Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Luxor

Dat zonnepanelen goed voor het milieu en je portemonnee zijn, zul je inmiddels wel weten. Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit om in groene stroom. Tevens is de technologie in de wereld van de zonnepanelen inmiddels zo ver gevorderd dat je zelfs overtollige energie kunt opslaan, opdat je die kan gebruiken voor latere tijden wanneer je een tekort aan zonne-energie hebt. Denk bijvoorbeeld aan periodes waarin de zon minder schijnt, zoals in de winter. Doordat steeds meer mensen overstappen op het gebruik van hun eigen zonne-energie, blijft de branche continu in ontwikkeling. Dit blog zal aandacht besteden aan de laatste nieuwtjes betreffende de zonnepanelenbranche.

Pas op voor hackers

Steeds meer mensen maken gebruik van zonnepanelen in huis en elektrische laadpalen om hun milieuvriendelijke elektrische auto’s op te laden. Deze verschillende overgangen naar een duurzame energievoorziening zorgt er wel voor dat het Nederlandse elektriciteitsnet steeds vatbaarder is voor kwaadwillende hackers. Zonnepanelen kunnen namelijk gehackt worden, waardoor het stroomnetwerk uit balans raakt en om die reden uitvalt. Wanneer zonnepanelen op een individueel huis gehackt worden, zal dit niet direct invloed hebben op het algemene netwerk, maar wanneer de software van een bepaald type of merk zonnepaneel aangevallen wordt dan is het een heel andere zaak. Hackers kunnen in dit geval in een keer flink wat individuele zonnepanelen uitschakelen, waarmee wel de algemene stroomvoorzieningen in het geding komt.

Nieuw versus oud

Dat nieuw versus oud wel samen kan gaan, bewijst een Utrechtse wijk nabij het fort Voordorp. De gemeente wenst hier een weide om te toveren tot zonnepanelen- en windmolenpark. Een aantal bewoners heeft zich bij elkaar gepakt in een coöperatie en heeft een onderzoek gestart naar de mogelijkheden. Men wil langs de A27 tot wel vijf hectare aan zonnepanelen plaatsen en een windmolen dichtbij de Biltse Rading. Eveneens wordt er gekeken naar de mogelijkheden van de opwekking van aardwarmte. Deze plannen staan nog in de kinderschoenen, maar de coöperatie is nu omwonenden aan het ondervragen met betrekking tot hun standpunten over een weide van groene stroomvoorziening. Volgens de geldende regels in gemeente Utrecht moet een dergelijk project voor meer dan vijftig procent in handen van de bewoners. De voorzitter van de Utrechtse coöperatie meent dat inwoners wel aan het verzoek gehoor zullen geven, aangezien er ook rendement valt te behalen. Aangezien Fort Voordorp valt onder de Nederlandse waterlinie zijn er wel restricties in wat kan en wat niet.

Delen die groene stroom

In Vlaanderen is anno 2021 besloten dat groene stroom nu ook met familie en buren gedeeld mag worden. Wanneer iemand groene stroom opwekt met zijn zonnepanelen en te maken krijgt met een stroomoverschot, dan mag hij deze vanaf 2022 delen of tegen een eigen opgestelde prijs verkopen aan familie, vrienden of buren. Dit idee past binnen het plaatje dat Vlaanderen meer groene energiebronnen zal aanboren in de nabije toekomst en deze energie lokaal efficiënter zal benutten. Samen investeren in zonnepanelen op het dak van een appartementencomplex is niet rendabel gebleken, omdat telkens de opbrengst naar een specifieke bewoner ging of aan de gemeenschappelijke onderdelen van het gebouw. Vanaf 1 januari kan de opgewekte energie echter onder alle bewoners verdeeld worden. Voor de rechtstreekse verkoop van stroom hoef je alleen de netbeheerder Fluvius in te lichten en die regelt de rest.

Vanaf 2023 nog grotere stappen in Vlaanderen

Vanaf 2023 willen de Vlamingen zelfs nog verder gaan. Dan wordt het energie delen uitgebreid naar echte energiegemeenschappen. In een dergelijke gemeenschap kun je je verenigen en dan kun je in groepsverband investeren in groene stroom installaties en dergelijken. De kosten en de opbrengsten worden in dat geval verdeeld onder de leden van de energiegemeenschap. Of de opbrengst wordt meteen geïnvesteerd in andere projecten. Door een gemeenschap zijn projecten zoals zonnepanelen plaatsen op school of de lokale sporthal mogelijk. Om de activiteiten mogelijk ze maken moet in fases gewerkt worden op basis van voorwaarden en restricties. Vanaf 2024 moeten deze beperkingen echter ook verdwenen zijn.

Subsidie voor zonnepanelen

Sinds 2021 is de installatie van zonnepanelen voor zakelijke gebruikers opgenomen in de subsidieregeling SDE. Medio juli is er een aanpassing doorgevoerd wat betreft zonnepanelen. De vollasturen zijn op een plaats gewijzigd door de staatssecretaris. Zonnepanelen op een gebouw kunnen vaak niet in optimale positie geplaatst worden vanwege de windbelasting en de oriëntatie van de daken, zo is gebleken. De vollasturen zijn in dergelijke gevallen verlaagd van 950 naar 900 uur. De realisatietermijn is eveneens uitgebreid. Dit geldt voor zonnepanelen groter dan of gelijk aan vijftien kilowattpiek en kleiner dan een megawattpiek. De termijn wordt verlengd van anderhalf jaar naar twee jaar. Dit is van toepassing op gebouw gebonden zonnepanelen.


Laatste nieuws