Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Nederland is in de ban van zonnepanelen. En dat is niet vreemd, want ons land is hier prima voor geschikt. Het wordt niet te warm, maar we hebben toch voldoende zonne-uren om de panelen winstgevend te maken. Eén probleem dat we in ons land wel hebben is dat er niet voldoende oppervlak is. Er worden dan ook constant nieuwe technieken ontwikkeld die ruimtebesparend zijn en die gebruik maken van bestaande oppervlakten waar zonnecellen in worden verwerkt.

Er is bijvoorbeeld een fietspad in Krommenie die bestaat uit zonnepanelen. Ook worden er zonnepanelen verwerkt in vangrails en geluidschermen. Een andere ruimtebesparende oplossing is zonnepanelen die tegen gevels aan worden geplaatst. Maar wat is dat precies en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat zijn zonnepanelen op gevels?

Het is niet zo moeilijk om je voor te stellen wat zonnepanelen op gevels zijn. Dit zijn panelen die niet op het dak zijn bevestigd, maar die een zogenaamde ‘energiemuur’ vormen. Op dit moment wordt deze optie voornamelijk in nieuwbouw gebruikt en dan van grote kantoren en flatgebouwen. Maar als jij zonnepanelen wilt aanschaffen en je dak is niet geschikt, dan is de gevel een logische alternatieve optie. Helaas is de opbrengst van zonnepanelen op de gevel (nog) niet voldoende om de investering de moeite waard te maken voor particulieren. De ontwikkelingen staan nooit stil, dus wat niet is, kan zeker nog komen.

Zonnepanelen in alle kleuren en met afbeeldingen

Het interessante aan zonnepanelen op de gevels van grote gebouwen is dat deze vaak in allerlei kleuren worden uitgevoerd. Er zijn zonnepanelen die nauwelijks opvallen en waarvan je als voorbijganger niet doorhebt dat de gevel daaruit is opgemaakt. Aan het andere kant van het spectrum heb je zonnepanelen in allerlei kleuren en kun je er zelfs een schilderij van Mondriaan of de Mona Lisa mee op je gevel laten aanbrengen. Je kunt zonnepanelen met een baksteen patroon nemen, eigenlijk is alles mogelijk. Voor architecten van grote gebouwen is dit een zeer interessante optie en kunnen ze een nagenoeg energieneutraal bouwwerk plaatsen. Voor particulieren is dit, zoals gezegd, op dit moment nog te duur.

Zonnepanelen op de gevel leveren minder op

Er is ook een andere reden waarop zonnepanelen op de gevel voor particulieren minder interessant zijn. De ideale hellingshoek waarbij de opbrengst het hoogste is, is 30 tot 40 graden. Dat is ook de reden dat zonnepanelen vaak op het dak geplaatst worden. Zonnepanelen op de gevel hebben een hellingshoek van 90 graden, wat een flinke afname in rendement betekent. Staat de gevel dan ook niet op het zuiden, dan gaat dit nog verder naar beneden.

Het is niet allemaal slecht

Er zijn ook voordelen verbonden aan deze afwijkende opstelling. Zonnepanelen worden, indien de situatie zich ervoor leent, altijd opgesteld in een optimale positie, dus zonder schaduw, richting het zuiden en met een hellingshoek van 36 graden. Dit levert op het midden van de dag een piek in de opwek van elektriciteit op, want dan staat de zon het hoogste. Alle zonnepanelen installaties die op die manier zijn opgesteld – en dit zijn er veel – leveren tegelijkertijd een grote hoeveelheid energie terug aan het netwerk en dat leidt tot problemen en opstoppingen.

Als er ook verticale panelen worden opgesteld en panelen die op het oosten en het westen staan, dan wordt de aanlevering van zonnestroom beter verdeeld over de dag. Deze hebben dan een piek in de ochtend en de namiddag, bijvoorbeeld. Zonnepanelen op een gevel die richting het zuiden staat wekken meer energie op in de winter, omdat de zon dan laag staat. Voor het energienet is het dus belangrijk dat de Nederlandse zonnepanelen niet allemaal op hetzelfde moment pieken. De elektriciteitsproductie wordt dan veel beter verspreid en is veel beter door de netbeheerders te verwerken.

De uitkomst moet nog blijken

Op dit moment zijn zonnepanelen op gevels nog in ontwikkeling. Er wordt druk onderzoek gedaan door TNO, bijvoorbeeld met een zonnegevel in Bunnik, om te zien wat de opbrengsten zijn tijdens het gehele jaar en ook als er schaduw op de gevel staat of als het regent. Momenteel zijn zonnepanelen voor gevels nog duurder dan zonnepanelen op het dak, maar vergeleken bij andere gevelbekleding is het prijsverschil klein. Geschat wordt dat de opbrengst van zonnepanelen op gevels 15 procent minder is dan wanneer deze op het dak worden geplaatst. De verwachting is dat we in de toekomst steeds meer zonnegevels zullen aantreffen en dat de prijzen flink zullen dalen. Dan is het ook voor particulieren een interessante optie.

De voor- en nadelen van zonnepanelen op gevels

Ter afsluiting en samenvatting strepen we de voor- en nadelen van deze optie tegen elkaar af. Het is goed mogelijk dat ook particulieren in de toekomst gaan investeren in een zonnegevel en de netwerkbeheerders moedigen dit uiteraard ook aan. Met de onderstaande lijstjes kun je zelf een mening vormen.

Voordelen zonnepanelen op gevels

  • Zonnepanelen op gevels zijn een uitstekend alternatief als je dak ongeschikt is.
  • De panelen worden in allerlei kleuren en met afbeeldingen geproduceerd.
  • Zonnepanelen op gevels zorgen voor een betere verspreiding van de elektriciteitsproductie.
  • Zonnepanelen op gevels zijn niet veel duurder dan andere vormen van gevelbekleding.
  • In de winter leveren zonnepanelen op een gevel die op het zuiden staat meer energie op.

Nadelen zonnepanelen op gevels

  • Voor particulieren is dit nog geen winstgevende optie.
  • De opbrengst van zonnepanelen op gevels is 15 procent lager dan bij zonnepanelen op het dak.
  • Zonnepanelen op gevels zijn op dit moment nog duurder dan zonnepanelen op het dak.
  • De techniek is nog in ontwikkeling. Momenteel is het nog te vroeg om hier als particulier in te investeren.

Conclusie:

Koop standaard zonnepanelen en behaal hoog rendement.


Laatste nieuws