Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonnepanelen gaan in Nederland als hete broodjes over de toonbank. En het is inderdaad ook zo dat er een duidelijk stijgende lijn te zien is in de opbrengsten van de Nederlandse systemen. Ons land is bijna ideaal voor zonnepanelen, omdat het hier niet te warm wordt maar er toch voldoende zonne-uren zijn elk jaar. Zonnepanelen zijn goedkoper dan ooit, sterker dan ooit en de interesse is dus groter dan ooit. Was jij aan het nadenken over deze investering, dan is het nu een goed moment om de knoop door te hakken. Er is online veel informatie te vinden over zonnepanelen en dat is niet allemaal even betrouwbaar. Hier lees je over wat de specialisten te vertellen hebben.

Kijk verder dan alleen het vermogen van de panelen

Als jij nieuwe zonnepanelen aan gaat schaffen, dan wil je natuurlijk de panelen waarmee je het meeste opbrengt. En dan kies je direct het paneel met het hoogste vermogen uit. Dit is iets waarmee je moet oppassen, want de opbrengsten van je complete systeem zijn niet alleen afhankelijk van het vermogen van het paneel. Neem de productspecificaties door en kijk dan naar de volgende punten:

  • Het vermogen per vierkante meter: het is veel beter om het vermogen per vierkante meter te bekijken. De panelen met een hoger vermogen zijn vaak ook groter en dat geeft een vertekend beeld. Een zonnepaneel van 1 vierkante meter met een vermogen van 200 Wp levert per vierkante meter meer op dan een zonnepaneel van 2 vierkante meter met een vermogen van 300 Wp. Instinctief had je waarschijnlijk de tweede gekozen.

  • De warmte coëfficiënt: het is een vervelende tegenstrijdigheid dat het rendement van zonnepanelen naar beneden gaat als ze warmer worden. Ze hebben zonlicht nodig om te kunnen werken, maar tegelijkertijd brengen ze minder op als de zon te lang en te krachtig schijnt. Aan de warmte coëfficiënt kun je aflezen hoeveel het paneel verliest per graad dat ze warmer worden dan 25 graden Celsius. Hoe kleiner dit getal, hoe lager het verlies. Dat is belangrijk als jouw panelen in de palle zon worden opgesteld.

  • De prijs per vierkante meter: een laatste punt om mee te nemen is de prijs per vierkante meter. De redenering daarvoor is hetzelfde als bij het eerste punt hier boven. Het is goed mogelijk dat een goedkoper zonnepaneel minder voordelig is, omdat deze kleiner is. Je hebt er meer van nodig om hetzelfde oppervlak te bedekken. Het is dan vaak voordeliger om een kleiner aantal duurdere grotere zonnepanelen aan te schaffen.

Er zijn veel oplossingen voor ongeschikte daken

Zonnepanelen zijn intussen zo ver ontwikkeld dat ze in allerlei omstandigheden een goede opbrengst kunnen leveren. Voorheen was het zo dat een dak op het zuiden, zonder schaduw en met een hellingshoek van 35 graden de beste opbrengsten leverde. En dat is nog steeds zo. Het verschil met vroeger is dat een dak dat voorheen werd afgekeurd met de huidige zonnepanelen ook een goede opbrengst kan leveren.

Er zijn al zonnepanelen ontwikkeld die minder in rendement afnemen als ze warm worden en er zijn zonnepanelen die minder in rendement afnemen als ze in de schaduw staan. Verder zijn er verschillende opstellingen mogelijk om het rendement te maximaliseren, zoals een oost-west opstelling. Ook kun je kiezen voor een parallelle schakeling als al je zonnepanelen niet in dezelfde omstandigheden worden geplaatst. Er zijn tegenwoordig maar weinig daken die echt zo ongeschikt zijn dat de terugverdientijd langer is dan de levensduur.

Bekijk je regionale omstandigheden

Het is niet alleen je dak die de opbrengsten van zonnepanelen beïnvloedt, maar ook je woonplaats. In Nederland is het rendement regionaal bepaald. Systemen in steden aan de kust hebben een hogere opbrengst dan systemen in steden in het binnenland. Als je in het zuiden van Nederland woont dan zullen de opbrengsten vaak ook hoger zijn dan in het noorden. Woon je in Zeeland, dan kun je met twee zonnepanelen minder evenveel stroom opwekken als met dezelfde installatie in Drenthe. Regionale specialisten weten vaak exact wat de geografische invloeden zijn op de opbrengst van zonnepanelen in jouw woonplaats.

Kies voor kwaliteit

Een ding waar alle specialisten het over eens zijn is dat er een groot aantal zonnepanelen verkocht worden waarvan de kwaliteit niet acceptabel is. Zonnepanelen van zogenaamde tier 3 fabrikanten zijn van aanzienlijk lagere kwaliteit dan die van de tier 1 bedrijven. Tier 3 fabrikanten zijn jong en stellen de zonnepanelen samen door onderdelen ergens anders te bestellen. Daardoor zijn ze gevoeliger voor defecten. Tier 3 fabrikanten hebben het gehele productieproces in eigen beheer. Ze doen onderzoek naar het verbeteren van technieken en ze zijn al een tijd actief.

Bij deze laatste groep ontvang je zonnepanelen die sterker zijn, die langer meegaan en die minder snel defect raken. Er zijn zelfs fabrikanten die een levenslange productgarantie aanbieden omdat ze zeker weten dat hun producten van uitmuntende kwaliteit zijn. Je krijgt ook goede garantieregelingen en het rendement zal na 25 jaar minder dan 10% zijn afgenomen. Dat zijn voordelen die jou op de lange termijn meer opleveren. Investeer dus in een kwalitatief zonnepaneel van een tier 1 fabrikant en profiteert ervan totdat ze moeten worden vervangen.


Laatste nieuws