Nieuws

Zonnepanelenverkoop in Nederland krabbelt naar niveau van 2022

Na een periode van regen lijkt de zon weer te schijnen voor de zonnepanelenmarkt in Nederland. Recent vrijgegeven marktdata laten zien dat het aantal nieuwe zonnepaneelinstallaties in januari en februari van dit jaar terug is op het niveau van 2022. Met 30.302 installaties in januari en 30.970 in februari, is er een duidelijk herstel zichtbaar in de verkoop van zonnepanelen.

Nieuwe registratiemethode voor zonnepaneelinstallaties

Een opvallende verandering is de nieuwe aanpak van Nederlandse netbeheerders in het publiceren van deze cijfers. Voor kleinverbruikers wordt de registratie van zonnepaneelinstallaties nu gedaan op basis van het omvormervermogen in kilowatt (AC-vermogen), in plaats van het zonnepaneelvermogen in kilowattpiek (DC-vermogen) zoals voorheen gebruikelijk was. Deze nieuwe methode zorgt voor een nauwkeurigere weergave van de geïnstalleerde capaciteit.

Zonnepanelenverkoop in Nederland krabbelt naar niveau van 2022 door Damian OfferteAdviseur


Voorzichtig herstel van zonnepaneelverkopen

De cijfers laten een voorzichtig herstel zien van de zonnepaneelverkopen. In vergelijking met januari en februari 2022 is er een groei van 1,5 procent te zien. Daarnaast schommelen de verkopen rond het niveau van de tweede helft van 2021, met maandelijks tussen de 28.024 en 34.088 nieuwe zonnepaneelinstallaties.

Het herstel is vooral merkbaar in de vermogenscategorie tot 5 kilowatt, die de consumentenmarkt kenmerkt. Hier groeide het aantal nieuwe installaties in januari 2024 met 7,0 procent (30302 + 7,0% = 32.429 installaties) en in februari 2024 met 6,4 procent (30970 + 6,4% = 32.946 installaties) ten opzichte van dezelfde maanden in 2022.

Kwartaalcijfers tonen hoopvolle trend

Een diepere duik in de kwartaalcijfers toont aan dat het tweede kwartaal van vorig jaar een piek bereikte, met meer dan 200.000 nieuwe zonnepaneelinstallaties geregistreerd binnen één kwartaal. Het eerste kwartaal van 2024 lijkt op weg om de registratieniveaus van eerdere kwartalen te evenaren.

Seizoensinvloeden op zonnepaneelinstallaties

Netbeheerders hebben opgemerkt dat er seizoensinvloeden zijn op de installatie van zonnepaneelinstallaties. Volgens hun gegevens zijn de inbedrijfsnamedatum en registratiedatum vrijwel gelijk. Echter, tijdens de zomermaanden worden er meer zonnepaneelinstallaties opgeleverd dan geregistreerd, met verschillen die naar verluidt minder dan 10 procent bedragen. Dit wordt toegeschreven aan de drukte van installatiewerkzaamheden gedurende deze periode.

Terugblik op de installatiepiek van 2023

Wanneer we terugkijken op de maanden januari en februari van 2023, die opvielen als de beste in de geschiedenis, zijn de installatiecijfers van 2024 beduidend lager. Het totaal aantal nieuwe installaties in januari 2024 is met 36,5 procent gedaald in vergelijking met januari 2023. Voor de maand februari 2024 is dat zelfs 42,3 procent minder dan in februari 2023. Voor installaties in de vermogensklasse tot 5 kilowattpiek bedraagt de afname 30,3 en 37,6 procent. Dit duidt op een aanzienlijke verandering in de markt ten opzichte van het voorgaande jaar.

Herstel van nieuw vermogen

Naast het herstel van het aantal nieuwe zonnepaneelinstallaties, zien we ook een toename in het nieuw geregistreerde vermogen van deze installaties. In de vermogenscategorie tot 5 kilowatt was het nieuw geregistreerde vermogen in januari 2024 gelijk en in februari 2024 groeide het met 1,5 procent ten opzichte van dezelfde maanden in 2022. Ook dit wijst op een voorzichtig herstel van de zonnepaneelverkopen onder consumenten.

(Bron:Solarmagazine)

Zonnepanelenverkoop in Nederland krabbelt naar niveau van 2022

Na een periode van regen lijkt de zon weer te schijnen voor de zonnepanelenmarkt in Nederland. Recent vrijgegeven marktdata …

Salderingsregeling blijft in leven!

Het demissionaire kabinet zal de salderingsregeling voor zonnepanelen niet afbouwen, dankzij de tegenstem van GroenLinks-PvdA …

Wetsvoorstel salderen zonnepanelen eerste kamer

Wil je meer weten over de Salderingsregeling en wat er op het spel staat? Lees verder om alles te ontdekken over dit belangrijke …