Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen halen hun energie uit de straling van de zon. Zo levert het zijn eigen kracht aan. Het kan niet veel duurzamer zou je zeggen. Klimaatsceptici twijfelen echter aan het duurzame karakter van zonne-energie. Zonnepanelen veroorzaken bijvoorbeeld veel CO2-uitstoot. Ook worden er allerlei giftige stoffen verwerkt, die uiteindelijk in de vuilstort eindigen. Dus hoe duurzaam zijn zonnepanelen eigenlijk?

Er is een steeds grotere hoeveelheid onderzoeken die vraagtekens zetten bij de milieuvriendelijkheid van allerlei groene producten en zo ook over zonnepanelen.

Het probleem zit hem vooral in het productieproces van zonnepanelen. De essentiële component van zonnecellen, silicium, die zorgt voor lichtopvang en elektriciteitsopwekking, is gemaakt van een speciaal soort zand: kwartszand of silicium. Om puur silicium te krijgen, moet het eerst in een soort oven om oxide te verwijderen. Dit vereist veel energie. Het ontwikkelen van betere ovens kan dit echter aanzienlijk verminderen.

Vervolgens moet het ruwe silicium worden gezuiverd door destillatie, wat ook gepaard gaat met een hoog energieverbruik. Dan moeten pure silica in een soort plakjes worden gesneden en verschillende processen worden gevolgd om deze plakjes om te zetten in werkende zonnecellen.

Analyse van de levenscyclus

Het standaardtype zonnecel is gebaseerd op de zogenaamde kristallijne silicium technologie, waaruit ongeveer 90 procent van alle panelen bestaat. Daarnaast zijn er zonnecellen die kristallijn silicium gebruiken samen met een dunne film. Dit laatste zorgt voor een grotere efficiëntie, zodat het grootste deel van de energie van zonlicht dat op de zonnecel valt, wordt omgezet in elektriciteit.

Op naar een evenwichtig beleid

Momenteel is het volgende van toepassing: hoe efficiënter de zonnecellen, hoe lagere impact op het milieu. Omdat ze meer elektriciteit produceren met een efficiëntere zonnecel. Er is geen CO2-uitstoot op het moment dat ze zich op je dak bevinden, maar je moet bekijken waar de panelen geproduceerd worden en welke energie hiervoor wordt gebruikt. Als je een groene stroomvoorziening gebruikt, zoals zonne-energie, wind of waterkracht, bespaart je snel de helft van de uitstoot van Chinese producenten die op kolencentrales werken. Deze zonnepanelen zijn daardoor een stuk minder duurzaam.

Recycling van de zonnepanelen

Het in kaart brengen van het recyclen zonnepanelen is best lastig. De afgedankte panelen hebben verscheidene hoogwaardige materialen in zich. Silicium, glas en zilver, bijvoorbeeld, maar het is nog steeds erg moeilijk om ze weer te verwijderen. Het aluminium frame kan nog wel worden verwijderd, maar zonnecellen zijn gelijmd aan het glas en er is aluminiumfolie op de rug. Zo krijg je inferieur glas, dat hooguit geschikt is voor isolatie materiaal, glas of vazen.

Door de vervuiling die het bevat, zijn deze zonnepanelen niet geschikt voor hergebruik.

Het aantal zonnepanelen groeit sterk. Ongeveer driekwart van alle zonnepanelen zijn in de afgelopen 5 jaar geplaatst. Daarom heeft men op dit moment relatief weinig ervaring met recycling van de panelen. Het is goed om vooruit te denken wat je straks kunt verwachten als alle afgedankte panelen worden verwijderd.

Oplossingen voor het afvalprobleem

Wereldwijd worden er jaarlijks zo’n 350 miljoen panelen geplaatst. Volgens een recent rapport van het Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie (IRENA) zal dit aantal tegen 2050 stijgen tot ongeveer een miljard panelen per jaar. Dat zal zorgen voor een enorme hoeveelheid afval. Dit idee zit nog niet in de keten. Daarnaast is het percentage van afgeschreven panelen nu nog marginaal: 1 tot 2 procent. Er is nauwelijks ervaring wat er met de recycling van de panelen moet gebeuren.

De markt werkt nog niet voldoende samen

Onbruikbare zonnepanelen zijn onderworpen aan EU-wetgeving inzake elektronisch afval, zoals televisie en magnetrons. De wet stelt dat leveranciers verantwoordelijk zijn voor het verwijderen en verwerken van afgeschreven panelen. Je moet hiervoor een paar euro voor reserveren bij de verkoop, zodat je dit later in het proces kunt bekostigen. De bedrijven kunnen deze verantwoordelijkheid afkopen door deze te verkopen aan organisaties zoals PV Cycle, een non-profitorganisatie die de inzameling en het beheer van afgeschreven zonnepanelen beheert. In de praktijk kunnen zonnepanelen worden wel worden hergebruikt maar het daadwerkelijke circulaire gebruik van zonnepanelen is nog niet mogelijk. ”

Resultaten voor de toekomst

Het is daarom geen overbodige luxe om de resultaten voor de toekomst te overwegen. Nederlandse bedrijven staan gelukkig al op om samen te werken met producenten van zonnepanelen. Het doel van dit project is om het bewustzijn van het belang van de recycling en hergebruik te vergroten en oplossingen te vinden voor alle partijen in de keten

Ben je benieuwd naar de voordelen van zonnepanelen voor jouw huishouden? Neem dan nu contact op en ontvang een gratis offerte. Zo krijg je een goed overzicht van alle zaken waar je rekening mee moet houden!


Laatste nieuws