Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 02 nov 2023

Zonnepanelen zijn heel geliefd in ons land. Dat is niet zo vreemd, want gewone stroom wordt steeds kostbaarder. De zon schijnt gratis, dus wanneer je zonnepanelen op je dak hebt staan bespaar je behoorlijk op je stroomkosten. Uiteraard komen er vragen wanneer je zonnepanelen hebt gekocht. Een van die vragen is of zonnepanelen het wel doen bij bewolking. We hebben deze vraag voorgelegd aan de experts. Verder keken we naar andere zaken die je absoluut moet weten voor je zonnepanelen gaat kopen.

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

 

De prijs van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn er in meerdere prijsklassen. We informeerden naar de prijs van zonnepanelen bij een aantal leveranciers.

Wat voor generatie zonnepanelen koop je Omschrijving Prijs per stuk
Zonnepanelen van een van de eerste generaties Deze zonnepanelen zijn van glas en zijn dik. De opbrengst is relatief laag: doorgaans ligt deze onder de standaard van 275 Wp Tussen 250 en 300 euro
Zonnepanelen van de nieuwere generatie Deze zonnepanelen zijn verkrijgbaar in polykristallijn. Ze zijn doorgaans donkerblauw. De opbrengst is doorgaans de standaard: 275 Wp Tussen 500 en 600 euro
Zonnepanelen van de nieuwste generatie Deze zonnepanelen zijn verkrijgbaar in monokristallijn. Ze zijn zwart of donkerblauw. De opbrengst is hoger dan de standaard: 300 of 330 Wp Tussen 550 en 650 euro

Wat gebeurt er wanneer het bewolkt is

De opbrengst van de zon is een stuk minder wanneer de zon zich verschuilt achter de wolken. We wonen uiteraard in een land waar het doorgaans wat bewolkt is. We keken dan ook per type zonnepaneel wat er gebeurt wanneer de zon er even niet is.

  • De eerste generatie heeft zijn problemen. De eerste generaties zonnepanelen zijn niet gemaakt op bewolkt weer. Doordat er behoorlijk wat UV stralen nodig zijn om energie op te wekken en deze UV stralen niet gefilterd worden waargenomen heb je in dit geval de grootste kans dat jouw zonnepanelen dan geen energie opwekken. Het is een goede reden om de ‘kassakoopjes’ over te slaan en gelijk door te gaan naar een nieuwere generatie zonnepanelen.
  • De nieuwere generatie kan de bewolking beter aan. De nieuwere generatie zonnepanelen is beter bestand tegen weer met bewolking. Doordat er sprake is van polykristallijne panelen kan het licht ook gefilterd worden waargenomen op de panelen. Er is dus spraken van een energie die wordt opgewekt wanneer er sprake is van bewolkt weer. De opbrengst is niet optimaal maar het is niet zo dat er helemaal niets wordt opgewekt.
  • De nieuwste generatie die het weinig uitmaakt. De nieuwste generatie zonnepanelen, de ‘monokristallijne’ zonnepanelen bestaan uit één stuk silicium. Deze panelen zijn in staat om ook gefilterd licht zoals je krijgt bij bewolking om te zetten in energie. Je hebt, kortom, in dat geval een nagenoeg complete opbrengst. Uiteraard is ongefilterd licht altijd nog beter en zal het voor meer elektriciteit zorgen, maar het is geen strikt vereiste dat de zon schijnt. Voor de nieuwste generatie zonnepanelen is dus eigenlijk gewoon daglicht genoeg om voor stroom te zorgen.

Zaken waar je aan denkt bij de aanschaf van zonnepanelen

Ga je zonnepanelen kopen dan is er een aantal dingen waar je goed aan moet denken. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • Kies het juiste vermogen. Zonnepanelen koop je doorgaans als een vervanger voor je gewone stroomverbruik. Het is dan ook goed om te weten dat je kan kiezen voor meerdere vermogens wanneer je zonnepanelen aanschaft. Zonnepanelen kan je kopen met een vermogen wat wordt uitgedrukt in Wp. Dat noemen we de Wattpiek. Dat is het maximum aantal Watt wat een paneel kan opwekken. Het is goed om te kijken welk vermogen jij nodig hebt voor je huishouden. Daarbij is het goed om je stroomrekening bij de hand te houden. Je kijkt naar het aantal kWh wat je gemiddeld per dag verbruikt en daarnaast kijk je naar de grootte van je huishouden. Aan de hand van deze zaken kies je zonnepanelen met het juiste vermogen. Het is goed om hier niet op te ‘bezuinigen’. Doe je dat wel dan moet je alsnog stroom van je energieleverancier afnemen.
  • Denk aan de richting van de panelen. Om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van jouw zonnepanelen zullen ze goed gericht moeten worden. Dat kan je uiteraard zelf doen maar de kans is in dat geval groot dat je de zonnepanelen verkeerd richt waardoor de opbrengst zal gaan tegenvallen. Het is in dat geval stukken beter om de zonnepanelen te laten plaatsen zodat je zeker weet dat jij het optimale rendement uit je zonnepanelen haalt. Met richten bedoelen we dat de zonnepanelen aan de juiste kant van je dak komen te zitten. Heb je een plat dak of komen de zonnepanelen op een ander object dan je dak te staan, dan zullen ze met een statief gericht gaan worden. Ook dat kan je het beste uitbesteden aan de professionals.

Betaal niet teveel voor kwaliteit

Zonnepanelen die het ook goed doen bij schaduw en bewolking zijn van een duurdere kwaliteit. Teveel betalen is vooralsnog niet nodig. Het is dan ook goed om offertes op te vragen voordat je tot aanschaf overgaat. Dat doe je via onderstaande button. Je krijgt gelijk meerdere offertes in je mailbox om te vergelijken. Dat doe je met de volgende punten:

  • Alleen offertes vergelijken die compleet zijn. Vergelijk alleen offertes waarop de bedragen voor het arbeidsloon, het gebruikte materieel voor het plaatsen en het materiaal zelf staan uitgesplitst.
  • Vergelijk alleen offertes die inclusief de BTW zijn. Prijzen ‘exclusief BTW’ mag je opnieuw laten berekenen.
  • Vergelijk ook de kilometerkosten. Een leverancier die aan de andere kant van het land zit mag dan goedkoper zijn, een betere keuze is het vaak niet. Kies liever voor een leverancier uit je eigen omgeving en bespaar op de kilometerkosten.
Gratis tot 4 offertes van erkende installateurs?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws