Warmtepomp en zonnepanelen

warmtepomp en zonnepanelenAls je je een beetje hebt verdiept in het duurzaam opwekken van energie en het gasvrij verwarmen van je woning, dan ben je vast warmtepompen en zonnepanelen tegengekomen. Deze apparaten kunnen je helpen aanzienlijk energiezuiniger te worden en daarbij je woning te verwarmen zonder CO2 uit te stoten. De zonnepanelen leveren groene energie die door de warmtepomp gebruikt wordt om het water op te warmen. Op die manier ben je helemaal niet meer afhankelijk van de fossiele brandstof gas, maar gebruik je natuurlijke bronnen van energie voor je huishouden. Lees hier verder over kosten, subsidies, rendement, terugverdientijd en voor- en nadelen van een dergelijke installatie in je woning.

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

De kosten

De prijs die je betaalt voor een warmtepomp met zonnepanelen kan erg uiteenlopen. Er zijn namelijk verschillende soorten warmtepompen en daarbij kun je een grote of een kleine installatie zonnepanelen uitkiezen. De volgende tabel geeft weer welke prijzen je kunt verwachten in een aantal situaties. Deze zijn allen inclusief btw en plaatsing.

Kostenpost wandverwarming en zonnepanelen Prijs per eenheid
Zonnepanelen 2500 kW vermogen €6000 – €6250
Zonnepanelen 3500 kW vermogen €8000 – €9000
Zonnepanelen 4000 kW vermogen €9000 – €11.000
Zonnepanelen 5000 kW vermogen €11.000 – €13.000
Hybride warmtepomp €2500 – €6000
Lucht-water warmtepomp €7000 – €13.500
Water-water warmtepomp Vanaf €15.000
Grond-water warmtepomp Vanaf €10.000

Subsidies en andere financiële hulpmiddelen

De prijzen voor zonnepanelen en warmtepompen zijn niet gering, maar gelukkig sta je er dan niet alleen voor. Er zijn verscheidene manieren waarop de overheid je helpt deze uitgave gemakkelijker te maken. En dit is ook terecht, want door een warmtepomp met zonnepanelen te laten plaatsen zal jij het milieu voor ons allen eigenhandig een stukje gezonder maken.

 • De Investeringssubsidie Duurzame Energie: de ISDE van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland is in het leven geroepen voor mensen die een warmtepomp aanschaffen. Je kunt deze aanvragen als je warmtepomp water verwarmt en als deze terugkomt op de apparatenlijst van de RvO. Je zal dan ongeveer kunnen rekenen op een bedrag van 20 procent van de totaalprijs van de warmtepomp.
 • Btw-aftrek: voor de zonnepanelen kun je een soortgelijk percentage terugkrijgen als je je bij de belastingdienst aanmeldt als ondernemer. Je mag dan alle belasting die je over je zonnepanelen hebt betaald, dus over de zonnepanelen zelf en de montage ervan, terugvragen. Dat betekent dat je 21 procent van de totaalkosten terugkrijgt.
 • Regionale subsidies: ga ook altijd even langs bij je gemeente of provincie en vraag of zij subsidies in het leven geroepen hebben voor dit soort initiatieven. Aangezien de regionale overheden zelf mogen bepalen waar ze hun subsidiegelden aan uitgeven, is dit volledig afhankelijk van waar je woont.

Rendement en terugverdientijd

Een grote reden voor het laten plaatsen van een warmtepomp met zonnepanelen is natuurlijk de besparingen die je ermee maakt. De investering kun je met deze besparingen op een gegeven moment terugverdienen en dat betekent dat er alleen nog kale winst overblijft totdat de levensduur is bereikt. Hoe korter de terugverdientijd, hoe sneller je kunt beginnen met echt besparen. De terugverdientijd is afhankelijk van een groot aantal factoren en deze is niet voor iedereen hetzelfde. Dat komt doordat ieder huishouden anders is, iedereen anders met energie omspringt, iedereen een andere prijs betaalt voor energie en iedere woning een andere isolatiewaarde heeft. Toch is er een inschatting te maken van de terugverdientijden waar je rekening mee kunt houden als je een warmtepomp met zonnepanelen laat installeren. Deze hebben we samengevat in de volgende tabel.

Kostenpost Prijs per eenheid Besparing per jaar Terugverdientijd (ex. subsidies)
Warmtepomp €2500 – €15.000 €500 – €1000 5 – 15 jaar
Zonnepanelen €6000 – €13.000 €600 – €2000 6,5 – 9 jaar

Voor- en nadelen warmtepomp met zonnepanelen

Terugverdientijden van onder de 9 jaar zijn niet ongewoon en daarna kun je jaarlijks €1000 – €3000 besparen op je energiekosten. Als je nog twijfelt over het aanschaffen van deze installatie, dan kun je je gedachten proberen te ordenen door de onderstaande voor- en nadelen door te nemen.

