Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen brengen veel voordelen met zich mee zoals: een lagere energierekening en het is milieuvriendelijk. Het enige nadeel zijn de aanschafkosten en installatiekosten. Maar als je handig bent, kan je zelf de zonnepanelen installeren. Alleen kan dit best gevaarlijk zijn. Wij leggen jou uit hoe je veilig je zonnepanelen kan installeren.

Veiligheidsmaatregelen

Volg deze maatregelen zo verklein je de kans om te vallen.

  • Blijf zo ver mogelijk bij de rand van het dak vandaan
  • Zorg dat je werkruimte vrij is van spullen en andere obstakels
  • Gebruik valbescherming
  • Beschouw lichtkoepels en straten als de rand

 

Hoogte

De meeste zonnepanelen liggen op een dak en als je niet veilig werkt, dan heeft dat grote consequenties. Het grootste gevaar is de hoogte. Als je van het dak af valt kan je ernstige schade oplopen of kan dit zelfs je leven kosten. Meestal gebeuren dit soort ongelukken door het tekort aan beschermingsmiddelen of dat de veiligheidsmaatregelen niet goed worden opgevolgd. Als je het dak op gaat ben je verplicht om met valbescherming te werken.

Valbeveiliging en valbescherming

Het verschilt per situatie en klus welke persoonlijke beschermingsmiddelen je nodig hebt. Als je gaat werken op een dak ben je verplicht om met valbescherming te werken, omdat het anders een te groot risico is. De valbescherming bestaat uit drie onderdelen: een ankerpunt, een vanglijn en een harnas. Het ankerpunt maak je vast aan een huis of gebouw (het beste is boven jouw hoofd), het harnas heb je aan en met de vanglijn verbindt je het ankerpunt en harnas samen. Het soort vanglijn die je wilt gebruiken hangt af van de hoogte.

Gevaren bij warmte

De zon is goed voor het opwekken van energie, alleen is het geen goed idee om zonnepanelen te installeren. Er is namelijk weinig schaduw op het dak en daardoor kan het temperatuur snel oplopen.

Als je last krijgt van de warmte dan kan dat op twee manieren. Dit kan door warmtestuwing, de temperatuur binnen jouw lichaam loopt op. Dit kan je krijgen door dat je bijvoorbeeld te lang in de zon werkt dat je te warm gekleed bent. Waar je ook last van krijgen is door warmtestraling. De warmte van objecten of substanties komt naar jou toe. Je kan er uitgedroogd van raken of je huid verbranden.

Veiligheidsmaatregelen bij hitte

Voor werken met hitte zijn er geen officiële maatregelen voor opgesteld. Maar toch ondanks de gevaren, is het verstandig om dat wel te doen.

  • Denk eerst goed na of het wel een verstandig idee is, om te gaan werken tijdens de hitte
  • Mocht je gaan werken doe dat dan niet te lang. Houd het zo kort mogelijk.
  • Heb altijd gekoeld drinken bij je in de buurt
  • Draag persoonlijke beschermingsmiddelen en ook kleding die je beschermt tegen de hitte

 

Wat kleding betreft zijn er speciale kledingstukken zoals vesten, polsbandjes en petten die je voor gebruik nat moet maken of waar zelfs koud water door heen stroomt. Als het om bescherming gaat zijn er speciale helmen en handschoenen die wat dunner en luchtiger zijn dan de gewone. Dit werkt veel prettiger met het warme weer.

 

Gevaren bij kou

Bij extreme kou zijn er minder problemen vergeleken met extreem warm weer. Toch is het wel belangrijk om dan ook jezelf te beschermen. Als je lichaamstemperatuur begint te dalen, raak je onderkoeld, vervolgens krijg je een hartstilstand. Dit niet alleen andere lichaamsdelen zoals voeten, neus en handen kunnen onherstelbaar beschadigd raken als ze te lang koud blijven.

Veiligheidsmaatregelen bij kou

Volgens het zogenaamde ‘’vorstverlet’’ uit de CAO voor Bouwnijverheid mogen werknemers bij een gevoelstemperatuur onder de min 6 graden niet werken. Is het net iets minder koud of val je niet onder een CAO, dan moet je jezelf gaan beschermen tegen de kou. Dit kan bijvoorbeeld in laagjes met veel warme kleren. Voor de eerste laag draag je vocht afdrijvend materiaal (thermo) en voor de laatste water- en winddichte buiten laag. Draag geen katoen, dit houdt namelijk vocht vast en je krijgt het dus koud. Draag ook (als het kan) muts, sjaal of handschoenen. Ook zijn er speciale hand- en voetwarmers verkrijgbaar als je nog een stapje verder wilt gaan.


Laatste nieuws