De beste zonnepanelen hoge segment (tier 1)

De beste zonnepanelen hoge segment (tier 1)

Wanneer je zonnepanelen gaat aanschaffen, dan zal je zien dat er een groot verschil is in prijs tussen de merken. Er zijn een groot aantal merken zonnepanelen op de markt en deze worden vaak verdeeld in tier 1, tier 2 en tier 3. Deze verdeling is gericht op de kenmerken van het bedrijf dat de zonnepanelen produceert en niet op de zonnepanelen zelf. Dat gezegd hebbende, als de zonnepanelen van een betrouwbaar, kwalitatief en innovatief merk afkomstig zijn, dan krijg je hier natuurlijk automatisch bepaalde voordelen voor terug. Hier lees je over de tier 1 zonnepanelen, welke dit zijn en wat hen onderscheidt van de rest.

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

 

Welke merken behoren tot de tier 1 categorie?

Voordat we over gaan op de definitie van deze verschillende categorieën vind je hier eerst enkele voorbeelden van de merken die tot de tier 1 categorie worden gerekend.

SunPower, BenQ, IBC, Bisol, Kyocera, Yingli, First Solar, LG, JA Solar, Luxor, Solarwatt, ET Solar, Hanwa Q Cells, REC, Panasonic, Axitec, Bauer, Trina Solar, Canadian Solar en Risen Energy.

Wat zijn de kenmerken van een tier 1 zonnepaneel?

De tier 1 zonnepanelen producenten nemen slechts 2 procent van de gehele markt in beslag. Dat is dus bijzonder weinig. Toch wordt regelmatig aangeraden alleen zonnepanelen van deze merken aan te schaffen en dat terwijl ze wel 40 procent duurder kunnen zijn. Dat komt doordat deze tier 1 producenten een aantal kenmerken hebben waarmee je zeker weet dat je zonnepanelen koopt van uitmuntende kwaliteit, met de beste garantieregelingen, de laagste degradatie en de langste levensduur. Er zijn vier kenmerken van de tier 1 fabrikanten van zonnepanelen.

 1. Verticale integratie: alle tier 1 merken zijn verticaal geïntegreerd. Dat betekent dat het gehele proces in handen is van hetzelfde bedrijf. Er worden geen onderdelen ingekocht en er is volledige controle over de productie. Als er fouten zijn gemaakt dan is er maar één bedrijf verantwoordelijk.
 2. Volledig geautomatiseerd: de productie van alle tier 1 merken is volledig geautomatiseerd. Dit is belangrijk omdat de prijs van de panelen dan naar beneden kan. Volledige automatisering heeft geen invloed op de kwaliteit van het paneel, maar wel op hoe de financiën worden verdeeld. Een bedrijf dat volledig geautomatiseerd is zal bijvoorbeeld meer geld kunnen steken in het ontwikkelen van betere technieken en service.
 3. Nadruk op onderzoek en ontwikkeling: de fabrikanten van de tier 1 merken zijn altijd bezig zichzelf en de producten te verbeteren. Ze besteden veel aandacht in onderzoek en ontwikkeling van het vakgebied en hebben hier hun eigen fabrieken voor.
 4. 5 jaar actief: de tier 1 zonnepaneel merken produceren al minstens 5 jaar zonnepanelen.

De tier 1 merken ten opzichte van de tier 2- en tier 3 merken

In de onderstaande tabel vind je de kenmerken van de tier 1, tier 2 en tier 3 fabrikanten van zonnepanelen zodat je ze kunt vergelijken. Zoals je ziet nemen de tier 3 fabrikanten verreweg de meeste plek in op de markt.

Tier 1 Tier 2 Tier 3
 • 2 procent van de markt
 • Verticale integratie
 • Volledig geautomatiseerd
 • Grote nadruk op onderzoek en ontwikkeling
 • Minimaal 5 jaar actief
 • 8 procent van de markt
 • Weinig nadruk op onderzoek en ontwikkeling
 • Gedeeltelijk geautomatiseerd
 • 2 tot 5 jaar actief
 • 90 procent van de markt
 • Geen nadruk op onderzoek en ontwikkeling
 • Produceren zelf niet maar stellen zonnepanelen samen
 • Handmatige processen
 • Meestal minder dan 2 jaar actief
SunPower, BenQ, IBC, Bisol, Kyocera, Yingli, First Solar, LG, JA Solar, Luxor, Solarwatt, ET Solar, Hanwa Q Cells, REC, Panasonic, Axitec, Bauer, Trina Solar, Canadian Solar en Risen Energy ET Solar, CNPV, CSG en REC SunRise, Trunsun, Shinetime, Xuyang, ZNShine en Stion

Wat kun je verder verwachten van tier 1 zonnepaneel merken?

De tier 1 classificatie zegt dus meer over de fabrikant van de zonnepanelen, dan over de zonnepanelen zelf. Echter, als je weet dat het bedrijf achter het merk goed is, dan kun je ook kwalitatieve zonnepanelen verwachten. Dit geeft je enige zekerheid die je bijvoorbeeld bij tier 3 zonnepanelen niet hebt. Van de tier 1 merken kun je dan ook het volgende verwachten.

