Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een thuisbatterij is een manier waardoor je onafhankelijk kan worden van je energienet. Een thuisbatterij is een accu die al je geproduceerde zonne-energie opslaat. In plaats van dat je dat weggeeft aan het energienet, bewaar je dat nu zelf. Als het bijvoorbeeld een bewolkte dag is en je zonnepanelen leveren op dat moment niet genoeg stroom op, dan springt de thuisaccu erbij en kan je gebruik maken van de opgeslagen energie.

*Tip
→ Geïnteresseerd in thuisbatterijen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

De thuisbatterij maakt gebruik van de moderne Lithium-Ion-batterijen. Deze batterijen worden opgeladen door zonnestroom. Als de thuisbatterij leeg is zal er pas stroom afgehaald worden van het net. In de zomer en lente ben je pas echt onafhankelijk van het net.

Op dit moment hebben nog niet veel huishoudens een thuisbatterij en zijn ze nog prijzig, maar naar verwachting zullen de thuisaccu’s populair worden en ook goedkoper. Waarschijnlijk zal dit binnen 5 a 10 jaar veranderen. Als de salderingsregeling afgeschaft zal worden, dan worden de thuisbatterijen economisch veel interessanter. Daarnaast zullen de prijzen dalen door de opkomst van elektrische auto’s. Niet gek dus dat Tesla, Mercedes en BMW al thuisbatterijen aanbieden.

Omvormer

Bij een thuisbatterij hoort een omvormer bij. De omvormer is dan verbonden met de elektriciteitskast, de zonnepanelen en de thuisaccu. De omvormer kan dan via de elektriciteitskast de elektriciteit die komt van de zonnepanelen of thuisaccu beschikbaar stellen aan de woning.

Voordelen

Naast dat je door thuisbatterijen onafhankelijk kan worden van het net. Hebben thuisbatterijen nog andere voordelen. Namelijk:

  • Doordat de thuisaccu jouw geproduceerde energie opslaan voor later gebruik, zal je dus veel minder hoeven betalen voor je energierekening.
  • De thuisaccu laat zich op tijdens de daluren en gebruikt het stroom tijdens de normaaluren.
  • Een thuisbatterij vangt schommelingen op als er landelijk vraag en aanbod is aan stroom, dit zodat er geen stroom gebruikt hoeft te worden uit de elektriciteitscentrales.

Nadelen

Aan elk voordeel zit ook een nadeel. Dit zijn de volgende nadelen:

  • De batterij neemt wat plaats
  • De opslag van de energie heeft zelf ook energie nodig
  • Sommige thuisbatterijen hebben schadelijke of schaarse stoffen in zich

Overzicht voor- en nadelen thuisbatterij

Voordelen Nadelen
Slaat energie op dus een lagere energierekening De batterij neemt wat plaats
De thuisbatterij laat zich op tijdens de daluren en gebruikt het stroom tijdens de normaaluren De opslag van de energie kost ook energie
Een thuisaccu vangt schommelingen op als er landelijk vraag en aanbod is aan stroom, dit zodat er geen stroom gebruikt hoeft te worden uit de elektriciteitscentrales Sommige thuisbatterijen hebben schadelijke of schaarse stoffen in zich

Kan je nou volledig onafhankelijk worden door de thuisbatterij?

Het is in Nederland mogelijk om voor 80 procent onafhankelijk te worden van het net. Dit ligt ook aan de capaciteit van je thuisbatterij. Dit komt door de wintermaanden omdat de zon dan amper schijnt en dat is niet genoeg voor de thuisaccu . Maar toch is er een mogelijkheid waardoor je afhankelijk kan worden van je energienet namelijk met een elektrische auto. Je kan dan in de winter je elektrische auto gebruiken door het aan de thuisaccu aan te sluiten, en zo laad je de thuisbatterij op. Als je stroom nodigt hebt voor je auto dan laad je je auto langs de weg aan een lader.

De kosten

De kosten liggen nu nog aan de hoge kant. Maar ook is de prijs afhankelijk van de grootte van capaciteit. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de €3.000 en €9.000. Een gemiddeld huishouden kan de thuisaccu binnen 16 jaar terugverdienen. De thuisbatterij gaat zo een 15 jaar mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door: Ricardo Booms
Gratis tot 4 offertes van erkende installateurs?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

nieuwe zonnepanelen installaties

Zo’n 350.000 nieuwe zonnepanelen installaties in eerste helft 2023

november 21, 2023

In de eerste helft van 2023 zijn maar liefst 347.649 nieuwe zonnepaneleninstallaties

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je auto op te laden?

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je auto op te laden?

november 14, 2023

Je hebt de overstap gemaakt naar een elektrische auto en overweegt nu

Doorbraak met nieuwe soort zonnepanelen

november 7, 2023

Chinese onderzoekers hebben een nieuwe soort zonnecel ontwikkeld die de kostprijs van