Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
zonnepanelen frame

D66 en specifiek Matthijs Sienot van die partij heeft vragen gesteld aan de Kamer over een onderzoek dat recentelijk is uitgevoerd door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Dit onderzoek heeft uitgewezen dat het verduurzamen van de woning voor huiseigenaren niet rendabel zou zijn. De salderingsregeling voor zonnepanelen die stapsgewijs vanaf 2023 zal worden afgebouwd was een belangrijke reden om deze vragen te stellen. Volgens hen zou deze regeling het verduurzamen van de woning voor zonnepanelen eigenaren minder haalbaar maken.

Het onderzoek van PBL

PBL heeft verscheidene financiële aspecten rondom het verduurzamen- en onderhouden van je woning onder de loep genomen. Ze hebben gekeken naar de huidige investeringslasten, de kosten voor verscheidene energiebesparende maatregelen en de financiële regelingen die je tot je beschikking hebt. De conclusie was dat verduurzamen niet rendabel is als je naar het volledige plaatje kijkt. Dat is met het oog op een energieneutraal Nederland natuurlijk een slechte uitkomst. De afbouw van de salderingsregeling, die op dit moment het investeren in zonnepanelen nog erg interessant maakt, was een grote drijfveer voor het ontstaan van deze discussie.

De salderingsregeling nu

Op dit moment mogen eigenaren van zonnepanelen de stroom terugleveren aan het energienet en hier krijgen ze de volledige energieprijs voor. Eigenlijk is het gewoon een aftreksom: het aantal kWh dat je opwekt wordt afgetrokken van het aantal kWh dat je hebt gebruikt. Kom je uit in de min, dan krijg je geld terug en als je kWh overhoudt, dan betaal je daar je standaard energieprijs voor. Dit is een bijzonder goede regeling, want de eigenlijke prijs voor energie is veel lager. De kosten per kWh die jij betaalt zijn inclusief belastingen en kosten voor de netbeheerder en daar heeft jouw energiebedrijf niets mee te maken. Je verkoopt dus energie voor een aanzienlijk hogere prijs dan dat je ergens anders zou betalen.

Hoe wordt dit afgebouwd?

Minister Wiebes heeft voorgesteld om vanaf 2023 te beginnen met het afbouwen van de prijs die je krijgt voor energie per kWh. Dat zal elk jaar een beetje minder worden, totdat in 2031 de kale energieprijs overblijft. Dat is nog ongeveer €0,06 per kWh of 30 procent van de totale kosten per kWh. Wiebes geeft aan dat dit de terugverdientijd niet zou moeten beïnvloeden, omdat zonnepanelen ook goedkoper zouden moeten worden. Op dit moment is de terugverdientijd 7 jaar en in 2031 zal dat dan 9 jaar zijn. In principe is het niet meer dan logisch dat jij je energieprijs ook voor de marktwaarde verkoopt.

De vragen van Sienot

De afbouw van de salderingsregeling in combinatie met de uitkomst van het onderzoek van PBL hebben D66 aan het denken gezet. Ze hebben vragen gesteld over de reden waarom er berekeningen worden gemaakt met gelijkblijvende energieprijzen, terwijl het plan is om deze structureel te blijven verhogen. Ook hebben ze gevraagd wat minister Wiebes denkt van de conclusie van het onderzoek en dan met name het feit dat investeren in zonnepanelen alleen interessant blijft voor grootverbruikers. En als laatste willen ze weten wat minister Wiebes gaat doen om mensen goed voor te lichten over het aanschaffen van zonnepanelen na 2023 met het oog op de salderingsregeling en de terugverdientijd.

Blijven zonnepanelen rendabel?

De uitkomst van het onderzoek van PBL is zorgwekkend en ook de afbouw van de salderingsregeling lijkt erg ongunstig. Maar wat je niet moet vergeten is dat zonnepanelen niet alleen goedkoper worden, ze worden ook steeds beter. Er is een grote kans dat 2020 een recordjaar wordt voor de opbrengsten van zonnepanelen, een plek die nu nog door 2018 wordt ingenomen. Elk jaar zijn de opbrengsten hoger en zien eigenaren van zonnepanelen het rendement stijgen. Er zijn enkele belangrijke ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen die hieraan bijdragen:

  • Hoger rendement: een aantal jaren geleden was het gemiddelde rendement van zonnepanelen nog 250 Wp. Nu liggen er al prototypes klaar van zonnepanelen met een vermogen van 800 Wp. JA Solar is de massaproductie van een paneel begonnen van 545 Wp. Deze panelen zijn groter, maar het is een feit dat het mogelijke rendement stijgt.
  • Minder afname van rendement: zonnepanelen presteren minder goed als ze heet worden en als ze in de schaduw staan. De nieuwste zonnepanelen van dit moment zijn zo gemaakt dat ze in minder ideale situaties nog steeds goed blijven presteren. Dat levert meer opbrengst op.
  • Meer oplossingen: als laatste zijn er ook manieren om op een dak dat voorheen als niet geschikt was verklaard toch een installatie met een goed rendement te plaatsen. Een oost-west opstelling of een parallelle schakeling zijn dan twee voorbeelden van opties die je hebt om een zo hoog mogelijk rendement uit je panelen te halen.

Laat je niet afschrikken

Het aanschaffen van zonnepanelen heeft niet alleen financiële voordelen. Je kunt zelfvoorzienend worden wat betreft je stroomgebruik en dat door een duurzame energiebron aan te spreken. Het feit dat zonnepanelen je huishouden veel milieuvriendelijker en verantwoord maken is ook een grote drijfveer voor het aanschaffen van panelen. Ben jij van plan de stap te nemen, laat je dan goed voorlichten en zorg ervoor dat je een installatie aanschaft waarmee jij het maximale uit je dak haalt. Op die manier zal investeren in zonnepanelen nog steeds interessant blijven.


Laatste nieuws