Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Zonnepanelen M

Laatst bewerkt op: 09 jun 2020

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft het de afgelopen maanden niet makkelijk gehad. De terugleversubsidie die de huidige salderingsregeling vanaf 2021 zou moeten vervangen levert meer problemen op dan verwacht en er wordt hard gewerkt aan een andere oplossing. Waar men het over eens is, is dat salderen moet worden afgeschaft, maar dat kan niet in één keer. Daarom heeft Minister Wiebes recentelijk een wetsvoorstel ingediend voor de afbouw van de salderingsregeling in plaats van de vervanging door een subsidie. Het is de bedoeling dat deze afbouw in 2023 van start gaat en afgerond wordt in 2031.

Wat is de huidige regeling?

De huidige salderingsregeling is voor eigenaren van zonnepanelen erg gunstig. Je krijgt via je energieleverancier een overzicht van het aantal kWh dat je hebt opgewekt en het aantal kWh dat je hebt verbruikt en dat wordt dan automatisch verrekend. Heb je een overschot, dan krijg je daar de kale energieprijs voor terug, heb je een tekort, dan betaal je alleen de extra stroom die je van de energieleverancier hebt afgenomen. Je hoeft hier zelf verder weinig voor te doen. Het probleem met deze regeling is dat je dus als je een overschot aan stroom hebt opgewekt, je hier geen belasting en netbeheerkosten voor krijgt. Hiermee kun je eventuele extra zonnepanelen niet financieren. Daarom wordt het vaak door leveranciers van zonnepanelen afgeraden om een ‘te grote’ installatie te kopen.

De subsidie had de oplossing moeten zijn

Om deze reden had minister Wiebes voorgesteld om de salderingsregeling te vervangen voor een subsidie waarmee eigenaren van zonnepanelen een bedrag per opgewekte kWh terug konden krijgen. De energieleverancier betaalde dan alleen nog de kale energieprijs ongeacht of dit extra stroom betreft of niet, en de rest zou moeten worden gecompenseerd met een subsidieaanvraag. Dit voorstel is echter niet met enthousiasme ontvangen en dat met name omdat er aanzienlijk meer administratie nodig is. Daarnaast moeten de eigenaren van zonnepanelen dan eerst een voorschot doen voordat de subsidie is goedgekeurd en wordt uitbetaald. Om deze en andere redenen is er nu besloten om een ander voorstel te doen.

De afbouw begint in 2023

Minister Wiebes heeft dus te maken met twee problemen. De eerste is dat de salderingsregeling moet verdwijnen en de tweede is dat dit op een simpele manier moet gebeuren. Daarom is er recentelijk besloten om van de subsidie af te zien en om de huidige salderingsregeling in stand te houden. Het enige verschil is dat er elk jaar 11 procent minder gesaldeerd mag worden totdat het percentage op 0 staat in 2031. Dit is echter nog een voorlopig afbouwpad en zal mogelijk worden bijgesteld als de meest recente cijfers omtrent het opwekken van zonne-energie bekend zijn. Dit alles wordt dan via de energierekening verwerkt en niet via een subsidie die je dan zelf moet indienen. Als jij zonnepanelen bezit dan hoef je dus ook geen actie te ondernemen.

Zelf energie opwekken blijft aantrekkelijk

Het is goed mogelijk dat jij als zonnepaneel eigenaar je zorgen maakt over het geld dat je zal ontvangen. Maar voor de elektriciteit die je zelf opwekt en gebruikt verandert niets. Deze stroom wordt gewoon van je verbruik afgetrokken en hiervoor betaal je geen belasting of andere kosten. De salderingsregeling die zal worden afgebouwd is die van de elektriciteit die wordt teruggeleverd aan het net. Het is dus zaak om er zorg voor te dragen zoveel mogelijk van je energie zelf te gebruiken.

De beste oplossing: sla je energie op

Zonnepanelen leveren de meeste stroom op momenten dat jij waarschijnlijk niet thuis bent. Als jij elke dag werkt, dan zal je tijdens de piekuren als de zon het hoogste staat nauwelijks energie verbruiken en als je dan ’s avonds thuiskomt en de zonnepanelen leveren niets meer op, dan heb je het juist nodig. Daarom kan het verstandig zijn om te investeren in een thuisbatterij waarop je de energie eerst opslaat voordat het wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnetwerk. Op die manier kun je je eigen energie gebruiken op momenten dat je het ook daadwerkelijk nodig hebt. Wek je meer energie op dan je nodig hebt, dan kun je deze energie uit de batterij gebruiken bijvoorbeeld voor het opladen van je elektrische auto. Terugleveren is met dit voorstel vanaf 2023 dus niet aantrekkelijk meer.

Nog even afwachten

Het is natuurlijk nog lang geen 2023 en het voorstel van de minister kan in de tussentijd nog meerdere malen veranderd worden. Tot nu toe is het nog steeds zoeken naar de beste oplossing en totdat deze gevonden is, is niets zeker. Houd daarom het nieuws goed in de gaten en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Het goede nieuws is dat de energie die je zelf gebruikt niet duurder wordt. Daarnaast hoef je waarschijnlijk ook niet elk jaar een subsidie aan te vragen als je stroom levert. Lever je momenteel stroom aan het net, dan is het de vraag of dit rendabel blijft. Alleen de toekomst kan het uitwijzen.

Vergelijk offertes

Laat je bij het aanschaffen van zonnepanelen altijd goed voorlichten en ga niet met de eerste de beste leverancier in zee. Het beste maak je een vergelijking van wat de markt jou momenteel aanbiedt en dat doe je door bij verschillende bedrijven offertes aan te vragen. Als je deze offertes met elkaar vergelijkt moet het snel duidelijk worden waar je het beste aanbod kunt vinden.


Laatste nieuws