Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Zonnepanelen Hoogeveen

Laatst bewerkt op: 09 jun 2020

Het is gemakkelijk om te vergeten dat zonnepanelen constant onder hoge spanningen staan. En bij hoge spanningen hoort brandgevaar. Het is essentieel dat de stroom van jouw zonnepanelen installatie goed kan lopen en dat deze nergens kan ophopen of kortsluiten. Er lijkt momenteel een toename aan brand in zonnepanelen te zijn en dat heeft natuurlijk desastreuze gevolgen. De oorzaak van deze branden is in de meeste gevallen aan de bekabeling te danken. Gelukkig is hier wat aan te doen.

Kabels van verschillende merken gevaarlijk, waarschuwen specialisten

Eén van de oorzaken van branden lijkt het gebruik van kabels van twee of meer verschillende merken te zijn. Deze sluiten dan toch niet helemaal goed op elkaar aan, waardoor de stroom niet goed kan lopen en er een ophoping ontstaat. Daar worden de kabels dan erg heet en dat kan zorgen voor kortsluiting, voor het doorbranden van de kabels of het kan brand veroorzaken. Als je je zonnepanelen zelf gaat installeren, kies dan altijd voor kabels van één kwalitatief merk en als je de zonnepanelen laat installeren, vraag dan aan de leverancier of ze hier aandacht aan besteden.

De kwaliteit laat ook nog wel eens te wensen over

Niet alleen kabels van verschillende merken kunnen brand veroorzaken, maar ook goedkope kabels van slechte kwaliteit kunnen dit. Het is daarom altijd verstandig om wat meer in de materialen te investeren en te kiezen voor kwaliteit die ook bewezen is. Bespaar je niet op de bekabeling, dan bespaar je ook niet op je veiligheid. Het is overigens in de complete zonnepanelen branche altijd beter om voor de wat duurdere en kwalitatievere opties te kiezen. Goedkoop is hier echt duurkoop en als je besluit geld te besparen dan kan dit een verminderd rendement van je installatie betekenen. Had je wat meer geïnvesteerd, dan had je deze extra kosten gemakkelijk terugverdiend met een perfect lopende installatie zonnepanelen.

Slordigheden bij de installatie ook oorzaak van brand

Een laatste reden waarom zonnepanelen in brand kunnen gaan is door slordigheden van de installateur. Als er een kabeltje los hangt en deze schuurt langs het frame als het waait, dan zal deze op een gegeven moment open komen te liggen waardoor er kortsluiting kan ontstaan. Als de leverancier de zonnepanelen niet aardt, dan is het mogelijk dat overtollige stroom niet kan worden afgevoerd en dan worden de kabels en panelen ook erg heet. Slechte montage kan ook als gevolg hebben dat er een stroomlek ontstaat en ook dan is een aarding erg belangrijk. Zorg ervoor dat je een installatiebedrijf uitkiest dat over de juiste keurmerken beschikt, dat is aangesloten bij een vakvereniging, dat je een goede garantieregeling aanbiedt (5 tot 10 jaar op de montage) en waarover de voorgaande klanten erg tevreden zijn.

Bespreek brand met je verzekeraar

Zonnepanelen worden meestal verzekerd onder de opstal- of inboedelverzekering. Het is verstandig om voordat de panelen geplaatst worden al even een gesprek aan te gaan met je verzekeraar. Sommige verzekeringen dekken de zonnepanelen niet, bijvoorbeeld, of ze dekken diefstal zonder schade niet. Ook brand aan de zonnepanelen wordt mogelijk niet gedekt, omdat dit vaak een fout is die optreedt als gevolg van slechte kwaliteit. Als je je niet goed voelt over de dekking van je verzekering, sluit dan een aparte verzekering af. Deze geeft je vaak ook een vergoeding voor de stroom die je bent misgelopen als gevolg van het gebrek en dat betekent dat je zekerheid hebt geen inkomen te verliezen.

Tips om brand aan je zonnepanelen te voorkomen

Ter afsluiting en ter samenvatting vind je hier in het kort een aantal tips waarmee je de kans op brand in je zonnepanelen kunt voorkomen.

  1. Kwaliteit: kwaliteit staat voorop en goedkoop is hier zeker duurkoop. Zorg ervoor dat je kwalitatieve kabels gebruikt en dat het bedrijf dat de panelen installeert vakkundig is. Slechte kwaliteit kan niet alleen brand veroorzaken, maar zal ook een verlaging in rendement betekenen.
  2. Gebruik één merk: als je dan alleen kwalitatieve materialen gebruikt, gebruik dan ook zoveel mogelijk materialen van hetzelfde merk. Vooral bij de bekabeling is dit belangrijk, omdat anders de connectoren niet altijd goed aansluiten en er kortsluiting kan ontstaan.
  3. Verzeker je zonnepanelen: ga naar je verzekeraar en bespreek de mogelijkheden om je zonnepanelen te verzekeren. Sluit eventueel een speciale verzekering voor zonnepanelen af om zeker te zijn dat je volledig bent gedekt.
  4. Laat je panelen aarden: laat je zonnepanelen installatie aarden naar de grond. Zo kan overtollige elektriciteit altijd een uitweg vinden zonder dat het brand zal veroorzaken.
  5. Garantieregelingen: neem altijd materialen en diensten af waar een goede garantieregeling op zit. Deze kun je bij brand mogelijk aanspreken en zo de schade vergoed krijgen.

Vergelijk offertes

Het aanschaffen van zonnepanelen doe je niet zomaar en kwaliteit is een erg belangrijk punt. Daarom is het altijd goed om een uitgebreide vergelijking te maken van het marktaanbod en zo de juiste balans te vinden tussen prijs en kwaliteit. Via onze vergelijkingstool vraag je offertes op die je hierbij kunt gebruiken.


Laatste nieuws