 • Een uitstekende garantie: de tier 1 producenten hebben vertrouwen in hun producten en dat komt gedeeltelijk doordat ze deze volledig zelf produceren. Daarom kun je bij hen een goede garantieregeling verwachten. De productgarantie bij deze merken schommelt tussen de 10 en soms 30 jaar. Gangbaar is 25 jaar, zoals je krijgt bij SunPower, Panasonic en LG. De vermogensgarantie die je krijgt garandeert dat je na 25 jaar nog minstens 80 procent rendement uit je zonnepanelen kunt halen. Bij sommige leveranciers (LG en SunPower) is dit zelfs meer dan 90 procent.
 • Tolerantie: de zonnepanelen van de tier 1 merken laten een positieve tolerantie zien. Dat betekent dat je uit zonnepanelen met een vermogen van 250 Wp soms zelfs meer rendement kunt halen. Zonnepanelen met een negatieve tolerantie laat je het beste links liggen.
 • Temperatuur coëfficiënt: als zonnepanelen warm worden gaat het rendement naar beneden. Dat is erg ironisch, want op een zonnige dag zal het rendement dus dalen. Kwalitatieve zonnepanelen van tier 1 merken hebben een zo laag mogelijke temperatuur coëfficiënt. Dit getal geeft aan hoeveel procent het maximale rendement naar beneden gaat bij elke graad dat het zonnepaneel warmer wordt dan 25 graden Celsius.
 • Het rendement: goede zonnepanelen hebben een hoog rendement. Bij SunPower, Trina Solar en Panasonic is deze soms zelfs hoger dan 20 procent. Het rendement wordt aangeduid in Wp en op dit moment is 400 Wp maximaal. Dit kan belangrijk zijn als je een klein dakoppervlak hebt, maar het is belangrijk je hier niet blind op te staren.

Vergelijk de tier 1 merken met elkaar

Merk Prijs (vergeleken met andere tier 1 merken) Voordelen
SunPower Hoog Hoogste rendement, presteren zoals beloofd (of zelfs beter), goed tegen warme temperaturen, zeer goede garantie.
BenQ Gemiddeld Werken bij zon en gefilterd daglicht, betaalbaar voor goed vermogen, ook geschikt voor kleine daken.
IBC Hoog Betrouwbaar (30 jaar in de markt),  goed rendement, duurzaam geproduceerd in Duitsland.
Bisol Gemiddeld Goede prijs/kwaliteit verhouding, Sloveense makelij, lage terugval in rendement, ook goed voor kleine daken.
Kyocera Gemiddeld Zeer goed tegen hitte, panelen werken vaak zelfs beter dan de fabriek zegt.
Yingli Gemiddeld Goede prijs/kwaliteit verhouding, vermogen tot 470 Wp, speciaal systeem tegen oververhitting, all-black panelen.
LG  Hoog Goed tegen oververhitting, panelen wekken aan beide kanten energie op, zeer goed op klein dak, zeer hoge opbrengst.
JA solar Bovengemiddeld Jarenlange ervaring, hoog rendement, prima voor klein dak, Duits hoofdkantoor (voldoet dus aan strenge eisen).
Luxor Gemiddeld Glas-glas panelen, 30 jaar productgarantie, Duitse makelij, levensduur van maar liefst 50 jaar.
Solarwatt Bovengemiddeld Glas-glas panelen, mogelijk om in het dak te laten installeren, bedrijf kan een hele woning voorzien van je eigen stroom.
REC Hoog Zeer hoog vermogen, goed tegen verschillende weersomstandigheden, goed voor kleine daken, hoge productgarantie..
Panasonic Hoog Hoog rendement (zeker op klein oppervlak), goede prestaties bij hoge temperaturen, panelen werken vaak beter als Panasonic zelf weet te beweren.
Axitec Hoog Duitse afkomst, aantrekkelijke prijs door de productie uit China en kwaliteit uit Duitsland, werkt bij zon- en daglicht, stabiel en gezond bedrijf.
Bauer Gemiddeld Duitse makelij, all-black panelen, werken goed bij zon- en daglicht, goede garantievoorwaarden.
Trina solar Gemiddeld Hoog vermogen, all-black panelen, black-white panelen (absorberen meer warmte), half cell panelen (voor gedeelten met schaduw, goede garantie.
Canadian Solar Gemiddeld Aantrekkelijke prijs, veel vermogen, goede prestaties bij hoge temperaturen, bestand tegen veel sneeuwval.
Risen Energy Gemiddeld Werkt bij zon- en daglicht, speciale techniek tegen schaduwval.

Vergelijk offertes

Als jij kwalitatieve zonnepanelen aan wilt schaffen bij een betrouwbare leverancier, dan kun je hier bij ons de eerste stap zetten. Geef je opdracht door aan onze vergelijkingstool en je zal snel offertes ontvangen die je naast elkaar kunt leggen. Bekijk alle opties die je hebt, zodat je de beste deals niet misloopt.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!