zonnepanelen zoals boven beschreven hebben een levensduur van gemiddeld 25 tot 30 jaar. Daarna is het vermogen dusdanig afgenomen dat ze vervangen moeten worden. De garantie op deze panelen is dan meestal ook niet meer dan 15 jaar. Tegen de tijd dat ze vervangen moeten worden kun je rekenen op een degradatie van 20 procent. Dat betekent dat jouw zonnepanelen na 25 jaar dus nog 80 procent van het vermogen hebben overgehouden. Bij een zonnepaneel van 300Wp is dat nog een jaarlijkse opbrengst van 204 kWh. Houd hier dus rekening mee als je de omvang van je installatie gaat bepalen.

Hoe ben je tegen deze degradatie beschermd?

Leveranciers van zonnepanelen bieden je een vermogensgarantie aan. Deze vermogensgarantie is in het leven geroepen om een te grote degradatie te voorkomen en om jou dus de zekerheid te geven dat je 25 jaar van je zonnepanelen gebruik kunt maken. Een vermogensgarantie bestaat vaak uit een clausule waarin wordt aangegeven dat jouw zonnepanelen na 25 jaar nog 80 procent vermogen over moeten houden. Deze regeling verschilt per leverancier. Sommige leveranciers bieden een lineaire regeling aan. Je kunt dan eerder aan de bel trekken als je het vermogen ziet afnemen, omdat je per periode een garantie krijgt. Als je zonnepanelen na 12 jaar meer dan 0,5 procent per jaar achteruit zijn gegaan, bijvoorbeeld, dan kun je gebruik maken van je vermogensgarantie. Het is dus belangrijk om je leverancier hiernaar te vragen.

Hoe kun je deze degradatie voorkomen?

Er is weinig wat je kunt doen om degradatie van je zonnepanelen te voorkomen. De redenen waarom de cellen kunnen scheuren gebeuren buiten jouw macht om. Er zijn enkele mogelijkheden om toch meer zekerheid te krijgen.

  • EL foto: je kunt op een EL foto zien of de zonnecellen van een paneel beschadigd zijn of niet. Sommige leveranciers maken EL foto’s van al hun panelen of laten dit doen door een testbureau. Hierop zijn scheuren dan duidelijk zichtbaar. Niet alle leveranciers bieden deze optie aan en je hebt dan alleen zekerheid dat de zonnepanelen goed waren na de productie ervan. Wat er tijdens het transport en de montage gebeurd is, zal dan nog steeds onduidelijk blijven.
  • Glas-glas zonnepanelen: degradatie is een gebrek aan zonnepanelen dat natuurlijk niet onopgemerkt is gebleven. Er zijn nu glas-glas zonnepanelen die aanzienlijk minder snel achteruit gaan. Dat komt doordat de zonnecellen tussen twee glasplaten geklemd worden en dus niet meer kunnen bewegen. Glas-glas zonnepanelen zijn hierdoor wel aanzienlijk zwaarder en dus niet voor elk dak geschikt. Daarnaast zijn ze ook 20 tot 50 procent duurder dan standaard zonnepanelen. Het voordeel is echter het hoge rendement, de lange levensduur en een garantie van soms wel 30 jaar die je over deze panelen ontvangt. Deze panelen degraderen na 25 jaar met gemiddeld 13 procent.

Waar moet je op letten als je zonnepanelen koopt?

De degradatie van de panelen is dus zeker een belangrijk punt om bespreekbaar te maken met je leverancier. Vraag altijd om een lineaire garantieregeling zodat je snel aan de bel kunt trekken. Kies ook alleen voor zonnepanelen die door het Duitse testinstituut TÜV Rheinland zijn goedgekeurd, want deze hebben dan de EL-test goed doorlopen. Als laatste kun je investeren in glas-glas zonnepanelen. Deze zijn initieel duurder, maar zullen op de lange termijn meer opbrengen. Daarnaast gaan ze gaan aanzienlijk langer mee. Het is dus goed mogelijk dat glas-glas zonnepanelen je uiteindelijk minder kosten.

Vergelijk offertes

De kwaliteit van zonnepanelen heeft dus wel degelijk invloed op de prestatie ervan. Over het algemeen zijn duurdere zonnepanelen van betere kwaliteit en deze degraderen minder snel. Toch is het niet de bedoeling dat je te veel betaalt, want dat heeft een negatief effect op je terugverdientijd. Vraag daarom hier offertes op voor je nieuwe zonnepanelen, maak een vergelijking en bespaar geld.

Gratis tot 4 offertes van erkende installateurs?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws