Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Laatst bewerkt op: 02 nov 2023

Ga je zonnepanelen aanschaffen voor je huis dan is het goed om eerst een vergelijking te maken. De zonnepanelen die verkrijgbaar zijn vind je in meerdere kleuren. De meeste zonnepanelen die er te koop zijn, hebben een donker blauw achtige glans. Deze panelen zijn het goedkoopste naar verhouding maar niet iedereen vindt ze even mooi. Het is dan ook een idee om te kijken naar zwarte panelen, all black, wanneer je zonnepanelen gaat aanschaffen. We keken voor je naar de kosten van deze zwarte zonnepanelen. Ook keken we naar aandachtspunten wanneer je zonnepanelen gaat aanschaffen.

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

De prijs van zwarte zonnepanelen all black

We vroegen offertes op bij leveranciers van zonnepanelen en we kregen de volgende prijsopgaven toegestuurd:

Wat gaat u kopen Wat zit er in het pakket Wat is de prijs
Zonnepanelen all black 10 zonnepanelen 275 Wp met een omvormer Goodwe Tussen 3200 en 3350 euro
Zonnepanelen all black 10 zonnepanelen 275 Wp met een omvormer Solar Edge Tussen 3900 en 4050 euro
Zonnepanelen all black 14 zonnepanelen 275 Wp met een omvormer Goodwe Tussen 4000 en 4100 euro
Zonnepanelen all black 14 zonnepanelen 275 Wp met een omvormer Solar Edge Tussen 4900 en 5000 euro

Waar je aan denkt bij het aanschaffen van zonnepanelen all black

Bij de aanschaf van zonnepanelen all black denk je aan een aantal zaken. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • De afmeting van je dak telt. De grootte van je dak is van het grootste belang wanneer je zonnepanelen gaat aanschaffen. Je moet berekenen hoeveel zonnepanelen er op je dak passen. Vaak zijn er meerdere maten verkrijgbaar. Omdat jij het hoogste rendement uit je zonnepanelen wil halen zal je er genoeg op je dak moeten plaatsen. Het is dan ook zaak dat je dit getal uitrekent samen met de vertegenwoordiger van de verkoper van de zonnepanelen.
  • Het vermogen telt. Het vermogen van je zonnepanelen wat nodig is bereken je aan de hand van een aantal zaken. Zo kijk je onder andere naar de grootte van jouw gezin of huishouden. Daarnaast kijk je naar jouw stroomverbruik op een dagelijkse basis. Zeker wanneer je de zonnepanelen als enige energie voorziening wil gaan aanschaffen is dit heel belangrijk. Dit wordt uitgedrukt in een aantal Wp. Je kan aan de zonnepanelen zien hoeveel Wp ze hebben. Hoeveel meer Wp een zonnepaneel heeft, hoe hoger het vermogen van het paneel. 275 is een standaardmaat maar er zijn ook zonnepanelen met een vermogen van 290 of 295 Wp. Zo kan je met hetzelfde oppervlak meer stroom opwekken.

Wanneer ga je voor all black zonnepanelen

Zonnepanelen die helemaal zwart zijn, zullen een stuk duurder uitvallen dan gewone blauw achtige zonnepanelen. Het is dan ook goed om zeker te weten dat je deze duurdere variant wil aanschaffen. Dat doe je onder andere om de volgende redenen:

  • De gemeente wijst een afwijkende kleur af. Heeft een dorp of stad alleen maar zwarte daken dan zal een gemeente zonnepanelen die blauw achtig zijn in een aantal gevallen afwijzen. Een afwijkende kleur kan een heel belangrijk argument zijn voor gemeenten. Wanneer dit het geval is zit er niets anders op dan zwarte panelen aan te schaffen. Dat is wat duurder maar de vergunning zal dan gemakkelijker worden afgegeven. Het is goed om eerst te informeren naar de gemeentelijke verordeningen voordat je deze wat duurdere variant zonnepanelen gaat aanschaffen.
  • Je wil de verkoopwaarde van je huis verhogen. Zonnepanelen zijn op zich al een middel wat de verkoopwaarde van je huis verhoogt. Wanneer jij echter die verkoopwaarde nog verder wil verhogen is het een goed idee om de zonnepanelen in de kleur van jouw dakpannen te kopen. Zijn die zwart dan koop je de zonnepanelen ook in het zwart. Op die manier is jouw huis niet alleen milieu vriendelijker maar ook nog eens mooier.
  • Esthetische oogpunten. Een zwart dak met all black zonnepanelen is een stuk mooier om te zien dan een dak met blauw achtige zonnepanelen. Het is dan ook heel goed om vanuit een esthetisch oogpunt zwarte zonnepanelen te kopen. Het verfraait je huis.

Het verschil tussen blauwe en zwarte panelen

De verschillen zitten niet alleen in de kleur. Monokristallijne panelen (zwarte zonnepanelen) zijn efficiënter dan polykristallijne panelen (blauwe zonnepanelen). Dat betekent dat deze panelen meer vermogen hebben, meer vermogen is meer Wattpiek, en meer Wattpiek is meer stroom per vierkante meter. Zwarte panelen zijn wel duurder dan de blauwe panelen. Maar er is er nog een soort en dat wordt de all black- paneel genoemd. In principe is het een monokristallijn paneel, alleen het enige verschil dat hierin zit is dat een all black-paneel geen aluminium rand heeft en het gewoon een zwart paneel is. De monokristallijn panelen en all black- panelen worden op dezelfde manier geproduceerd.