 • De besparingen die je maakt met een warmtepomp en zonnepanelen zijn groot. Je kunt met een dergelijke installatie nagenoeg zelfvoorzienend worden en je eigen energie en warmte opwekken.
 • Je woning zal aanzienlijk in waarde stijgen en je energielabel gaat drastisch naar beneden als je zonnepanelen met een warmtepomp installeert. Ook zal deze veel aantrekkelijker worden voor toekomstige kopers.
 • Je kunt met een warmtepomp je water verwarmen zonder dat er gas voor nodig is en met zonnepanelen kun je groene energie opwekken. Dat betekent dat je CO2-uitstoot nagenoeg verdwijnt en dat je niet meer afhankelijk bent van fossiele brandstoffen. Een verhoging van de belasting over energie door de overheid zal jou dus niet beïnvloeden.
 • Zowel zonnepanelen als warmtepompen zijn erg onderhoudsarm. Je hebt er na de plaatsing dus eigenlijk nauwelijks nog kosten aan. Warmtepompen moeten elke twee jaar worden geïnspecteerd omdat er koelvloeistof in aanwezig is. Zonnepanelen moeten af en toe worden schoongemaakt om een goed rendement te behouden.
 • Er zijn verscheidene financiële hulpmiddelen die je aan kunt grijpen om de hoge kosten beter te kunnen behappen.

 

 • Het laten plaatsen van zonnepanelen en een warmtepomp is bijzonder duur. Je kunt rekenen op minimaal €8500 voor een installatie van een goede omvang.
 • Zonnepanelen en lucht-water warmtepompen zijn niet altijd even rendabel. In de winter zullen beide minder effectief kunnen werken, wat betekent dat je dan mogelijk zonder warm water komt te zitten en dat je energie moet bijkopen.
 • Zonnepanelen worden nog steeds als lelijk gezien. Ook al zijn er een groot aantal soorten zonnepanelen en uitvoeringen, ze nemen nog steeds een zeer prominente plek in op je dak.

Wat moet je echt weten: salderen

Als je zonnepanelen aan gaat schaffen, dan zal je met het begrip ‘salderen’ te maken kunnen krijgen. Onder salderen wordt verstaan het terugverkopen van energie aan je energieleverancier. Elk jaar zal je een exact overzicht ontvangen met daarop de hoeveelheid energie die je gebruikt hebt en de hoeveelheid energie die je hebt opgewekt. Als blijkt dat er sprake is van een overschot, dan zal de energieleverancier dit van je kopen. De prijs die je hiervoor krijgt zal misschien tegenvallen, want dit is meestal de kale energieprijs van dat moment. Dat betekent dus de prijs die je zelf betaalt voor energie, maar zonder de belastingen en de kosten van de netbeheerder en op dit moment is dat ongeveer €0.06 per opgewekte kWh of 30 procent van de prijs die jij per kWh aan stroom betaalt. Dat is ook logisch, omdat de kale energieprijs de enige prijs is waar de energieleverancier mee te maken heeft. Alleen als je een grote installatie hebt zal je mogelijk energie kunnen gaan verkopen, maar elke cent die je door te salderen terug krijgt is natuurlijk erg mooi meegenomen.

Hoe vind je een goede specialist?

Een goede specialist is voor een installatie van deze omvang natuurlijk een vereiste. Als je een dergelijk bedrag gaat investeren, dan wil je hier ook een bepaald niveau van vakmanschap en kwaliteit voor terugzien. De beste manier om een goede specialist aan te wijzen is door een vergelijking te maken. Dit doe je door leveranciers te bezoeken, je wensen te bespreken, offertes op te vragen en deze naast elkaar te leggen. Je maakt dan een vergelijking van de prijs in combinatie met de garantieregeling, de keurmerken, de kwaliteit van de materialen, de aangeboden diensten, de nazorg, de referenties en de recensies, enzovoorts. Alles wat voor jou belangrijk is pak je mee. Uiteindelijk zal je dan de specialist aan kunnen wijzen die jou kan aanbieden wat je nodig hebt voor de meest gunstige prijs.

Interessante bespaartips

Een flinke investering is nodig als je zonnepanelen met een warmtepomp aanschaft, maar met de volgende bespaartips wordt deze toch nog wat lichter.

 • Pak alle financiële hulp die je ter beschikking hebt: neem even goed de tijd om tot in de puntjes uit te zoeken welke financiële hulp er beschikbaar is voor je en hoe je deze aan kunt vragen. Dit is geld waar je recht op hebt.
 • Een zonnepanelen collectief: soms kun je door deel uit te maken van een collectief aantrekkelijke kortingen krijgen op een volledige zonnepanelen installatie.
 • Plaatselijke monteurs: laat je zonnepanelen en warmtepomp leveren en installeren door regionale bedrijven, dan zal je niet of nauwelijks te maken krijgen met voorrijkosten.

Vergelijk offertes

De beste manier om geld te besparen is door een vergelijking te maken en dat doe je dus met offertes. Wij kunnen je helpen bij het opvragen van deze offertes en hebben daar onze vergelijkingstool voor ontwikkeld. Vul je gegevens in en je zal in één keer meerdere leveranciers kunnen bereiken.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!