Duurzaam wonen met infrarood panelen en zonnepanelen

Bij duurzaam wonen staat een ding centraal: geen verspilling. Dit betekent dat je om een duurzame woning te creëren niet meer verbruikt dan waar je behoefte aan hebt, duurzame materialen gebruikt en zuinig gebruik maakt van eindige bronnen, zoals aardolie en aardgas. Duurzaam wonen is slechts een kleine aanpassing in je leefstijl, maar je redt er wel het milieu mee en je bespaart kosten in je energierekening.

Duurzame huizen

Wonen in een duurzaam huis is al een stap in de goede richting. Je hebt verschillende soorten duurzame huizen. Ten eerste is er de lage energiewoningen, waarbij het energieverbruik tot een minimum beperkt is. Daarnaast heb je de energie neutrale woningen. Ook wel de nul-op-de-meterwoningen genoemd, waarbij er jaarlijks evenveel energie verbruikt wordt als het huis zelf opwekt. Als laatste heb je nog het passieve huis. Hierbij wordt het warmteverlies tot een minimum beperkt door isolatie en warmteterugwinning.

Aanpassen woning

Woon je al in een huis, dan kun je zelf ook duurzame aanpassingen maken, zoals het isoleren van je huis, zonnepanelen plaatsen op het dak voor groene stroom en verwarmen van je huis met infraroodpanelen. Als je besluit je woning te verduurzamen, dan krijg je veelal ook nog subsidies van de gemeentelijke, provinciale en/of landelijke overheden.

Zonnepanelen aanbrengen

Het opwekken van energie door middel van zonnepanelen is een duurzame aanpassing, die je aan je woning kunt doen. Het nadeel is dat er flinke kosten aan verbonden zijn. Bij een set van zes zonnepanelen betaal je gemiddeld €520 per paneel. Hoe meer panelen je echter aanschaft, hoe goedkoper ze per stuk worden. Zo kosten achttien panelen nog maar €420 per stuk. Het opwekken van stroom door middel van zonne-energie heeft daarentegen een groot aantal voordelen op financieel vlak, voor uw huis en voor het milieu.

Financiële voordelen van zonnepanelen

Met zonnepanelen op je dak kun je jaarlijks flink besparen op je energierekening. Met tien panelen bespaar je bijvoorbeeld al tot €600. Wek je daarbij meer stroom op dan je verbruikt, kun je dit overschot aan het net doneren tegen een vergoeding. Wat de vergoeding is, verschilt wel per energieleverancier. Het kost wel wat om zonnepanelen te installeren, maar juist door de besparing in je energiekosten verdien je jouw panelen binnen tien jaar al terug.

Voordelen voor je woning

Zonnepanelen zorgen voor een hogere waarde van je huis. Dit houdt in dat je energielabel verbeterd wordt. Dit energielabel moet je aantonen, wanneer je bijvoorbeeld je huis gaat verkopen. Daarnaast dalen de energiekosten per maand voor je woning, want je wekt groene stroom op en verzorgt je energietoevoer gedeeltelijk of helemaal zelf.

Milieubewust

Door het overzetten van zonne-energie in stroom, gebruik je geen of minder eindige, fossiele brandstoffen. Je huishouden werkt op groene stroom, wat helemaal duurzaam is. Ook verlaag je je CO2-uitstoot, omdat je niet meer werkt met verbranding van fossiele brandstoffen. Daarnaast merk je het niet, als de zonnepanelen hun werk doen. Het maakt geen lawaai.

Infrarood panelen

Infraroodverwarming is een duurzame manier om je huis te verwarmen. Opwarming vindt plaats door middel van infrarood panelen, die je aan je plafond of muur bevestigt. De verwarming vindt niet plaats door opwarming van de lucht, maar door straling van infrarode warmtestralen. Hierdoor hoeft de luchttemperatuur niet meer opgewarmd te worden, want de panelen geven efficiënt hun warmte af aan objecten en personen. Hierdoor gaat er geen warmte meer verloren in de lucht. Je kunt in je hele huis infraroodpanelen aanbrengen voor de verwarming van je woning. Je huis moet hierbij wel goed geïsoleerd zijn, zodat de warmte ook wordt vastgehouden en niet kan wegstromen via bijvoorbeeld de kruipruimte.

Voordelen van infrarood panelen

Bij een infrarood verwarming gaat de warmte niet meer via lucht, waardoor huisstof en andere fijnstof nu niet meer door het huis heen dwarrelen. Het temperatuurverschil tussen plafond en vloer is namelijk bij stralingswarmte kleiner. Infrarood verwarming heb je daarnaast gemakkelijk zelf geïnstalleerd. De panelen bevatten een ophangsysteem, waardoor je ze gemakkelijk aan je plafond of muren kan bevestigen. Je hoeft geen rekening te houden met bestaande gas- of waterleidingen of de aanleg hiervan. Je moet alleen een stopcontact in de buurt te hebben. Infraroodpanelen zijn tegenwoordig modern ingericht, waardoor ze naadloos aansluiten bij je interieur.

Nadelen van infrarood verwarming

Net als bij zonnestralen verwarmt een infrarood warmtestraal alleen de plek, waar deze op schijnt. Door een goede isolatie van je huis en een juiste positionering van de panelen kun je dit tegen gaan. Ook moet je letten op het vermogen van de panelen. Deze mogen niet te klein zijn, want dan kunnen ze grote ruimtes niet warm krijgen. Omdat infraroodpanelen op elektriciteit werken, moet je er ook voor zorgen dat de draden weggewerkt worden.

De kosten van infrarood

Wat infrarood panelen kosten, is afhankelijk van het vermogen, het type en het merk. Een paneel met een vermogen van 1200 Watt kan een kameroppervlakte van circa twintig vierkante meter verwarmen. De kosten voor zo’n paneel liggen tussen de €300 en €600.

Comments for this post are closed.