All black zonnepanelen zijn egaler dan blauwe zonnepanelen en hebben vaak een zwarte rand. De panelen worden ook vaak ‘designpanelen’ genoemd. Ze ogen namelijk super strak op het dak. De voorkeur gaat vaker naar zwarte zonnepanelen uit dan naar de blauwe panelen.

Nog een verschil zit in het productie proces. In beide panelen wordt silicium gebruikt. Dit wordt gesmolten en het enige verschil in dit proces zit eigenlijk in het afkoelen. Het proces bij de blauwe panelen wordt namelijk ongecontroleerd uitgevoerd, en bij zwarte panelen wordt dit proces gecontroleerd uitgevoerd. De kristallen bij de zwarte zonnepanelen liggen allemaal netjes in dezelfde richting en bij de blauwe panelen liggen de kristallen door elkaar. Hierdoor lijken de blauwe panelen vaak vlekkerig.

Waar de panelen nog in verschillen is bij de sterkte van instraling. In direct zonlicht presteren de zwarte panelen beter. Pas wel op: zwart wordt warmer en bij een hoge paneel-temperatuur wordt dit verminderd in de opbrengst. Daarnaast presteren blauwe zonnepanelen beter bij bewolking. Waarschijnlijk zult u nu denken dat het verstandiger is om blauwe panelen aan te schaffen, aangezien het in Nederland vaak bewolkt is, maar toch zijn de verschillen tussen de twee panelen in opbrengst heel klein tijdens een bewolking.

Voor- en nadelen monokristallijn- en all black zonnepanelen

Voordelen Nadelen
Betrouwbaar Duur
Hogere opbrengst per vierkante meter Restafval na productie
Verkrijgbaar als lichtgewicht De panelen worden snel warm en dit kan tot rendement verlies lijden
Ze vallen nauwelijks op bij een zwart dak
Bij direct zonlicht meer opbrengst

Populaire merken monokristallijn zonnepanelen

  • Sunpower
  • Solarwatt
  • Canadian Solar
  • JA Solar
  • LG
  • Panasonic
  • Axitec
  • SolarWorld
  • BenQ AUO

Zonnepanelen met het hoogste rendement: LG en Sunpower

Populaire merken all black zonnepanelen

  • Axitec
  • BenQ
  • Panasonic
  • Solarwatt
  • SolarWorld
  • Sunpower

Voor- en nadelen polykristallijn (blauwe) zonnepanelen

Voordelen Nadelen
Eenvoudiger productieproces Lager rendement
Goedkoper Hoger temperatuur coefficient dan monokristallijn zonnecellen
Meer oppervlakte aan zonnecellen per paneel Minder esthetisch
Minder restafval tijdens productie Meer oppervlakte nodig

Populaire merken polykristallijn zonnepanelen

  • Hanwha (Q-Cells)
  • Canadian Solar
  • SolarWorld
  • Trina
  • Yingli
  • REC
  • Suntech
  • JA Solar

Extra weetjes

Bij de aanschaf van zwarte zonnepanelen hoop je uiteraard dat je subsidie krijgt. De overheid verstrekt de volgende vormen van subsidie op de aanschaf van zonnepanelen:

  • Een zonneboiler met subsidie. Laat je een installatie plaatsen met een zonneboiler die jouw huis voorziet van warm tapwater dan krijg je daar een subsidie op. Die subsidie heeft alleen betrekking op de boiler, niet op de zonnepanelen zelf.
  • Zonnepanelen met een te hoog rendement. De zonnepanelen die all black zijn hebben een zeer hoog rendement. De kans is dan ook groot dat je teveel produceert. Deze energie wordt aan het elektriciteitsnet terug gegeven. Je krijgt dit bedrag gesaldeerd in de vorm van 22 eurocent per kWh.

Betaal niet teveel

Niemand betaalt graag teveel voor zijn all black zonnepanelen. Het is dan ook goed om eerst offertes op te vragen. Dat doe je met onderstaande button. Je krijgt meerdere offertes die je vergelijkt op de volgende punten:

  • Alleen gespecificeerde offertes vergelijken. Vergelijk alleen offertes waarop de materiaalkosten, het arbeidsloon en het materieel wat gebruikt is zijn gespecificeerd. De posten kan je dan individueel vergelijken.
  • Vergelijk alleen offertes die inclusief de BTW zijn. Ook al kan je de BTW aftrekken naderhand, toch is het voor de transparantie goed om alleen offertes inclusief de BTW te vergelijken met elkaar.
  • Kijk naar de kilometerkosten. Een leverancier die in jouw eigen omgeving gevestigd is zal minder kilometerkosten berekenen dan een leverancier die vanuit de andere kant van het land moet reizen.
Gratis tot 4 offertes van erkende installateurs?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws