Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 okt 2021

zonnepanelen als erfscheiding

We leven in een land waarin iedereen graag zijn privacy heeft. Het is dan ook niet meer dan normaal dat jij je tuin omsluit met een erfafscheiding. Voor een erfafscheiding zijn meerdere materialen mogelijk. Wanneer jij creatief wil zijn met je erfafscheiding kies je voor zonnepanelen. We keken voor je naar de prijs van een dergelijke erfafscheiding. Ook keken we naar de winst die je met een dergelijke erfafscheiding kan behalen.

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

De kosten van zonnepanelen

We vroegen prijzen op voor zonnepanelen. We kregen van leveranciers de volgende offertes toegestuurd:

Wat voor zonnepanelen schaf je aan Van welk materiaal zijn ze gemaakt Wat is de prijs
Zonnepanelen oudere generatie 275 Wp Glas Tussen 350 en 450 euro per stuk
Zonnepanelen nieuwer generatie 300 Wp Polykristallijn Tussen 500 en 550 euro per stuk
Zonnepanelen nieuwste generatie 330 Wp Monokristallijn Tussen 550 en 650 euro per stuk

 

Waarom zou jij zonnepanelen als erfafscheiding kiezen

Zonnepanelen als erfafscheiding klinkt niet echt als een voor de hand liggende oplossing. Wanneer je echter goed kijkt naar het product kom je tot een aantal verrassende ontdekkingen.

  • Zonnepanelen of een design erfafscheiding kosten ongeveer hetzelfde. Zeker wanneer je gaat voor de oudere generatie zonnepanelen ben je ongeveer net zoveel kwijt als voor een mooie design erfafscheiding. De zonnepanelen zullen behoorlijk wat kosten, maar dit is een oplossing die meerdere voordelen heeft.
  • Zonnepanelen als erfafscheiding zijn duurzaam. De gemiddelde levensduur van een zonnepaneel is meer dan 10 jaar. Veel daarvan gaan zelfs wel tot 25 jaar mee. Dat is een leeftijd die de meeste erfafscheidingen niet halen. Het materiaal van een erfafscheiding is vaak naar verhouding zwakker. Groot voordeel van zonnepanelen als erfafscheiding is dan ook dat het materiaal lang meegaat waardoor je niet meer zo vaak je erfafscheiding hoeft te vernieuwen.
  • Zonnepanelen als erfafscheiding hebben relatief weinig onderhoud nodig. Een erfafscheiding die gemaakt is van houten panelen zal behoorlijk wat onderhoud vergen. Je moet eens in de paar jaar de ladder op om de panelen te schilderen. Dat is nodig om ze te beschermen tegen de weersinvloeden. Zonnepanelen hebben dit onderhoud in principe niet nodig. Je moet ze wel nu en dan reinigen maar daar is verder alles mee gezegd. Eenmaal geplaatst heb je er dus weinig onderhoud aan.
  • Zonnepanelen als erfafscheiding verdienen zichzelf terug. Laat je een erfafscheiding van hout plaatsen dan zal je erop moeten afschrijven. Na een paar jaar zijn ze waardeloos en moet je nieuwe kopen. Zonnepanelen zijn in alle opzichten een investering. Ze verdienen zichzelf dus terug door de loop der jaren heen. Doordat ze energie opwekken voor jouw huishouden leveren ze je wat op in plaats van dat ze je geld kosten.

Aandachtspunten bij zonnepanelen als erfafscheiding

Ga je zonnepanelen kopen als erfafscheiding dan is er wel een aantal zaken waar je op moet letten. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • Denk aan de kwaliteit van de palen. Zonnepanelen zal je moeten plaatsen met tussenpalen die je in de grond verankert om te zorgen voor een stabiele installatie. Houd er daarbij rekening mee dat je niet bezuinigt op de kwaliteit van de palen. Zou je dat namelijk wel doen dan rotten de palen waarschijnlijk voortijdig weg. Dat zorgt ervoor dat je weer opnieuw met je zonnepanelen installatie aan de slag moet gaan om deze opnieuw te plaatsen. Kies voor een goede kwaliteit palen, bij voorkeur van beton, om ervoor te zorgen dat jouw erfafscheiding voor de komende jaren stevig staat.
  • Denk aan de achtergrond. Zonnepanelen aan jouw kant zijn een uitermate fraai gezicht. Naar de kant van de buren toe is het echter een stuk minder mooi. Je zal er daarom voor moeten zorgen dat er een goede achtergrond tegen de panelen aan zit. Een houten afscheiding, door je buren zelf uitgezocht, is dan ook een goed alternatief. Je zit dus altijd met een dubbele erfafscheiding. Het is goed om dit met de buren op te nemen.
  • Kijk waar de zon staat. Zonnepanelen hebben alleen zin wanneer de zon ook echt een deel van de tijd op jouw tuin staat. Kijk daarom goed of dit het geval is en waar de zon het langste op schijnt. Dit is zeker belangrijk wanneer je maar een bepaald deel van je erfafscheiding met zonnepanelen wil gaan afwerken. Weet waar je ze moet plaatsen. Een tuin op het zuiden heeft in principe altijd de zon; een mooie afwerking met zonnepanelen rondom is in dat geval een uitermate goed idee.
  • Informeer naar lokale wetgevingen. Over het plaatsen van schuttingen bestaan maar zelden speciale wetgevingen. Toch kan het zijn dat jouw gemeente bepaalde eisen stelt aan een erfafscheiding en dat men zonnepanelen dus niet oké vindt. Het is goed om hier vooraf naar te vragen voor je gaat investeren in een schutting van zonnepanelen.
  • Denk aan een plek voor de omvormer. Ga je zonnepanelen plaatsen dan zal je er een omvormer bij moeten plaatsen die in contact staat met je meterkast. Houd er goed rekening mee dat deze installatie vakkundig plaatsvindt. Ben je hier zelf niet handig genoeg mee, dan vraag je liever een installateur om de zonnepanelen en de omvormer voor jou te komen installeren.
  • Overleg met de buren. De buren zullen het niet altijd zo geslaagd vinden dat jij een omheining van zonnepanelen laat aanleggen. Het is dan ook goed om dit vooraf met ze te overleggen. Zij zullen immers ook een andere schutting moeten plaatsen in de meeste gevallen. Wellicht gaan ze mee in jouw idee en zorgen jullie als buren voor een hoop groene energie.

Een kostbare investering

Een omheining gemaakt van zonnepanelen is een kostbare investering. Het is dan ook goed om daar eerst offertes voor op te vragen. Dat doe je met onderstaande button. Je krijgt gelijk meerdere offertes in je mailbox. Die vergelijk je op de onderstaande punten:

  • Vergelijk de offertes op de losse onderdelen. Denk daarbij aan de prijzen voor de materialen, het gebruikte materieel en het arbeidsloon.
  • Vergelijk alleen offertes die inclusief de BTW zijn. Offertes exclusief BTW mogen door de leverancier opnieuw worden berekend.

 

 

Gratis tot 4 offertes van erkende installateurs?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws