Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
zonnepanelen wijdenes

“In Nederland komt er elke 4 seconden een zonnepaneel bij” aldus Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Eerder dit jaar werd de 1 miljoenste installatie met zonnepanelen geplaatst en het lijkt er niet op dat de coronacrisis deze toename aan interesse gaat blussen. Toch zijn deze ontwikkelingen vrij recent en pas sinds 2010 is dit ook pas echt merkbaar. Dat komt doordat er ondertussen veel veranderd is, met name op het gebied van uiterlijk en prestaties. Het is nu niet meer de vraag of je zonnepanelen hebt, maar waarom je ze niet hebt.

Sterke stijging

Om je een idee te geven van de manier waarop de interesse in zonnepanelen gestegen is in de afgelopen jaren, kijken we naar de hoeveelheid systemen die wanneer waren geïnstalleerd. In 2003, toen zonnepanelen toch echt al een tijd bestonden, waren er slechts een klein aantal Nederlandse huizen waarop je deze aantrof. In 2015 was dat getal niet veel groter en waren er slechts 250.000 huizen met zonnepanelen. Nu, in 2020 zijn we de 1 miljoen voorbij gegaan en de afgelopen 5 jaar is de interesse in zonnepanelen dus aanzienlijk aangetrokken. Het is heel goed mogelijk dat we binnen 5 jaar de 2 miljoen voorbij gaan.

Een langzame start

Toen zonnepanelen net op de markt kwamen, was de interesse ervoor nog erg beperkt. Dat kwam voornamelijk door het uiterlijk van de panelen. Deze hadden zilveren randen, zichtbare zonnecellen en een opvallende blauwe kleur. De opbrengsten waren ook niet zo interessant als nu, maar de belangrijkste reden waarom zonnepanelen in het verleden niet erg populair waren, was de hoge prijs. De vraag was niet groot genoeg om de kosten naar beneden te halen. Dure panelen met een niet bijzondere opbrengst zijn geen goede investering. Vandaar ook dat de meeste woningeigenaren hun spaargeld liever anders besteedden.

Zonnepanelen nu

De zonnepanelen die nu worden aangeboden zijn goedkoper en beter dan ooit. In het jaar 2000 betaalde je nog 150.000 gulden voor 10 zonnepanelen en nu ben je daar niet meer dan 4000 euro voor kwijt. Alle btw die je hebt betaald krijg je daarna terug van de belastingdienst. Voor dit geld krijg je nu zonnepanelen die een aantal grote voordelen hebben.

  • Kwaliteit: zonnepanelen die vandaag de dag worden verkocht hebben al een productgarantieregeling van 30 jaar. De vermogensgarantie is 25 jaar en de afname in vermogen die wordt gegarandeerd ligt al onder de 10 procent. Zonnepanelen gaan dus langer mee en degraderen minder snel.
  • Opbrengsten: de betere kwaliteit zorgt voor een hogere opbrengst, maar dat is niet waar het belangrijkste verschil op dit gebied te merken is. De zonnepanelen die nu verkocht worden presteren beter in ongeschikte omstandigheden. De degradatie is minder als ze warm worden, als het bewolkt is of als ze in de schaduw staan.
  • Oplossingen: een laatste grote voordeel is dat er nu een groot aantal oplossingen worden aangeboden voor het geval je dak niet ideaal is voor zonnepanelen. Een dak dat niet op het zuiden staat, kan baat hebben bij een oost-west opstelling, bijvoorbeeld. Kies voor een parallelle schakeling als je zonnepanelen niet allemaal in dezelfde omstandigheden kunnen worden geplaatst. Er zijn aanzienlijk meer oplossingen, waardoor zonnepanelen aantrekkelijk worden voor een groter publiek.

Zonnepanelen zijn mooier

De prijs en de bovengenoemde ontwikkelingen hebben een grote invloed gehad op de toename in interesse, maar er is nog een andere factor die daarbij belangrijk is geweest. Zonnepanelen die vandaag de dag verkocht worden zijn niet meer blauw met een grijze rand en zichtbare cellen. Deze panelen zijn volledig matzwart, met een zwarte rand en een bijzonder strakke uitvoering. Er worden ook doorzichtige zonnepanelen gemaakt, zonnepanelen in glas, zonnepanelen voor in je schutting, rode zonnepanelen voor bij rode dakpannen, enzovoorts. Ook deze uitkomsten zorgen ervoor dat zonnepanelen aantrekkelijk worden voor een aanzienlijk groter publiek.

De ontwikkelingen zijn nog lang niet klaar

Hoe meer mensen geïnteresseerd raken in zonnepanelen, hoe lager de prijs zal worden. Ondertussen gaan fabrikanten door met het uitvoeren van onderzoek en het ontwikkelen van betere panelen of geïntegreerde panelen. De btw kun je de eerste tijd ook nog terugvragen bij de Belastingdienst. De coronacrisis heeft deze interesse niet gedoofd en er worden nog steeds volop panelen geïnstalleerd. Visser geeft aan dat de verwachting is dat er dit jaar ongeveer 8 miljoen panelen geplaatst gaan worden en dat is gelijk aan 2400 megawatt. Deze komen op woningen, op bedrijfsgebouwen, in het water, op parkeerplaatsen, in zonneweides en op nog veel meer andere plaatsen in Nederland.

Energieneutraal in 2050

De Nederlandse overheid heeft beloofd dat het land in 2050 volledig energieneutraal moet zijn. Dat betekent dat we evenveel groene energie produceren als we gebruiken. Jij kunt daar aan meedoen door zonnepanelen aan te schaffen en de coronacrisis moet je daar niet van weerhouden. Houd je aan de richtlijnen, houd 1,5 meter afstand, schud geen handen, nies in je elleboog en was je handen regelmatig. De zonnepanelen worden buiten geplaatst, dus als je deze regels volgt is er geen gevaar. Vaak wordt er bij de gemeente of provincie een inkoopactie of andere steun georganiseerd waarmee de aankoop gemakkelijker en goedkoper wordt. Vergelijk specialisten, kies een installatie uit en ook jij kunt bijdragen aan een energieneutraal leven in heel Nederland.


Laatste nieuws