Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 18 jun 2021

zonnepanelen bedrijfspand

Het spreekt voor zich dat een systeem met zonnepanelen niet uitsluitend interessant is voor particulieren, maar ook voor bedrijven. Zeer veel bedrijven krijgen namelijk ieder jaar opnieuw te maken met een torenhoge energiefactuur. Ze proberen deze factuur op allerhande manieren te drukken, bijvoorbeeld door een goede isolatie te voorzien, maar dergelijke inbegrepen verminderen uiteraard het energieverbruik van grote bedrijfsprocessen niet. Hoe kan je dit dan precies opvangen? Door te investeren in zonnepanelen natuurlijk! En je eveneens van plan om zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand te plaatsen, maar wil je graag eerst een goed beeld hebben van de gemiddelde kostprijs waar je rekening mee dient te houden? Wij zetten deze kosten graag even voor jou op een rijtje!

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

 

Hoeveel kosten zonnepanelen?

Laat ons maar meteen met de deur in huis vallen en beginnen met het bekijken van hoeveel zonnepanelen nu precies kosten. De kosten die worden aangerekend voor een systeem met zonnepanelen zijn sterk afhankelijk van diverse factoren. We onderscheiden bijvoorbeeld de A-merken van de B-merken, maar ook het type zonnepaneel evenals de hoeveelheid hebben een directe invloed op het prijskaartje welke moet worden betaald. Voor een bedrijfspand ligt de gemiddelde installatie met zonnepanelen als vanzelfsprekend ook een stukje hoger in vergelijking met een gewone particuliere woning. We zetten alvast even enkele mogelijkheden voor jou op een rijtje:

Aantal zonnepanelen Gemiddelde kostprijs (incl. BTW)
Systeem met 3 zonnepanelen Tussen 2.000 & 2.499 euro
Systeem met 6 zonnepanelen Tussen 2.900 & 3.399 euro
Systeem met 12 zonnepanelen Tussen 5.300 & 6.000 euro

Veel bedrijven gaan er van uit dat ze bij een investering in een systeem met zonnepanelen een blijvend en constant rendement zullen behalen over een periode van 20 tot 25 jaar. Hierbij wordt er evenwel geen rekening gehouden met het feit dat bijvoorbeeld de omvormer over een veel kortere levensduur beschikt. Een omvormer dient dan ook tussen de 10 en 12 jaar te worden vervangen. Het spreekt voor zich dat ook dit een kost is waar je graag rekening mee zal willen houden. De kostprijs voor een dergelijke omvormer is de volgende:

Type omvormer Gemiddelde kostprijs (incl. BTW)
Bij een systeem met 3 zonnepanelen Ongeveer 550 à 600 euro
Bij een systeem met 6 zonnepanelen Ongeveer 850 à 900 euro
Bij een systeem met 12 zonnepanelen Ongeveer 1.450 à 1.500 euro

BTW op zonnepanelen

Zoals bovenstaande tabellen reeds duidelijk maken dien je er steeds rekening mee te houden dat er bij een systeem met zonnepanelen sprake is van BTW. Deze BTW bedraagt 21 procent. Dat is natuurlijk een behoorlijk onderdeel van de kostprijs en die kan je als bedrijf gewoon terugvorderen. Met andere woorden, kies je voor een systeem met zonnepanelen er waarde van 2.000 euro, dan zal je zomaar even 420 euro terugkrijgen. Uiteindelijk zorgt de teruggave van de BTW voor ondernemers er dan ook voor dat je systeem met zonnepanelen zomaar ruim één vijfde voordeliger wordt. Tel daar ook nog eens bij op dat het investering is die je kan afschrijven over een degelijke termijn en je hebt meteen een aantal uitstekende redenen om er als bedrijf voor te kiezen om een investering in zonnepanelen te doen.

Hoeveel besparen met zonnepanelen?

De exacte besparing die kan worden gerealiseerd wanneer je er voor kiest om een nieuw systeem met zonnepanelen te plaatsen op het dak van je bedrijf is sterk afhankelijk van verschillende factoren. De meeste nieuwe zonnepanelen beschikken in ieder geval over een vermogen van zo’n 250 watt-piek per paneel. Dit zorgt er voor dat je jaarlijks zo’n 220 kWh aan stroom kan genereren. Beschik je dan over een systeem bestaande uit zes panelen, dan levert dit je ruim 1.300 kWh aan elektriciteit op. Anno 2016 zou je hier iets meer dan 300 euro voor betalen. De verwachting is bovendien dat de elektriciteitskost de komende jaren alleen maar zal stijgen waardoor dit zeker een interessante investering is voor de toekomst.

Fiscale voordelen voor zakelijke investeerders

Wanneer je er voor kiest om voor je bedrijf een investering te doen in zonnepanelen spreekt het voor zich dat je, je goed bewust zal willen zijn van de eventuele fiscale voordelen die er aan verbonden zijn. We hebben er doorheen deze pagina reeds enkele op een rijtje gezet, maar er is meer. Het is namelijk eveneens zo dat je recht hebt op de zogenaamde milieu-investeringsaftrek. Daarnaast zijn er ook nog de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek evenals de willekeurige afschrijving milieu investeringen en de energie-investeringsaftrek.

Al deze verschillende fiscale voordelen zorgen er voor dat voor bedrijven een investering in zonnepanelen zomaar even één van de meest rendabele investeringen is die ze kunnen doen. Niet alleen is het volledige systeem namelijk 100 procent in te brengen, daarnaast is het bedrijf voor een periode van 20 à 25 jaar ook nog eens verzekerd van een sterk verlaagde energiefactuur. Het mag dan ook duidelijk zijn dat een systeem met zonnepanelen plaatsen ook voor jouw bedrijf ongetwijfeld een aanrader kan zijn!

Besparen op zonnepanelen voor je bedrijfspand?

Ondanks alle bovenvermelde financiële voordelen kan het nog steeds voorkomen dat het investeringsbedrag, vooral bij een groot en uitgebreid systeem te hoog ligt. In dat geval zal je als bedrijf nog op zoek willen gaan naar extra mogelijkheden om te besparen op de aankoopprijs van het systeem met zonnepanelen. Deze mogelijkheden zijn eigenlijk niet zo ver te zoeken. Wanneer je vandaag de dag een investering wil doen in zonnepanelen beschik je namelijk over de mogelijkheid om een keuze te maken tussen monokristallijn en polykristallijn panelen. Beide type zonnepanelen beschikken over een zeer aanzienlijk rendement, maar verschillen onderling een beetje in prijs. Wil je zeker zijn van een aantrekkelijk rendement tegen een gemiddelde kostprijs? Dan kan je gebruikmaken van polykristallijn zonnepanelen.

Er is evenwel nog een andere mogelijkheid. Steeds vaker kiezen bedrijven er immers voor om gebruik te maken van dunne film zonnepanelen. Dergelijke zonnepanelen staan er om bekend een iets minder hoog rendement te genereren, maar daar staat dan ook een lagere eenheidsprijs tegenover. Over de toekomst van deze zonnepanelen is door de jaren heen reeds heel wat gezegd en geschreven. De één denkt dat ze een kort leven zal hebben terwijl de ander juist van mening is dat hier de toekomst van zonne-energie ligt. Hoe dan ook, feit is dat dunne film zonnepanelen een stuk voordeliger zijn in vergelijking met de andere twee mogelijkheden waardoor je een compleet systeem met zonnepanelen kan laten plaatsen tegen een veel voordeliger bedrag.

Gratis tot 4 offertes van erkende installateurs?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws