Zonnepanelen lage segment (tier 3)

Zonnepanelen lage segment (tier 3)

Er zijn op dit moment veel fabrikanten van zonnepanelen en het kan lastig zijn om een geschikt merk uit te kiezen. Met zoveel aanbod is het handig als er een manier is waarop je exact te weten kunt komen met wat voor bedrijf je te maken krijgt. Er is een classificatie van fabrikanten van zonnepanelen die je daar dan voor kunt gebruiken. Deze zijn onderverdeeld in tier 1 tot en met 3, door te kijken naar bepaalde kenmerken. Het is dus niet zo dat de zonnepanelen van tier 3 bedrijven automatisch slechter zijn, maar het is wel zo dat deze tier 3 bedrijven minder ervaren zijn en anders produceren. Als je je bewust bent van enkele aandachtspunten, dan kun je tussen de tier 3 fabrikanten van zonnepanelen soms echt een koopje vinden. Lees hier verder over deze grootste groep.

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

 

Wat kenmerkt een tier 3 fabrikant?

De fabrikanten die zijn onderverdeeld in tier 3 zijn meestal het kortste op de markt. Dat is dan ook een belangrijke reden waarom ze het gehele productieproces (nog) niet zelf in de hand hebben en eigenlijk alleen zonnepanelen samenstellen van onderdelen van andere producenten. Ook onderzoek en ontwikkeling hoort (nog) niet bij wat ze doen. De fabrikanten in tier 3 nemen maar liefst 90 procent van de huidige zonnepanelen markt in. Sommige ervan zullen doorgroeien naar tier 2 en uiteindelijk tier 1 terwijl anderen op deze manier blijven werken of zullen verdwijnen. In de onderstaande tabel kun je zien hoe de tier 3 bedrijven zich verhouden tot de anderen en vind je slechts enkele voorbeelden van merken die in die klasse vallen.

Tier 1 Tier 2 Tier 3
  • 2 procent van de markt
  • Verticale integratie
  • Volledig geautomatiseerd
  • Grote nadruk op onderzoek en ontwikkeling
  • Minimaal 5 jaar actief
  • 8 procent van de markt
  • Weinig nadruk op onderzoek en ontwikkeling
  • Gedeeltelijk geautomatiseerd
  • 2 tot 5 jaar actief
  • 90 procent van de markt
  • Geen nadruk op onderzoek en ontwikkeling
  • Produceren zelf niet maar stellen zonnepanelen samen
  • Handmatige processen
  • Meestal minder dan 2 jaar actief
SunPower, BenQ, IBC, Bisol, Kyocera, Yingli, First Solar, LG, JA Solar, Luxor, Solarwatt, ET Solar, Hanwa Q Cells, REC, Panasonic, Axitec, Bauer, Trina Solar, Canadian Solar en Risen Energy ET Solar, CNPV, CSG en REC SunRise, Trunsun, Shinetime, Xuyang, ZNShine en Stion

Waar moet je op letten bij een tier 3 fabrikant?

Het is dus goed mogelijk dat een groot gedeelte van de zonnepanelen die je bekijkt behoren tot de tier 3 categorie. Als je weinig eisen hebt met betrekking tot het bedrijf dat de zonnepanelen maakt, dan is er niets wat je tegenhoudt om daar een product aan te schaffen. Je zal er een mooie prijs voor ontvangen. Controleer dan wel eerst een aantal zaken voordat je op de verzendknop drukt en voorkom dat goedkoop duurkoop wordt.

  • Vermogensgarantie: alle fabrikanten geven je vermogensgarantie. Dat betekent dat ze je garanderen dat de panelen na 25 jaar nog op een bepaald niveau presteren. Jij bent dan beschermd in het geval het rendement ineens aanzienlijk achteruit gaat. Accepteer geen zonnepanelen van een bedrijf dat je geen vermogensgarantie geeft of dat je na 25 jaar minder dan 80 procent vermogen belooft.
  • Productgarantie: een gemiddelde productgarantie op de zonnepanelen heeft een looptijd van 10 jaar. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee, dus dat is een goede regeling. Zie je panelen met een kortere productgarantie, dan is het beter om die niet aan te schaffen. Het is een voorteken van slechte kwaliteit en een kortere levensduur.
  • Tolerantie: bij de productspecificaties van zonnepanelen wordt aangegeven wat het vermogen is. Deze schommelt bij tier 3 panelen vaak tussen de 220 Wp en 280 Wattpiek. Met de tolerantie wordt aangegeven wat het daadwerkelijke vermogen is en als deze negatief is dan krijg je dus een lager rendement dan beloofd. Koop daarom geen zonnepanelen met een negatieve tolerantie.
  • Warmte coëfficiënt: een warmte coëfficiënt van meer dan 0,5 procent geeft aan dat de zonnepanelen te veel in rendement afnemen als de temperatuur ervan stijgt. Het percentage vertelt je hoeveel deze afname is bij elke graad boven 25 graden Celsius. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je zonnepanelen als ze in de zon staan te veel vermogen verliezen.

Wel of geen zonnepanelen uit tier 3 aanschaffen?

Je zal veel lezen dat het beter is om zonnepanelen van een bedrijf uit tier 1 aan te schaffen dan van een bedrijf uit tier 3, maar deze keuze hangt volledig af van wat je nodig hebt. Het is niet verstandig om klakkeloos bij een tier 3 bedrijf te kopen, maar als je de bovenste punten hebt gecontroleerd en je begrijpt wat je voor je investering terug krijgt, dan kun je bij een tier 3 leverancier veel geld besparen. Het is wel zaak dat je een bedrijf uitkiest dat potentie heeft, zodat je niet vroegtijdig zonder nazorg komt te zitten omdat deze van de markt is verdwenen. Een beetje achtergrondonderzoek over het bedrijf is dus wel gewenst. Vind jij een lage prijs belangrijk en wil je degelijke panelen ontvangen zonder al te veel techniek en poespas, dan is tier 3 allicht een goede plek voor jou om deze te vinden.

Vergelijk de tier 3 merken met elkaar

Merk Prijs (vergeleken met andere tier 3 merken) Voordelen
SunRise Gemiddeld Goede techniek tegen schaduwval, werken bij zon- en daglicht, naadloze panelen, glas-glas en all-black panelen.
Trunsun Onder gemiddeld All-black panelen, het best geschikt voor daken op het zuiden, goede oplossing bij een laag budget.
Shinetime Gemiddeld Verschillende panelen met andere doeleinden, goede oplossing voor een klein budget.
Xuyang Gemiddeld Goedkope prijzen door relatief nieuw bedrijf, goede opbrengst, panelen werken bij alle weersomstandigheden, redelijk goed vermogen.
ZNShine Laag Zeer goedkope aanschafprijs (zie je ook terug in het product), gemaakt voor ons klimaat.
Stion Gemiddeld Panelen zijn weersbestendig, glas op glas techniek, mooi esthetisch zwarte panelen, geschikt voor omvormers zonder Trafo, nette garantie.

Vergelijk offertes

Het beste zonnepaneel en de beste leverancier vind je door een marktonderzoek uit te voeren. Dat betekent dat je alle opties met elkaar vergelijkt en het beste aanbod aanwijst voor jou. Via onze vergelijkingstool kun je hier alvast meerdere offertes voor opvragen die je toevoegt aan je vergelijking. Zo bespaar je geld en weet je dat je geen aanbieding over het hoofd hebt gezien.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!