Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wil je meer weten over de Salderingsregeling en wat er op het spel staat? Lees verder om alles te ontdekken over dit belangrijke onderwerp. Er ligt namelijk een wetsvoorstel klaar in de eerste kamer voor het afschaffen van de afbouw van de salderingsregeling. 13 februari zal er gestemd worden over dit voorstel

Wat is de salderingsregeling?

De salderingsregeling is eigenlijk een soort ruilhandel. Als je zonnepanelen hebt, produceer je soms meer elektriciteit dan je nodig hebt. Die extra stroom gaat dan terug naar het elektriciteitsnet. Maar hier komt het mooie gedeelte: je krijgt een soort tegoed voor die extra stroom die je levert. Als je later meer elektriciteit nodig hebt dan je panelen op dat moment produceren, gebruik je dat tegoed om de kosten te compenseren. Het is eigenlijk best handig.

Waarom willen ze het afschaffen?

Er ligt momenteel een wetsvoorstel in de Eerste Kamer om de salderingsregeling af te bouwen. Waarom? Nou, het komt neer op geld. Als meer mensen zonnepanelen hebben en gebruik maken van de regeling, kost dat de overheid veel geld. Ze moeten namelijk geld terugbetalen aan mensen met zonnepanelen voor de stroom die ze terugleveren. Om de kosten te beheersen, willen ze de regeling herzien.

Voordelen van het afbouwen van de salderingsregeling

Laten we ook kijken naar de positieve kant. Het afbouwen van de Salderingsregeling kan geld besparen voor de overheid. Als ze minder geld hoeven terug te betalen aan mensen met zonnepanelen, kunnen ze dat geld ergens anders aan besteden, bijvoorbeeld aan andere duurzame initiatieven.

Nadelen van het afbouwen van de salderingsregeling

Er zijn ook nadelen. Het grootste nadeel is dat het minder aantrekkelijk kan worden om zonnepanelen te kopen. Je houdt namelijk iets minder ‘winst’ over. Maar nog steeds bespaar je meer geld met het hebben van zonnepanelen dan wanneer je geen zonnepanelen hebt.

Waarom nu het juiste moment is om zonnepanelen te kopen

Maar er is ook goed nieuws. Als je al een tijdje denkt aan het kopen van zonnepanelen, is dit misschien wel het juiste moment om dat te doen. Momenteel hoef je namelijk geen btw te betalen over de aanschaf van zonnepanelen, wat de kosten aanzienlijk kan verlagen. Bovendien zijn zonnepanelen de laatste jaren veel goedkoper geworden, dus het is een investering die zichzelf sneller terugverdient dan je denkt.

Tips om geld te besparen met zonnepanelen

Wil je het meeste uit je zonnepanelen halen? Hier zijn een paar tips:

  • Zorg ervoor dat je zonnepanelen op een zonnige plek worden geïnstalleerd en zo min mogelijk in de schaduw staan.
  • Houd je zonnepanelen schoon. Stof en vuil kunnen het rendement verminderen, dus geef ze af en toe een goede schoonmaakbeurt.
  • Overweeg de aanschaf van een energieopslagsysteem. Hiermee kun je de overtollige energie die je overdag opwekt opslaan en gebruiken wanneer je het nodig hebt, zelfs als de zon niet schijnt.
  • Vergelijk offertes: Door gratis offertes te vergelijken kun je tot wel 30% op de kosten besparen!

Conclusie

Dus, dat was een snelle blik op de salderingsregeling en wat er momenteel op het spel staat. Of de regeling wordt afgebouwd of niet, één ding is zeker: zonne-energie is de toekomst. Dus waar wacht je nog op? Schaf nu zonnepanelen aan en geniet van de laagste prijs in jaren!


Laatste nieuws