Zijn zonnepanelen na 2023 nog steeds een verstandige aankoop?

Als je geïnteresseerd bent in zonnepanelen, dan heb je het nieuws over de salderingsregeling waarschijnlijk aandachtig gevolgd. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft al een tijdje geleden bekend gemaakt dat hij vanaf 2023 met deze regeling wil stoppen. Daarbij heeft hij gezegd dat er geen nieuwe regeling komt voor eigenaren van zonnepanelen. Dit klinkt erg rigoureus, maar het is niet zo dat de minister niet over de gevolgen heeft nagedacht. Veel mensen vragen zich terecht af of zonnepanelen de investering nog wel waard zijn.

De salderingsregeling op dit moment

Momenteel is de salderingsregeling voor zonnepaneelhouders erg simpel. Het aantal kWh dat je opwekt aan stroom wordt direct van het aantal kWh van je verbruik afgetrokken. Je krijgt per kWh dus van je energieleverancier exact wat je ook voor energie betaalt. Met zonnepanelen lever je jouw stroom terug aan het energienetwerk en dit wordt op je eindfactuur verrekend. Je betaalt dan enkel de kWh die je hebt moeten kopen van je energieleverancier.

Wek je meer energie op dan je verbruikt, dan verandert de regeling. Dit betekent namelijk dat je stroom aan de energieleverancier verkoopt en wel alle kWh die je zelf niet nodig hebt gehad. Voor deze extra stroom krijg je van de energieleverancier de kale energieprijs. Dat is ook waar ze ergens anders stroom voor kopen, dus het is conform de marktwaarde van energie. Bij de kale energieprijs zijn geen belastingen en kosten voor de netbeheerder inbegrepen. Dit is ongeveer 36 procent van de prijs die jij in totaal voor energie betaalt aan je energieleverancier.

De huidige situatie uitgelegd

Dit is misschien beter uit te leggen met twee voorbeelden. We hebben hier een gemiddelde energieprijs van €0,22 per kWh genomen en een kale energieprijs van €0,08

Salderingsregeling situatie 1 Salderingsregeling situatie 2
Energie opgewekt 2500 kWh Energie opgewekt 4500 kWh
Energie verbruikt 3500 kWh Energie verbruikt 3500 kWh
Energierekening 1000 kWh = €220 Energierekening €0
Verkoop energie €0 Verkoop energie 1000 kWh = €80

In situatie 1 verbruik je minder energie dan dat je hebt opgewekt. Je krijgt dan een jaarlijkse regeling alleen voor het aantal kWh dat je hebt moeten bijkopen en in dit geval betaal je dus €220 voor 1000 kWh. In situatie 2 heb je juist 1000 kWh meer opgewekt dan je hebt verbruikt. Daarom krijg je geen energierekening en verkoop je deze 1000 kWh aan je energieleverancier voor de kale energieprijs. Deze regeling verschilt per energieleverancier, maar in ons voorbeeld krijg je voor 1000 kWh dus €80.

Het voorstel van minister Wiebes

Minister Wiebes wil dat de omstandigheden zoals in situatie 1 zijn omschreven volledig verdwijnen. Hij geeft aan dat eigenaren van zonnepanelen niet meer de energieprijs inclusief belastingen en netbeheerkosten per kWh ontvangen, maar enkel de kale energieprijs. In principe is deze redenering terecht, want jij doet zaken met je energieleverancier en zij hebben eigenlijk niets te maken met belastingen en netbeheerkosten. Deze zijn afkomstig van respectievelijk de overheid en de netbeheerder. Dit betekent natuurlijk wel dat zonnepaneelhouders in de toekomst 64 procent minder per kWh ontvangen dan voorheen. Dit is een groot verschil en maakt het ogenschijnlijk minder interessant om in zonnepanelen te investeren.

Een gefaseerde afbouw

Het is de bedoeling dat de salderingsregeling vanaf 2023 gaat verdwijnen. Gelukkig doet Minister Wiebes dit niet in één keer, maar heeft hij een gefaseerde afbouw voorgesteld. Per jaar daalt het percentage van het bedrag per kWh dat je terug mag vragen met 9 procent. In 2031 moet er dan alleen nog de kale energieprijs overblijven. Deze voorgestelde afbouw ziet er als volgt uit:

100% 91% 82% 73% 64% 55% 46% 37% 28% 0%
2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030 2031

Hoe kan minister Wiebes dit rechtvaardigen?

Volgens minister Wiebes gaan zonnepaneel eigenaren er met deze regeling niet op achteruit. De gefaseerde afbouw is namelijk voorgesteld met de gedachte dat de prijzen van zonnepanelen zullen dalen. Volgens de minister zou de terugverdientijd van zonnepanelen daardoor hetzelfde moeten blijven of iets moeten verlengen. Meer dan 2 jaar extra voor de terugverdientijd verwacht het kabinet niet. Of dat ook daadwerkelijk zo is, dat zal de toekomst moeten uitwijzen.

Investeren in zonnepanelen met de nieuwe salderingsregeling

Als je nu investeert in zonnepanelen dan profiteer je nog een tijdje volledig en een tijd gedeeltelijk van de huidige salderingsregeling. De nieuwe regeling lost één belangrijk probleem omtrent de aanschaf van zonnepanelen voor particulieren wel in één keer op. Als we de bovenstaande twee situaties nog een keer goed bekijken, dan zie je dat je voor 1000 kWh €220 betaalt aan de energieleverancier, maar er maar €80 voor terugkrijgt.

Dit maakt het momenteel niet rendabel om meer energie op te wekken dan je ook daadwerkelijk nodig hebt. Je krijgt hier namelijk te weinig geld voor terug om de extra kosten te kunnen dekken. Met de huidige regeling en de huidige prijzen voor zonnepanelen raden experts het dus ook af om in meer zonnepanelen te investeren en geven ze juist aan dat het beter is om een kleinere installatie te kopen. Met de nieuwe salderingsregeling is elke situatie hetzelfde en dus minder gecompliceerd. Als de prijzen van zonnepanelen blijven dalen, dan is de gemiddelde terugverdientijd nog steeds maar 9 jaar.

Investeren in een thuisbatterij

Door te investeren in een thuisbatterij zijn je problemen met de nieuwe salderingsregeling in één keer opgelost. Wordt je stroom momenteel teruggeleverd aan het energienetwerk, met een thuisbatterij wordt deze opgeslagen. Dit is erg logisch, want op de momenten dat je zonnepanelen de meeste stroom opwekken (overdag) ben jij waarschijnlijk niet thuis. Je gebruikt je stroom pas ’s avonds, wanneer de stroomproductie stil ligt. Met een thuisbatterij sla je stroom op en gebruik je deze zelf op momenten wanneer je het nodig hebt. Wek je alle stroom op die je ook verbruikt, dan ben je met een thuisbatterij wat je stroomverbruik betreft volledig zelfvoorzienend.

Plaats een bericht